Bulvárosodik a bulvár. Jetzt im Kino: Velvet 2.0

Nagyban zajlik az új Velvet tesztelése. Amúgy meg igaz a pletyka, így fog kinézni az új Velvet. Miként a júliusi Index-dizájnváltáskor, úgy most is számítok egy adag non-konstruktív ízlésalapon fikázó kommentre. De azért abban ugyanennyire reménykedem én is, meg mindenki, aki ezen az új Velvet dizájnon dolgozott nem keveset (főként Etele, Gzappe), hogy azért konsktruktív, hogymástnemondjak építő kritikák is születnek majd. Legalább kettő három egy pár.

Az új Velvet - mint ahogy azt néhány óra múlva ti is láthatjátok majd  - valamennyire illeszkedik az új Index dizájnhoz, és megkísérli felvenni az ütemet a Velvet irányultságával. Mit jelent ez? Egy ízig-vérig bulváros címlapot, jól olvasható szöveges felületeket, erősebben becsatornázott kapcsolódó anyagokat, több szerepet az olvasónak.

Utóbbi jele lesz az új címlapon az úgynevezett "Erről beszélnek" doboz, melyben az olvasói kommentek jelennek majd meg, témák szerint. A másik újítás, hogy az "Ez megy a Velveten" dobozban automatikusan megjelennek a Velveten generálódó friss tartalmak ajánlói - legyenek azok cikkek, postok, kommentek, bármi.

Nem magyarázom. Majd meglátjátok. Na, áramoljanak azok a flémcunamik jól...

Full disclosure: A Webisztán Index-közeli blog. A Webisztán szerzője részt vett a Velvet-redizájnban.
Címkék: média redizájn velvet
2008.01.18. 15:34. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Először nem hittem el, hogy ilyen, de hát tényleg magán viseli az alkotók stílusát. A célközönséget szerintem jól el fogja találni, nekem meg egy erős jelzés, hogy ide még véletlenül se menjek, állj. Csodálkozom, hogy ebbe az irányba megy el az Index, de ti tudjátok. Kicsit össze-vissza érzem az oszlopok szélességét, és a színekkel nagyon a Blikkre hajaz. Gondolom tudatosan.

Ami az Index designváltást illeti, utólag is jó lenne egy középre illesztett design, nekem csak nyitott Turulcsirip oldalsávval emészthető az oldal. És azóta olvasok Origót is egyre gyakrabban, hogy megvolt a váltás. :)
Szerintem jól fog kinézni. Izlésesnek tünik és letisztultnak. Sok beszédnek sok az alja, lényeg az, hogy jónak igérkezik és jó is lesz. Én már várom az új design-t...

"Mert a változás az nem imndig jó, de a megújulás az haladás!"
Bocs, az index redesign egy dolog volt, változás, megszokható, így hónapokkal utána télleg jó és logikus, de.

Ez. Így. Bűnronda.
De hogy konstruktiv is legyek kicsit szimpatizálni tudok Bárházi András kommentjével: jó jelző annak aki nem bulvárt keres, hogy állj.
Ez egyenlőre a nettó látványterv. Kivácsi leszek, hogy fog kinézni reklámokkal teletűzdelve
szerintem az új index nagyon jó lett, főleg az élesítés utáni reszelések után, de ez így ultragáz és szánalmas.
Persze ha minden bulvár az indexről is megy a velvetre akkor én speciel akármilyen designban benne vagyok...
első BLIKKre (értitek hahaha):
- a cikkek nem különülnek el túl látványosan, a szaggatott vonalak összevisszának tűnnek (egy itt, egy ott)
- a címeknek nem egységes a betűtípusa
- és a színe sem (de ez gondolom feature a különböző típusú hírek más színnel)
- a feljelentő címsorát csak kb negyedszeri nézésre vettem észre a följebb és lejjebb levő élénk cuccok miatt

hát sztem ezeken kéne dolgozni, sztakkor jobb lesz
Én mikor először láttam Doranksy postjában a képet azthittem hogy ez csak valami "vírusmarketing" fogás akart lenni hogy kezdjenek el az emberek beszélni róla aztán majd kijön valami überbrutál dolog.

Mivel nem tudom megítélni hogy pontodan milyen indokok mentén jutottatok el idági nem szeretnék semmilyen mélyre ható következtetést levonni.

Egyetlen dolog szúr szemet (és ez két darab screenshot után, nem tudom milyen lesz egyben az egész) az pedig az, hogy elvesztem a fókuszt ha rápillantok, van 2+fél domináns szín ami mindenféle kombóban próbálja felhívni a figyelmet valamire és nem vezeti a szemem sehova.

De tényleg ti tudjátok mitől jobb ez, nyilván majd megszokják a userek is, de hogy nem marad visszahng nélkül az biztos.
Gina
Nem tetszik :( gravy_t-nek és Ginának is igaza van, a tipográfia zavaróan nem egységes, a színekkel pedig komoly gond van, ez így inkább valami anarchista gonzobulvárújság. Mondjuk lehet hogy ez volt a cél :)
Szerintem az új design legfeljebb csak a gyakorlatlan nethasználókat fogja zavarni, a gyakorlottak úgyis RSS-t használnak.

Én már nem is tudom mikor láttam utoljára az Index címlapját, úgyhogy a design váltás nem igazán érint.

RSS-ből úgyis egyből a cikkekre ugrik az ember, ott elolvassa a szöveget és kész.
2008ban ez azért nagyon kevés sajnos.
az új "logot" se érzem igazan velvetesnek. ha már mindent a belső grafikus csinál, és ezen nem akanak változtatni, akkor legalább kéne venni valami forgalmazótól pár igazán csinos typeface-t, és elfelejteni az impactot egy életre, legalább a logóban ne az legyen már. a szinek is gazosak, se a djuice szeru kek 45 fokos kis boxokat, se a bordo fekete szinosszeallitast nem erzem igazan velvethez illőnek.
a méret arányokkal is baj van szerintem.

remeljuk meg holnapig valaki megvétózza az egeszet :)
Sztm egy a pornóprimitíveket hírnek álcázó bulvároldalnak teljesen mindegy. A fa*z, p*na, b*szás kulcsszavak el vannak helyezve, ez a lényege mostanában ahogy látom. Látogatója az egyszeri netező aki ezeket tartja a google keresési rangsorában top 10 helyeken.

Szóval mire kell vélmény? Szar-e a design? Az. Copypaste a bulvárlapok igénytelen kinézete és egy saroklevágás. Hű. Érdekel bárkit is a mostani célcsoportból? Nem.

Siker lesz? Igen.

Szubjektíve a feelgood rész a régi design-ban a hedör bájos picto része. Semmi ilyesmi nincs az újban. És darabos, meg alpári.
szerintem bulvárhoz jó

mondjuk nekem az index is tetszett/tetszik, szóval lehet hogy nem vagyok mérvadó (:
én spec a balrarendezett képernyők miatt visszaállítanám a halálbüntetést :) azon kívül nem igazán érdekel, mert nem szoktam olvasni, de a mostanihoz képest sztem hiányzik belőle a nőiesség.. olyan harsány, kockafejű borostás dizájn. funkcionálisan lehet, hogy jó.
Szerintem jobb így elsőre, mint az index volt elsőre (bár lehet, hogy ez is csak megszokás).

Valóban nincs benne egy szál nőiesség sem. Hogy ez baj-e, férfiként nem tudom megítélni, de attól még tény.

Elképesztően fura az is, hogy a legkeskenyebb oszlop van középen. Érdemes lehet még próbálkozni egy-két napot.

Amúgy hamar megszokhatónak tűnik, nem lesz vele komoly baj. (Bár adott esetben megszavaztathatnátok 2-3 változatot is, hogy a közönség melyiket tartja a legjobbnak. Csak egy ötlet.)
"olyan harsány, kockafejű borostás dizájn. funkcionálisan lehet, hogy jó."

A design-nak nem sok funkcionalitása van.
na igen, velvet = bársony ...

vagy akkor kéne egy új név, mondjuk rozsda, vagy acélforgács :)
Spontán teljesen egyet értek. Fél éve nem járta a webisztánon pedig minden nap többször is olvasom, ala RSS. Bár a kommentek hiányoznak az rss-ből ezért is vagyok itt. Mármint a redesre kapott kommentek érdekeltek csak azért jöttem fel az "anya" oldalra. :)
Az index új design-ja tényleg használhatóbb lett, nekem idő sem kellett, hogy megszokjam, rögtön jobban tetszett, mint a régi.

Viszont ez a negyvenötfok dolog nem halott úgy 5 éve??
sourcerror:

"A design-nak nem sok funkcionalitása van."

Ezt hogy érted? A design szó tervezést jelent, nem szépítgetést.
Az index új designját is rengetegen kritizálták, szerintem az kifejezetten, nagyságrenddel jobb, mint a régi volt. Ez a Velvet design ellenben szerintem határozottan szörnyű...
es vajon a velvet megujulas utan mar lesznek mukodo linkek is a velvetes cikkekre az index fooldalrol, vagy marad minden a regiben?
Erről a "borostásról" meg "acélforgácsról" jutott eszembe: lehet, hogy csak az zavar, hogy a velvetet én női oldalnak igyekeztem gondolni mindig (annak ellenére, hogy kb az olvasók fele férfi). Na most ezzel végérvényesen leszámol az index. A velvet többé nem női oldal, hanem telivér bulvárlap (tartalmilag már egy ideje úgyis az). Annak mondjuk jó ez a design. Szerintem ez zavar meg. De mindezek mellett a logót még az utolsó pillanatban is végiggondolnám, mert szerintem nem sikerült.
teodora és mások: miért is nem jó egy balrarendezett design? Engem csak ez érdekel... :-)
Izé, ez azt jelenti, hogy bulvár ezentúl a velveten lesz, és nem az index címlapon? :)
Egyébként meg - férfiként - nem nagyon érdekel, de a régi velvet inkább online Nők Lapjára, ez meg online Blikkre emlékeztet. Gondolom, a ti célotok is ez volt.
Szerintem jó lesz! Egyedül a logó, na az nagyon "print-szagú" lett, a nagy bulvárújság-másolásba. Egy színátmenetes háttér, vagy valami kunszt, vagy ezt a letörést ráapplikálni, ilyesmik...
Velvetnel nem a design-nal van a baj, hanem a tartalommal... :)
1. A logó szerintem is kicsit béna. Nem, nem is béna, semmilyen.

2. A dizájn maga jól jelzi a váltást, ami a velvetben történt (mióta új a főszerkesztő) és ahhoz illik, ilyen Sun, meg Daily Mirror (bár abban sok sárga is van) meg Bild jellege van. Pont annyira kaotikus is.

3. A balrarendezést én szeretem, mert olvasni is balról jobbara olvasunk, nem középről jobbra. Engem akkor már jobban zavar, hogy az új design sem használja ki az 1024-es szélességet a cikkeknél (igazán lehetnének szélesebbek a hasábok). De ez abszolút egyéni ízlés kérdés (lásd médialejátszók esetében a tartalom szerinti rendezés vs. file-folder szerinti rendezés).

Fő kérdés: És a TotalCar redesign mikor lesz már meg? Nem ér, hogy a Velvet előbb kap szép új ruhát. :))))
Ja és itt nem lesz olyan vicceskedés Etele részéről, mint júliusban volt?

drobee.info/index/

Legyeeeeeen. Naaaaaaa. :)
Jobb a külső!
A tartalom meg nyilván ugyanolyan halálos lesz az agysejtekre, úgyhogy sajnos ritkán fogom látni ezt a jópofa dizájnt.
Hacsak rá nem húzzátok a Webisztánra is.
Nekem is úgy tűnik, hogy női magazin / Nők lapja felől kőkemény bulvár / Blikk felé ment el az oldal megjelenése (a tartalmát nem ismerem). De ahogyan a Nők lapja online (nlc) sem úgy néz ki, mint a Nők lapja (és egész jól néz ki), úgy a Blikk-klón online sem kéne, hogy a papír alapú Blikket idézze megjelenésében. Sokkal bátrabb, "internetesebb" megjelenés is lehetne.
Úgy látom, hogy a Velvet is követi az indexet abban, hogy sokkal többet kell a címoldalon lefele görgetni, amit én máig nem szoktam meg az új Indexnél.
Ha építő észrevételt akartok, csak azt tudom mondani, hogy gondolkodjatok még az elrendezésen: a középső hasáb szinte elvész, a jobb oldali túl hangsúlyos, és bár össze-vissza ugrál az ember szeme az anyagon, mégis átsiklik egy csomó dolgon.
Bár az Indexen sem látom azt a "sok reszelést", ami az itt született megjegyzésekből építkezett volna...
OFF B. Andrásnak: Egyébként én is az Index-redesign óta (de az itteni tartalmi problémák miatt is) olvasok Origót (előtte 8 éven át alig), de az meg iszonyat lassú, érdektelen és rosszul megírt cikkekkel.
"...úgy most is számítok egy adag non-konstruktív ízlésalapon fikázó kommentre"
Hát igen volt ilyen is. Ugyanakkor én ezúton jelentem, hogy még mindig nem szeretem az új index-designt, mint amikor bevezettétek. Kétségtelenül megszoktam, de a régihez képest kényelmetlennek és rémisztően unalmasnak tartom még mindig.
A velvet új designja így első látásra nem tűnik olyan vészesnek, nyilván tényleg megszoktam már az indexét, az új logó meg kifejezetten jó lett sztem.
De mondjuk velvet designról fontosabb a női olvasók véleménye, mint az enyém...:)
Ja, ha már a papír Blikket említettük, egyébként az online Blikk ugyen nem azt a stílust követi, és bár hihetetlenül zsúfolt, de legalább könnyen megtalálja rajta az ember, amit keres. Tudom, az egy pár évvel ezelőtt divatos kinézet, ez az új Index/Velvet pedig a ma divatja, csak éppen nem lehet rajta megtalálni semmit. :-(
Hát izé.... Ez így sz@r. Nem mintha nagyon érdekelne a bulvár, de ez az új "design" nagyon nem jön be. Tényleg BLIKKes az egész. És zsúfolt. És ezek az egymástól elütő színek sem jók semmire. Na meg a logo... Egyszerübb nem volt?
A Velvet bulvár? Én aszittem női magazin. Nofene...
Kérdezzetek meg néhány nőt, hogy tetszik-e nekik (elvileg ugye ők a célközönség, nem mi (éppen a Webisztánon rákérdezni ilyenre...)).

Nekem nyolc. Az indexről meg a sok bulvármocskot tényleg lekoptathatnátok oda. Vagy bárhova.

Dehát ez csak egy vicc...

Haha
Túl tömény, több horizontális üres hely kell (címek felett), és térelválasztók. És kevesebb szín, ez egyszerűen azokra a szórólapokra emlékeztet, amelyek nem színesek, hanem három színnel megnyomottak (halványkék, mélyvörös, fekete). Ilyeneket osztogatnak az Őrsön az aluljáróban. Legalább árnyalatokat, esetleg három egyforma tónusú színt (három meleg színt, vagy három hideget; erőteljes színeket vagy halványakat stb.). Ez tényleg olyan, mintha amatőr kezébe került volna a Pantone színskála.

Egyébként ahogy nézem, nekem pont a régi index kéthasáb ugrik be. A két oszlopban egymástól teljesen függetlenül jöttek egymás alá a hírek. Ilyen itt is a baloldali két oszlop. Csak mivel a középső oszlop olyan vékony, ezért a szem nem talál rá a következő sorra, nincs ami vezesse, onkéntelenül is a bal hasábra ugrik. Folyton lefolyik a szemem a középső hasábról, nem több, mint a két szélső oszlop közötti elválasztó vonal, ami idekerül, az szinte biztos bukó (a Kolombuszos kopfban direkt van a felfedős typo :-)?). Másrészről az, hogy a jobb hasáb reklámmal indul (mert Havas beolvad a főcímbe, mintha az lenne ott, hogy XVIII.évf.240.szám, december 13.,péntek,Antal napja, erre erőíst a horoszkóp is), az meg halálra ítéli a jobb oszlopot, hiszen az ember Google skyscrapert sem olvas (szintén még a régi indexből jön az ösztön, hiszen a harmadik oszlop ott is reklám volt)

de leginkább a színösszeállítás (mi lenne, ha a kb. #a00000 (MSZP) mellé inkább a #ff8000-át (FIDESZ) tennétek ehelyett a bugyikék helyett?), és legfeljebb két különböző szín a címekben. per speciel a logoval nekem nincs bajom, a negyvenöt fok viszont szerintem is idejétmúlt, C-film szintű megoldás.
Hát igen... csajIndexből bulvárba történt a lassú fordulat, újságírásból pornóba, és most ez jön (kis csúszással: egy-két év) a megjelenésben is... Kit érdekel, hogy néz ki? Hát milyen íze legyen a magyar kólának wazze? Kóla, nem? Az ember úgyis csak a zindexről kattint át, ha már rángatózik a trehány helyesírási hibáktól, meg a cikknek látszó szövegszerűségektől, hogy ne legyen mindig lorem ipsum a vajaskenyér mellé. Persze a bárgyúság, meg a köcsög havas, meg gusztustalanfejű norbit gyorsan elhajt valami videómegosztóra, ha nem éppen onnan jöttünk, mert az olvasáshoz kevesebbet kell kattintani, lehet két kézzel fogni közben a szendvicset, nem potyog annyira a cucc. Ez van. A hőskor lezárult kérem, az index intézmény lett kérem - gyár. Konzervgyár. Hogy a picsába lehet egy konzervdoboz esztétikai értékeit boncolgatni? Persze lehet: a logó semmi, a levágott sarkok a múlt századot idézik, az oldal nem sokat, talán egy kis izzadságszagot veszítene, ha ezek a képi elemek nem lennének jelen, mondjuk egyáltalán. A célnak megfelel? Meg hát!
attisan · ubuntu.blog.hu 2008.01.18. 17:07:03 - rövidebb volt, és gyorsabb...
télleg! mi lenne, ha lehetne skineket választani? és lenne egy reklámmenetes, fehér; cickós, popós, lábikrás csajképekkel a megaseggfej celebek helyén, aszt kész? és esetleg érdekes cikkek is lehetnének a tépőzáras dumák helyett, vagy nem tudom... ilyet nem lehet? ez nem biznisz, ugye? gondoltam...
:D
Izé, egyébként - én nagyon szeretem az indexet, sokáig nem is hittem el, amit már mindenki mondogat hosszú ideje, de - tényleg rosszabb lett az index...

Nézzétek meg, a képen milyen jellegű hírek vannak a kiemelt blokkban (a "percről percre") fölött, és hasonlítsátok össze a mostani címlappal.

upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/a/a4/Index.hu_screenshot_2006-02-09_full.pnga
Megjelent! Már látszik! Itt van! :)
Hű de piros-világoskék-fekete...
szerintem rossz a cimkék sorrendje a címsorban, inkább ez kellene:

Trendy Celeb Szex Story
Teljesen átláthatatlan. Képtelen vagyok blikket olvasni, pontosan ugyanezért.

Szerintem rossz úton jártok, de Ti tudjátok, ha a színvonalat ennyire sűllyeszteni akarjátok.
Én is elmondom a véleményemet:

Nem ismerem az elképzeléseiteket, nem tudom, hogy pontosan milyen célcsoportra lőttök, de egyik korábbi postodban lett a kommentekben megbeszélve, hogy a Velvettel céloztok a kismamákra-kisgyermekesekre is, mert nagyon pörög a "mamanet". Őket ez a design és összeállítás biztosan elriasztja, erre egy másik, kellemesebb lapot kell készítenetek.

Az elrendezéssel nem foglalkoznék, hiszen biztosan rengeteg megbeszélés és kompromisszum eredménye.

Egyvalami viszont nagyon zavar: RONDA. Mivel sok a szöveg (ez természetes, hiszen magazin), ezért a grafikusnak a logó/fő navigáció/kiemelt cikk mentén kellett volna elsősorban valami széppel előállnia. Ami most van ott, az viszont igénytelen és kevés idő alatt összeállítható grafika.

A logón már gáz lenne változtatni, hiszen gondolom ezer helyre került már (vízjelek, print anyagok, akármi), viszont érdemes lenne a fő navigáció és a kiemelt cikk alá szebbet rajzolni.
Az uj Velvetnel pontosan az volt az egyik alapindittatas, mint az uj Index keszitesekor: az olvasok cimlapokat olvasnak, nem rovatoldalakat. Bar a rovatoldalaknak is megvan a maguk szerepe, de alapvetoen tartalmakat cimlapon kell tudni hatekonyan talalni. Ennek koszonheto, hogy az uj Velvet is elsore "kaotikusnak" hat. Ez volt a kritika anno az uj Indexszel kapcsolatban is. Ugyanakkor - ahogy ezt az uj Index eseteben is igazolta az ido - ez a "kaotikussag", ha mar az olvaso szeme megszokta az uj dizajnt, mazsolazgatasra, nezelodesre keszteti az olvasot.
A szinrol csak annyit, hogy jopar szinkombinaciot kiprobaltunk, de vegul ezt a mostanit ereztuk a legeroteljesebbnek, legkommunikativabbnak. Egy online bulvarszajt szinvalasztasanal az eroteljesseg nyilvan alapveto szempont. A szajt strukturaja amugy sokkal egyszerubb, atlathatobb lett. Van a cimlap, ami az osszes tartalom bazarja, es van a negy alaprovat, ami viszont blogkent mukodik: az egyetlen hierarchizalasi szempomt az anyagok frissesege. Eppen mint a blogoknal.
A cikkoldali oldalhasabbal szerintem szinten sikerult egy eleg jo megoldast adni a "legyen figyelemfelkelto, de ne zavarja a cikkolvasast" dilemmara.
Nyilvan a Velvet redizajn sem zarul le a mostani elesitessel. Figyelunk a reakciokra, gyujtjuk a tapasztalatokat, es javitjuk a hibakat. Perpetual beta.
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.8) Gecko/20071019 Fedora/2.0.0.8-1.fc7 Firefox/2.0.0.8
a lap alján a sorban a 24 óra után még mintha volna egy, de az már nekem becsúszott a Gumicukor alá, és hát így olvashatatlan, elérhetetlen. egy CSS white-space:nowrap elférne, meg a pixeleket nem (csak) IE alatti fontokra kellene összecipőkanalazni.
Olyan mintha a fejléc alsó része lecsúszott volna a láblécbe. Ennek mi az oka?
Szerintem is otromba. Vaskos, és durung kinézet, a logó meg erősen elsietett.
na,a középrét úgy értettem, ahogy most van.. ha az index is ilyen lenne, még vissza is térnék rá néha. a színek viszont tényleg blikkesek meg minden, lehetne az egész vöröset pinkesíteni.
a gumicukor banner el van csúszva balra.
miért ilyen nagyok a cikk címek? ordenáré hatása van emiatt, szvsz.
"Miként a júliusi Index-dizájnváltáskor, úgy most is számítok egy adag non-konstruktív ízlésalapon fikázó kommentre."

Az titeket egyáltalán nem aggaszt, ha - csak úgy "izlésalapon" - a többség széthányja magát a dizájnotoktól? A teljesség igénye nélkül az alábbiaktól vagyok rosszul (nyilván mindegyik teljesen szubjektív, és egyébként fasza minden):

1. A logó borul, a két szín nincs egyensúlyban, a vörösre nagyobb terület jut. A "V" mint embléma nem egyezik a teljes logóban lévő "V"-vel, csak majdnem, ez így különösen idegesítő.

2. Menü. A 45-fokos sarkazások és a kis színátmenetes bemetszések szörnyen gagyin néznek ki, mik akarnak lenni? Se gombnak, se iratcimkének nem stimmelnek. Az keresés OK-ja el van csúszva, az OK felirat nincs középen, és marhára nem illik a dizájnba.

3. A főcím csupa kapitálisa az olvashatatlanságig össze van indentelve, és persze teljesen egyenletlen a betűeloszlás.

Alatta a rózsaszín nyilacskák nincsenek szintben a felirataikkal.

4. Piros cím, fekete hátterű cím, kék cím, felismerhetetlen hátterű cím (gumicukor), teljes az összevisszaság. A piros és fekete címek bőven túl nagyok.

5. Nahát, az alsó címsornál már elromlott a sarkazógépetek. Konszolidáltabb is lett.

Bónusz: ha a velvetet sikerült középrerendezni, az indexet miért nem? Azt ne mondjátok, hogy ez koncepció, mert szétröhögöm magam.
Jo h beidezted. Pont ilyen kommentekre szamitottam.
@flombi "a többség széthányja magát a dizájnotoktól?"

hát azért azt nem mondanám, hogy mink iten reprezentatív minta lennék, de...

kísérletképpen átváltottam a felbontásomat 1024*768-re (óh mamám, az a 20 forintosnyi start-orb...), de megbántam. ott még randább.

@hh na nehogy már besérülj, vélemény az vélemény, non-konstruktivitásról meg annyit, hogy speciel _nektek_ kell konstruktívnak lenni, a véleményt meg fogd fel úgy, hogy tetszésnyilvánítás, és akkor nem ér csalódás.

písz
ugyan. teljes mertekben hozza vagyok szokva a dizajnvaltaskor megjeleno izleshaborukra. a konstruktiv megallapitasokat - mint korabban is mondtam - jegyezzuk, ertekeljuk.
elore is bocs, de:

hat ez vicc!
olyan mintha a tulaj gyereket megkertek volna hogy csinalj mar egy uj "design"-t.
minden nagy rajta, egyenesen az arcodba nyomjak az egeszet.. fontok rosszak, valamelyik olvashatatlan.

szoval nemertem miert nem szakemberre bizzak a munkat.
Érdekes, ha már előre tudtátok, hogy mi nem fog tetszeni, akkor miért olyanra csináltátok? Gonoszságból?

Ha meg nem tudtátok, akkor miért nem konstruktív megmondani, mi nem tetszik?
Szia HH,

Az index dizájnváltáskor írt hozzászólások 85%-a konstruktív volt!

Olvasd végig őket ismét! Hogy az olvasók legnagyobb részének nem tetszett az új dizájn, hát istenem... Elmenni máshova nem fognak mert nincs hova, majd megszokják. Megszokták? Meg. Szvsz lehet csinálni bármit.

A mostani egyébként egy kellemes dizájn. Mondjuk azt sajnálom, hogy női lap helyett egy "bulvár" oldalt csináltok, de már ideje volt az újrapozicionálásnak. Gondolom már nehezen lehetett eladni női lapként a mindennapos porn* sz*x stb. címszavakat.

ui: Vajh ennek a post a hozzászólásait mikor zárolod ? ;-)
akkor fogom lezarni, amikor itt is elhatalmasodnak az "egesz szar, csinaljak vissza" konstruktiv hozzaszolasok. mert annak a forumokon a helye, nem itt.
sajnos ahanyan vagytok, annyi izlesetek, problematok van minden dizajnnal. igy mukodik a vilag. mi ezt gondoltuk jo es eloremutato bulvarszajt-cimlapnak.
ha talaltok jobb bulvarszajt-cimlapot, kuldjetek be a linkjet. bugreportokat, technikai problemakat jegyzeteljuk. a szajt dizajnjaval kapcsolatos jobbito szandeku hozzaszolasokat ugyszinten.
tovabbi kellemes szombatot mindenkinek.
Ahh, most olvasom, hogy attisan es harrybottler gyakorlatilag ugyanarról ír mint én, csak más szavakkal.
HH:
"az uj Index eseteben is igazolta az ido"
Mit igazolt? Azt, hogy nem pártoltak el az olvasók tömegével? Ugyan hova mentek volna?
Viszont ha megkérdezitek őket most, hogy miben lehetne jobb az Index megjelenése, szerintem ugyanazok jönnének vissza, mint pár hónapja, legfeljebb a "ronda" és az "állítsák vissza a régit" kevésbé lenne hangsúlyos, de a használhatósággal kapcsolatos felvetések maradtak.

"es van a negy alaprovat, ami viszont blogkent mukodik"
Ez tök jó, de a blogok esetében a címkék, a bejegyzések közötti kereszthivatkozások mind fontosak, ez viszont itt hiányozni látszik. Tényleg a papír alapú világot imitáljátok, hiszen ott van az, hogy a múlt heti Blikk a kukában landol. De a neten azt várnám, hogy egy címke segítségével pl. az összes fogyással kapcsolatos cikket/bejegyzést visszaolvashassam, több évre visszamenőleg.

Amúgy az aloldalak, cikkoldalak alapvetően jó megjelenésűek, elsősorban a címlap az, ami számomra mind az Index, mind a Velvet esetében nehezen követhetővé vált...
aki konnyen atlathato, idorendi cimlapot akar, az ezt bookmarkolja el:
velvet.hu/24ora/

vagy vegye fol a velvetet a feedolvasojaba. es annyi.
Óóó... nem vagyok célcsoport a Velvetnél, aki az annak sztem ez jó lesz. Nekem kicsit káosz.

1 kérdés csak HH: ha a Velvet center lett az index mérnem? :)
Vágom, hogy nem, csak kíváncsi lennék, hogy mi a szakmai oka, ha nem csak annyi, hogy "azért mert" :)
Csak nekem vannak összecsúszva a vezető hír betűi, és csak nekem tűnik, olyan kurvanagynak az egész? Legalább 1,5-2-szőr nagyobb minden betű, mint általában az interneten, ez a Bulvár?
McClane: nem csak neked, mindenkinek. Gondolom direkt ilyen.
lemértem nagyfaterom tolómérőjével, és 1024*768 ban megtekintve 1.2 cm magas a felső menü. Na, ez már nagy sztem.

off
amúgy a linkem helyén miért valami f@sság jön be?
on

g
@geekblog.hu mert a blog.hu beállítások között (vagy az inda profilodban? már nem is emlékszem) a blogod URL-je elé kell
off

szóval kell http kettőspont per per, beírtam rendesen de úgy nem jelenik meg

on
Ez aztan igen. Rugjunk bele jo elore a kritikat megfogalmazokba. Vegulis miert is legyen valakinek ertekelheto az esztetikai eszrevetele egy oldal kinezeterol? Arrol nem is beszelve, hogy ezzel a huszarvagassal elore helyre lehet tenni a usability kerdesek egy reszet is (mert a szinek es az elrendezes messze nem csak onmagaert valo esztetikum). Amugy meg a design nem lett rossz, bar tok jellegtelen. A regi az 'indexesebb' volt ez meg olyan altalanos bulvarlap osszhatas.
Annyi, hogy a régi design egy "onleány"-os oldalé volt, ez meg lesüllyett abba a mocsokba, ami a cikkeket már amúgy is jellemezte egy ideje.

Az indexről meg nem fog eltűnni a bulvár, mert akkor kurvára nem fog maradni semmi "tartalom".

Avagy a szőrös férfisegg az izzadt punci ellen. Ez kell a magyarnak.
Bár Velvet-et ezelőtt sem olvastam, és ezután sem fogom, de az oldal kialakítása számomra az ezredforduló előtti statikus oldalak kialakítását idézi, de elképzelhető, hogy ez csak azért van, mert a főcím 1280x1024-es felbontáson is hatalmas, a fejléc és a logó kevésbé sikerült jól (színvilág, lesarkazás), ott van még a design-be sehogy sem illeszkedő OK gomb, a 45fok.. A főoldaltól eltekintve az aloldalak (ahol a cikkek vannak) viszont nem lettek rosszak. Bulvárnak bőven elmegy, női lapnak kevés.
Olyan óriásiak a betűk, hogy ordítanak, és túl kevés tartalom fér a képernyőre. Túl szögletes minden (Arial, menüképek). A szocivörös/heti válasz szín helyett valami nőiesebb (rózsaszín?, pasztell). Ami a bulvárdominanciát illeti - hát ez most a trendi vagy mi, de pletykalap azért van már elég, nem biztos, hogy ez kellene legyen a cél.
Barátságosabb volt a régi lájtos irányzat, és ebben elüt a mostani index főoldaltól is. Nem hinném, hogy ez a vizuális durvulás lefordítható gazdasági profitra. És ha már nőiesség/férfiasság: a férfiak is szeretnek női magazint olvasni, sokat szeretik azt a hangnemet.
most veszem észre, hogy a velvet pláza logója a régi...
...és van egy kis karakterkódolási gubanc is a velvet plaza oldalon: bal menüsáv "velvet doboz" (régi fajta) linkjei kriksz-krakszosak.
Mellesleg a Velvet Plaza egy női magazinhoz jobban passzolt, mint egy keménybulvárhoz. A Poronty blog is elég fura az új köntösben.
Kár az onleány-irányért (a velvet.hu/onleany a Sztori rovatba visz, ugye).
Megnéztem immár az éles oldalt. Szakmai kritika: a macfix.css alkalmazása iszonyat gagyira sikerült. Nem néztem meg, milyen eseményre raktátok rá a CSS váltást, de hogy betöltődik az oldal egyik CSS-sel, eltelik 3 másodperc, aztán átvált egy másik (amúgy jobb, olvashatóbb) CSS-re (gondolom az ő betűk miatt), hát az elég kiábrándító. Én egyből a fejlécbe tennék egy scriptet, ami átállítja a CSS-t, nem pedig az onload eseményre, akkor nem lehetne látni a váltásból semmit, és a jó CSS-sel jönne be az oldal. Amúgy örülök, hogy figyeltek a Mac-esekre.
gross_: Ez tényleg ilyen, a vélemény és a sport menüpontnál is mögé úszik a hirdetésnek. Még a főoldalon sem tökéletes, ott meg 1024x768/Firefox esetén szimplán kilóg az ablakból:
kepfeltoltes.hu/080120/748585713Clipboard01_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Nekem 2 észrevételem van (elég gyakran olvasok Velvetet):
1. Nagyon rossz a szöveg-reklám arány, a képernyő kb. 3/4-ét a reklámok, kulcsszavak, legfrisebb kommentek, linkek teszik ki. Ez nem jó. Kb mintha Cosmopolitant olvasnék csak neten: folyton "továbblapozom" a számomra nem releváns dolgokat...

2. Nem tetszenek a színek.
A Velvet nem elsősorben bulvármagazin szerintem, hanem amolyan "női újság" (persze bulvárhírekkel is).
De "élő" újságokban sem azt veszi meg az ember aminek rikiító színei vannak és tök harsény az egész (tina meg sikk magazin pl :P OMG ezeket nem is ismerem), hanem ami ízléses. Mondjuk szép pasztellszínek, kifinomultabb betűtípusok.
Sokkal kellemesebb olvasni.

Remélem változtatni fogtok még rajta, mert eddig nem sok embertől hallottam, hogy neki tetszett volna, és azért higyjétek el, ez is egyfjata rizikófaktor, az index.hu is egyfajta üzlet, és akkor meg ugyebár meg kell felelni az igényeknek.
eltelt pár nap. nekem hiányzik, hogy senki sem búcsúzott el a velvettől... ezzel az arccal, ezzel a szöveggel, ez már nem az. egy kurírnak, vagy egy blikk-nek, vagy egy csillagszórónak meg mér' "velvet" a neve? hogy jön az egész a bársonyhoz? velvet-aréna... nem, mintha érdekelne a válasz, nekem csak a búcsú hiányzott. dehát ebben a világban persze nincsenek búcsúk, csak szakítások, innen kikopik az ember. én viszont most elköszönök a velvettől, többé éppen anyira nem érdekel, mint mint a televíziók, a rádiók, a szellemtelen szellemi ricsaj, zaj, sziréna bömbölés, dudálás, meg a dum-dum zene (a háttérben csörömpölés, elhaló anyázás). kikapcsolható. üzletpolitikai szempontból bizonyára teljesen indokolt az egész, akkor miért az a kérdés, hogy néz ki? hát éppen úgy.
Rendszeres olvasója vagyok a velvetnek. Szeret(t)em az oldalnak azt a sajátosságát, hogy nem veszi magát komolyan, nem úgy tálalja a híreket a celebekről, hogy azok a nap legfontosabb eseményei. Mondjuk úgy, hogy némileg cinikusnak éreztem, ezáltal nem soroltam be a blikk.hu/juj.hu/story.hu lapok közé. Nem éreztem úgy, hogy ciki ismerősöknek ajánlani egy cikket, amit itt olvastam. Tehát igen, ez talán egyfajta sznobizmus, nem szégyelltem magamat, hogy bulvárlapot olvasok, mert úgy éreztem, a leírt dolgokat a helyükön kezelik a szerzők. Most viszont a dizájn (leginkább a nyitólap) sajnos az arcomba vágja, hogy hol járok, azt sugallja, hogy egy csoportba kerültem azokkal, akik megveszik a blikket, és az a fő tájékodási forrásuk. Ettől még használni fogom, de rossz ez az érzés.
A másik, hogy a helyesírás rettenetesen romlik, sajnos néha az az érzésem, hogy talán tudatosan írnak helytelenül a szerzők, így is bulvárosítva az oldalt. Nem kellene.
És persze "tájékozódási forrásuk"
előre bocs, egy kicsit erősen fogok fogalmazni.

a tipográfiai iskolákban ugye tanítják a címek szedését. onnan lehet felismerni, hogy valaki erről semmit nem olvasott, látott, hogy megtetszik neki a F B I és betűválasztás gombok/listák, és ahány cím, annyiféle beállítás.

hát a Velveten van (legalábbis Linux/Firefox alatt):
- félkövér talpatlan
- normál talpas
- kapitális taplas
- félkövér talpas
- normál talpatlan
cím, mindenféle színekben, cél és értelem nélkül (pl. a rovatcím ugyan halványkékkel van, cserébe sokkal nagyobb betűvel, mint a cikkcím, és persze talpas vs. talpatlan). egy nyolcéves gyereket utánoztok vele, aki most először jutott Word közelébe, a fenti gombokat megmutatva neki.