Azok a szánalmas vállalati IT-szabályok...

A cégeknél az IT-arcok rendszerint arra hivatkozva korlátozzák a munkatársaknak a szoftverek telepítését és egyes szájtok elérését, hogy "az biztonsági kockázatot jelent a cég számára".

Persze ennél mélyebb, ésszerűbb érvelést nemigen fogunk hallani. Mert ugyan mitől ne lenne megbízható a Firefox ikszedik verziója mondjuk az IE aktuális verziójához képest? A Slate újságírója szerint ennél alantasabb indokok is vezérlik a vállalati irányelveket kidolgozó vezetőket: egyszerűen csak meg akarják gátolni, hogy beosztottjaik munkaidőben lazíthassanak egy kicsit.

Letiltják a csetklienseket, webszájtok sorát, csak azért, hogy a dolgozók egy percre se kapcsolódhassanak ki munkaidőben. Vagy legalábbis mindig jusson eszükbe: főnökük 24/7 azt várja el tőlük, hogy robotként végezzék munkájukat. És ne emberként...

Mindez azért is gáz, mert ma egy valamire való cégnél fontos tényező a produktivitás, a kreativitás és a vitalitás is. Kockamunkaállomásokba gyömöszölt, értelmezhetetlenül rosszindulatú vállalati szabályrendszerrel agyonvert munkatársakkal pedig csak rossz munkahelyi közérzetet és csökkenő produktivitást lehet elérni.

You might argue that firms need to make sure that people stay on task—if employees were allowed to do whatever they wanted at work, nobody would get anything done. But in many instances, that claim is ridiculous. My fiancée works at a hospital that blocks all instant-messaging programs. Now, she and her co-workers are doctors, nurses, and other medical professionals—they've been through years of training in which they've proved that they can stay on task even despite the allure of online chat. Can anyone seriously argue that the hospital would suddenly grind to a halt if they were allowed to use IM at work?

(...) IT departments could also block the most-obviously ruinous sites, places that traffic in illegal material, like the Pirate Bay, or that have been flagged as repositories of dangerous software. But doing any more than that is counterproductive. As one locked-down worker told me, blocking parts of the Web "systematically makes the company stupider" about the innovation now flooding into our lives. Systematic stupidity is rarely a plan for success.

Nyilvánvaló, hogy rengeteg vállalati IT-szabály tökéletesen haszontalan, és szükségességüket még az IT-s kollégák sem tudják alátámasztani. Gyakran az a válasz, hogy "ez a policy, és kész".

Minél több egy cégnél az indokolatlan, sőt, kifejezetten irracionális és gonosz irányelv, annál biztosabbak lehetnek benne az alkalmazottak, hogy főnökeik egybites birkákként tekintenek rájuk.

Címkék: it policy vállalat
2009.08.28. 19:48. írta: hírbehozó
Cégünknél én felelek a szoftverek telepítéséért és a webszájtok elérhetőségéért.

Teljesen egzaktul meg tudom indokolni, hogy ki miért nem telepíthet semmit: nem értenek hozzá. Ha pedig bárki valamiben elakad, akkor bizony engem hív, és úgy gondolom a legkevésbé sem azzal kellene foglalkoznom, hogy az aktuálisan feltelepített rajzolóprogramban hol van a kivágás funkció.

Ehelyett szabályozom a telepítést, csak én tudok installálni, mégpedig olyan programokat, amiket ismerek, és - kivételes esetekben akár utcán séta közben is - tudok benne segíteni, ha elakadnak.

Ez véleményem szerint teljesen földhözragadt indok.

A webszájtok szabályozottsága pedig teljesítménykérdés. Felőlem iwiwezhet akárki, nem én fizetem a munkaidejét, de ha nekem elkezd youtube-ozni, és megakad tőle a bejövő levelezés, akkor morci szoktam lenni. Hozzáteszem, az reklámszolgáltatókon kívül semmit nem blokkol a proxy - még.
én nem vagyok rendszergazda, sem ilyen módon elnyomott user, de nyilvánvaló hogy az ír ilyet, aki még sosem adminisztrált százas nagyságrendű géphalmazt. egyszerűen nem lehet máshogy.
deejayy válasza tökéletes, mint "elnyomó" pontosan így látom én is. A user nem csak firefoxot fog frissíteni, az "ez a policy és kész" pedig szerintem megfelelő válasz, én sem kérdezem meg mondjuk a pénzügytől, hogy egyébként mit-miért csinálnak úgy, ahogy. Igy leírva akár szarul is hangozhat, vállalom.
mire jók a portable cuccok, felrakja ez ember a pendrive-ra egy ilyennel en.softonic.com/s/lupo-pensuit . Főleg akkor jó ha sok gép jár a kezed alatt pl ha fejlesztő vagy.
Múltkor céges laptoppal dolgoztam egy helyen, majd nyomtanom kellet volna a szerződést. Mondom no prob, telepítem a drivert, majd nyomom.

De driver telepítés nem engedélyezett.

Más: haverom mobilnetjét akartam használni, mert kellett volna a net a céges munkához. Persze annak se lehett a driverét feltenni.

Mindegy kétmilliót bukott a cég, az admint vették elő, nem engem.
A szerző próbáljon 10nél több munkaállomást és 10nél több felhasználót adminisztrálni policy/tiltások nélkül. Az átlag ember egy nyomtatóba nem tud papirt tenni. Az értelmetlen szabályokat én sem szeretem, de nem egyszer fordult elő, hogy a kedves user 40gigás winyóján 35giga pornó volt. A windows mappát lecsupaszitotta 600megara, én meg szivtam, h miert szar a gépe... De ugyes volt, a frissitesek konyvtaraiban voltak a filmek... pár óra ráment...
Nemzetközi cégnél dolgozom. Világszinten többtízezer alkalmazottal. Nincs korlátozva - technikailag - bármilyen alkalmazás vagy akár operációs rendszer telepítése. Természetesen van központi sw management, de ha valaki kivonja magát alóla, hát tegye.
A partizán akcióban telepített alkalmazásokra nincsen support, de ez szerintem természetes.
Úgyhogy aki arra hivatkozik, hogy nagy mennyiségnél kezelhetetlenné válik a dolog, egyszerűen csak lusta.
@saabi: a nincs support elég vicces olyankor, amikor a munkajat nem vegzi el arra hivatkozva, hogy az it-s elhajtotta a picsaba.
A telepítést megértem, vagyis egyetértek vele. De a sima szájtelérés-gátlás egyértelműen a dolgozói szabadidő leszabályozása miatt van. Pl. kórház: le van tiltva az iwiw, meg az összes emailszolgáltatás. Ez utóbbinál arra hivatkoznak, hogy fő a biztonság, mindenkinek lehet kórházi emailfiókja, ha akarja, a munkájába használja azt. Szerintem meg inkább az ellenőrizhetőség a cél. Ezredik emailcím, arra is érkezhet vírus, stb. Ráadásul kizárt, hogy jobb a szűrője a többi szolgáltatónál. Meg mondjuk az USB port nincs letiltva :D, tehát pendrive-on is hozhatok be bármi káros dolgot.
na ezt übereljétek: dolgoztam egy pár hónapos projekten programozóként egy cégnél, ahol _nem_lehetett_internetet_ használni. Nem csevegni, fórumozni stb: konkrétan nem volt net a gépeken. Webes fejlesztéshez (banki rendszer online felülete)!
Egy egyszerű kereséssel megoldható problémán is szüttyöghettem egy napig. Otthon persze direkt nem néztem utána :)
A projekt lezárulta után meg csodálkoztak, hogy nem akarok maradni a következőre :)
@abela: ja, és hozzáteszem, nem volt mögötte semmilyen biztonsági megfontolás, ugyanúgy a robotolás kikényszerítése volt a cél, mint annak a szintén komolyan vett szabálynak, hogy a munkához kapcsolódó dolgokon kívül _semmi_ nem lehetett az asztalon. Egy ártatlan napilap sem.
@abela: hát oda se mennék dolgozni , kereső hiánya webfejlesztésnél érdekes lehetett...pár hónapból lett volna 1 :D
"Nyilvánvaló, hogy rengeteg vállalati IT-szabály tökéletesen haszontalan, és szükségességüket még az IT-s kollégák sem tudják alátámasztani. Gyakran az a válasz, hogy "ez a policy, és kész"."

Most IT supportosként erre én is csak ezt tudom mondani. Simán nem tudom én sem, hogy ki és miért találja ki ezeket, de be kell tartanom (és tartatnom) mert seggberúgnak.

Pl. ha mászkálok a csarnokban, és éjjelesben azt látom hogy játszanak - na hát azt nem láttam. De ha jon egy levél, hogy pucoljak le egy gépet, mert valami illegál van rajta, arra nem mondhatom, hogy minek...

Az a baj, hogy mindig olyanok a főnökök, akik adott dolgokhoz nem sokat értenek, így abban látják létük igazolását, hogy baromságokat csináltatnak a dolgozóikkal.
@májkölnájt: Aha, aztán ha meg megvágja a céget az APEH a dolgozók által telepített illegál stuff miatt, akkor kit vesznek elő...
májkölnájt 2009.08.28. 21:52:49

Ha 2 milliot buktak akkor miert nem volt penzuk h vegyenek neked elotte egy mobilnetet amit az arra hivatott ember feltelepit?


Nalunk is van minden fele policy, pl amikor 700-an lognak egy halozaton akkor kell is. Nehogy a Pistike bentrol torrentezzen nekem meg ha kell kuldenem ket PDF-et akkor 30 perc mulva erjen at a masik kollegahoz kulfoldon.
Vagy h nem jonnek be nagyobb forgalmat generalo forgalmak.

DE meg mindig jobb a helyzet mint nyugaton ahol mar csak egy thin-client van a munkasoknak, ahol 2 ablakban fut a cucc amin meloznak es kalap-kabat. Vagy a citrixes megoldasok ahol az van ami ott van es semmi mas.

Ha hagyod a felhasznalokat hipphopp blacklistre kerulhet egy egesz ceg levelezo szervereinek az IP-je, legyen ott barmifele jo rendszer.

Ha 1 kicsit okos vagy akkor tobb helyen tudsz socks proxyal mahinalni, vannak alap portok amiket nem tudnak normalisan tiltani, ezeket hasznalva mindent megtehetesz, de ha elkapnak akkor vallald a kovetkezmenyeit :D
@májkölnájt: Aha, teljesen hihető. Valaki eláll egy 2 millás szerződéstől, mert esetleg kell várni fél órát, míg valaki elszalad egy fénymásolószalonba.
szerintem ez nagyban függ a munkától, illetve a munkaerőtől

értsd: ha szar munkád van, nem szereted, nem támogatnak, nem hagynak kreatívkodni, akkor persze, hogy te is csak a kötelező minimumot fogod elvégezni. De ha látod, hogy van értelme gürcölni, hajtani, akkor értelemszerűen nem fogsz pornózni munkaidőben hanem dolgozni, mert dolgozni akarsz.

Zombi meló -> zombi munkaerő -> zombi policy és vissza term.
en szemely szerint egy 700valahany fos cegnel vagyok rendszergazda, a hozzam tartozo project a legnagyobb, 250 fo. en masszirozgatom a vasaikat. akkor elkezdenem sorolni az okait a tiltasnak..

- a user a ceg altal vasarolt szamitogepen ul, a ceg altal vasarolt internetet hasznalja es a ceg fizeti a villanyszamlat, ezen kivul minden egyes ott toltott perceert fizetest kap.

- a mindenfele webmailek - gmail, inda, yahoo, stb - gyakorlatilag idozitett bombakent mukodnek. ha beszabadit valamelyik egysegsugaru egy virust, wormot, barmi losz@rt a webmailjerol, akkor nekem veri korbe a halozatot, amit a teljes it csapat fog akar napokig takaritani

- ha egyszerre 200 user elkezd youtube-ozni - bersze hq/hdben, mert az az elvezet - akkor mit fog csinalni az, aki dolgozni szeretne a remote alkalmazasaival? mert tudod vannak emberek, akik dolgozni jarnak be amunkahelyukre, mert vagy kinottek a kadari mehntalitast, vagy teszemazt soha nem is eltek benne.

- jellemzoen a munkaszerzodesben benne foglaltatik - legalabbis nalunk - az internet usage policy is. tehat ez konkretan szerzodesszegesnek minosul.

- ha tetszik, ha nem, ha barmifele ellenorzest kap a ceg, akkor a gepen tarolt illegalis tartalmakert a ceget fogjak elmeszelni. aztan kuzdhet, mint szunyog a viharban, ha latni akarja a penzet.. szerinted realisan hogy es mikent es mennyi ido alatt hajthato be maganszemelytol a tobbmillios buntetes?

megjegyzem, nalunk speciel korrektek. a konyvtarban vannak gepek, amiken linux fut es szeparalt halozaton elerhetik az internetet proxy nelkul. levelezhetnek ebedidoben, munkaido utan. tehat nincsennek elvagva a nettol.

ja..
egyebkent nalunk hangkartya, cd/dvd, usb tiltva, storage-kent nem lehet pendrive-ot, mp3 lejatszot hasznalni. behozhatja, hallgathatja, toltheti az aksijat.

a szocializmus elmult. a munkahelyen a munkaert fizetnek, nem a youtubert...
@májkölnájt: vegyél Macbook-ot és felejtsd el a driver telepitéseket. egyszerü,
ja es meg egy ok a tiltasra..

a mesterseges intelligencia soha nem lesz kepes megbirkozni a termeszetes butasaggal...

es nem utolso sorban megkerdeznem, ki hallott mar olyan autoparkrol, ahol a soforok kedvuk szerint tunningolhatjak, piszkalgathatjak, szerelgethetik a ceges autokat?
amugy meg ahogy ismerem a felhasználokat minden sz*rt felraknának, Windowson meg plane gázos lehet.

ja és igen is van különbség a firefox és az IE között. az egyik használhato a masik nem.

amugy meg LINUX-ot mindenkinek
Úgy IT szempontból, mint a munkaadó szempontjából teljesen érthető, ha tiltottak a chat-programok. Nem ezért vannak fizetve, és kész. A dolgozó otthon, a saját idejéből, "kikapcsolódásként" dolgozik egy kicsit a cégének?

Ugyancsak megértem, ha tiltott a mezei munkaerő számára a mindenféle programok telepítése. Bár nem kimondottan ezzel foglalkozom, számtalanszor szembesültem a "cuki kis képernyővédő" által okozott károkkal. (Ezen a blogon valószínűleg felesleges hangsúlyoznom, hányszor rejtenek vírusokat az ilyen ingyenes alkalmazások.)

A nagyobb sávszélességet foglaló letöltések, videó-nézegetések, egyes site-ok elérhetőségének korlátozását szintén logikusnak tartom. Nagyon kevés kivételt tudok elképzelni, ahol a YouTube elérése kulcsfontosságú lehet a cég szempontjából.

A netet teljesen elérhetetlenné tenni nyilvánvalóan öngyilkos ostobaság, az a cégtulajdonos, illetve rendszergazda, amelyik ehhez a módszerhez folyamodik, hülye.

Ez egy tipikusan "kettőn áll a vásár" történet. Általában ott vezetnek be drákói szabályokat, ahol a dolgozók munkamorálja ezt szükségszerűvé tette. Aztán beindul a rinyálás, hogy jaj, milyen gonosz a cég. Aham.
Voltam alkalmazott hasonló helyen, remek dolog volt csetelni, netezni munkaidőben.
Voltam rendszergizda hasonló helyen, remek móka volt vergődni a dolgozók által leszedegett, installálni próbált szir-szarral, illetve szerezni egy kis sávszélességet a cég frankó munkái számára az index blogjainak kommentálásának rovására.
Volt olyan cégem, ahol érdeklődve nézegettem a szorgos és megbízható munkaerőt, aki miután kicsietelte, kommentezte magát, nagykegyesen elvonult ebédelni, és hajtottam el a faszba basáskodú rendszergazdát is.

Az igazság valahol félúton van. A remek dolgozótól elvártam, hogy úránként.másfélóránként elegye a fene a gépétől, menjen kávézni, sétálni, kergesse a kolleganőt, csináljon akármit, de pihenésképp NE bámulja tovább a képernyőt.

Ugyanis nem az viseli meg szegény, ártatlan dolgozót, hogy nem olvasgathat - mondjuk - blogot az indexről, hanem az, hogy meredten bámulja a képernyőt.

És bocsika, belátom aljas, gizda, rohadék vagyok, de szerintem cseteljen, kommenteljen otthonról, kávézóból, akárhonnan a szabadidejében az a dolgozó, ha már egyszer bevállalta azt a munkát, amit, és ne a munkaadója pénzéért, annak konkrétan fillérre kiszámolható kárt okozva a kieső munkaidővel, szűkített sávszélességgel, gajra vágott gépekkel, plusz lefoglalt munkaidővel, kifáradásból eredő figyelmetlenségért cseverésszen.
Ha meg igen, akkor, ne csodálkozzon, ha kedvesen megkérik, hogy másnap ne jöjjön be napot lopni.
Egyébként nagyon szépen látszik a kommentek számán, időpontján, hogy az a szegény, megfáradt dolgozó annyira nem nagyon ragaszkodik a netezéshez szabadidős tevékenységként. Valahogy otthonról, késő délután, este már kevesebb a komment...

Egyébként nem elsősorban az oprendszereken, böngészővariációkon, vagy kifejezett tiltáson múlik a dolog. Amúgy meg nekünk speciel a Mac vált be.

Na, lehet utálkozni.
600 fos cegnel vagyok rendszergazda. A szemelyes hasznalatra szant gepeken mindenki az csinal amit akar, esetleg ujratelepitem. Termeszetesen tuzfal, virusirto kikapcsolasa tilos. ez havi 2-3 db gep.
youtube, torrent: szigoruan TILOS! hivatalosan... az a par aki rajott, hogy valojaban lehet, nem zavar sok vizet...
Sok irodakukac ne netezgessen meg zsiwiwezzen meg fórumozzon munkaidőben, hanem dolgozzon!!!
@Államalapító Szvatlopuk: Én részemről fórumozok... ...amíg nem csörög a telefon, hogy valahol gáz van, mert akkor rohanok.
Így ez baj?
cegnel fullosra beconfolt ISA 2006 server, ertelmes blocking, stb. de a 22-es portot kiengedik. SSH tunnel. viszlat.
A legszánalmasabbak a SmileyCentralt telepítú felhasználók. J
Szerintem megfelelő mentalitással, és alapvető IT intelligenciával (pl. nem telepítgetünk gyanús dolgokat - vagy inkább semmit,nem kattintunk nyilvánvalóan gyanús linkre stb) rendelkező userek halmazának nyugodtan meg lehet engedni a benti netezést.

Lehetnek olyan munkakörök, ahol mondjuk várni kell valamire, hogy megtörténjen (pl hogy megkapj egy választ, vagy egy approvalt), addig meg áll a meló.. ilyen esetben simán lehet netezgetni, és senkinek nem okoz vele kárt a user.

Ha okosan töltöd ki a holtidőt (nem kezdesz el torrentezni, nem nézel online videót, és nem 9-es msn-t használsz teljes képernyőn), akkor nincs gáz. Olvasgatás, közösségi oldalak, belefér.

Alapvető intelligencia, és kultúra kell, semmi más.

Ja, elfelejtettem mondani, hogy egy nagy IT multicégnél dolgozok, és netezek munkaidőben, de mivel okosan csinálom, és nem megy a munka rovására, meg soha egy rossz szót sem kaptam emiatt. A teljesítményem elismerésre kerül, és szóba sem jön, hogy a holtidőket hogy töltöm ki, pedig tudják, hogy ki mit csinál..
Hulyeseg az alapvetes, nem az "IT-s arcok" dontese az ilyesmi... meg "elnyomottkent" is tisztaban vagyok vele, hogy ok csak vegrahajtak a management donteset. Meg ha van is benne olyan lepes ami nekik elonyt, nekunk hatranyt jelent, nem az o feleloseguk, dontesuk hogy milyen korlatok koze szoritjak be az alkalmazottakat. Es - hacsak az allasukat kockaztatva ki nem jatszak a szabalyokat - nagyreszt rajuk is ugyanazok a szabalyok vonatkoznak mint rank.
BonzyBuddyt minden gépre! :) Meg cukicicás képernyőt. Az kell nekik :)
A cég nem azért fizet, hogy netezz. Ha nem a munkádhoz kell a net, akkor nem kell a munkádhoz. Innentől miről is beszélünk?
Szerintem is vicces, mikor alkalmazottak saját elhatározásukból letöltik és telepítik a gépükre az incredimailt, és utána arról folytatják a céges levelezést.:D
@ezmegmi??:

"de a 22-es portot kiengedik. SSH tunnel. viszlat"

Hát ... ez valami katasztrófa. Cég gondolom azóta tönkrement, helyét sóval behintették.

Ezek az ssh tunnelen garázdálkodó júzerek naggggyon kegyetlenek tudnak lenni.
A mailben utazgató wormökön is jót derültem, bocs.
Ja, és ahol egy vagy több youtube kapcsolat problémát tud okozni, ott bocsánat, de a rendszer szar. Mert vagy 256k-s a hozzáférés, vagy szarul van belőve a proxy, vagy nincs is.
Nekem erről a "munkaidőben dolgozzál" dologról valahogy folyton a Kálvin téren és villamossínen lapátot támasztó, esetenként sörivó munkások jutnak eszembe. Ki érti ezt?
koccintottam én már munkaidőben whiskyvel munkatársakkal ügyvédi irodában és néztem a bossal együtt videókat. Szerencsés-e vagyok?
Bocs, de én IBM rendszermérnök vagyok, IBM-nél dolgoztam és óriási rendszereket üzemeltettem so-sok éven keresztül.
Ezeknek a szabályozásoknak nagyon fontos szerepük van hogy az informatika ne váljon dagonyává.
Látszik hogy fingod nincs a vállalati informatikai rendzserekről.
Csak megjegyezném, az IBM-ben egy szerver leszerelésének egy kb. 200 lépéses protokollja van.
Van egy aki felel a protokollért, aki kiadja az egyes lépéseket a megfelelő szakembernek. Attól visszakapja a levelet hogy megcsinálta, azt spéci, utólag nem módosítható formában elteszi.
Mindezt egy másik ember folyamatosan megkapja, majd az egész folyamat végrehajtását egy harmadik megnézi.
Csak ilyen apróság, hogy le kell írni a könyvelésnek milyen szoftverek voltak azon a gépen. Mert a könyvelés megnézi mi volt licencelve és onnan kezdve nem fizetik. jelenteni kell a szerver leszerelését a hálózatosnak, mert az IP címet így felszabadjtják tesztelésre és ettől kezdve kintről hozzáférhetetlenné teszik.
Demagnetizálni, vagy archiválni kell az össze adathordozóját. Mondom 200 lépés kb!
A vírusvédelmekről, szoftver licencekről ne is beszéljünk a felhasználói gépeken!
Ritka nagy baromságot írtál le.
Ezzel az erővel azt is leírhattad volna, hogy a vállalati sofőrök ugyanmár munkaidőben miért ne ugorhatnának ki ralizni a vállalati kocsival a környező hegyekbe.
Jah amúgy élelmes user youtube helyett dailymotion-t használ, a letiltott e-mailek helyett meg olyan levelezőrendszert, aminek a címében nincs benne a mail szó. (Tippeket nem adok, ki tudja, a jövőben melyikőtök lesz a rendszergazdám.) Ezeket még sehol nem láttam letiltani és akkor még lehetne fordítani.
Akinek van egy kis sütnivalója, az -nyilván nem mindegyiken- de tudja a rést a pajzson.
ja igen és szabadjon hozzátennem, hogy még az a korosztály, amelyiknek már volt informatika-oktatás egyetemen IS és közoktatásban IS, még az is segghülye a legalapvetőbb alkalmazásokhoz is, ami ha én rendszergazda lennék, biztosan nagyon idegesítene, de élelmesebbeknek akik értelemszerűen kevesebben vannak hagynék kis teret
Hmmm. Nos akkor írj cikket a témában, ha te felelsz egy 1500 főt foglalkoztató cég IT rendszerének/rendszereinek integritásáért, rendelkezésreállásáért és a monitor előtt ülő droidok help desk kiszolgálásáért. Akkor majd rájössz, hogy az indok sokkal racionálisabb, érthetőbb, mint az, hogy: "Ez a policy." de egyszerűbb ezt felelni a sok önjelölt it zseninek, mint 1500 alkalommal kifejteni a vállalti policy hátterét, összefüggéseit, miértjeit. Egyrészt úgysem érti meg a droid, az máshoz ért, másrészt nekem egy főnököm van, annak kell beszámolnom, nem 1500-nak. Persze ha valaki 5 fős cégnél vezet be ilyen szabályokat az vicces, ott ugyanis feláll a rendszergazda és hangosan közli, segíteni csak a munkához székséges sw-ek problémáival kapcsolatban tud, majd leül és mindenki telepíthet...de még ott sem. ;)
@mavo: Marhaságokat írsz. Légyszives vezessed le, hogy mekkora sávszélt kell venni annak a cégnek, amelyik:

- alapvetően levelezést igényel a munkájához
- 1000-1500 ember elé tesz le gépet

...és most vezzesed le, mekkora sávszélt kell vennie ugyanennek a cégnek, ha abból indulubk ki, hogy mindent szabad, tehát a dolgozók fele igenis elkezdi a szokásos irodai játékot, azaz elküldi minden, a címlistájában szereplő embernek a kedvenc youtube linkjét és azok ráklikkelnek a reggeli kávé mellé.

Ha még mindig nem érted mire akarok kilukadni, akkor te sosem dolgoztál nagyvállalati környezetben, sosem találkoztál a befektetés/megtérülés párossal.
TEljesen átgondolatlan post, amit valószínűleg az szült hogy a gonosz rendszergazda nem engedte MSNezni a posztírót.

A munkahelyi gép és internet nem azért van hogy te

-közösségi életet élj
-chatelj
-rátelepíts mindenféle szemetet, aminek aztán általában egy széthullott rendszer a vége, vagy olyan megmagyarázhatatlan hibák, amik miatt órákig nem tudsz dolgozni, pedig te csak egy jópofa képernyővédőt szerettél volna

Az a gép azért van ott hogy a munkád el tudd végezni. Az egyéb jellegű tevékenységekre pedig ott van a saját géped, valószínűleg senki nem fog szólni egy kukot sem
Ehh, csak elküldte mielőtt kész lett volna, szóval senki nem szól egy kukkot sem, ha kicsapod a netbookod ebédszünetben és mobilneten éled kis világod, ha ennyire függő vagy.

Ja, és még egy: igen, biztonsági kockázat, ha mindent csinálhatsz a gépeden, mert jobb esetben akaratlanul, rosszabb esetben akár készakarva küldhetsz el olyan információkat, amelyeknek semmi keresnivalója máshol.
@ColT: A supportos supportáljon. Nem érti a stratégiát. Ezért supportos és nem it vezér.
Igen okos dolog tiltani mindent. Persze. Vagy szerintem le kell terhelni munkával azt a szerencsétlen barmot és számon kérni rajta. Ha van munkája és nem végezte el mert chat-elt vagy pornót nézett, akkor ki kell b@szni a picsába. Úgyhogy szerintem lehet így is, de egyszerűbb mindent tiltani, mint gondolkodni. Így legalább a főnök segge le van védve, hogy miért is chat-el a beosztottja munkaidejében.
@BKV reszelő:

Ismételni tudom magamat: proxy. Oké, nem fog tudni _egyszerre_ mind az ezer ember HD filmet nézegetni youtube-on, de valamit valamiért. Vagy te tényleg azt hitted, hogy szerintem a sok száz ember tényleg egyszerre bírjon ilyet csinálni? Muhaha.

Jelzem, ahol tényleg 1500 ember levelezése folyik, ott kell lennie sávszélnek. Már ha a levelezést használják is, nem csak dísz.
ezen a blogon én rendszerint felkúrom magam.
azt ki lehet jelenteni, hogy ha a cikk írója komolyan gondolta, hogy ez hírértékü, hogy bármilyen mértékben is lát rációt abban, amit leírt, akkor ugyanakkora dilettáns balfasz mint az eredeti cikk írója.
Ha tényleg nem csak egy pillanatnyi elmezavar eredménye ez a cikk, akkor javaslom alapítsatok klubot, és fizessétek a napi egy óra netezést 450 embernek évi legalább 200 napban.
Fizessétek ki a kárt, amit okoznak, az el nem végzett munkát, az ezáltal okozott problémákat. Legyetek annyira kreatívak, hogy belátjátok, hogy mindenki pénzért dolgozik. Én pénzt adok a munkáért, Ök pedig azért járnak be, hogy elvégezzék azt, és pénzt kapjanak érte. Lehet lazulni, lehet kreatívkodni, de árulja már el nekem a cikk írója, hogy például egy üzemben az áruátvételen mi a fasznak kéne, hogy menjen a facebook, vagy úgy általában miért kéne megengedni, hogy bizalmas adatokat küldhessen bárki is kifele.
Ráadásul pozíció és munkahelyfüggöek a policyk úgy általában, és amúgy sem lehet mindenhol teniszpálya.
A legeredményesebb magyar vállalatoknál bizony nem lehet facebookozni, de baszki mégis bírják akár a napi 10-12 órát is, hiszen ezért vannak ott, ahol, és kurvára kreatívabbak, mint a cikk írója.
Fingod nincs öregem, hogy miröl beszélsz, miröl írsz, az ötletek nagy részét csak simán ellopod, a faszért nem írsz inkább ufókról, akkor simán lehülyéznélek, nem idegesíteném fel magam, hogy valaki sok embernek olyat irogat folyamatosan, ami minden alapot nélkülöz, és dilettánsként hozzáértönek tünteti fel magát.
@Aazami: Buta vagy. Szerinted hány rendszergazdát kéne tartani, ha mindenki ügyködhetne a windowsán ? ...és hányat szigorú policy betartatása mellett ?! A fennmaradó bérkeretből lehet ám jutalmat adni és örül a kevés rendszergizda, jobban, mintha nem lenne jutalom, de többen lennének, mert micike cicásképernyővédőjét heggesztik le a gépéről, ami csak másodsorban screesaver, elsősorban valami más. Olcsóbb venni - itt már bérelt kapcsolatokról beszélünk, ami garantált sávszélességű és nagyságrendekkel drágább, mint a te t-home előfizetésed - 10 megabitet a levelezésre, mint megengedőnek lenni és gigabitet venni, hogy a sok youtube huszár mellett a céges forgalom is elférjen. ...és emellett ki kell rúgni azt, aki a munkaidőben netezésért sír. Az ugyanis nem produktív csak kolonc a többi nyakán.
@BKV reszelő:

ha a supportos nem érti az IT stratégiát, törvényszerűen előbb-utóbb maga is szabotálni fogja, ez ilyen. Egy kis kedvezmény ennek, egy kis szemhúnyás annak, feljebb volt, aki be is írta, hogy ő így csinálja.

Na az aztán a fasza.
Valahol jogos a korlátozás. A munkahelyemen (többszázfő), van akinek van internet, van akinek nincs. Akinek van, annak meg nincs "agyonkorlátozva".

Akinek céges laptopja van, gondolom, nem operátor, vagy hentes, vagy faszomtudjami, annak elvileg a munkájához kell, hogy mobilis legyen, dolgozzon rajta, és valszeg min. középvezető, aki nem fog jessica.biel.screensaver.exe-t telepíteni. A nyomtatós nemtudomtelepíteni hozzászószólás is egy faszság. Ha tényleg így volt, szólt az IT-nek, beállít addig rendszergazdának, és tudod telepíteni. Ha gyakran van ilyen, akkor eleve az vagy.

Nem pornót kell nézni, de "holtidőben" index olvasással semmi gond. Ha nincs net, majd a Kiskegyedet olvassa a dolgozó, vagy jáccik az alap pasziánszal.

A főnőkének a dolga, hogy eldöntse, van-e holtidő a munkában, vagy nincs. Én is látom, mikor a beosztottam iwiwezik. De azt is, amikor bennmarad tovább (ohne túlórapénz), mert sok a munka.
Evvan gyerekök.

Jamégvalami. Múltkori prezimbe, egy gazdasági adatot, az indexről szedtem le. Más -gazdasági, hoax,stb- adatok is a netről jutnak el hozzám.

Ja, mégvalami. Bár én eccerű júzer vagyok, az előzmények lista pld. tele van excel tippek, makro útmutatások stb. oldalakkal. Szóval ahelyett, hogy baszogatnám a informatikus, hogy lécci magyarázd el a solvert, inkább rákeresek magam a neten. Fasz vagyok-e?

És még egy uccsó: ha már van a dolgozónak net, és nem engeded a freemail, gmail alkalmazást, akkor majd felrakja a hi5-re, meg a zivivre a céges e-mail címét. Kalap, kabát, meg a bot, jól beszívtad.

Akinek internetet adsz, vagy rendszergazda jogosultságot, elvárod, hogy van olyan kulturált, hogy ésszel használja.

Kell a policy, de de legyen differenciálva, és nem kőbevésett törvénylént, hanem ésszerűen.
A "dolgozó csak telepítsen bármit" irányzat megfelelően liberális környezetben (fejlesztőcég, egyetemi kutatók hálózata, hasonlók) akár működhet is. Vannak azonban olyan cégek, ahol felelősséget várnak el az IT üzemeltetéstől, ott ennek az alapvető eszközei az írásos szabályzat és az annak betartatását támogató technikai megoldások. Néhány példa, hogy miért: előfordulhat, hogy a sok innen-onnan (pl. filecserélőről) összeszedett packban más is van a várt program mellett. Vagy ha nincs is, a kedves dolgozó egyszer felrakja és úgy marad, ellentétben a központilag supportált és karbantartott szoftverrel, amit szükség esetén központilag update-elnek. Aztán említették itt például a jogtisztaság és licenszelés kérdéskörét, de lehetne tovább sorolni.
@mavo: Van proxy, nyilván. Van sávszél nyilván. Nem szórakoztató központ ez, tehát levelezzen és ne a youtube-ot nézze. Azt otthon kell. Nyilván nincs minden tiltva. Ami tiltva van, annak nyilván oka van. Nem tudom, hogy észrevetted-e, de válság van. Az a sávszél lehet, hogy csökkenni fog. Az elvárások nem, azok ilyenkor is - pláne ilyenkor - nőnek. Én csak azt tudom mondani, nálunk a háló - külső és belső - menni fog. Akkor is ha 100 ember hangosan zokogva tépdesi a ruháját, mert nem videózhat a céges infrastruktúrán. ...ezek úgyis kihullanak majd a válság miatti leépítés során.
Kedves Hírbehozó,
Sajnos ez egy totálisan kívülálló és hozzá nem értő vélemény, csak arra jó, hogy sokan értsenek veled egyet az elnyomottak közül.
Ugyanis:
- Igenis a sok, ilyen-olyan szoftver biztonsági kockázatot jelent. Portokat nyitnak, rendszerfájlokat cserélnek le, stb.
- A jól belőtt céges image-ek, COE telepítések (Common Office Environment) lelkébe nagyon bele lehet gázolni mindenféle telepítésekkel. Kicsit ciki, ha pl a SAP nem megy, de a user vígan használja a Winampot (sarkítva)
- Egy korrekt cégnél például a biztonság miatt meg van oldva a patchelés, verziókövetés, stb a saját szoftverekre. Ki fogja ezt megtenni a nem szabványos cuccokra?
- Csak egy szó: licenszelés. Ki lesz a felelős, ha a user telerakja törött, nem legális dolgokkal a gépét? Mekkore bonyodalom ez?
- Privacy. A céges gép a cég tulajdona, munkahelyi használatra való. Ha a usernek akár legális saját programja van, amit adott esetben feltelepít, kié az adat, amit generál? Hogy állapítod meg? Ide tartozik még a levelezés is. Ebből csak a gond van.
- Sávszélesség. Youtube, webmail, messenger, uram bocsá, torrent, ftp. Tudod, mennyire le bírja terhelni a hálózatodat, ha a sok kreatív ilyesmivel szórakozik?
- Vírusvédelem, egyebek. Minél több szolgáltatáshoz fér hozzá a user, annál nagyobb a kockázat.
- Végül a lokális jogok. Nem mindig, de sokszor kell a helyi telepítésekhez, hogy a user admin legyen a gépén. Szerinted az mekkora szopó biztonság és adminisztráció szempontjából, ha Gipsz Jakab user itt-ott helyi admin, CSAK MERT ő kreatívan telepíteni akar?
- A sima egyszerű user egyszerűen nem ért a számítógép helyes használatához, össze-vissza minden szart felrak, aztán csodálkozik, hogy "nem tud dolgozni".
- Mindez egyben nagyon sok pluszmunka az IT üzemeltetési csoportoknak, plusz költség, mondjam még?

Folytathatnám ezt a végtelenségig, az a baj az egésszel, hogy a káeurópai ember, speciel a magyar nem képes felfogni, hogy ha valahová dolgozni megy, akkor dolgozzon és ne arra akarja használni a pécét, mint otthon. Más kérdés, hogy nem hülyeség, ha a cégek adnak lehetőséget a kikapcsolódásra, de a munkahelyi számítógépek ilyetén használata nem ide tartozik.
Én user vagyok, és valahol elismerem a korlátozás jogosságát. főleg a telepítésre. Amunkahelyi gép tényleg nem azért van, hogy a quake fusson rajta. Internetes tartalomkorlátozást viszont nem csípem, hálistennek nálunk nincs is. Ha valaki link, nem a net miatt lesz az, és egyébként is ki kell rúgni, azt kész.

Mindenesetre szar IT managementre illetve hülye hozzáállásra példa: 2002 környékén állami cég, olyan infók mentek ki, amiknek nem kellett volna. Kiderült, hogy egy freemailes címről küldték a házból a kényes infot. IT management válasza a cselekedetre: az egész házban le lett tiltva a freemail.hu. Mármint hogy _csak_ a freemail.hu :) probléma megoldva, nyilván :D
Micsoda marhaság ez a poszt... Próbáltál te már rendben tartani a laptopodon kívül bármit?

Már 4-5 ember sunyi ügyködése nyomán elő tud állni a helyzet, hogy a vagyonért vásárolt sávszélesség hirtelen eltűnik a legkritikusabb pillanatban. Miért? Mert a kolléganő letöltötte az AC/DC diszkográfiát, és otthagyta seedelni, mert az úgy etikus. Kedves kolléganő hétfőn már nem kell jönni dolgozni!

A munkahely azért van, hogy dolgozzanak az emberek, hasznot hajtsanak a cégüknek, hogy azután a cég időben és tisztességgel tudjon fizetést adni nekik. No most ha cseteléssel és video nézegetéssel töltik az idejüket, meg tönkteteszik a gépüket minden kis felrakott szarral, akor ott a munka nem nagyon lesz hatékony.

Igen, van olyan hely, ahol nem kell IT policy, mert az emberek agyon vannak hajtva, rettegésben dolgoznak, nincs ilyesmire idejük. Ez nagyon rossz lehet. Viszont ahol egy kicsit lazább, "emberibb" a légkör, máris kinyilnak a havertól jött vicces PPT-k, feltelepülnek az okos kis progik.

Az eredeti Slate-es cikkhez: baromira nem szeretném, ha olyan helyen műtenének, ahol közben az orvos meg az asszisztens Twitteren nyomja? Ti vállalnátok?
@BKV reszelő:

na, kezdjük elölről, mert szerintem alapvetően nagyon is, hogy egyezik a véleményünk.

Én arra írtam, hogy na ott szar a rendszer, amikor valaki beírta, hogy youtube-ozástól döglene a rendszer. Ez az, ami egyszerűen elképzelhetetlen, ha a rendszer jó. Naná, hogy ez a júzerek youtube-ozási lehetőségének korlátozásával jár, hiszen a sávszél kurvára nincs ingyen, a youtube meg ugye sávszélt zabál.

Ebbe szerintem belefér, hogy néha mégis böngésszenek a júzerek, de nyilvánvalóa nem, hogy folyton csinálják. ETC.
a blogiro bacsi akkor irja le hogy hujeseg ha allt mar a masik oldalon.
dolgoztam kis cegnel rgazdakent,elmondhatom hogy a tokom tele volt azzal hogy a analfabeta juzerek baromsagait pucoljam hetente a gepekrol
de korlatozni nem lehetett mert mentek sirni a fonokhoz.ha osszeakadt a csillivilli zenelo mensis naptar program a worddel akkor meg hozzank.
ezert neha legyalultuk a gepet,csak annyi mondtunk hogy jaj hat ezek ilyenek,hetente torlik magukat sajnos,de ha fizetsz ertuk akkor maradnak:D
2-3 alkalom utan meguntak
most egy multinal vagyok,van vekony gepunk,azokon minden tiltva van,de kerheto barmi, max nem kapod meg:D
Nekem igazán könnyű dolgom van, egyetlen telephelyen kevesebb, mint két tucat felhasználóért felelek. Két lépéssel (mármint lábbal való lépssel) bármelyik kollégát elérem. Kezdetben, akin láttam, hogy kicsit hozzáértőbb, azt lokálisan rendszergazdává tettem, ne kellejen minden piti dologgal hozzám jönnie. Ez egészen addig tartott, amíg az egyik kedves kolléga mindenféle okvetlen szükséges gadget meg toolbar után föl nem telepített valami letöltésgyorsító(???) szart a gépére, ami a DHCP-t fix IP/DNS beállításokra cserélte. (Nem tudom, mi volt az, nem is érdekel.) Ezután természetesen minden hálózati forgalom megszűnt a gépén. Mi következett? A kedves kolléga az IT imsereteinek hiányát agresszív felsőrendűséggel kompenzálta. Berontott a szobámba és üvöltve(!!!) követelte, hogy azonnal biztosítsam, hogy ő dolgozni tudjon.
- Miért van fix IP cím beállítva a gépeden?
- Nem tudom.
- Ki telepítette ezt a letöltésgyorsítót? (Természetesen: ő.)
- Nem tudom.
- Egyáltalán: MINEK?
- Nem tudom.
Na ez volt az a pillanat, amikor megszüntettem a lokális rendszergazdaságot. MERT EZ A POLICY. Phaßom se fog vitatkozni meg magyarázni, nincs értelme. Lehet sírni, IT-st gyalázni meg nagyon ostoba postokat írni mondenféle blogokba, nem érdekel.

Ahogy Andrassew Iván mondta: "hülyéknek nem jár demokrácia".
@májkölnájt: ilyen is van, úgy korrekt, ha ezt is megemlítjük. erre bizony fel kellett volna készülni, alap, hogy a laptopos userekkel máshogy kell "bánni".
Anno nekem sikerült kikönyörögnöm a tűzrókát. Meg a kitekintőgyorsvonatot.
Szuper.

A hely ahol dolgozom, nagyon ügyel a biztonságra, mert fontos dokumentumok, illetve adatok kerülhetnek ki. Egy WIN alapú rendszerben lehet hogy egyszerű monitorozni a WIN alkalmazásokat, de elképzelhetőnek tartom, hogy más böngészőhöz más beállítások, vagy más szűrők kellenek. Erre viszont nem kap plusz pénzt a rendszergazda... ja ha már rendszergazdánál járunk. Nem Ő felel a számítógépeken lévő tartalmakért, és azok licenszéért? Ha valaki illegális szoftvert telepít, azért is a rendszergizdát fogják megbaszni (és ugye ilyen ítélet már született).

A másik, hogy utolsó emlékeim szerint céges környezetben már nem biztos hogy ingyenes a firefox (nálunk konkrétan ezért nem volt mindenki számára elérhető), de egyik informatikusnak sincs kedve átnyálazni az EULÁt. Egyáltalán szokta valaki???
Asszem ez a tipikus példája a blogolásnak amikor valaki a nagy nyilvánosság elött hülyét csinál magából. :-))
Egy csomó bepipult rendszergazda, illetve informatikához konyító ember köpi egyszerre az epét hogy mekkora baromságot írt le a fickó.
Ezzel az erővel az is leírhatta volna hogy micsoda igazságtalanság hogy a cégnél nem ülhet le bárki bárhová ahol éppen megpihenne, pl a vezérigazgató eredeti bőr karosszékében.
Lehet még határidőket is megadni, legyen kész ekkor és ekkor. És ha elég szoros, akkor nem ér rá netezni a dolgozó. (Persze önmagában kevés, önuralom és önfegyelem ritka dolog.)
Na, megyek, meló van :)
@belekotty: Hááát, meg kell mondjam, ez tényleg egy intergalaktikus láblövés volt a kedves posztíró részéről.
Hűhűhű... mi van itt szombat reggel! :-))
Ezek az informatikusok meglincselnének téged kedves blog tulaj ha a kezük közé kerülnél, velem az élen!
Tiltásellenes vagyok, bár az is igaz, hogy a múltkor eléggé örültem, hogy egy tag bekommentelte: náluk tiltják a moly.hu-t. :) Amúgy biztosan vannak olyan munkakörök, ahol a chat és a twitter nem kell, de fejlesztéshez egyre inkább elengedhetetlen...
@ZöPö (inda): Régen csinált valaki ekkora hülyét magából nyílvánosan. :-))
Talán az "útelgágazás" vót ijjen.
@SubCulture: nem, gondolom, ügyvéd, azok meg ilyenek :D (bocs)
@Wendriner Tódor Emánuel: Nem, nem vagyok ügyvéd, sőt még diplomám sincs csak sokfelé dolgoztam
@mavo: még mindig nem sok köze van a valósághoz annak, amit írsz. ezek a dolgok nem így működnek.
@Wendriner Tódor Emánuel:
végülis jogos, de
- Ha a SAP nem megy az a TE bajod, a winamp milyen sávszélességet foglal? (nincs winampom)
- illegális szoftverek, mp3, avi file. Mondom, nem rendszergazda vagyok, de ha nincs olyan progi, ami ezt automatikusan csekkolja, szűri, tiltja, ezt vagy bármi mást, akkor az bizony a TE felelősséged. Akinek netet adtál, nem biztos, hogy tudja, hogy mondjuk egy Adobe Acrobat reader telepítése a pdf fileok olvasásához most neki szabad vagy nem. Vagy /microsoft bővítmény (free, hivatalos letöltése).
- Gipsz Jakabnak nem kell rendszergazda jogosultság. Kovács Béla felsővezetőnek, már lehet.

- Az IT egyik feladata, mondhatni munkája, hogy csekkolja, kinek mi vana gépén, majd szóljón neki, hogy baszki ezért ezt nem kéne. Nem .log fileokon röhögni, hogy megnézte a peniszhoszabitas.hu-t.


- Az internet egy eszköz, ahogy szgép is, ha valakinek van internet elérése használja, akár privát célra is. (de lehet, hogy hétvégén meg céges excel fájlokon dolgozik). A rendszergazda egyik dolga az, hogy csekkolja ezeket, nem az, hogy korlátozza. Kömben nem kellene annyi IT-s, hogy 1x az életben a dolgozónak feltelepítse a nyomtatóprogramot.

- Mukahelyről torrentezni faszság. Valóban. 1 youtubos videót megnézni, szerintem belefér. Aki folyton azt nyomja úgyis kiszűrítek, és szóltok neki, nem?

Összességében. Nálatok, hogy holdja meg a cég, hogy ellenőrzi a gépeket?
MIndenkihez elmegy egy informatikus, keresés, *.avi? , vagy megnézi a start menüt, van-e telepítve pld. Adobe? Laikusként úgy gondolom, hogy ez simán beállítható, csekkolható. Az IT nem csak azért van, hogy korláozzon, hanem, hogy karbantartson.

Végezetül a céges autós megbuherálós hozzászóláshoz:
- akinek céges autót adunk, állítsuk be, hogy ha beáll a teszkó parkolóba hazafelé, akkor tiltsa le az indítást, mert az saját vásárlás. CD kiszerel, mert illegálisan (otthon letöltött)mp3-at hallgat. Wunderbaum nem mehet bele, mert szagosítja a céges kocsit. Mosás nem engedélyezett, csak gépjárműügyintéző engedéllyel. Olaj utántöltés, csak szakszervízben, engedéllyel, addig csak menjen vele, ne figyeljen a sárga kijelzőre.
@SubCulture: " ha én rendszergazda lennék, biztosan nagyon idegesítene, de élelmesebbeknek akik értelemszerűen kevesebben vannak hagynék kis teret "
- Aha, és a rendszergazda aki rimótból szupervigyorozza mongyuk Darmstadtból a vállalati ciszkót az qrvára ismeri ki a jó fej.
@Gastroger: " Kovács Béla felsővezetőnek, már lehet. "

- Hehehe... az IBM-ben a felsővezetőknek a produktiv rendszrekhez useridjük sem volt. Egy felső vezetőnek a leggázosabb ha eltér a vállalati sztenderdtől.
Térjen el, a magán gépén, amit VPN-en keresztül engedünk ki a világba, azzal a megkötéssel, hogy a vállati és a magán gépe között semmiféle adathordozót nem cserélhet.
Bocs én most két gép mellett ülök, otthon. Az egyik a vállalati, amin egy német szerveren programozok, a másikon ami az enyém, éppen posztokat írok.
@Wendriner Tódor Emánuel:

iciripicirit bővebben is kifejthetnéd, de te tudod.
@Gastroger: Nem dolga senkinek, hogy figyelgesse, normálisan használsz-e valamit amiért nem te fizetsz, mindezt a fizetett munkaidődben. Ez a munkaszerződés hatásköre. Az IT dolga, hogy keretek közé szorítson, majd ha azokat áthágod, akkor az adminisztratív lépések jönnek. Tudod, ejnyebejnye, viszlátjóvoltveleddolgozni.
@belekotty:

"Egy felső vezetőnek a leggázosabb ha eltér a vállalati sztenderdtől."

Na, akkor ezt sem nekem kellett leírnom. És tapasztalataim szerint pont az ilyen júzerek tudnak iszonyat gáz módon viselkedni.
@Gastroger: Csak szólok, hogy a céges autók többségénél szabályozva vagyon:

- ki mennyit mehet vele cégköltségen
- dohányozni lehet-e benne
- ki vezetheti (a felelősség nem a cég autókért felelős emberén van, hanem a dolgozón)
- milyen standardok vannak
- mennyire térhetsz el a standardoktól (nehogy valami hülye vidéki munkatárs telespoilerezze a céges logóval szerelt gépet)

van párhuzam bőven és pont az ellenkezőjére, mint amit bizonygatni igyekszel.

Vedd észre, hogy ahol pár tucat ember szolgál ki 1000-et - vagy 5 kétszázat - ott standardok kerülnek bevezetésre, mert a káosz csak a punkok szerint jó.
@deejayy: Lényegében ezzel el is mondtad, hogy miért nem lehet. Másrészt a munkahely nem szórakozásra van. A Mtv. előírja a pihenést, tessék felállni és kimenni a szabad levegőre.

Főleg a mai időkben sajnos elvárják, hogy 110%-on pörögjön az ember.
Gratulálok. És ez egy úgynevezett szakmai blog. Dilettantizmusból kitűnő. :(
@Gastroger: a SAP-t és a Winampot cseréld ki X-re és Y-ra, mondtam két nevet, ami eszembe jutott. A lényeg itt nem a sávszél, hanem az, hogy van olyan, hogyha felraksz valamit, az elbasz valami mást és az IT-s meg sz*phat órákig, MIKÖZBEN a user meg a főnöke lekiabálja a haját, hogy dehát neki dolgoznia KELL, AZZONNALL!
Másrészt ha vki vmit elront, az nem csak az én bajom. Nem egymás ellen játszunk ugyebár.
Vannak illegális kontenteket szűrő, törlő megoldások, megteheti az IT, hogy megy és keres, de ez ugye a követő próbálkozás, az igazi megoldás az, ha nem is tehet fel semmit a user. Nem lehet hosszú távon úgy működtetni egy nagy rendszert, ha mindenki mindent csinál és majd az IT megoldja, hiszen ez a munkája, annak sose lesz jó vége. Nem beszélve arról, hogy sokakkal együtt eleve nem értek azzal egyet, hogy ne legyen szabály, majd megoldjuk. Hozzászólásom lényege az volt, hogy igenis kellenek a szabályok és a korlátozások. A te írásodból is látszik és le is írod, hogy nem értesz hozzá, ergo magát a lényeget sem értetted meg. Na most kvázi minden user ilyen, innentől kezdve engedni nekik a majomkodást és majd takarítani utánuk elég nagy butaság lenne, mintha adnál egy hároméves gyereknek egy full konyhát, hogy süssön valamit, aztán ha megégette/elvágta/fene tudja, mit csinált, majd megoldjuk. Ugye nem így szokott lenni?
@belekotty:
Némiképp egyetértek igen, ne térjen a sztendertől. Nem is erre hegyeztem ki a dolgot. Én is két gép mellett ülök. Az egyik az otthoni, amin kommentelek, a másik a laptop mellettem a táskában. De VPN-en keresztül, épp csekkolom mi folyik a cégnél, a másik ablakban a webamilt olvasgatom. Magyarul CÉGES célra használom az otthoni számítógépem.
Hétfőn majd a céges gépen írok posztot ide. Az úgy már gáz?

Oké, igazad van ez kicsit irreleváns, illetve a policyt be kell tartani főleg egy felsővezetőnek. De hogy a laptopjára ne tudjon telepíteni egy nyomtatót...
Kovács Béla valószínűleg nem fog torrentezni, mert ő írta alá (de minimum kapott belőle), "Az Interhasználat a xy cégnél" című belső vez.ig. utasításból.

Ha eltér a sztenderdtől Kovács Béla, akkor szóljon neki az IT, és vegye le a uTorrentet.
@Gastroger:

na, én meg erre mondom, hogy ez már gáz. Egy több száz júzeres környezetben egyszerűen nem működik az, amire te gondolsz. Ha Acrobat Reader _kell_ (hangsúlyozom kell, mert munkaeszköz) a júzernek, akkor eleve olyat ghostolnak ugyanilyen okból nyomtatószoftvert se nagyon fognak telepíteni, és így tovább.
@Gastroger:

"- Ha a SAP nem megy az a TE bajod, a winamp milyen sávszélességet foglal? (nincs winampom)"

Nem a sávszél itt a baj, hanem egyes programoknál előferdülhet, hogy összeakadnak (direkt így fogalmazok, hogy megértsd). Nyilván nem a winamp fog fennmaradni a gépen , hanem az SAP. Nem, nem az informatikus baja, hogy nem megy a SAP, hanem a tiéd, mert te telepítettél rá olyan programot, ami akadályoz téged a TE munkád elvégzésében. Hogy elkerülhetőek legyenek az ilyesmik, nyilván letiltják a local admin jogaid. Ezzel persze több munka jut az IT-nak, mert minden szaros kis telepítésért oda kell menni, vagy remote-ról telepíteni. De még mindig jobb mintha kiesés lenne amiatt mert a butauser mp3-at akar hallgatni a gépén. Jobb helyeken letiltják a hangkártyát is, hogy ne legyen rá ingerük se. Vegyen mp3 lejátszót és hallgassa azt. Nem a user kényelméért dolgozom, hanem azért hogy tudjon dolgozni. Leszarom én magasról, hogy ő a Lady Gaga számot nem tudja megnézni youtube-on, vagy vicces videokat. Nézze otthon. Fórumozzon, kommenteljen, kit érdekel. Ha emiatt baja lesz, majd a főnökével lerendezi. A főnök meg max megkér, hogy az adott site-ot blokkoljam.
Újra elolvasva az utolsó mondatokat, nagyon remélem, hogy az egész csak szimpla irónia volt...
@mavo: Mert még hatalma is van hozzá. Én ismertem olyan barmot aki felsővezető létére az SQL szerverek legjobb magyarországi szakértőjének titulálta magát. Akkora kárt még számítástechnikai részlegben nem okozott felsővezető mint az a hülyegyerek.
Miután a cég IBM tulajdon lett, meg is váltak tőle.
Az IT-s részhez nem szólnék hozzá, megtették már nálam hozzáértőbbek, de ez a rész kiverte a biztosítékot:

"Letiltják a csetklienseket, webszájtok sorát, csak azért, hogy a dolgozók egy percre se kapcsolódhassanak ki munkaidőben. Vagy legalábbis mindig jusson eszükbe: főnökük 24/7 azt várja el tőlük, hogy robotként végezzék munkájukat"

Ember hol élsz te? Ez már nem a szocializmus! Vedd tudomásul, hogy a munkahelyen dolgozni kell. Ha nem is 24/7-ben, de legalább 8/5-ben. És ha neked a "robotként" azt jelenti, hogy teljes figyelemmel a munkára koncentrálva, akkor igenis "robotként".
Kikapcsolódni meg ott van a maradék idő.

Az ilyen "csetklienses, kikapcsolódós" emberekből lesznek azok, akik nem értik, hogy miért nem kaptak fizetésemelést, netán kirúgták őket. Aztán meg elkezdenek mindenféle kifogást keresni - geci főnök, rohadt csókos, büdös zsidó, lefeküdt a főnökkel stb. stb.
Megdöbbent mennyien bólogatnak erre a post-ra. Az ember a munkahelyére dolgozni megy, nem azért kapod a koszos fizetésed , hogy iwiwezzél vagy cseteljél.

És telepítened sem kell. Miért? -Mert nem az a dolgod, nem azért kapod a fizetésed és mert NEM ÉRTESZ HOZZÁ (a Tovább/Igen gombok nyomogatása nem jelent hozzáértést). Tanulni meg nem céges gépen kell.

És igen: le kell tiltani minden a munkához nem szükséges opciót/porot.

Sok év tapasztalata mondatja ezt velem, ez a jó kollegiális viszony megőrzésének receptje ( természetesen diplomatikusan előadva ).
Én mindkét oldalt megértem, ugyanis az a melóm, hogy first line supportot adok remote.
1, megőrülnék, ha két telefon/mail-es kérés között nem netezhetnék.
2, a felhasználók hazudnak (ez a megállapítás teljesen analóg dr. House véleményével :) ) Amelyiknek van rendszergazda jogosultság, az képes minden baromságot feltelepíteni és utána megesküdni, hogy semmit nem telepített, ami a gondot okozhatja. Stb.
3, amikor bejelenti, hogy az a gondja, hogy a flash-playernek nincs hangja, de másnak igen, akkor meg szoktam kérdezni, hogy milyen munkafolyamathoz szükséges a dolog, mert bele kell írnom a hibajelentőbe. :) Hirtelen nem szokott fontos lenni a dolog. ;) stb...
@Gastroger: Rávilágítok. Nem rólad van szó, hanem Piripócsi Mária banki alkalmazottról, aki a laptopján éles adatokat is hordoz. Nem, ne telepíthessen rá semmit. Miért ne ? Mert le van tiltva minden port, ahol adatot tud kitolni a laptopjáról, ilyen pl. az usb. Ezért. Adatmigráció csak etherneten, mert ott tudom szabályozni, hogy csak céges környezetben megy az adatcsere. Ha még mindig nem érted, akkor folytatom. Egy nagy cégnél a hw+sw beruházás százmilliós nagyságrend. ...és nem ezt féltik, hanem az adatot, amit ezekkel előállítanak és kezelnek. Annak ugyanis felbecsülhetetlen az értéke.
@Gastroger: A vállalati laptopjára ne is telepítsen nyomtatót, az a vállalati rendszergirizdának kell megoldania rimotból.
@Gastroger:

"Kovács Béla valószínűleg nem fog torrentezni, mert ő írta alá (de minimum kapott belőle), "Az Interhasználat a xy cégnél" című belső vez.ig. utasításból."

Édes álom. :-(
@Manyizga:
"3, amikor bejelenti, hogy az a gondja, hogy a flash-playernek nincs hangja, de másnak igen, akkor meg szoktam kérdezni, hogy milyen munkafolyamathoz szükséges a dolog, mert bele kell írnom a hibajelentőbe. :) Hirtelen nem szokott fontos lenni a dolog. ;) stb... "

- Ezen óriásit röhögtem! :-)))
@mavo: jó. persze, hogy kell a sávszél, de nincs az a sávszél, amit néhány kreatív vagy ostoba ember véletlenül vagy direkt el ne tudna vinni. példa: céges outlookban a teljesen legális, céges dokumentumot nem linkként küldte a buta user, hanem csatolmányként, 800 embernek. eredmény? órákig beszart a levelezés. hiába gigabites a lan, meg van atom szerverrendszer. hülyeség ellen nincs orvosság.
netes dolgokra: mindig egyszerűbb mindent tiltani, mint kivételeket tenni. vagyis egyszerűbb és logikusabb a teljes youtube-ot mindenkinek tiltani, mint számolgatni meg usereknek jogot adni rá. több adminisztráció, több hibalehetőség. amúgy sokféle megoldás van persze olyan korlátozásra is, amit mondasz, hogy de néha lehessen, meg ha van sávszél, akkor mérne, de ezek ugye bonyolultak, sokba kerülnek. namost ha nekem cégem lenne, tudod, mikor foglalkoznék azzal, hogy ki mikor tudja elérni a youtube-ot? soha. senki, semmikor, kész.
ja, egyébként a cég londoni központjában, ahol azért van draut rendesen, úgy legyakták a facebook elérésér, mint a vöcsök, mert igenis hazavágta a sávszélt és marhára nem dolgoztak a droidok. szóval előfordul.
Úgy általában +kérdezném mindekitől. Adna renccergarázda jogokat egy olyan embernek aki nem ért hozzá, viszont van otthon egy windowsbűvész gyereke? :-))
@belekotty:

sajnos tudom. És telibe találtad, azért, mert neki hatalma van, ő megengedheti magának, ami a mezei júzernek tiltott. És tapasztalataim szerint meg is engedi, ha egy picit is engedékeny vagy vele.
@belekotty: Én bilincset adnék rá. :)
@belekotty: lol. na, erről mennyit tudnék meélni :)
az összes emberkét aki az ilyen leszabályozott gépek mellett kiáll, kb odabilincselném az asztalához, és 8 órában csak 3x mehetne ki, 2x wcre, 1x kajálni, engedéllyel.

hisz az ő összes percét fizeti a cég, és nehogy már mást is csináljon mint dolgozzon egy másodpercre is.
@aachi2: Hülye vagy. Sajnos ez nálad permanens állapot.
@aachi2: na öcsém, ez a demagógia. ülj le, egyes.
@aachi2: Ajja, téged minek tanítottak meg írni? A renccergirizda hejében neked nem adnék klavit az biztos.
Látom felkavartam a rendszergazdák lelkét. :)
De jó is így, egy laikus felhasználó, kontra renbdszergazdák.

Igen némi korlátozás kell, főleg a balfaszok miatt. (Aki akár én is lehetek).

Arra nem jött válasz, van-e lehetőség arra, hogy ne (csak) korlátozzunk, hanem ellenőrizzük a felhasználó gépéket. (nem manuálisan, hanem valéami progival, asszem nálunk a cégnél van is ilyen, nincs is feltelepítve semmi).

Bocs, félreértettük egymást. NEM csak a felrakásról beszélek, hanem az értelmetlen internetkorlátozásról.
De belefér néha a felrakás. Egy példa:
- Kovács Béla felsővezető kap egy egy pdf fájlt 32 oldalban, délután fél ötkor a céges laptopra. Megnyitja, mert az IT tett fel readert, de a második oldal ilyen kínai ákombákomos. (nemtom mitől van, de komolyan így jártam, én is).
Kovács Béla fellép a netre letölti a legfrissebb Adobe-t, kitűnően olvassa belőle a számnokat, sőt, letölt mégegy progit, azzal kiszedi a a táblázatokat, megcsinálja a kis excel táblázatát, este 8-ig, majd másnap reggel tart egy elsöprő erejű előadást, amivel nyer a cégnek 2 milliárd Ft.-t.

Harmadnap szólhat neki, az IT, hogy bocs, de lefuttatunk egy szoftvert (van ilyen, kérdem mégeccer??), a vállalati gépeken (elvileg ugye hálózatban vagyunk), a te pdf-ed illegális, de megyünk teszünk fel egy jót.

Kocsihasználat :) :
- céges kocsit én vezetem, ha nem én, akkor adok neki egy menetlevelet (már nem kötelező), hogy töltsd ki hülyegyerek, ha megbasznak gyorhajtásért nem én fizetek. Ergo nem NEM adom oda, mert az én nevemen van, hanem gondoskodok arról, ha később gond lenne, tudjam ki a felelős.
- majd én eldöntöm, hogy milyen ablakmosót veszek bele.
- nem spoilert veszek rá, de ha beviszem a szervízbe, hogy 140-nél berezeg a belső tükör, és nem látok ki, akkor tesék már nekem kicentírozni a gumikat, vagy fasztudjami. Nem értek hozzá, de használom. Oké, nem én fogok gumit centírozni, de útközben lerohadok vagy elszállok vele, akkor én döglök meg, meg nem a flottafelelős. Így hajlandó vagyok bemenni az első szervízbe, és magam orvosolni a problémát.
@Wendriner Tódor Emánuel:

na, veled is egyet kell, hogy értsek szinte mindenben: gáz,mi?

A youtube-féle marhaságokban kicsit eltér a véleményem. Kevés ilyen van (iwiw, facebook és társai), és szerintem a proxy elég könnyen beállítható, hogy zord sávszélt kapjanak rájuk, akik nézegetni akarják, nem mondhatják, hogy nincs, de úgy igazából nem is nagyon van. De ebben tényleg ízlések és pofonok.

A júzer (vagy csoport) alapú proxyzás meg ... hát ja.

Viszont kurva jó a példa a nem linkként küldött doksival, a faszom tele tud lenni, amikor X elküldi Y-nak csatolmányként, aki elmenti (!) beleír két szót, visszaküldi, és ez így megy a végtelenségig, aztán hápog a júzer, ha tíz perc vagy több a központi profil betöltése. Ja, hogy 12G a sok feleslegesen tárolt szar miatt? Ennél már csak az a jobb, amikor ugyanígy pingpongoznk, de még minden alkalommal ki is nyomtatják, mert csak úgy az igazi, ha tollal is össze lehet firkálni. Na, az az igazi elektronikus irodázás.
@mAC Attila:

A karácsony-szilveszteri pár napban meg megy az UT ezerrel :P

Hamár úgysem csöng a telefon.
@Gastroger: van ilyen szoftver és van olyan, hogy valakinek több jog kell, mint másnak. a lényeg az, hogy ezeket körültekintően kell kiosztani és figyelni rájuk.
céges kocsikkal ne nagyon példálózzunk, mert ha nem valami 3 fős józsi bácsi kft-ről van szó, ott rendes flottakezelés szokott lenni, általában lízingelt autókkal, megfelelő, központi szervizháttérrel.
@Gastroger: Tudod nem az jellemző hogy a mezei lúzerek kijavíccsák a renccereket és óriási pénzt hoznak a cégnek.
Elmeséjjem neked mi a jellemző vagy kitalálod magadtól?
@BKV reszelő: @Wendriner Tódor Emánuel: @belekotty:


mennyi értelmes válasz. büszkék lehettek magatokra, csak az anyázás meg a droidozáshoz van eszetek.

kiváncsi lennék közületek hány tartja be a másokra kiszabatott policyt.
@mavo: Nem véletlen hogy az IBM levelezési renccerében 5 mega a csatolmány maximálisan és 40! mégeccer 40 mega a az összes tárolt leveled határa. Ha ezt túlléped, színi fox. Arhivájjá, különben kapod az automatizált leveleket hogy a levelesládád betelőben van.
@Gastroger: Rendes cégnél te nem viszed szervízbe az autódat, mert elveszik tőled másnap. Rendes cég az autóit egy szervízben szervizelteti, előírja neked, hogyí mikor vidd be vagy viszi be a kolléga aki ezért felel.

Másik példád. Egy rendes cégnél a telepíthető szoftverkészlet központi szerverről települ, eléggé friss verziókból áll. A munkához szükséges, de ezzel a készlettel nem kezelhető adatok - értsd: xls, doc, rtf, mittudom én - konvertálása az nem a te dolgod. A te dolgod az adat kezelése/módosítása/létrehozása/törlése/felhasználása.
@ezmegmi??: Ha csak 1 portot kiengednek fullosan, akkor teljesen mindegy melyik az.
A lényeg, hogy legyen egy gép kívül ami figyel azon a porton, és tudja a protokollt.
@Gastroger:

"Igen némi korlátozás kell, főleg a balfaszok miatt. (Aki akár én is lehetek)."

ezzel egyetértek, de olyan helyen dolgozni ahol pl még 3 szaros privát emailt se lehet elküldeni. vagy megnézni az indexet.

na nem.

emberek vagyunk vagy mi, nem beszabályozható robotok.
"Harmadnap szólhat neki, az IT, hogy bocs, de lefuttatunk egy szoftvert (van ilyen, kérdem mégeccer??), a vállalati gépeken (elvileg ugye hálózatban vagyunk), a te pdf-ed illegális, de megyünk teszünk fel egy jót"

NDA és nincs vita ki mit telepít :) Illegális pdf olvasó? :) Hol élsz te? :)
@aachi2: Postodra nem lehet mást írni. Belenéztél a tükörbe és nem tetszik amit látsz ? Két megoldást tudok javasolni:

a.) ne nézz tükörbe
b.) fésülködj
@aachi2: Speciel az IBM-ben a policy be nem tartásáért kaptál egy rosszpontot, 3 rosszpont és a biztonsági őr jelenlétében másnap reggel kipakoltad az asztalod.
Semmiféle internetes korlátozás nem volt, viszont bizonyos tipusú szájtok +látogatásáért másnap reggel már le kellett adnod a belépődet és még felmehettél felügyelet mellett kipakolni az asztalodból a személyes cuccaidat.
Mindez nem változtat azon hogy demagóg és hülye vagy.
@belekotty:

azért én a vállalati windows-bűvölőket is kedvelem, mert olyanok is vannak, és tapasztalataim szerint NAGYON SZÍVESEN "segítenek" a többieknek. :-)
@BKV reszelő:
egyetértek. Magdolna aki banki ügyfélszolgálatos alkalmazott, ne torrentezzen. A sajá bankjának oldalát tudja megnézni, az OK. Főleg banknál ne játszon ilyennel.
Kovács Béla Úr, aki otthon a letorrentezett Visióból csinált a saját gépén folyamatábrát, majd a céges legális Visióban megjeleníti, annak had legyen USB elérése.

Figyi, ellene vagyok minden faszságnak, telepítgetésnek. Igazad van.
Szelektálni azonban lehet és kell.

És attól, hogy valaki (Kovács Béla, mert neki van joga), felrak egy szaros winampot, vagy iwiwet nézeget, azt nem lekorlátozni kell, hanem szólni neki. Ha kovács Béla nem tudja, hogy ezt csekkolja az IT akkor meg vagy szégyellje el magát (és többet nem csinál ilyet), vagy menjen el a cégtől.
@mavo: mér lenne gáz? nem írsz hülyeségeket, asszem, én se :)
a nem teljes tiltással egy a baj: ha valamennyire megy, akkor a következő baj az lesz, hogy de mér nem gyorsabb? ahogy a mondás tartja, a kisujjad nyújtod, de az egész karod kell. sose nincs vége, a felhasználók mindig sírni fognak vmiért.
@BKV reszelő: látom veled nem lehet értelmesen. ovis szinten megrekedtél.
@mavo: Ha ram gondolsz felreerted. En alakitom ki a policyt (biznak bennem). En tiltom pl. a torrentet, szoban. Tettben leszarom azt a harmat, aki tudja, mi is az a torrent. Nem fogjak kicsinalni a savszelemet. Ha elszaporodnak, majd tiltom, es aki egy budos szot szol, azzal kozlom: Orulj hogy meg nem lettel kirugva erte.
Ui.: A fonokom jofej. Mukodo halozatot akar, es nem papirokat, amiket "policy"-nek nevezek.
@Gastroger: Jó, majd így fog eljárni mindenki, akinek te finanszírozod az egyéb teendők elvégzésére felvett munkatársainak a béralapját. ...mert ugye az nem tetszik, ha akadozik valami és nem érdekel, hogy ez azért van, mert az ezért felelős munkaerő a kovács béla kar-, elv- és kortárs visió problémáit kezeli egyedileg ? Az, aki egy adott szerszámkészlettel nem tudja az adott munkáját elvégezni az vagy nem ért hozzá vagy lusta vagy valami....de semmiképpen nem kezdjük el megvenni neki a kívánságlistájának az összes tételét. Ha új feladat új eszközt kíván, akkor kellő körültekintés után beillesztjük a céges standardba vagy nem. Ha nem, akkor ne használja.
@belekotty:

tehát akármilyen jól dolgozol, ha megnézel 3 pornósiteot lazításképp akkor már ki is rúgtak? nem látom értelmes szabályozásnak...
@belekotty:

abszolút jogos, nem tudok mást mondani, sajnos kisebb cégeknél egyszerűen nem lehet beleverni az arcokba még egy 100-500M korlátot se, aztán persze pampog az arc, amikor eléri az első korlátot, és már nem tud küldeni, a bejövő figyelmeztetést meg persze el sem olvassa.

Egyébként is, tapasztalataim szerint levelezés a legtöbb probléma forrása, észvesztő, amikor a júzer egy magyar nyelvű (!) ndr szövegét nem képes értelmezni: "kovvacsbelua@kisfaszom.hu fiók nem létezik" - NEM MEGY A LEVELEZÉSEM!!!!
A tiltásnak legtöbb esetben 2 oka van:
- a rendszergazada/it support a világ leglustább embereinek a gyűjtőhelye
- a felhasználót hülyének nézik aki még dolgozni sem akar
@Vándorló Sasfészek: Mekkora ez a hálózat ?

@aachi2: Mindenkivel a maga szintjén tárgyalok. Érted-e ? Még mindig nem ? ;)
@mavo: Jaja, az a legrosszabb! Hozzáteszem ezek a félprofik naygon veszélyesek egy cégnél.
+int csak az IBM-el tok példálózni. Az egyik munkatárs le sem ülhet a másik gépéhez. Ez ennyire 1*ű, mert mindeki maga felel azért mi történik a gépén.
Tehát ha az egyik leül segíteni a másiknak és az nem a hivatalos renccergirizda, máris megsértett egy policyt.
@Wendriner Tódor Emánuel:

"a nem teljes tiltással egy a baj: ha valamennyire megy, akkor a következő baj az lesz, hogy de mér nem gyorsabb? ahogy a mondás tartja, a kisujjad nyújtod, de az egész karod kell. sose nincs vége, a felhasználók mindig sírni fognak vmiért."

szerintem tiltsd ki a felhasználókat az épületből és akkor minden problémád megolddott...
@eN: "- a felhasználót hülyének nézik aki még dolgozni sem akar "
Ami négykilences esetben fedi is a valóságot.
@Kedves Nard:
vidéken. :) De ha nincs rendszergazda jogosultságom, nem tudom telepíteni.
User vagyok, lehet szidni.

Még mindig azt mondom, az IT dolga az, hogy figyelje ezt, (korlátozza Piripócsi Magdolna alkalmazottnál), legyen policy, de, ugyanmár, nem kell ezeket kőbe vésni, igen legyen rá szabályzat, de attól néha-néha el lehessen térni (ha ideiglenes is ez). ;)

Mégeccer megkérdem a tisztelt Rendszergazdákat. Mi a jobb, ha felhívom őket, naponta, hogy a darabteli, meg szumha, fkeres függvényt nem ismerem, hogykell, vagy ha magam nézek utána a neten?

Torrentezésért én is aszmondom faszkorbács a dolgozónak. Napi 3 perc iwiw, vagy mailbox, az hol probléma?
log file-ok nincsenek máshol?
Nálunk csak ilyen szőrszálhasogatóak? :)
@Vándorló Sasfészek:

Nem hinném, hogy rád gondoltam. Ha te alakítod a policyt, akkor csak érte valamennyire, márpedig én a support által nem értett policyról írtam.
@Vándorló Sasfészek: a te hozzáálássod bejön. :)
@aachi2: vannak szabályok. a louvre-ban sem pisálhatsz a képekre, csak mert te ott akarsz.
@BKV reszelő: mivel nem értek veled egyet, ezért vita helyett neked annyira futja csak, hogy anyázol. primitív vagy.
@aachi2: Annyira sötét vagy hogy a feketelyuk eseményhorizontja hozzád képest csillagvizsgáló tükre. Csak az egeret húzkoggyad vagy a farkad, a klavithoz hozzá se érj!
@Gastroger: "Harmadnap szólhat neki, az IT, hogy bocs, de lefuttatunk egy szoftvert (van ilyen, kérdem mégeccer??)"

persze hogy van ilyen. de könnyebb mindent tiltani és nagypofával hülyézni a usert mint dolgozni egy kicsit. inkább fórumoznak munkaidőben, mert nekik hogy-hogynem ez nem tilos, hanem jár.
@belekotty: ott az IBMnél már csak egy rendszámtáblát kéne tetoválni mindenkinek a fejére.. szörnyen hangzik minden amit írsz.
@aachi2: Veled nem lehet vitatkozni, nincsenek érveid. Vagdalkozol. A primitív te vagy, mert annyi know-how került eléd ebben a threadban, amennyit eddigi életed alatt összesen nem láttál és fel sem fogtad. Zárjuk a dialógusunkat ezzel. ;)
@belekotty: erre már írták fennebb, hogy ha lusta, akkor úgyse fog dolgozni, ha minden tiltva van. Ha meg nem ért hozzá, akkor lehet _ésszerűen_ korlátozni.
@Wendriner Tódor Emánuel: persze. de a totális kontroll borzalmas. a louvreban megvakarhatod a fejed ha viszket stb. az emberek nem robotok hogy egy másodpercre se lazítsanak.
@aachi2: Ühüm, akkor te még nem dolgoztál olyannal aki mongyuk Delhiből dógozik. Akinek számtech szintje kb a tiéd. Arra vonalkódot tetováltatnék hogy az érzékelők blokkoljanak minden klavit ott ahova belép.
@Gastroger:

"Mi a jobb, ha felhívom őket, naponta, hogy a darabteli, meg szumha, fkeres függvényt nem ismerem, hogykell, vagy ha magam nézek utána a neten?"

Hát, öööö ... ha olyan munkaköröd van, ahol erre szükség van, akkor ezt tudnod KELL, de ha már felvettek ennek az ismerete nélkül, akkor a Súgóban megtalálod.

"Napi 3 perc iwiw, vagy mailbox, az hol probléma?"

Ez nagyon függ a dolgozók számától és a rájuk eső sávszéltől. Eleve nem mindegy, hogy 10 ember foglal napi 3-3 percre sávot, vagy 1000.
@BKV reszelő:
Te nem értettél meg.
Mégegyszer megkérdem T. Rendszergazda. Mi jobb Neked? Ha este felhívlak, hogy ugyanmár rakj egy visiót a gépemre (persze nem lehet, mert előbb engedélyeztetni kell), vagy figyi... hogyan van excellben a beillésztés, mert az 2007 nekem fura, és holnapra kell a prezi, vagy otthon letöltöm, Illegálisan saját gépem, csinálok belőle egy jpg.-t és másnap beviszem a céghez?

Megfordítva, aki nem IT munkatárs, az hülye, és kizárólag vírusos képernyővédőket szed le??
Elmondom neked, hogy mikor a helyi informatikus megadakadt, én segítettem neki. Oké, nem értek pld. hálózati cuccokhoz, de excelben leverem. :)

Te is azt mondod, hogy gond, az hogy egy összeaakdá miatt Neked dolgod van. Na és?
Bosszant, meg lehet, hogy a júzer, de ezért vagy, már bocs. Ha nem emiatt hívna, akkor másmiatt. Tökmindegy.
@BKV reszelő: "A primitív te vagy, mert annyi know-how került eléd ebben a threadban, amennyit eddigi életed alatt összesen nem láttál és fel sem fogtad."

- Ez nagyon nagy volt! :-))))))))))
@eN:

Az informatikus szakma kudarcorientált. Csak az tűnik fel, ha valami nem működik. Ha megy minden, azt természetesnek veszi a butauser. Az hogy az átlagjózsi nem látja mit dolgozunk (főleg mert nem is érti), attól még dolgozunk.

"persze hogy van ilyen. de könnyebb mindent tiltani"

Az első szabály az, hogy tilts mindent, és utána azt engedélyezzed ami a működéshez feltétlenül szükséges. Ne többet. Minél kevesebb annál jobb.
@belekotty:

volt olyan eset, ahol a másik gépe elé csücsiért _mindkét_ júzer kapott egy "cseppnyi" korlátozást ... legközelebb ötször meggondolták ...
Örülök, hogy sok tisztességes és korrekt hozzászólás érkezett erre a buta és demagóg írásra...

Nem leszek trendi, de a szakmai indokokon túl van még egy, a legfontosabb!!!

A TULAJ ÍGY DÖNTÖTT!!!

Ha nem tetszik, fogd a cuccod és takarodj!
Ez nem egyetem vagy iskola! Ez munkahely, ahol szabályok vannak, ami persze bassza a sok kis zselés baromarcú csőrit...
@BKV reszelő: ritka nagy fasz vagy te. már csak azért is, mert azt hiszed azért mert nem állok ki a paraszt policyk mellett nem is értek az IThez. kurva okosnak hiszed magad, de közben csak egy okoskodó barom vagy.
Na meg azok a szanalmas dolgozok akik munkaidoben allandoan csak a maganjellegu dolgokat inteznek a neten.
Kb igy nez ki a napjuk azoknak a munkavallalokanak akik itt huzzak a pofajukat.
Reggel beernek 9re, pc bekapcsol, kv cigi, magan emailek es a sok hulyesegek olvasasa s annak megvalaszolasa, s mindjart ebedido, elotte egy kv cigi.
ebedido vagy 2 oran keresztul, vissza a meloba, 2 3 ora munka es mindjart 5 ora es lehet hazamenni.

S most kerdezem en az az 1 ora hivatalos ebedido MIERT NEM ELEG "lazitani" ?
NEZD MEG AKKOR A SZAROS emailedet, meg az INDEXET
Regen nem volt FACEBOOK IWIW, meg a sok hasonlo kocsog oldal, meg csak szamitogep se.
Erdekes akkor MENT A MUNKA nem volt szajhuzas.VOLT TERMELES!
ma mi van? az emberek tobbsege egy kibaszott lehuto nem dolgozo, es ha csak egy kicsit magadba nezel akkor rajossz hogy van benne igazsag.
Es csak egy pelda.

OTP - bementem levenni penzt az automatabol.
Sajnos nem adott mert tulleptem a napi limitet. Leven egy angol kartyarol van sz.
Az ugyintezo annyit monmdott nem tud mit meg mielott egy masik ugyintezo, ra nem szolt hogy de igen ezt es ezt a szamot kell hivni es meg tudjak nezni a kulfoldi kartyat a rendszerben.

Na most hozza kell tennem hogy akrhova megy az ember itthon az ugyintezok hivatalok mindenhol ez van.
MERT LUSTA GECIK ES NEM AKRNAK AZ EMBEREK DOLGOZNI HANEM azt kib@sszott internetet bassztatjak!

S most lehet lehurrogni, de nezz magadba mielott ezt tenned. Tisztelet a kivetelnek!
@Gastroger: Este nem hívsz fel. Az már gáz. Még egyszer leírom. Én a nagyvállalati környezetet ismerem jobban, ott standardok vannak. Eszközre, munkaidőre és a többire is. Ezekkel kell tudnod dolgozni. Ha nem tudsz, kellő indoklás után javasolhatsz új eszközt, de azt a managementnek is jóvá kell hagynia financiális okokból, majd az IT-nek - ekkor hívhatsz fel engem, de jobb ha írsz - hogy integrálható-e a standardok közé, stb.
Az igazság szerintem is félúton van. A teljes tiltás baromság, csakúgy mit a teljes engedélyezés. Kell egy policy, amit a user aláír, hogy mit szabad és mit nem. Ha megszegi jöhet a fenyítés, lépcsőzetesen.
Kedves Rendszergazdák!
Úgy látom tisztában vagytok vele milyen hatalom összpontosul kezetekben. De ettől még nem ti vagytok a vállaltvezetők. Semmi jogotok nincs számonkérni-felróni a kollégátoknak, hogy mit csinál a munkaidejében. Van neki főnöke, majd az megteszi.
Ettől függetlenül a felügyelet nagyon fontos, csak nem kéne ezt kihasználni.
Gondolom, ha a HR igazagató kérdezi meg miért a nincs hangja flashplayer-nek tőle nem kérdezed meg a hibanaplóba mit írj...
(Akinek nem inge, ne vegye magára)
Egyébként általában (főleg a multiknál) nem nagyon fordul elő a napi 8 óra munkaidő, hanem bizony 10-11 is lehetséges mindenféle ellenszolgáltatás nélkül-törvénytelenül. Az itt elhangzott elméletek szerint akkor aki dohányzik az legalább + 80 perc, a kávésok szintén ráhúzhatnak.
A céges autókkal kapcsolatban nagyon szeretném, ha az állandó gépjárművezetője a sajátjának tekintené és úgy bánna vele.
@Kedves Nard:

"Az első szabály az, hogy tilts mindent, és utána azt engedélyezzed ami a működéshez feltétlenül szükséges."

Lásd MS ISA. Ha felrakod, azonnal mindet letilt mindenkinek. És nem véletlenül.
@belekotty: na a másik, neked meg csak annyi sütnivaló jutott hogy mások anyázásaihoz tapsikolj. részvétem.
Az egész cikket nem értem, úgy, ahogy van. Ha valakinek nem kötődik a munkájához az internet, mert nem kell letöltenie-feltöltenie semmit, és keresnie sem kell semmilyen infót, akkor miért is kellene neki mégis az internet?
Mert van? Mert létezik?
A munkahelyen tessék dolgozni!

Felmérések szerint - amik képernyőmentésekkel és billentyűzet logolással történnek - egy átlagos munkaerő, számítógépes munkáknál, naponta 28 percet dolgozik.
28 percet!
Ha én meg 28 percet fizetnék ki, akkor az durva lenne, igaz?
Nem a munkában eltöltött időért fizetnek, ideje lenne már megtanulni, hanem az elvégzett munkáért (nyilván ennek mérése a munkáltató feladata, és hadd tartsa már meg magának a jogot minden munkáltató, hogy 8 órából 7.5 óra valóban hatékony munkával teljen el!)
Épp most van egy lehetőségünk bővülni, de ez a hozzáállás IT-hoz értő munkaerők körében? Ne keserítsetek már el!

Ja, azt meg már meg sem említem, hogy a biztonság iránti érzékenységük az átlag felhasználóknak valahol a béka valaga alatt 3 méterrel van, egyszerűen azért, mert nem tudnak dolgokat. És nem a rendszergazda dolga oktatni, viszont ha abból indulunk ki, hogy milyen a felhasználók tudásának színvonala, akkor ez vegyenesen vezet a tiltásokhoz, amit egyébként jobb helyeken szabályozásnak neveznek.

Valaki említette itt az adobet-t frissítő, másnap reggel 2 milliárdot kaszáló igazgtót. Az Adobe-t nem fogja érdekelni, tessék ellátogatni a BSA honlapjára.. Vannak olyan munkakörök, amik a "beszállítók" és vevők érdekeit kell szem előtt tartaniuk, az Adobe egy beszállító. Nem kell mindenkinek minden pillanatban ezzel foglalkoznia, de van, akiknek többek között ez IS a munkájukhoz tartozik. Ugye megengeditek, hogy elvégezzék? :)

Tessék helyet cserélni az ügyvezető igazgatóval, és bevállalni mindazt a felelősséget, ami a vállát nyomja (akár büntetőjogit is), majd utána tessék elmélázni azon, hogy mi miért van leszabályozva! Sok okos ember, és miket beszélnek...
@aachi2: Lassan írom, hogy megértsed, amit az előbb is írtam:

NE CSEVEGJÜNK, MERT EGYSZERŰ VAGY, MINT A FAÉK. ...csak a faék az hasznos mindenféle szempontból, mely attribútummal te nem rendelkezel. ;)
Nem értem ezt a nagy dühöngést, drága kollégák. Manapság már szinte mindenkinek van nagyképernyős internetes telefonja, tenyérszámítógépe, stb., privát mobilinternet előfizetéssel. Miért ne lehetne ezeken szórakozni pihenésképpen?
Ez a poszt nem jó. Egy nagyvállalatnál vagyok az IT biztonságért felelős, ahol kidolgoztuk a magunk IT policyját, ami egyrészt válallatot védi, másrészt meg a dolgozó érdekeit is védi.
Azért nem használunk firefoxot pl, mert a frissítéseket nem akarom a userre bízni, továbbá jogosultság nélkül ugysem tudná frissíteni, és 400 usernek nem akarok egyenként felnyomni. Erre vannak jó megoldások, ami natív rendszereknél teljesen jól működnek (WSUS pl). A userek nem kapnak jogosultságot, mert egyrészt a cég gépeit használják, másrészt dolgoznak nem pedig netet nyomják, továbbá a sok önjelölt IT szakértő elég nagy károkat okozna. És még megannyi dolog, ami valószínű nem fogsz megérteni mert te nem az üzemeltetés oldalán állsz.

Egyébként múltkor az indexesektől jött valaki hozzánk, és netet akart.
A gépén nem volt aktuális vírusírtó, így azt mondtam, hogy itt nem fog netezni, s ne merje rádugni a gépét a hálózatra. Ez persze szülhetett ehhez hasonló postokat valamelyik blogon de véleményem szerint egy uptodate vírusirtó az alap, és ha valaki nehezményezi, hogy ezt megkövetelem mielőtt a cégünk hálózatára jön akkor ott alapvető hiányosságok vannak.
@Kedves Nard: tiltasz mindent mikor egy web szervert, kintről is látható szervert üzemeltetsz, nem a kollégákkal szemben. lehet ezt emberségesen is kezelni.
@mavo: Ez a másik gépe elé dolog tanulságos. Nálunk a kezdeti időkben ment ez, de pénzügyi vonalon rendkívül kockázatos ha elkezdődik a "nem is én voltam, hanem gizi az én gépemnél/én júzeremmel" dolog. Mi ezt megfékeztük azzal, hogy egy bejelentkezve maradt macánál csináltunk egy 100000000 HUF-os tranzakciót, majd este a belsőellenőr rákérdezett, hogy az mi is, hol is a bizonylata, stb. Utána körlevél, esetleírás, konzekvenciák készen tálalva...azóta nincs ilyen gond.
@aachi2: na, ez a kedvenc közhelye a full hozzá nem értőknek.
@Gastroger: ez jó.. egy rendszergazdának nem az excellhez kell érteni btw. Persze nem hátrány
@J. McClane: "Azért nem használunk firefoxot pl, mert a frissítéseket nem akarom a userre bízni, továbbá jogosultság nélkül ugysem tudná frissíteni, és 400 usernek nem akarok egyenként felnyomni"

mert távoli telepítés az nem megoldható? én dolgoztam olyan helyen, ahol hétvégén felnyomták a sw updateket és oprendszer patheket, utána reboot és hétfőn ment minden.
@aachi2: de a lazítás nem egyenlő a biztonság, a szabályok tudatos megkerülésével és megsértésével.
@BKV reszelő:
De felhívlak, mert van céges mobilod, és nem azért kaptad, hogy az irodában legyen egy a vonalas mellett, hanem azért, hogy segíts nekem, ha elakadok.

Én fel szoktam hívni itthon, este, hétvégén is az IT-t, ha mondjuk dolgozom valamin, mert gondom van. És segítenek, akár maszek ügyben is.

És Kovács Béla középvezető nem fél nyolctól négyig dolgozik, robotol, és excel táblákat gyárt, hanem 6tól este 9ig gép előtt van, ebből igaz, hogy másfél óra a kommentelés, iwiwezés, stb.
Nem az internethasználat ideje (ami ugye csak látszik egy cégnél.. hmm? ) méri a munkád eredményességét, és ne az IT ítéljen meg szakmailag.

Ha napközben 13.00- 16.00 között csetelek, de este otthon a saját gépemen, saját szoftverrel, saját árammal csinálom meg a másnapi prezit, akkor nekem ne az IT értékelje a munkám, arra ott a főnököm.

Ennyi.
@Gastroger: CSAK az excelnek semmi koze az IT hoz te kis takony,az irodai alkalmazas, s ha felhivnal hogy hogy van a beillesztes az excelben azon nyomban baszatnalak ki a cegtol, mert nincs meg a vegzettseged( felhasznalo szintu)
Az ilyen budostalpu usereket mindig is szopatom, ha tehetem, mert igenis azert vagy ott bazd+ hogy dolgozz, ne csetelj ne iwiwezz es meg sorolhatnam
@belekotty: látod ezért van vitánk. köcsög tah paraszt módon tekintetek a userekre. a számtech szintemről meg fingod sincs, de azért bőszen véleményt nyilvánítasz róla. ez is rólad állít ki bizonyítványt.
@Gastroger: Akkor viszont takarodj el a cegtol es keress magadnak tavmunkat bazd+
Ha ennyire vagy kepes hogy csak baszakodsz bent es otthon vegzed a munakd.
hm... egységsugarú juzer hömbölgés, igen távol a valóságtól.

Nálunk egységes poliszi van sokmindenre, régiós is van, egyév dolgokra és van lokális is.

Igen, van tartalomszűrés, nincs chat, faszbúk meg ilyen baromságok. Ja, fészbúk van 12:00-tól 12:30-ig. A felhasználó eldönti, hogy eszik-e vagy mókázik. napi 30 perc gmail, detto.

Az én gépeme is ugyanez van, rám is ugyanúgy vonatkozik a poliszi.

8-10ezer ember matat az ázsia-pacifik rágióban, a cikkíró szerint mégis miért kellene megengedni, hogy ezek bármi balfaszsággal bohóckodjanak munkaidőben?

Arról nem beszélve, hogy a régióban mindenkinek ugyanolyan pc-je van, van három image, arról megy a rebuild.Nincs a pekidzsben a pasziánsz, volt is kis hiszti, aztán elmúlt.

Firefox? Lófaszt. Céges szinten fut hatezer alkalmazás, ezek java része célszoftver (gyártás, minell, logisztika, stb.) egy részük pedig ie6-ra van optimalizálva. Nyilván pont most, a córesz közepén fogja a cég újrairatni ezeket, hogy a ló józsi szingapúrban firefoxozhasson, mert az a menő.

itt egy szervízpakk telepítés se olyan triviális, nem otthon vagy, hogy "baszki ledadogott, na majd holnap ránézek" itt van sokmillió dollár éles adat, erős konkurrencia, sok meló. otthon lehet jutúbozni szarásig, ha munkaidőben jutúbozol, akkor addig nem dolgozol.

A világ nagy cégeinek java része nem csocsóasztalos blogszerkesztőség, az informatika pedig ugyanúgy (sőt) munkaeszköz, mint a raktárban a targonca. Azzal se rodeózhat a dolgozó.

Az otthoni számítógépen lehet bohóckodni a cégéén nem.

Kényelmetlen? Igen, ahogy a beléptetőrendszer meg egyáltalán az, hogy nem azt csinálsz amit akarsz.

Ha egy nagy cégnek jól szervezett az IT-ja, akkor sok ilyen gond fel sem merül. Lokál rg jogok? Minek? Lófasz a seggükbe. Ez nem játék, nem szórakozás.
@Mindthegap: na te is gyönyörű példánya vagy az itt összegyűlt tajparasztoknak.
@Gastroger: Ja, ennyi. Engem nem hívsz fel, az biztos, mert nálunk a céges telefonokon fut egy advanced call manager software. Pont azért, hogy ne zaklassák a munkaalkoholisták a ténylegesen dolgozókat. Hát ennyi. Ja és ha logolja, hogy te próbálkozol, arról a te főnököd is tudni fog, aki szintén szeretne pihenni, tehát megértő lesz és megválik tőled, mint problémától. Ez így megy nagyobb helyeken. A radiátorszerelő kft IT nem az én területem, ott sok minden lehetséges.
@mavo:
Biztos? Ha én olyan fasza csávó vagyok, hogy kitalálom, hogy mivel minden nap jelentést kell írnom, és írok rá egy makrot, az nem növeli a céges hatékonyságot?
Elvileg a munka az lenne, hogy kérdezzem le, csináljak belőle egy táblát, és küldjem el. Ehhez elég az alapfok.

Az, hogy én szeretném magam képezni, (jah, hogy tegyem otthon?, a cég érdekében?), esetleg jobban érteni bizonyos dolgokhoz excelben (ugye nem állítod, hogy te is ismered az összes függvényt pld. ), és az így fennmaradt időmet (nem iwiwzéssel), hanem -most demagóg leszek- a CÉG érdekében további hatékony munkavégzéssel tölteni- azmiért is káros?

A súgó meg nem mindenre megoldás, de szerintem ezt Te is tudod. (most nem csak a szumha függvényre gondolok, de ha megmondod a céges officon, hol találok pld. makró súgót, azt megköszönöm).
@aachi2: en leszarom a bizonyitvanyt meg mindentegyeb mast,ebben a kibaszott vilagban mar nem tud meghatni semmi.
Meg az sem hogy neked milyen szinten van az IT tudasod.
Addig amig az irodabn ulsz es a kormod reszeled meg lakkozol es picsadat razod a hapsik elott hogy kit szopj egy jobb meloert, addig nem erdekel semmi :)
Én nagyon remélem, hogy ez a post irónia akart lenni.

Mindthegap kollégával értek egyet.

A munkahelyre nem iwiwezni járunk - legalábbis én. Ha arra van idő, akkor kurvára nincs szükség arra munkára/munkakörre, ebből következik a létszámfölösleg.

Uff.
@Gastroger:

"Ha este felhívlak, hogy ugyanmár rakj egy visiót a gépemre (persze nem lehet, mert előbb engedélyeztetni kell), vagy figyi... hogyan van excellben a beillésztés, mert az 2007 nekem fura, és holnapra kell a prezi, vagy otthon letöltöm, Illegálisan saját gépem, csinálok belőle egy jpg.-t és másnap beviszem a céghez?"

Jézus!

Eleve nem hívsz fel este (én speciel este 10-ig felveszem, de én kivétel vagyok), mert vagy megcsináltad munkaidőben, vagy ha nem, akkor még az előtt eszedbe jut, hogy nincs céges (ugye céges? ugye van elég license?) Visio a gépeden, ha már azzal kell majd otthon dolgoznod. Ha nem, akkor bocs,de megszívtad, és nem én tehetek róla. Továbbá az Excel nyűgök nem rám tartoznak, arra ott a Súgó, meg a gugli, meg van már online support is, otthon nincs korlátozás, keresgélj.

"aki nem IT munkatárs, az hülye, és kizárólag vírusos képernyővédőket szed le"

Sűrű, sötét demagógia.

"Elmondom neked, hogy mikor a helyi informatikus megadakadt, én segítettem neki. Oké, nem értek pld. hálózati cuccokhoz, de excelben leverem. :)"

Mert IT-s a lelkem, és semmi köze az Excel trükkökhöz, és szívességet tesz, ha segíteni próbál. Neki nem az a dolga, hogy ötszörösen beágyazott függvényeket fabrikáljon egy júzernek, aki segg és nem tudja megcsinálni a munkáját, amihez elvben ért, és amiért fizetik.
nálunk a cégnél le van tiltva a gmail + minden egyéb webmail, a facebbok,iwiw stb pedig nincs - hol itt a logika??? így hát mindenki az outlookban bonyolítja a magánlevelezését, ami ugyanannyi időt vesz el,amúgy jogosan. megint kérdezem: hol itt az ésszerűség???
@Gastroger: figyi, szerintem nem azzal van a bak alapvetően, hogy iwiwezik-e vki vagy nem, és hogy ez a produktivitásnak betesz-e. én spec leszarom, az én dolgom az informatikai háttér, nem az éves teljesítményértékelés. a gond az, hogy vannak szabályok, legalábbis kellene, hogy legyenek, internethasználatra, pc használatra, stb. ha nincsenek, az nagy gáz. ha vannak, de nem tartják be, az nem csak gáz, de logikátlan is. ha vannak szabályok és te a belépéssel elfogadtad őket, akkor nem a te dolgod, hogy meg akard reformálni, ha nem tetszik a rendszer, lehet menni máshová. az ilyen "de férjen már bele 3 perc iwiw" kivételekkel az a baj, hogy mint azt már leírtam, ez precedenst teremt és mindenki minden ügyben fog jönni, hogy de férjen már bele. a gumiszabály sose jó, vagy betartod, vagy nem, de akkor vállald a következményeket.
@Mindthegap: hapsi vagyok te eszement állat.
tipikus magyar attitűd:

- nehogymár megmondják nekem mit és hogyan csináljak
- miazhogycsakmunkára
- felelősség - nem én voltam csinálja meg más, nem az én dolgom ...
@Mindthegap: szerintem nem kell ez a stílus.
@mavo: "amikor a júzer egy magyar nyelvű (!) ndr szövegét nem képes értelmezni: "

Nálunk a lejárt jelszónál van ez. Ha lejárt a domain jelszó, akkor kiírja, hogy "a jelszó lejárt. Változtassa meg egy MÁSIK céges számítógépen bejelentkezve, vagy hívja a rendszergazdát" Persze hívja a rendszergazdát. :) Aki kicsit nyűgös, amikor a hosszú nyári szabadságok miatt most dolgozni kezdő kollégák egyszerre árasztják el a "lejárt a jelszavam" problémákkal... :)
@Gastroger:

Biztosan szeretnek az IT-sek. A céges mobilt nem azért kapom, hogy idióta állatok otthoni szarságait hallgassam. Az hogy te az otthon dolgozol, a te bajod. Én meg nem dolgozom hétvégén, úgyhogy ha épp nem hajtalak el anyádba, akkor még mindig az a legjobb módszer, ha fel sem veszem a telefont, vagy kikapcsolom péntek este. :)
@aachi2: ez igy van haver egy bunko allat vagyok de meg is tehetem.
@sanseverina: Ott, hogy ha nem hülyék gyülekezete van nálatok IT vonalon, akkor van quota a mail tárhelyen, nem mehetnek ki és nem jöhetnek be bizonyos csatolmányok, ellenőrzik a leveleidet vírusok és egyéb finomságok tekintetében, nem küldhetsz ki 1terabyte-ot, mert van méretkorlát....szóval kézbentartható a dolog.
@Gastroger:

"Ha én olyan fasza csávó vagyok, hogy kitalálom, hogy mivel minden nap jelentést kell írnom, és írok rá egy makrot, az nem növeli a céges hatékonyságot? ... ha megmondod a céges officon, hol találok pld. makró súgót, azt megköszönöm"

Ez megint teljesen más tészta. Ha a megfelelő embernek meg tudod indokolni, hogy ez az ismeret a cégnek hasznos, akkor szépen ad 5-10 ropit, elbandukolsz, és megveszed a cég számára a megfelelő szakirodalmat, amiből aztán tanulhatsz orrvérzésig.

Ha meg nem sikerült megindokolnod, ez van, ha annyira biztos vagy az igazadban, igenis töltsd le otthon, ami kell, és ha VALÓBAN hasznos, amit összehoztál, és a céged normális, akkor honorálni fogják neked.
Azt azert ne felejtsuk el, hogy ha valaki beiktat mondjuk 2 orankent 10-15 perc szunetet, az a vegeredmenyt tekintve sokkal produktivabb lehet, mint aki 8 orat egyhuzamban robotol es ki se latszik a gepebol. Vagyis az a fonok, aki azt varja el hogy te robotkent funkcionalj, az nem jo fonok. Es igenis, bele kell ferjen akar a zenehallgatas is, ha a tobbieket nem zavarja. A munkahelyi legkor, hangulat ugyanis nagy mertekben befolyasolja a produktivitast es foleg a dolgozok lojalitasat.
@Mindthegap: asztadekeménycsávóvagy!! álnéven egy blogon kommentelve megteheted hogy megmondod a tutit!!! hihetetlen szánalmas vagy! :D
@Mindthegap:
Te rendszergazda vagy?
Még.
A stílusod minősíti saját magad, ennyi a véleményem.

Most épp dolgozol?
Munkanap van, akkor menj, és portalnítsd a szervert, nem árt egy kis kikapcsolódás. Nem ám itt baszni el az időt, meg engem lekistakonyozni, gondolkodj el, vagy szálj magadba egy kicsit öreg.

Nem vagy workaholic, de bizony nálunk vannak határidős feladatok, amik mondjuk d.u. jönnek, és másnapra meg kell csinálnom. Ha kell este. Ha elakadok felhívom az IT-t.
Azért van.

Nálatok a radiátorszerelő KFT.-nél, persze ilyen gond nincs, ott robotok dolgoznak, fél nyolctól négyig. No internet, no szünet, újság elkobozása a portán.

ÖÖÖ lehetne, hogy mindenki hozzátegye a jogosultságát a hozzászóláshoz? Hogy rendszergazda, user, stb?
Bár így is látszik.

Mégeccer user vagyok.
Ha felhívom az IT-t (akár este) készségesen segítenek, mert nem faszságokkal keresem őket.
Úgy néz ki szerencsém van, mert vannak faszkalap önjelölt "majd én megmondom, hogy dolgozz" emberek is.
@aachi2: Szar dolog amikor ennyire hülyének néznek? Mondom nem kellene írogatnod és akkor nem lennél ennyire frusztrált.
idővel elválik, hogy a successhez mennyire kell a chat.hu vagy a kmk az indextől.
Vélemény..
Ha nincs meló.. de ha tényleg nincs akkor a melós had netezzen .
Én egy maszek cégnél dolgoztam..
Munka elég hullámzóan volt.Volt mikor megszakadtzunk.Munka közben ettem és a kajaidő ami járt volt hogy meg sem kaptuk..
IT-s ként dolgoztam..
voltak hetek amikor alig vártuk hogy legyen valami meló.. nem tartozott a munkakörömbe de még a WC-t és a műhelyt is kitakarítotttam csak teljen az idő.. levittem a szemetet. Elmosogattam a konyhában, kitakarítottam a mikrót.egyszóval próbáltam hasznos tagja lenni a cégnek..
Sajnos voltak napok amikor semmmi meló nem volt. Amikor lehetett igyekeztünk ugy tenni hogy dolgozunk de délutánonként majdnem elaludtunk.
A végén ezeket az időket a telepített gépek tesztelésével töltöttük játékkal.
Ez igen csak zavarta a fönököt..
A letöltés tiltva volt..
persze ha nekik (fönök) kellett valamit letölteni azt lehetett!

A fönök sunyi volt szemből sosem szólt mindig mindent mástól kellett megtudni..
Önálló melót végezni nem lehetett mert az volt a baj.. ha a melóra vártál azvolt a baj..
Elég volt.
@BOB: Szóljon az a zene, de ne a youtube-ról. Sőt, sétáljon a dolgozó óránként 10 percet vagy kétóránként huszat ! Akár harmincat is. Ezt itt senki nem kifogásolta. A pihenés ülőmunkánál nem további ülést jelent.
@Kedves Nard:

"Én meg nem dolgozom hétvégén, úgyhogy ha épp nem hajtalak el anyádba, akkor még mindig az a legjobb módszer, ha fel sem veszem a telefont, vagy kikapcsolom péntek este. :)"

tapasztalataim szerint a "nem veszem fel munkán kívül a telefont" stílusó kollégákkal nehéz együtt dolgozni. munkában sem segítőkészek, fent hordják az orruk, stb. akár ITs akár nem.
@stanyecli: Nagyon szepen koszonom az egyetertest! es amit leirtal az valoban igy van, letszam folosleg.

Valamint azt is hozza teszem, hogy az osszes budostalpu buta user csak abba gondoljon bele hogy ha o vezetne egy nagy ceget, valamint ha sajat ceget vezet, O se nezne jo szemmel ha az alkalmazottak csak mokazni jarnanak be a munka helyett.
@Gastroger: Te meg elcseszed itt a munkaidőt azért, hogy azt zavard este a fusizásoddal, aki napközben rendesen dolgozott ? Szállj már magadba, mert eléggé "neveccséges" vagy. Lassan lesüllyedsz aachi2 nívójára, pedig az már komoly project.
@belekotty:

"Szar dolog amikor ennyire hülyének néznek? Mondom nem kellene írogatnod és akkor nem lennél ennyire frusztrált. "

fingod sincs mihez mennyit értek, ezért annak nézel indulatból aminek nem szégyellsz. leszarom :)
Ahogy látom kétféle ember posztol ide. Az egyik aki IT-s szakember, a másik meg aki egyszerü user. Nekik mondanám:

Általában nem az a baj hogy iwiwezel. Hanem az hogy ezt rajtad kivül még 100-an teszik a cégnél.

Csak hogy értsd:
olyan ez mint péntek délután az autópályák Budapestről kivezető szakaszai. Nem az a baj hogy mész rajta, hanem hogy rajtad kivül még 16285 ember is akar ugyanebben az időben közledni rajta, miközben csak 1500 autót bir el, ráadásul az "ügyesebbjei" - mondván hogy hülyeség üresen hagyni a leállósávot biztos csak a b.zi rendőrők találták ki hogy szivassanak- még a leállósávot is elfoglalják.
Következmény: mindenki áll a dugóban és nem halad sehova sem, sőt még a kiemelt fontosságú (analógiákban az éppen tényleg fontos munkát végző ember a cégnél) mentők, tüzoltok stb sem képes haladni, hanem ott fog ácsorogni a dugóban, miközben leég a házad...
Bakker, én ezt nem értem!

1. Sok rendszergazda fröcsögi itt habzó szájjal, hogy a lógós, munkakerülő kolléga ne netezzen munkaidejében! És ti mit csináltok, srácok? Ez a munkátok, hogy blogot olvastok és véditek a Rendszergazdák Szövetségét?

2. Valaki mondta itt, hogy káeurópai mentalitás meg a topvállalatoknál nem megy a zinternet meg mifaszom. Hát:
a) topvállalatnál dolgozom. Nagyon topnál. Megy.
b) nem magyar tulajdon. Megy.

3. Milyen lelkesek a rendszergizdák, ha más munkaidejét kell beosztani. Csak gratulálni tudok. Erről nem jut eszetekbe káeurópa?

4. Internetezés korlátozására számos megoldás van a tiltás mellett. Hogy csak egy példát említsek: havi forgalomkorlát. Ha akarsz, youtube-ozz, de ha ellőtted az 1 (2,5) gigát, szevasz.

5. A munka elvégzését ne ketrecekkel biztosítsuk már. Normális helyen kiadják a munkát, megmondják, mikorra és hajrá. Gyere, ha kész vagy ha gond van. Ha a főnök erre lusta, akkor persze lehet korlátozni, meg 8-tól 5-ig odabilincselni a székhez (remélem nem gurulós!), de az a hely olyan is.

Szoftvertelepítési korlátozást megértem, bár van, ahol az sincs.

Ennyi. Várom a "munkahelyen-nem-internetezünk" rendszergazdák további hozzászólásait.
@BKV reszelő: elsosorban az agyat kell pihentetni. En programokat fejlesztek, es siman eszreveheto a teljesitmenyemen, ha farad az agyam. Ilyenkor persze a seta is jo, de barmi mas is, amivel az agyamat pihentetem (ilyenkor szoktam a Facebook-on a farmomat gondozni, stb.). Es utana sokkal jobban megy a melo is. Persze kell a seta is, bar en inkabb a biciklire szavazok, ha mar felfrissules kell.
Melo kozben nem youtube-ozok, inkabb egy online radio.
@aachi2: te egy ritka ostoba barom vagy kicsim, akit felvenni sem lett volna szabad oda, ahol mostanság ül(sz).
@arongeri: Látom semmit nem értettél meg abból amit írtunk, csak azt hogy nem internetehecc szabadon és nem installálhacc akármit. Ezekután nem vagy arra érdemes hogy képzett rendszergazdák akiknek van átlátásuk nagy rendszerek üzemeltetéséről vitába szálljanak veled.
@Mindthegap:

"Valamint azt is hozza teszem, hogy az osszes budostalpu buta user csak abba gondoljon bele"

az összes azt gondolja hogy egy emeletes nagy paraszt vagy. még az értelmesebb ITsok is.
@Kedves Nard:
Szeretnek-e az IT-sek? Együtt szoktunk sörözni, ne viccelj. :)

Félreértetek. Nem faszságokkal hívom fel őket, hanem ha baj van (oké, kinek mi a baj). Piripócsi magdolni, dolgozik 7.30- 16.00, nem fog felhívni Titeket, este, hogy nincs hang a winampon a gépén.

Kovács Bélának, ha nem megy a nyomtató nem rohangál az IT-hez, hanem szétszedi, kiszedi a gyűrött papírt, kiveszi szép sorban a hálózati, majd USB kábelt, majd viszatesz, újraindít, kitörli a korábbi nyomtatásokat amik elkadtak, (magától), és nyomtat.

Ha nagy gebasz van, AKKOR fordul az IT-hez.

Elvégre azért van.

Ez kölcsönös dolog, először én is súgó, gugli, ecetera, utána IT. De ha mondjuk nincs net, mert le van korlátozva akkor nemtudom, hogy is megy ez. És ha nem olvasok hírportálokat, elküldöm mind a 800 dolgozónak az enna sveriksonon e-mailt, hátha kapok egy laptopt.

Intelligencia, odafigyelés, tolerancia.

Ennyi. Lehet szabályzat, de a fenti három odaver neki.
@Gastroger: Kepzeld seggfej IT s vagyok, s hozateszem hogy nem itthon hanem kint Londonba.
S jelenleg itthon vagyok jol megerdemelt szabimon, azert is tudok ilyen faszsagokkal foglalkozni, mert munkaidoben en dolgozok f@szfej.
@Gastroger: ahol ilyen pénzek forognak és ennyire sürgős szükség lehet segítségre, ott van (legyen) 7x24-es support. Gondolom, az autód belső szoftverét sem akarod módosítgatni, a netről letölthető update-ekkel...
@BKV reszelő:
én szabin vagyok ma, a saját gépemről netezek.
És Te?

egy user
@spammer blogger: igazad van, ezért is fogok hamarosan felfelé bukni a cégnél. IT irányba. na erre varj gombot.
Azért kiváncsi lennék, ha a rendszergazdáknak vezetnének be ilyen intézkedéseket, mennyire lenne nagy a hőbörgés
@BOB: Ezt értem, de itt a téma az egységsugarú user vs. céges policy. Egy fejlesztőnek más profil van belőve nálunk is, hiszen szakember, szabadabban lehet engedni, mint egy érettségizett adatrögzítőt vagy egy gazdasági szakon végzett pénzügyi elemzőt. Sajnos az utóbbi is képes a cicukás screensavert letölteni ha hagyod neki. ...pedig pénzügyi téren ász is lehet.
Mikor fogják fel végre az emberek, hogy a munkahelyi PC az nem szoftverraktár, hanem munkaszköz?
@belekotty: képzett rendszergazdák LOL. és mit tanítanak a rendszergazdaiskolában? szájkaratét? pöcsméretkompenzálást mások basztatása által? munkaidőben fórumozást, csetelést?
@Gastroger: Én szabin vagyok a héten, még a jövő héten is és az egyik saját gépemről írok. A munkahelyi gépemről nem írnék ide. ...pedig bejön az index és a blog.hu is, akárcsak a többi felhasználónak.
@aachi2: ismerek pár hasonló esetet. Többek közt egy hozzád hasonló húgyagyú miatt mondtam fel a munkahelyemen. Ez még nem változtat a tényen, hogy egy méretes vadbarom vagy, IT-hoz meg annyi közöd van, mint nekem az agysebészethez.
@spammer blogger: mikor fogod fel végre hogy az emberek nem robotok, hanem emberek?
@aachi2: attol mert paraszt valaki attol meg jo munkaero, es igen kinyilt a bicsk a a zsebembe a sok szajhuzogatos hozzaszolastol, mert duhito.
Az hogy mas IT kollega mit gondol az az O sajat dolga,de biztos vagyok benne hogy nekik is megvan a velemenyuk a userekrol es bizony nem veletlen hogy nem valaszolnak a telefonhivasra ha meglatjak a kijelzot, mert ahogy azt korabban irta itt vki, hogy igen az IT dolgoznak nem keveset csak azt ti ne m latjatok, sot az idejukbol az veszi el a legtobbet hogy buta parasztok hivogatjak jelszocserevel es sok hasonlo faszsaggal elvegre szolas szabadsag van jogallamban elunk, s akinek nem tetszik azt a lo nyalja korbe
@Gastroger:

"Munkanap van, akkor menj, és portalnítsd a szervert, nem árt egy kis kikapcsolódás. Nem ám itt baszni el az időt, meg engem lekistakonyozni, gondolkodj el, vagy szálj magadba egy kicsit öreg."

mindthegap stílusa valóban tenyérbe mászó, de amit szakmailag ír, abba te nagyon nem fogsz tudni belekötni.

Tetszik, nem tetszik, a hozzánk hasonló emberek szopnak hajnali kettőkor azért, hogy te másnap délben azon bosszankodhass, hogy na, az IT már megint nem csinál semmit, de még extra melót is ránk sózol, ahol csak lehetséges.

Lehet, hogy mindthegap nem egy finom lélek, de ha te este felhívsz azzal, hogy akkor az AB.SZÓRÁS2 függvénynek lehet-e beágyazott kritériumot megadni, én is elhajtalak a maci náthás faszára.
@belekotty: nyilván! Egy eeeeekkora rendszert csak egy képzett és IBM-nél dolgozó rendszermérnök láthat át! :D:D Azért álmatlan éjszakáim nem lesznek...
@eN: képzett rendszergazda az nem (csak) iskolában képződik... na mindegy.


@aachi2: ez nem jelenti azt, hogy a munkáltatónak kötelessége gondoskodni a dolgozói szórakoztatásáról. Azt meg végképp nem, hogy a munkaeszközt fel kellene kínálnia szórakoztaó eszközként a munkavállalók számára.
@BOB: /sze, egy fejlesztői gépre egészen más szabályok vonatkoznak mint mongyuk egy ügyfélszolgálatosra.
Szerver, fejlesztői, munkaállomás. Ez a három alapkategória.
@spammer blogger: üdvözlöm agysebész úr.
@Mindthegap:
Kedves Minthegap !
Először, bocs hogy nem veszem fel az a stílust, és nem a seggfej, te ki pöcs, takony kifejezéseket használom. Elnézésedet kérem, de nem vagyok hajlandó leerszkedni erre a szintre (egyelőre).

Ja, hogy te Londonban dolgozol !
Aaaaz komoly, akkor bocsánatot kérek mindenért, akkor te biztos nagyon komoly ember vagy. Én itthon dolgozom, és kurva jóban vagyok az IT-vel.
Elmondom Neked, hogy néha simán megengedik, hogy rendszergazda legyek, felrakjak valamit a céges laptopra, aztán leveszem, és sima felhasználó leszek. Tudunk kommunikálni.
Érted ezt az utóbbi szót?

Hagyjuk a személyeskedést légyszíves, egy kurva érdemi hozzászólást nem produkáltál, ami értékelhető lett volna.
Még bizonyíthasz, hajrá.

London, jah, a faszom akkor mivan?
@Mindthegap:

"attol mert paraszt valaki attol meg jo munkaero, es"

csak akkor ha nem csapatmunkáról van szó.

"IT dolgoznak nem keveset csak azt ti ne m latjatok, sot az idejukbol az veszi el a legtobbet hogy buta parasztok hivogatjak jelszocsereve"

ha zavar menj máshova dolgozni. nem a userek hibája hogy olyan a munkaköröd hogy ki kell őket szolgálnod.
@mavo:
"de ha te este felhívsz azzal, hogy akkor az AB.SZÓRÁS2 függvénynek lehet-e beágyazott kritériumot megadni, én is elhajtalak a maci náthás faszára. "

Miért is? Tényleg nem segítenél ha komolyan meg lennék szorulva? Nem arról beszélek, hogy nincs hang a winamp alatt, bocs.
@spammer blogger: látom te is csak agy primkó egységsugarú ITs vagy aki azt hiszi magáról hogy marha okos, aki meg nem ITs az meg hülye. egyszerű vagy mint a bot.
Kedves új alkalmazott! Mivel cégünk nem rabszolgahajcsár, ezért mi nem korlátozzuk az internetes lazítást. Kérjük jelölje be ezen a kérdőíven, hogy
- naponta mennyi időt kíván szórakozással tölteni
- ennyivel kevesebb legyen a fizetése, vagy ennyivel hosszabb legyen a munkanapja?

Aki meg úgy érzi, hogy neki JÁR az a napi egy órányi fizetett internetes lazítás (plusz hat kávészünet), az próbálkozzon ezzel mondjuk Észak-koreában.
@eN: Hülyegyerek! Majd ha te voltál rendszergazdája mongyuk egy ELMŰ számlázásnak, vagy egy nagy banki renccernek, akkor beszélünk! Majd ha te huszonéve nyomod az informatikát assemblerben és összeraktad anno az összes áramszolgáltató terminálhálózatát, akkor beszélünk, jó?
Majd ha téged egy IBM audit kihozott mint legfőbb humán rizikót, mert több ügyfelet csak veled lehet kiszolgálni, mert nem lehet neked helyettest találni, akkor beszélünk, jó?
IT-s vagyok, otthonról, saját gépről netezek.
Az összes okoskodónak, aki azzal jön, hogy az ember nem robot, a rendszergazdák mér neteznek és mér nem dolgoznak, meg hogy lehessen pihenni a zinternet előtt:
nem azt írtam/írtuk, hogy ne lehessen netezni, azt írtuk, hogy korlátozni kell bizonyos dolgokat, amelyek ész nélküli elérése sokakat érinthet negatívan.
olvass indexet, iwiwezz, nem érdekel, de ne jutúbozz, eftépézz, webmailezz, stb. az, hogy a munkádat ez hogy befolyásolja, nem a mi dolgunk, hacsak nem vagy IT-s :)
@Gastroger: No de leírom neked - mert te egy kivételezett vagy nálatok, hát legyél itt is - hogy hogyan megy ez nálunk durván.

Céges proxy szerverek vannak, azokon keresztül szűrt tartalmat látnak a userek. Hírportálok mindenféle témában, stb. Ha te elmész a download.com-ra - már ha sikerül - és elkezdesz letölteni valamit, akkor felugrik a kis ablak és olvashatod, hogy a belsőellenőrök már tudnak a dologról, tehát a főnököd menni fog raportra, majd valószínű, hogy téged is elővesz utána. Engem te még munkaidőben sem hívhatnál fel, mert nem egy szinten ülünk, de ha a beosztottaimat vegzálnád rendszeresen olyan kérdésekkel, amit neked kell tudnod - excel makrók miazmás - akkor szintén ugrana a főnököd raportra, csak most hozzám. Utána elővenne téged, követelve az ECDL vizsgádat. Lassan megtanulnád, hogy te nem az vagy, aki ugráltatja az IT-t, hanem aki igénybeveszi annak szolgáltatásait. Igényelhetsz bármit, ha kellően megindokolod, meg is kapod amennyiben financiálisan és technikailag lehetséges. Ha nem, akkor sem tehetsz semmit, duzzogva kiléphetsz. Évtizedes tapasztalatom az, hogy az olyan egyénieskedő önjelölt zsenik, mint te, inkább féket jelentenek egy team, vagy egy nagyobb csoport, mondjuk cég életében, mint előnyt vagy profitot. Hosszan tudnék még erről értekezni, de mivel a szabadság az szabadság, elmegyek inkább lovagolni. ;) Neked is jó pihenést kívánok, ne dolgozz a szabid alatt, hanem töltődj fel, hogy végre felnőhess a feladathoz, amit a munkádnak nevezel, azaz el tudd végezni munkaidőben !

Kellemes hétvégét !
@Mindthegap:

Ekkorát már régen röhögtem!

Persze, IT-s vagy, és pláne Londonba(!) :-)

Muhahaha:-D

Én meg Bill Gates jobb és bal keze vagyok! :-D
@spammer blogger: "képzett rendszergazda az nem (csak) iskolában képződik... na mindegy"

De ő ezt nem tuggya! Ezért nem érdemes vele vitázni. Fogalma sincs arról hogy a frissen iskolából kilépettekkel nagy nyugati multik sokesetben szóba sem állnak. Bezzeg az én CV-mel az szokott lenni a kérdésük hogy mikor tudok kezdeni.
Csak úgy mellesleg a zürichi Deutsche Sparkasse most hirdetett meg egy assembleres állást. 9 ezer euró/hó!
Nem az ilyeneket fogják felvenni mint ezek a hülyék. :-))
@Loglift: attól, hogy bunkó valaki, még lehet Londonban. bár nem sokáig :)
@belekotty:

Ez meg a másik vicces kis tini:

"Majd ha te huszonéve nyomod az informatikát assemblerben és összeraktad anno az összes áramszolgáltató terminálhálózatát, akkor beszélünk, jó?
Majd ha téged egy IBM audit kihozott mint legfőbb humán rizikót, mert több ügyfelet csak veled lehet kiszolgálni, mert nem lehet neked helyettest találni,"

Ez vagy te?

Hát ez qrva jó! :-DDDDD

Szerinted ezt elhiszi valaki neked???

Aranyos kisfiú lehetsz! :-DDDD

Menten beszarok! :-D
@aachi2: Tudod faszfej nemcsak blogon a valo eletben is megmondom a frankot! mert ez vagyok en es tudom hogy ez sok embernek nem tetszik te kit erdkel, en meg mindig azt mondom inkabb legyek bunko, mint egy ketszinu sopredek.
Mert ezek szerint ebbol a hozzaszolasodbol kifolyolag te kozejuk tartozol.
Utalom a ketszinu vilagot es veluk egyutt azokat az embereket is akik ezt kepviselik.

Mert parasztkam mennyivel egyszerubb neked mas hatamogott ugatni, mint mondjuk megmondani az illeto szemeben.
Es meg mindig nekem a legjobb mert nekem legalabb igaz barataim vannak nem ugy mint neked, akik barhol barmikor megszopatnak, es tudod miert mert ketszinuek veled egyutt.
Szoval ez a SZANALMAS.


De ne kanyarodjunk el a tematol!
ha bajod ott az emailem s lehet folytatni.
Egyebkent kis kocsog neked ez a valodi neved acchi2?
TE FASZ
@BKV reszelő: Szivemből beszéltél! :-))
@Loglift: ne ettől függjél már, könyörgöm. a te dolgod, hogy mit hiszel el és mit nem, de nem kéne parasztkodni.
@Gastroger: Nézd lehet az a helyzet, hogy te vagy az a kivétel aki erősíti a szabályt.... a baj azzal van, hogy melletted van 72 másik aki erre képtelen/lusta/nem hajlandó etc.
... másrészről még esetenként te sem lehetsz tisztában azzal, hogy egy számodra kézenfekvő megoldás mit okozhat egy komplex vállalati rendszerben.

IT vezető, rendszermérnök, tanácsadó
@belekotty:

"Bezzeg az én CV-mel az szokott lenni a kérdésük hogy mikor tudok kezdeni.
Csak úgy mellesleg a zürichi Deutsche Sparkasse most hirdetett meg egy assembleres állást. 9 ezer euró/hó!"


Tényleg nem veszed észre, hogy egyre szánalmasabbá kezdessz válni??

Na tegyél még rá! Hátha felfigyel rád a NASA vagy az amerikai védelmi minisztérium! :-D
@belekotty: jajj hát te egy "állami" vállalatnál basáskodsz, az teljesen más. ki nyomott be oda? apu, anyu, nagybácsi, anyós? eszem-faszom megáll attól a rendszertől, amiben 6 hónap átírni egy villanyórát az előző lakástulajdonosról, ahonnan kétnaponta jönnek a szakik órát ellenőrizni, mert nem tudnak egymásról, de őket a "gép" küldi ki. és sorolhatnám.
de gondolom ehhez neked semmi közöd, mert egy szánalmas kis nethuszár vagy, aki itt veri a nyálát.
@Wendriner Tódor Emánuel: Isteni vicces vagy. :)
Tudod lonodnba nem ez megy mint itt :))
Ugyhogy en inkabb maradok, es amugy is teljesen elegedettek velem.
A rendszergazda olyan, mint a rendőr. Ha éppen Téged büntet meg gyorshajtásért, akkor persze haragszol rá, hogy hogy képzeli a büntetgetést, de ha szembe jönne Veled egy ittas gyorshajtó, akkor meg azért haragszol a rendőrre, hogy miért nem kapott el minden gyorshajtót előre és miért nem gondoskodott a zavartalan rendről. Szóval a rendszergazda kozlátozásai, szabályai azért vannak, hogy NEKED, kedves júúúzer jó legyen és tudjál dolgozni a munkahelyeden. Korlátozásokról még annyit, hogy nyilván nem minden helyzet és cég egyforma, egy jó admin ezt észreveszi és a megfelelő stratégiát alkalmazva dönt a vezetőséggel karöltve, szóval marhára nem mindegy, hogy egy tíz fős KFT-ért vagy egy ezerfős multiért felelős a rendszergazda, nyilvánvalóan kis cégnél sokkal több megengedett, hiszen ott minden gyorsabban és hatékonyabban orvosolható. Én személy szerint annak a híve vagyok, hogy többet kell megengedni a user-nek, de ha balf@sz, akkor jól seggbe is kell rúgni érte, végülis nem gyerekek ülnek le egy munkahelyen a gép elé, hanem értelmes emberek, akik pedig nem azok, azok menjenek kapálni a földekre, mert a tizedik fegyelmi után kirúgják őket. Szabadság csak felelősséggel és annak vállalásával jár, ennyi.
Ezmiez? Irónia akart lenni és egy csomóan beszopták?

A PC munkaeszköz. Szép is lenne, ha pl. üres idejükben a munkások a szögbelövővel célba lődöznének. Marhák.
@BKV reszelő:
Köszönöm, Neked is Kellemes hétvégét, és tényleg nem személyeskedésnek szántam, sőt nem is általonásgban beszéltem néha, csak a ját véleményem ez.

- download.com teljesen jogos, mint megírtam a munkahely nem arra való, illetve faszkorbács a munkahelyről torrentezőknek.

- ECDL vizsga. Az egy vicc. Ugye maradhatunk ennyiben. IT-s ként tudod szerintem, ha nem majd mesélek, miből áll egy ilyen. Faszság az egész, az a lényeg, a szervező cég leveszi a lóvét, aki hülye vót, az ECDL paprilla kb tud kattintani az egésszel, ennyi.

Makrók pld. ha megmondanád hol van az ECDL-ben, az érdkelne, de te jobban tudod, elvégre IT-s vagy.

- Honnan tudod, hogy nem egy szinten ülünk, illetve hadd emlékeztesselek, egy multinacionális nagyvállaltnál dolgozom (Nem felsővezető!!!), de az IT-t bármikor, érted, BÁRMIKOR felhívhatom, ha gondom van, mert nem faszság miatt hívom fel, hanem mert tényleg segítség kell. Tekintsünk már el légyszíves a Marinéninek nem be a jutub oldal nézettől, nem arról beszélünk.
@Loglift: pedig így van! Hogy ez téged frusztrál, azon csak röhögni tudok. Nekem te ide teszel hexába egy IBM mainframes lefordított kódot, azt én úgy írom át fejböl assemblerbe mint a kisangyal. Fél éve fejtettem vissza - sok pénzért - egy biztosító karakterkonverziós exitjét aminek a forrását 16 éve írták, de az elveszett és módosítani kell a cirill karakerkészlethez. Én értek a számtechhez, te meg csak ugatod.
@MaLac: igen, ebben nagyjából mindenki egyetért, kivéve azt a pár nagyhangú parasztot.
@Loglift: mert ez olyan lehetetlen? na tessek az irigyseg mar megint te tusko.
Azert mert neked nem jott be az elet es meg radasul a cegnel is korlatozzak a jogosultsagokat...
ertem a problamed, keress ra megoldast, de ne munkaidoben :)
@eN: te kis hülyegyerek! Pont ezért hagytam ott az ELMŰ-t mert bevezették az a szánalmas SAP-ISU-t ami olyan szar hogy ihaj!
Frusztrált barom vagy.
az a szörnyű, hogy egy ilyen szakmai jellegű kérdésbe is jönnek beleugatni az igazi kötekedő nethuszárok, 25 hozzászóláson belül már az egymás hazugozása megy meg az anyázás. nem szégyellitek magatokat?
@Loglift: már mér? mondd meg, mit akarok gondolni, kérlek!
@Loglift: Hülyegyerek! Látom fogalmad sincs mekkora a szakadék a képzett és gyakorlott rendszergazdák és a windows huszárok között. Én a helyedben nyugati álláshirdetéseket böngésznék, megnézve mi a követelmény és milyenek a fizetések.
@belekotty:

tévedsz kisfiú! Én még csak nem is ugatom, nem értek hozzá! Legfeljebb egy kicsit használom.

Ha te valóban az a személy lennél akinek állítod magad, vagy olyan szintű tudásod lenne, akkor nem itt vernéd rá a nyáladat kisfiam!

Magasról leszarnál egy ilyen dilettáns fórumot vagy blogot vagy mi ez?

De írkálj csak tovább nyugodtan! Én legalább jót szórakozom rajtad! IS. :-)
@arongeri: Van persze funkcionális analfabétizmus is:

- nem kelet-európai hanem MAGYAR mentalitás

- nem az a cél, hogy ne internetezz, de bizonyos szabályokat be kell tartani és tartatni.

egy IT pro
@MaLac: Ez tetszik szepen megfogalmaztad, bar en lennek erre kepes hogy higadt fejjel tudjak valaszolni.
hát ez az iromány nagyon kemény. kedves postiro inkább menjen gereblyézni a golfpályára, hátha ahhoz többet konyít mint ahhoz amiről ír. Tipikus problémás juzer lenne vállalati környezetben és a nyálverésért még alaposan meg is fingatnám (a gonosz rendszergarázdák pfejj). policy az policy. azért van hogy a céget és a gyökér juzert védje, nem azért hogy korlátozza a munkaidőben történő szórakozásban, bár kétségtelen hogy arra is tökéletes. üdv a teccsóból
@Gastroger:

"Miért is? Tényleg nem segítenél ha komolyan meg lennék szorulva?"

Neked azt hiszem, tényleg az a bajod, hogy túl jóban vagy az IT csapattal. Van ilyen, csak nem kellene általánosítanod.

Ja, hogy miért is?

1. ezredszer írom le, nem a feladatom. Ahogyan az sem, hogy (mondjuk) az ArchiCAD problémádban segítsek.

Szívességből, mert kurva rendes vagyok, én is sokszor segítek hasonló kérdésekben: szigorúan munkaidő alatt.

És csak szívességből, mert ismétlem, kurva rendes vagyok. Az IT support nem A Csapat, Ami Minden Szoftverhez Kiválóan Értő Emberekből Áll, Akik Ezért Bármely Szoftver Használatához Adnak Tanácsot Akár Éjfélkor Is, hanem olyan emberkék csoportja, akik azért felelnek, hogy _menjen_ az kurva gép, az a kurva hálózat, az a kurva Excel, _menjen_ a levelezésed, és így tovább. Ha ezekről volt szó, én bizony dolgoztam már elég sokszor hajnalban, amikor a júzer békésen szunyókáltál otthon, és utána reggel ugyanúgy felvettem a munkát, mint bármikor. Azért, hogy a júzer dolgozhasson. De nem azért, hogy azzal basztasson, ami az ő dolga.

2. Fizetés, haverság és egyebek kérdése, hogy mikor veszi fel neked valaki a telefont. De ha te este 10-kor még az IT-t baszogatod, ne csodálkozz, ha másnap ne adj Isten álmos lesz, vagy pedig ne adj Isten nem fog tökéletesen menni az ez, meg az az, aminek a megoldása helyett veled trécselt.

Én már küldtem el (viszonylag finoman) embert, amikor sürgős probléma elhárítás közben percenként hívogatott, hogy KÉSZVANEMÁ, KÉSZVANEMÁ, NEMTUDOKDOLGOZNI, és én voltam a geci, aztán amikor meg időben kész lett, hát hirtelen én lettem a jócsávó.

Valaki írt valami olyasmit, ez egy kudarcorientált munkakör. Hát az.
@Wendriner Tódor Emánuel: nem hihetetlen, csupán nehezen hihető hogy egy ilyen primitív nethuszár értsen is valamihez. ellenőrizni nem tudom, így engedd meg hogy fenntartással kezeljem.
@Wendriner Tódor Emánuel: Ja, szakmai érvet még nem láttam tőlük, csak süt belőlük a frusztráltság, hogy korlátozva vannak, meg nem elég a fizetésük.
@türannos:
Kösz :)
Igen. Szerintem egyszerű.
Csak egy kérdés:
Egyénenként be lehet-e állítani bizonyos jogosultságokat.
a.) nincs internet, nincs mail
b.) céges mail
c.) Céges mail, + internet, de csak a vállalati oldal
d.) fentiek + hírportálok
e.) fentiek + minden, csak torrent nem
f.) minden , és telepítés is, de FOLYAMATOS kontroll.

A munkahelyi vezető majd eldönti kinek mi kell.

Innen a felelősség is az övé, nem csak az IT-é.

Ha én egy beosztottnak igénylek korlátlan internetet, akkor MEG KELL indokolnom, hogy miért kell az a munkájához.

Ha egész nap iwiezik, akkor szóljon nekem az IT, és többet nem lesz internet.
Bocs skacok, az IT ugyanúgy a céggel dolgozik, ahogy én. Nem felette. Nem AD jogokat, csak ha kell, kérem, vagy indokolt. Lehet ellene ágálni, de ha Marikanéninek van internettye, és láccik, gogy a jutub meg 0-24-ig, akkor miről beszélünk?

IT szól a felettesnek (ha a felettes olyan hülye hogy nem látja, de ugye neki is láűtnia kell), Marikanéni meg a jutubustól együtt repül.

Az IT csak segítsen szolgáltasson.
Én is segítek nekik nem zavarom
faszságokkal mint már ezerszer leírtam.
@Wendriner Tódor Emánuel:

Már azért, mert (elsőként)nekem szőlsz be parasztkodásért.
@Mindthegap:

"Utalom a ketszinu vilagot es veluk egyutt azokat az embereket is akik ezt kepviselik."


te lightos autista lehetsz. azok látják így a világot. szóról szóra.
@eN: szerintem belekotty elég messze van a nethuszár kategóriától. ellentétben pl mindthegap kollégával, na ő az a fajta, akinek azt se hiszem el, amit kérdez, a stílusa alapján.
de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy miért kell ilyen dolgokban vájkálni? mondanám azt, hogy az alapján kéne véleményt formálni róla, amit ír, de az se jó, mert ha sima user vagy, nem érted meg vagy nem értesz vele egyet, ha meg IT-s, akkor meg vele értesz egyet.
megint abba futottunk, hogy olyanok dumálnak egy dologról, akinek nem feltétlenül kéne. beszélgetni lehet, de ne oltson már le egy IT szakembert egy könyvelő, mint ahogy én sem ugatok bele abba, hogy ő hogyan csinálja az adóbevallást. nem?
@Loglift: Hülyegyerek! Én itt két CICS assembler program írása között néztem bele a blogba, ahol sok hülye huzakszik érvtelenül, láthatóan a témához jól érhető rendszergazdákkal. Ha nem hiszed hogy értek hozzá, keress rá mondjuk a CICS kulcsszóra, nézd meg mennyi fizetést adnak az ilyen programozóknak és nyugodtan tegyél fel bármilyen kérdést ebben a témában amit találsz a neten!
@Mindthegap:

"Egyebkent kis kocsog neked ez a valodi neved acchi2?
TE FASZ"

mér neked mindthegap a valódi neved? a bolygónyi agyaddal égeted itt magad :D
@Loglift: és talán nem parasztság ilyeneket beszólogatni meg kisfiamozni? ha elkezdesz egy stílust, ne csodálkozz, ha vissza is megy belőle.
@Loglift: "tévedsz kisfiú! Én még csak nem is ugatom, nem értek hozzá! Legfeljebb egy kicsit használom"

Ennek fényében érdekes dolog másról megítélni hogy ő vajon ért-e hozzá. Te teljesen hülye vagy?
Na 1előre visszamentem kódolni, ebből elég volt!
@mavo:
Veled legalább lehet kulturáltan vitatkozni. :)

Aki a hattól kettőig dolgozik a műszakban, az valszeg nem fog felhívni téged délután négykor, mert akkor már "Betérő a Három Jóbaráthoz" internetkávézóban (kocsmában), tölti az időt. :)

Oké, hogy nem érthet mindenhez, de a hosszászólásodból kiderült, hogy te is kurvára vágod az excellt.
Ha nekem d.u. 17.00-kor a táblázatomhoz annyi hiányzik, hogy mindig csa "#ÉRTÉK" jelenik meg a cellában, pedig szerintem a képlet helyes, akkor (oké googli, súgó stb.) szerinted olyan nagy baj, ha felhívom a CÉGES telefonon az informatikus, és megkérdem, szerinte mit basztam el? legfeljebb aszonyga nemtudom. :)

De munkaidőben is ha mondjuk elakadok excelben, worben, accesbe, visioban stb. (bár írtad, neki nem kell érteni hozzá), kihez forduljon az ember? A HR osztályhoz? :)
@belekotty:

"Hülyegyerek! Én itt két CICS assembler program írása között néztem bele a blogba, ahol sok hülye huzakszik "

pedig a cég nem ezért fizet téged. ideje lenne letiltani téged innen de azonnal, nem ?
@aachi2: Kisöreg! Én vállakozóként dógozom biztosítóknak, nagy külföldi szervereken lógva kiadott kódolásokat és hibakereséseket csinálok.
Engem arra fizetnek amit megcsináltam és átvettek. Mellesleg három gép elött ülök. Egy a meló, ami szigorúan DES-el védett VPN-es, egy amin netelek veletek, egy amin a magán ügyeimet/levelezésem intézem.
@Gastroger:

"Makrók pld. ha megmondanád hol van az ECDL-ben, az érdkelne, de te jobban tudod, elvégre IT-s vagy."

bazmeg, neked valamiért makró a dilid. Most az egy dolog, hogy egyes helyeken milyen az ECDL oktatás és vizsgáztatás. Ha valóban komolyan veszik, igenis kapsz egy _rendkívül alapfokú_ papírt, de nem is hirdetik másnak. Ha nem szabotáltad el, és a vizsga is normális vagy, akkor egy átlagos helyen rendkívüli nagy baromságot már nem fogsz elkövetni. De ennyi. Manapság normális középiskolából ECDL vizsgával jössz ki. Pont ezekért hülyeség a makrózás ide keverése. Az átlag júzer a büdös életben nem fog makrót készíteni. Nem ECPL, hanem ECDL: nem programozni tanítanak, hanem szoftvereket felhasználni alapszinten.

És ismétlem, az ECDL rendszer nem is hirdet mást. Nem programozókat, nem rendszergazdákat képez, hanem alapot próbál adni (több-kevesebb sikerrel), amire építeni lehet. Nem egy nagy durranás, kezd is elavulni, de egyelőre megteszi. Majd ha a követelményrendszerében ott lesz, hogy MS makrók készítése, akkor verheted magadat, hogy miért hiányzik belőle.
@belekotty: Ja és nem mellesleg a vállalati VPN-es gépemhez nincs rendszergazda jogosultságom! nem is kell mert csak terminálnak használom, a böngészőt el nem indítom rajta! Egy levelezőt nem nyitok meg.
ÚÚÚÚ,erre a volt munkahelyem tökéletes példa!Semmit nem lehetett telepíteni,mi több,még az alapvető window funkciókat is kinyírták,úgymint passziánsz,media player,stb...Kapcsolattartó voltam,tehát ha senki nem hívott fel,mert nyűgje,nyavalyája van,akkor nem volt munkánk,és nyilván egy bizonyos beosztás fölött már nem játszik az,hogyha nincs mit csinálnod,menj udvart sepregetni.Másfelől nem is mehettem,mivel a telefonra ragadva kellett ülni,ez volt a dolgom (külker kapocsolattartás,fuvarszervezés) .No internet,no passziánsz,semmi.Ültünk ketten egy elképesztően pici és sötét irodában a neoncsövek alatt,és bámultuk a hófehér falat napokig.Pl hóvégén utolsó két napon gyakorlatilag nem lehetett árut kiküldeni valami hitelügylet miatt,mert ami kocsin van,az senkinél nincs készletértéken.El tudjátok képzelni,milyen ülni egy 6 nm-s fehér,sivár irodában másodmagaddal,és nézni a falat 8,5 órában naponta?És nem egy olyan cég volt,ahol ilyenkor beszélgetek Marikával a pénzügyről,mert össz hatan voltunk.Ráadásul a főnök hiperneurotikus volt ilyen szinten,sem újságot,sem könyvet nem tűrt,de még munkámhoz kapcsolódó tankönyvet sem.Gőze nem volt a meló mibenlétéről,amit csinálok,de nem tűrt semmit.Kb havonta 6-7 ilyen nap volt,amikor meg tudtam volna őrülni.A maradék napokon viszont halálra pörögtük magunkat,állandó túlórák.Kb egy év után volt az,hogy elkezdtem az előre tudható napokon (hóvégi uccsó három nap) betegség tüneteket szomatizálni : hasmenés,remegés,migrén,a klasszikusok.Nem szimulálni,szomatizálni,tehát át is éltem mindezt.Az ingerszegény környezettel ölni lehet,nem véletlen van a sitten is tévé meg könyvtár.Mint fuvarszervező,igen jól jött volna az internet,például amikor egy kazahsztáni Borat fazonú sofőrnek kell elmagyarázni,merre van a vámudvar,akkor kimondottan hasznos tud lenni,és ez csak egy példa,volt még jónéhány.Én értem,hogy az ember ne nézzen munkaidőben pornót,de aki nem termel,és nincs ráhatása,mennyi munkája legyen,azt nem kéne falbámulással szivatni.
@Wendriner Tódor Emánuel:

"ha elkezdesz egy stílust, ne csodálkozz, ha vissza is megy belőle."

Teljesen egyetértek!
Nézz utánna gyorsan, hogy ki kezdete el, aztán utánna ugass!
@belekotty:

"szigorúan DES-el védett VPN-es"

ilyeneket ne írj neki, felesleges.
Azzal a céggel már régen baj van ahol le kell tiltogatni hogy a dolgozó dolgozzon.

Azért kéne dolgozni, mert a főnök megköveteli, és kirúg ha nem teljesíthez a szintnek megfelelően.
Ennyi.

Nálunk is kvajó policyk vannak, mondhatom kurvajó fejlesztőként úgy dolgozni, mert a fasz proxy letilt egy SZAKMAI oldalról, mert van benne talán 1 szó ami tiltva van (bár nemtudom igazából hogy működik, de néha sikítani tudnék hogy ez most MI A FASZÉRT tiltotta le, amikor olyan mint a másik, és szakmai is? De pl most is érthetetlen, hogy a tótaw, ez a blog, és mondjuk a modoros blog nincs tilva, de a szleng, vastagbőr, meg tiltva van)...

Na meg az is jó fejlesztőként hogy egy kurva programozási libraryt se lehet letölteni, csak otthonról mailben csempészéssel (mert simán át lehet verni a korlátozásokat bizonyos ügyeskedéssel).

Na meg a rendszergizdák ie mániája is egy vicc. Nem lehet más böngésző, mert ilyen olyan szar indokok miatt, mintha összesen 1 böngésző lehetne egy gépen, és mert ők aztán nehogymár csináljanak valamit! A fejlesztők meg basszák el a fejlesztési idő 70%-at a bugos ótvar szar szabványtalan ie-re való fejlesztéssel...
@Wendriner Tódor Emánuel: "de ne oltson már le egy IT szakembert egy könyvelő, mint ahogy én sem ugatok bele abba, hogy ő hogyan csinálja az adóbevallást. nem?"

ez részben jogos, azonban tapasztalatom szerint még a hatékony munkát sem támogatják a nagyhatalmú rendszergazdák. multinál, ahol van értelmes policy, ott szokott működni, de ott senki sem mondja senkinek hogy egységsugarú user pofa be.
A poszt már rég nem arról szól amiről eredetileh, hanem rendszergazdák vs userek :))))

De rendben is van ez így.

@belekotty:
Én meg rovarírtással foglakozom. Van egy cégem köll bele egy informatikus, táblázatba rendezni a rovarokat. Napi 400ezret keresek, az informazikus azért kell, hogy leszedje az internetről, vagy hogyhíjják a bogarakat. Hogy ki mit tud programozni, engem kurvára nem érdekel, amit kérek csinálja meg. Lehetsz rendszergazda, meg CSImajami programozó, csak a bogarak jöjjenek le.
Érted?
Nekem az kell, hogy megcsináld, amiért fizetlek. Mennyen az a kurva bogárszoftver. :)
Na most tényleg elmegyek dógozni...
Ez a vita alatt már kerestem volna annyi pénzt, amit le sem írok, mert akkor megint jön egy csomó irigy fasz.
@Kicsijoe:

figyu, ez megint abszolút marginális példa.
@belekotty:

"nyugodtan tegyél fel bármilyen kérdést ebben a témában"

Na jó csak neked csak most, hogy örülhess és megmutathatsd azt a fene nagy tudásodat nekünk kis egyszerű mezei usereknek, mert tégezd ez elégít ki igazán! (Tényleg, mikor dugtál utoljára? Vagy voltál-e már valaha nővel? Vagy buzi-e vagy?)

Szóval a kérdés:

Mit csinálsz, ha a gázplombérben nem szinyál a gogyó?

Na erre válszolj te zsenike! :-)
@Gastroger: A francba, csak nem tudok dógozni! Pontosan erről van szó! Senkit nem érdekel mi mennyire csiriviri, műköggyön! Amihez hozzáértő kell. Az sem jó ha jobbanért hozzá, mert esetleg eszébe jut megreformálni.
Ha a biztonságos működés érdekében korlátozni kell a lúzerek jogait akkor ezt kell tenni.
Na tényleg m1ek kódolni...
@belekotty:

"Ennek fényében érdekes dolog másról megítélni hogy ő vajon ért-e hozzá. Te teljesen hülye vagy?"

Kisfiú!

Bár főzni nem tudok, de attól még egy kaja alapján el tudom dönteni, hogy a szakács tud-e, vagy, hogy mennyire tud!
@Gastroger: Pontosan. Mennyen a soft, ha ehhe korlátozni kell a lúzereket, akkor azt kell tenni. Az sem jó ha a renccergirizda túlképzett, mert esetleg eszibe jut átírni a bogárszoftvert, aztán lekware lesz belőle.
@mavo: használok Virtual Private Network-ot nap mint nap. DES nélkül. ez a beszólás csupán arra volt jó, hogy annak a primitív gőgnek a meglétét bizonyítsa ami úgy látszik a rendszergazdák többségének a sajátja.
@aachi2:

A hétvégémen munkával töltött időt nem fizeti ki senki, Teréz Anya már halott, és én sem vagyok már túl jól. :) Úgyhogy el lehet felejteni a hétvégén/munkaidőn kívüli telefonálást, küldj mailt. (mondjuk azt is leszarom munkaidőn kívül, de lényegesebben nagyobb eséllyel olvasom el, mint hogy a telefont felveszem) :)
Jézusom, ennyi begyepesedett agyat. :))
Nálunk úgy működik a dolog, h a meló legyen elvégezve, oszt jónapot. Ha egy napra négy óra elég, akkor elég. Ha 16 kell, akkor annyi kell.
Ameddig pedig a project halad terv szerint, a kutyát nem érdekli, hogy a delikvens hol jár a neten. És ez a normális, jelzem.
@mavo:
makrók ja, most erre vagyok rákattanva, meg érdekel a VB, ha van valami jó anyagod át is küldhetnéd. :)
(itthoni gépen teszetelem !). :)

Komolyan: az csak egy példa volt.
Ugyanmár ECDL, felejtős. Az egy kamu papír. Dehogynem tud elcseszni valaki valamit, aki elvégzett. Simán letölt egy screensaver.exe- t (Tufja, hogy kell letölteni), meg 6 órába tellik míg megír egy kurva levelet. (mert nem két entert nyom, mert az ECDL tilos, hanem formázás- szóküz- egyedi érték, vagy mi a fasz).

Ja, nem verem magam, hogy miért hiányzik belőle nem is kell, persze, de körlevelet, meg mijafaszom..

OKé hagyjuk az ECDL-t úgysincs beleszólásunk.

Amit akartam mondani: van ugye, hogy van aki jobban vágja ezt a témát van aki nem.

Aki hülye, és baromsággal hív fel, azt elhajtod, aki értelmes, és megakad azon segítesz te is, nem? Ez volt a kérdésem lényege.
@belekotty:

"Ja és nem mellesleg a vállalati VPN-es gépemhez nincs rendszergazda jogosultságom! nem is kell mert csak terminálnak használom, a böngészőt el nem indítom rajta! Egy levelezőt nem nyitok meg."

hú te egy igazi mártít vagy. igaz hogy közben ott van még a saját géped magánhasználatra. levelezni, meg ide kommentelni stb. a mezei user meg rohadjon meg kilockolva mindenből, csak te ne.
@aachi2:

Igényes informatikai rendszeretek lehet :)
pappito

Amit mondasz részben érthető, bár látszik, hogy a humán erőforrás manegeléshez nem értesz :-)
A dolgozók ti. nem gépek, még ha sok vállalatnál szeretnék is , hogy azok legyenek.
Ami viszont borzasztó, az az iszapbafulladó maradiságod, ami a szoftverek terén látszik.
Bár ez inkább a főnökeid faszkalapsága lehet.
IE6 ??? Már a MS is a nyolcasnál tart...
Na hogy értsed mit mondok, ha mindenütt úgy gondolkodnának, mint a te nagyrabecsült cégednél, akkor IFA teherautók jánának az utakon, mert ahhoz megvan a technológia, a fönök azt ismeri...És új alkatrészek, meg képzés ? Jesszusom, az pénzbe kerül.
Használnánk még kurblis telefont, mert jó az, működik...
A Balatonra meg gőzmozdony húzná a vonatot, mert tudjátok mennyibe kerül egy villanymozdony ? És az a rengeteg rézkábel, ami a vezetékhez kell ...
Ez az egész csak az ostoba , hozzá nem értő vállaltvezetők, és a lusta rendszergazdák miatt lehet..
@Loglift: Tényleg? Az informatikai üzemeltetés milyenségét és a kaja ízét veted össze? :-))))))
Mekkora hülyegyerek vagy te!
Tényleg megyek kódolni, ez már nagyon szánalmas!

@aachi2: Látom nem értetted meg, nem a VPN-re és DES-re ment ki a játék, hanem arra hogy gép és hálózat szinten el van választva a meló és a netelés.
@eN: hülyék mindenhol vannak, még az IT-sok között is.
Csatlakozom belekotty és Gastroger kollégához... az IT terület szolgáltatás, a cégen belüli munkakörök ellátásához SZÜKSÉGES informatikai infrastruktúráért felel, azt tartja naprakészen. Nem wellness-szakág, akik a munkatársak jólétéért és kellemes közérzetéért felenek... Amennyiben Jolánkának a pénzügyről a feladata, hogy egy neadjisten több ezer főt foglalkoztató, éves szinten x milliárd forint bevételt termelő cég könyvelését a saját gépén tárolt adatok segítségével elkészítse, akkor neki, ha az úristen könyörög, sem fogok direkt netkapcsolatot biztosítani. Maximum egy külön gépet, szeparált hálózatban, amit a munkatársak használhatnak a munkaidejük "szabad" részében (igen, van ilyen is, 8 óra a munkaidő, plusz általában 40-60 perc az ebédszünet, illetve óránként 10 perc "monitor-break"). Könyörgöm, mondjon valaki egy példát, hogy egy ÁTLAGOS magyar cég melyik munkatársának van szüksége a munkájának elvégzéséhez a HQ tecső videókhoz? Sajnálatos, hogy a magyaroknak még véletlenül sem esik le, hogy az adat mekkora értéket képvisel, és hogy milyen veszélyeknek lehet kitéve (amelyek több, mint 80%-áért általában a "lyúzer" felel, mert ész nélkül kattint az OK gombra)
Az, hogy valaki az otthoni gépén telepítget illegális szoftvert, lelke rajta, a BSA nem fog az egyéni felhasználókhoz egyesével beülni... Ha meg benyal egy-két trójait, maximum a saját jelszavait tudják meg, és a nevében küldözgetnek spam-eket. Találkoztam már nem egyszer olyannal, hogy a láma user töltögetett, telepítgetett, majd az egész (kb 1700 fős) cég levelezése napokra blokkolva lett...(blacklist a spam-áradatért) És akkor is az IT a hülye, mert "nem megy a levelezés". Az ilyen tökcsőszök nem csak magukkal szúrhatnak ki, hanem a cég összes dolgozójával... Visszatérve: a cégeket viszont elég keményen lehet ellenőrizni, és a legapróbb hiányosságokat is észreveszik. És a talált licensz-nélküli alkalmazásokért nem a felhasználót, hanem a céget és az IT-t veszik elő...
Fel lehet emlegetni, hogy az IT terület munkatársai nem céges alkalmazottak, ez előfordul a kihelyezett szolgáltatások korában... csak azt kellene látni, hogy a legtöbb IT-s, ha aláír egy A4-es papírt, akkor az azon találhatóakat betartja, mert tudja, hogy a munkájával és a szakmai megítélésével játszik... A policy-t fikázók meg csak üldögélnek az évek alatt növesztett hátsójukon, és az inkompetenciájukat az IT-re próbálják fogni...
aachi2 és kedves posztíró: a céges IT-policyk a ti barbár seggeteket védik, hogy megmaradjon a munkátok... azért mentek egy céghez dolgozni, hogy "termeljetek", hasznot állítsatok elő a cégnek, amiből a munkaszerződésben meghatározott összeg mértékéig ti is részesültök, és nem azért hogy jól érezzétek magatokat... Valamit valamiért... ha ez nem tetszik, haza lehet battyogni, töltsétek tele a kádat, és játszatok egy kicsit a kenyérpirítóval...

üdv, és bocs a hosszúságért...
@aachi2:
Mindenki egyenlő, csak vannak akik egyenlőbbek.
@Gastroger: persze mindent lehet, a kérdés csak az, hogy mibe kerül a cégnek kiépíteni és üzemeltetni a mögöttes infrastruktúrát.

A komolyabb cégeknél meg is van az ilyen jellegű profilba sorolás, de olyan még sehol nem csináltak ahol minden igényt ki lehet elégíteni, mert kicsit drága.

Az IT-nak nem feladata az ilyenfajta kontroll, erre külön embereket tartani megint csak nem fizetődik ki...

Csak egy példát említenék:

Adott egy mentőrendszer ami napi teljes mentést csinál a rendszerekről. kb. a kapacitás 80%-án dolgozik, a növekedési trendből számíthatóan elegendő a következő upgrade-ig. De egyik napról a másikra nem fut le a mentés, mert kifutunk a tárkapacitásból. WTF ??? némi nyomozás után kiderül, hogy Gizike a marketingről feltette az mp3 gyűjteményét a hálózatra és másik 14 kolléga gyorsan lemásolta magának a saját hálózati könyvtárába. Tehát rögtön 15x szerepel ugyanaz -a policy szerint nem odavaló- tartalom ami miatt nem ment le a SAP mentés....
... raport a főnöknél ezésez történt, mi a megoldás: letiltjuk az mp3 fájlokat a hálózatról.

... és ez csak egy egyszerű mp3.
@aachi2: A mezei lúzer netejjen otthon, ne a vállalati gépen.
Most már tényleg m1ek! :-((
@Gastroger:

má megint magamat ismétlem: ha összehaverkodsz az IT-vel, szinte akkor hívod, amikor akarod. De ez nem általános. A mezei júzer nem lesz a support haverja.

Én is ember vagyok, nekem is van pár olyan ügyfelem, akinek általában akkor is felveszem, amikor másnak már kevésbé. De azok nem is hívnak, csak ha valóban fontos: értsd ha mondjuk valamiért elszállt az owa, és nem azért, hogy most milyen képletet használjon. Ha valaki elveszíti ezt a bizalmat, legközelebb nem veszem fel neki, ennyi.

És azt is ismétlem: ha a cégednek valóban hasznot jelent, hogy te ilyen meg olyan makrókat fejlesztesz, Titkár Gizella számára ismeretlen Excel fügvényeket használsz, akkor meg kell vetetni a céggel a szakirodalmat. Egyszeri, de legalábbis behatárolható idő és költségvonzata van, és ha tényleg időt és/vagy pénzt takarít meg a cégnek, akkor hajrá. Szerintem sokkal egyszerűbb egy jó szakkönyvből kikeresned valamit, mint guglizni.
@Kálmánbátyám:
ezen kurva jót röhögtem.. :D :D

de van benn igazság :)
@bazzgeth: Tökéletes volt! :-))
Nálunk is volt a cégnél IT-s és netes korlátozás, ami elég egyszerű volt: telepíteni csak a rendszergizda telepíthetett, és csak néhány embernek volt engedélye a nethasználatra.
Voltak nem engedélyezett weboldalak is, ugyanakkor viszont sok meg nem volt letiltva. Pl. az Index nem volt elérhető, de a hírkereső igen....
Keylog volt minden gépen, és persze figyelték a böngészést is, egyszóval teljes kontroll volt.
Csakhogy! :D Az IT-s srác haverja volt mindenkinek, a főnök meg nem értett a technikához, így azt sem tudta, hogy milyen apró kis módszerek léteznek a netezésre.
A tiltás ellenére úgy neteztünk, ahogy akartunk, én még MSN-eztem is az ebuddy-val, iwiw-eztünk, youtube-oztunk, stb. A főnök meg úgyis csak azt a jelentést kapta meg, amit az IT-sek adtak neki, és mivel ők haverok voltak, hát a főnök legfeljebb egy seggbergúgást kaphatott, de nem jelentést a netezésről.
@türannos:

160giga pornó egy usernél szintén felveti azt a kínos kérdést, hogy miket csinálhat miközben "lazít egy kicsit" a munkahelyén :D
@türannos: jaja, eccer megnéztük egy ügyfél SAN-ján mennyi vót a videó és ez havilag mennyibe vót neki mentésileg. Milliós érték jött ki.
Hadd ne írjam le az ügyfél nevét!
ami kimaradt: nyilván nem robot a dolgozó, joga van ahhoz, hogy a munkáját kényelmes és a lehetőségekhez képest kellemes környezetben töltse el... ez azonban nem azt jelenti, hogy a szórakozás a munka rovására menjen...
Az iskolában mit csináltatok öt-nyolc órán keresztül? tanultatok, mert az volt a dolgotok... néztél youtube-ot kémiaórán? nem, mert köze nem volt hozzá... most ugyanazt csinálod, csak nagyobban... és még meg is kellene élned belőle...
az állami szektorban figyelhető meg, hogy egy munkakörre legalább 4 ember jut, akik az évek alatt betokosodtak a székbe... pénz jut nekik, hogy netezzenek egész nap... mivel a 4 ember állítólagos munkája nem követel meg, csak 40 munkaórát (összesen, tehát egy ember elég lenne)...
szerintetek ez költséghatékony?
na, összefoglalom.
1. magyarok vagyunk, ez abból látszik, hogy minden témában össze tudunk veszni és alpári stílusban kommunikálni.
2. mindenki mindenhez (akar) érteni, mindenbe bele akar ugatni.
3. de mivel nem ért mégsem hozzá, nem is érti meg, mi az alapprobléma.

pedig:
- nem az a baj, ha netezel, az a baj, ha simliskedsz, proxyt használsz, a szabályok ellen mész, tört szoftvert használsz, stb
- az emberek tényleg nem gépek, de a pihenés nem elsősorban a szabályozatlan géphasználattal függ össze.
- a munkahely nem demokrácia, a számítógépek korlátozás nélkül nem működnek megfelelően hosszabb ideig. ez ilyen egyszerű.
@BKV reszelő: S mivel en is szabin vagyok, ezert veszem a batyum es megyek pecazni!
Szep napot mindnekinek.
azért vicces, hogy munkaidöben egy blogot kommentelve magyarázza valaki, hogy munka idöben dolgozni kell és nem a neten bohockodni...:-) és hogy persze mindenkire a cégnél ugyan azok a szabályok vonatkoznak és mi IT-sok is betartjuk és csak kökeményen melora használjuk a gépet és nem bohockodunk rajta... mindezt egy blog kommentjeiben kifejtve:-):-) persze tekinthetjük ezt is munkának, a céges policy marketingjének...:-)
@Kedves Nard:

messziről igényesnek is néz ki, de közben egy kalap szar, és leginkább a ITs kilockolós biztonságos szarságok miatt. a múltkor pl a kikerülhetetlen frissítés után magunknak kellet javítgatnunk az officet, mert a frissítés szétbaszta. vagy pl: az egész vinyónk titkosítva van, ami kurva jó, nem volt eddig elég lassú a gép, a másik, hogy eleve hálózatra dolgounk, nem offline. ott meg nincs titkosítva semmi.

éljenek a rendszergazdák.
@aachi2:

veled egy (két?) nagy baj van.

Minden bizonnyal felhasználói szinten tartasz valahol, és mint kiderült, VPN-t is használsz. Kúl. XY cégnél a szinte 0 IT tudással rendelkező titkárnő is használt VPN-t, és még tudja, is, minek a rövidítése. Még azt is elhiszem, te tudod, mitől tunnel benne a tunnel. Azonban ettől valahogy elég önérzetes lettél, és sajnos a hozzászólásaid alapján a tudásod szintjéről szinte semennyit, az arcod szélességéről ellenben túl sokat meg lehet tudni.
@Wendriner Tódor Emánuel:
Én pedig megtoldanám azzal, hogy ha egy alkalmazott naphosszat fórumozik munkaidőben és ez mégsem látszik meg a teljesítményén, az a management hibája, mert valószínűleg nem kapott elég munkát.
Ha nem netezne, akkor a seggét vakarná és rosszkedvűbb is lenne, termelni akkor se termelne semmit.
@A jó öreg Hope: igen, de óriási a különbség az "írok egy kommentet, mert belefér az időmbe, és a napi munkám elvégzése nem szenved hátrányt" és a "szarok mindenbe, csak a jútyúb menjen" mentalitás között...
@aachi2: ha használsz VPN-t akkor DES-t is használsz, de lám nem tudsz róla...

tanult kollégám némileg vitatható és érzelmileg túlfűtött stílusban pont erre kíván utalni, fogalom nélküliként vitatkozol hozzáértőkkel....

egy IT Pro
@A jó öreg Hope: Hol lácc te itt munkaidőt? Szombat délel5t van!
@Mindthegap: "Londonba" "dolgozok"
Ha angolul is ilyen nyelhelyességgel tolod kis barátom, akkor te legfeljebb krumplit pucolsz egy nagy IT cég éttermének a konyhájában. :-)
Nálunk (kis cég) úgy van, hogy

- mindenki "restricted user", csak a rencergizda telepíthet / mókolhat (ez vagyok én)
- osztjónapot, mindenki azt csinál, amit akar vagy tud.

Mivel senkinek nincs admin joga, vírusok, izémizék, miazmások 5-6 éve nem voltak.

Ha pinát néz munkaidőben, hát azt néz. Amíg elvégzi a munkáját, ki a tökömet érdekli? Ha meg épp nincs semmi dolga, inkább olvasgasson valamit a neten, mint üljön és buta arccal nézzen maga elé, nem?
@Kicsijoe: ha te a falat bámulod, ha nincs internet, akkor a problémád nem IT vonatkozású. volt az a Gutenberg nevezetű alak, meg azóta is működő találmánya, könyvnek hívják. Guglizz rá.
@Evil One: alapvetően igazad van. azért van olyan munkakör is, hogy lehet ká sokat fórumozni, és mégsem feltétlenül látszik meg az ember teljesítményén. péládul a telefonos help desk agent elég sokat tud két hívás vagy logolás közben matekolni, ha szeretne és van is rá ideje.
de az, hogy ki mennyit netezik, mert szerintem a totális internet-letiltás nem megoldás, már ki-ki főnökének a dolga, nem a sokat szidott rencergazdáé.
@bazzgeth:

"aachi2 és kedves posztíró: a céges IT-policyk a ti barbár seggeteket védik, hogy megmaradjon a munkátok... azért mentek egy céghez dolgozni, hogy "termeljetek", hasznot állítsatok elő a cégnek, amiből a munkaszerződésben meghatározott összeg mértékéig ti is részesültök, és nem azért hogy jól érezzétek magatokat... "

ha valaki szarul érzi magát a munkahelyén az szarul is fog dolgozni, akár súlyos pszicho. vagy pszichoszomatikus betegségek is kialakulhatnak. emberek vagyunk és nem robotok. voltam már ilyen robotogcégnél 1 hónapot alig bírtam kihúzni, 1 évnek tűnt.

attól senki sem fog többet/jobban dolgozni mert -átvitt értelemben- odabilincselik a gépéhez.
Mondjuk munkaidőben nem feltétlenül kéne csetelni, így jogos a csetkliensek letiltása. Az msn sem vezet sok jóra. Azt kell(ene) csinálni ami az egyik ügyfelünknél is van, minden munkavállalónak van egy napra egy adott netkerete, ha felélte akkor csókolom, majd holnap okosabban netezik
@M160: Ne kezdd a nyelvtannáciskodást!
@belekotty: btw, nekem munkaidőm van, de a munkaköröm szerint még belefér az ilyesmi... ha mond neked valamit a "transfer3"... :PPPPPPPP
@Kálmánbátyám: szerinted miből áll egy böngésző szoftver frissítése egy vállalati rendszeren?

érdekelne...


egy IT pro
@bazzgeth: igy van:-) és azt sem mondom, hogy minden biztonsági policy hülyeség, mert nem az... söt van ahol azt is megértem, ha semmi net nincs, mert olyan a melo...
@szmoker: ja, még annyi: mindenkinek van egy local gépe, ami arra ráfér azzal azt csinál amit akar, és mindenkinek van hálózati könyvtára, kvótával, és mindenkinek van kvóta az exchange-n is.

Szóval a tárterület probléma / mentés helyhiány kilőve.
@bazzgeth:

"Az iskolában mit csináltatok öt-nyolc órán keresztül? tanultatok, mert az volt a dolgotok... "

ezt nem gondolod komolyan :) voltak óra közben susmusok, levelezés, nevetgélés. volt az órák között szünet. ha egy ITs lekorlátozta volna ezeket felakasztom magam 2 hónap alatt.
8 órában ezelőtt 50 évvel az volt, hogy elsétált innen oda, onna ide, postára, sürgönyre, hajóra, f@sztudja hova. de az elmúlt 40 évben meg végképp.. lógás.. ettek munkaidőben rendesen. háromszor. most bemész, leülsz a gép elé, és nem állsz fel, csak ebédnél, amire 10 perced van, dobozból, majd vissza. kétszer annyit kell dolgozni. ettől egy youtube, vagy egy hülye flash játék simán beleférhet.
jobban fognak szeretni ott dolgozni, ez tény. jobban is terhelhetők. nem?
@belekotty: hát akkor nézz a naptárra és kapj a fejedhez, hogy hu elfelejtettem melozni menni, mert ma bizony munka nap van...legalábbis magyarhonban a dolgozó nép jgy tudja.:-)
@aachi2: nem az odabilincselés a lényeg, egy következő kommentben kifejtettem... a lényeg az értelmes egyensúlyon van. nyilván egy munkahelyen inkább dolgozni kell, mint szórakozni, nem? csak képzeld el, hogy elmész egy autószerelőhöz... aki neadjisten imád tecsőzni... a kocsid nem a logikus 2 óra alatt lesz kész, hanem 3 nap alatt... azért fizetsz, hogy a munka megvalósuljon, és minél előbb használhasd a szekered. Az autószerelő viszont, ha nincs ügyfél, akár még meztelen hullákra is racsnizhat, a fenét sem érdekli. De ha meló van, az legyen elvégezve... Egy nyelvet beszélünk? Akkor most fordítsd ezt át a te és a munkaadód közti viszonyra...

üdv és kellemes napot...
@A jó öreg Hope:

én konkrétan otthonról, a jól megérdemelt pihenőidőmben kommentezek. Gondolom te is. :-)
@bazzgeth: Nem mondd semmit, nem ismerem.
@türannos: jaja, a böngészők cseréjét az IBM-ben egyszerre csinálták. Már 2 éve volt 7-es amikor a hatost lecserélték egyszerre. Addig tilos volt 7-est használni, utána tilos volt 6-ost.
Ennyi.
Ha valaki felhitta a helpdesket 6-os hibával, elkezdték nyomozni milyen alapon van hatosa.
@aachi2: "attól senki sem fog többet/jobban dolgozni mert -átvitt értelemben- odabilincselik a gépéhez. "

Így van.
Hogy idézzek:

"A rendszeres korbácsolások ellenére a legénység hangulata nem javul."
@A jó öreg Hope: Tényleg? :-(( Hú vazze, ezt nem tudtam! Akkor bocs! Én szubkontraktor vok, nincs melóidőm.
@Wendriner Tódor Emánuel:

Ezek a linkek mintha válaszok lennének valamire! Talán el kellen olvasni azokat is!

De ha neked ezt magyarázni kell akkor inkább hagyjuk! Legyen igazad!

Nincs kedvem gyerekes, ki ütött vissza előbb típisú vitákhoz!
@mavo:

"Azonban ettől valahogy elég önérzetes lettél, és sajnos a hozzászólásaid alapján a tudásod szintjéről szinte semennyit, az arcod szélességéről ellenben túl sokat meg lehet tudni."

felhasználó szint? nem kérlek, pl. ha valamit automatizálni kell akkor írok rá VB makrót, batchet, vagy a megf. program scriptnyelvén ha van neki, vagy előveszem az autoit-et, vagy írok rá akár egy exet, ha máshogy nem megy.

ezekután amikor azzal jössz hogy azt se tudom mi az a vpn, elég viccesen jön ki.

a pofám nagy azt aláírom. :)
Olyan sok itt az IT-s, hogy felteszem a nagy kérdést, amire nálunk senki nem tudott válaszolni:
Ha a www.imcdb.org/ nincs letiltva, akkor a www.imfdb.org/ miért?
@szmoker: "A rendszeres korbácsolások ellenére a legénység hangulata nem javul."

- Rosszul lettem, annyit röhögtem. :-))
Már legalább 20 ezret vesztettem ennek a blognak köszönhetően. :-((
@aachi2:
"voltak óra közben susmusok, levelezés, nevetgélés. volt az órák között szünet. "

miért, most nem beszélgetsz munkaidőben? egyszer sem mosolyodsz el? akkor válts munkahelyet, ha megteheted... jogod van normális környezetben dolgozni...
az értelmes cégeknél belátják, hogy a munkavállalóknak kell az a pár perc szünet munkaidőben... mivel az ember max 40-50 percig képes egyhuzamban valamire koncentrálni... Ha ezt a szünetet megadják, nyilván jobban fogod végezni a munkádat, több produktumot állítasz elő a 40 perc alatt, mint pihenés nélkül egy óra alatt...
és kérem: ne vonjunk már párhuzamot a munkaidőben (főleg monitoros munkáknál kötelezően) eltöltött szünetek, és az "összevissza telepítek minden talált bizbaszt és terhelem a hálózatot a HQ videókkal" között...
@szmoker:
Ez teccet. :)
Mindenhová ilyet. :)
@mavo: nekem meg akkor van dolgom, ha az IT-sok elcsesznek valamit:-) szóval most gondolom vagy épp nagyon jól dolgoznak, vagy nem dolgoznak, mert nem nagyon hivogatnak szerencsére:-)
@M160: Mert két különböző cím. Viszont ráklikkelni meg nem fogok hogy megnézzem mi van mögötte! :-))
Te teljesen amatőrnek nézel minket?
@bazzgeth:

"nem az odabilincselés a lényeg, egy következő kommentben kifejtettem... a lényeg az értelmes egyensúlyon van."

ebben egyetértünk.
@Gastroger: "Végezetül a céges autós megbuherálós hozzászóláshoz:
- akinek céges autót adunk, állítsuk be, hogy ha beáll a teszkó parkolóba hazafelé, akkor tiltsa le az indítást, mert az saját vásárlás. CD kiszerel, mert illegálisan (otthon letöltött)mp3-at hallgat. Wunderbaum nem mehet bele, mert szagosítja a céges kocsit. Mosás nem engedélyezett, csak gépjárműügyintéző engedéllyel. Olaj utántöltés, csak szakszervízben, engedéllyel, addig csak menjen vele, ne figyeljen a sárga kijelzőre."


azt mio sem tiltjuk meg, hogy kis b@szom sarga, rozsaszin, hupilila, fradizold, mittomenmilyen szivecskes-teknosos-ajszedzses pist-iteket, matricakat ragasszon a monitorjara.
de a gep funkcionalis mukodeset tilos megvaltoztatni es szabalysertesre sem lehet hasznalni - illegalis mp3, software. mellesleg nekem is tele a pupom a jogvedokkel, de _maganemberkent_..
ugyanigy a ceges autot nem tunningolhatod, nem hajthatsz vele gyorsan, nem parkolhatsz tilosban. egy masik munkhelyemen volt olyan, akit a 3. gyorshajtasi csekk utan egyszeruen kivagtak a francba, mert a ceges auto mozgo reklam.

egyebkent vannak arra okos kis halozati szoftverek, amik szepen kinyalazzak a *.avi, *.flv, *.mp3, stb kiterjesztesu file-okat. heti egyszer futtatjuk., ha talalunk valamit, figyelmezteto level a usernek - cc-zve a security management es a kozvetlen felettese. majd kovetkezo alkalommal meg1 figyelmeztetes. aztan warning letter, ami mar irasbeli figyelmeztetes, egy evig ugrik a fizuemeles. de mint mondottam volt, a munkaszerzodesben mindenki alairta, hogy a ceges gepet munkara hasznalja. kivancsi vagyok, hogy a szerzodesszegest mivel magyarazod meg...

amugy van a valasz erre gomb..
megtisztelnel..
@bazzgeth:

"összevissza telepítek minden talált bizbaszt és terhelem a hálózatot a HQ videókkal"

ezeknek a tiltásával is egyetértek.
@aachi2: Ajaj, az ilyen féligképzett lúzerek miatt vannak a komoly korlátozások alapvetően.
dolgoztam IT-s ként, és nem feltétlen értek egyet a cikkben írtakkal.

egy bizonyos szintig értelmes a korlátozás, és nem arról van szó, hogy a munkaerő 24/7-ben dolgozzon. a magyar szabályok kimondják, hogy számítógépen dolgozók esetében óránként 10 perc pihenőidő illeti meg az alkalmazottat. tehát 50 percig igenis foglalkozzon a saját munkájával, a maradék 10 percben pedig legyen lehetősége mást csinálni. persze ez nem feltétlen megoldható ugyanazon a pc-n (biztonság, stb), így sok helyen van a pihenőhelyen is netes pc. persze arra se legyen észnélkül telepítve minden, mert ha benyel a rendszer egy ügyes vírust, akkor az boríthatja a teljes infrastruktúrát is. igazából ennyi a nagy titok.

én sem szeretném, ha a mostani embereim percenként megállnának, mert msn-en üzenetet kapnak, vagy ilyesmik. van bőven lehetőségük a pihenésre is :)
@türannos:
Semmiből.
Feltéve, hogy nincs letiltva.
ja cset témához.
Eccer vót, hogy szóltak, hogy ugyanmár állítsam el magam, (nem ilyen csetponthu, hanem valami php- alapú, jólmonodm? nemértelhozzá, csak ez bejött), mert kurva nagy forgalmat generáltam.

Elszégyelttelem magam abbahagytam.

Azóta is munkaidőm kezdete: index, hírportálok, stb.
Miért bazmeg, régen (és most is), a nagyvállaltokhoz nem jártak újságok, amit az alós-felős-középvezetők átnéztek?

Dehogynem. Az mér baj, ha valaki - nem egyszerű droid adatrögzítő- megnézi a friss híreket?
Azismunka basszátok meg. :)

Főleg, ha másnaposan bemász, akkor szinte csak net.... :D
@aachi2: nem vagy a gépedhez bilincselve azért mert bizonyos szájtokat nem érsz el.

a kocsid is tud kéccázzal menni, de nem mehetsz. a saját kertedben mehetsz.

hagyjuk már ezt a ködös faszságot, hogy az internetezés JÁR a dolgozónak, meg "embertelen" ha nincs net.

Én úgy látom, hogy szinte minden irodistának hasznos, ha elérni a netet is. Sőt, mi se szólunk rá senkire, ha netezik, nem az én dolgom, van főnöke, aki számonkérje az elvégzett melót.

Ettől függetlenül az IT poliszik pontosan ugyanolyan szabályok, mint amilyenek vonatkoznak a céges autókra, a céges eszközökre, iratokra, stb.

Nyilván, itt is jól látszik, hogy a felhasználók nem dolgozzák ki az idejüket, ráérnének egyéb dolgokra. Ez még nem baj, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy akkor még több melót kell a nyakukba vágni. Nálunk az az elmélet, hogy inkább menj és kávézz egyet, beszélgess, csinálj valamit, akár netezz is, ha van kis időd. Nem szól bele senki, amíg nem megy a munkád rovására.

Fészbúk viszont nem lesz. A social networking problémáidat az otthoni gépedről intézd.
@aachi2: Magad? Én azokat akik felelősek ezért... (bár én soha nem voltam szuicid hajlamú, inkább destruktív >:) )
@az igazi Sipi:

"egyebkent vannak arra okos kis halozati szoftverek, amik szepen kinyalazzak a *.avi, *.flv, *.mp3, stb kiterjesztesu file-okat. heti egyszer futtatjuk., ha talalunk valamit, figyelmezteto level a usernek - cc-zve a security management es a kozvetlen felettese."

big brother stílus. embertelen lehet nálatok dolgozni.
@ezmegmi??: igy van :D aztan vagy egy franko vnc vagy egy rdp es minden ceges policy le van szarva, a sajat geped baszod szet :D de ezt csak aki ert hozza csinalja, a tobbit meg korlatozzak mert karos :P
@pappito:

"Én úgy látom, hogy szinte minden irodistának hasznos, ha elérni a netet is. Sőt, mi se szólunk rá senkire, ha netezik, nem az én dolgom, van főnöke, aki számonkérje az elvégzett melót.

Ettől függetlenül az IT poliszik pontosan ugyanolyan szabályok, mint amilyenek vonatkoznak a céges autókra, a céges eszközökre, iratokra, stb."

ámen. egyetértünk.
@aachi2: te egy barom vagy. rendszergazdának alkalmatlan, ha nem látod ennek a lényegét. egyes leülhetsz.
@aachi2: "ha valaki szarul érzi magát a munkahelyén az szarul is fog dolgozni, akár súlyos pszicho. vagy pszichoszomatikus betegségek is kialakulhatnak. emberek vagyunk és nem robotok. voltam már ilyen robotogcégnél 1 hónapot alig bírtam kihúzni, 1 évnek tűnt."

azt illene vegre felfogni, hogy a munkaadonak eladsz heti 40 orat az idodbol. ha nem tetszik, ahogy azzal rendelkezik, akkor lehet keresni olyan vevot a 40 oradra, aki maskent rendelkezik vele.

hogy egy hetkoznapi peldaval eljek, veszel 25 deka felvagottat a hentesnel, es amikor lemertek, utana elvenne a hentes 2-3 szeletet, mert neki is ennie kell valamit.
te mit szolnal hozza?
@aachi2: jah..
mirvara embertelen..
az emberek alairnak egy munkaszerzodest, elfogadjak a felteteleket, majd mi ezt betartatjuk...
@belekotty:

"Ajaj, az ilyen féligképzett lúzerek miatt vannak a komoly korlátozások alapvetően."

ez a szokásos a szarul csomagolt "hülye vagy" primitív szinvonal. nem megy több?
@aachi2:

"nem kérlek, pl. ha valamit automatizálni kell akkor írok rá VB makrót, batchet, vagy a megf. program scriptnyelvén ha van neki, vagy előveszem az autoit-et, vagy írok rá akár egy exet, ha máshogy nem megy.

ezekután amikor azzal jössz hogy azt se tudom mi az a vpn, elég viccesen jön ki."

Én teljesen elhiszem, hogy tök jó makrót, batchet (izé), akármit írsz. Nem ez a baj. Tudod sok arc van, aki rákényszerül, hogy ezeket használja, és akár egész jó szintre is eljuthat, mégsem hívnám őket, ha IT gondom lenne.

Abból, hogy makrózol, nem következik, hogy tudod, mi az a VPN, mert a két dolognak köze nincs egymáshoz, azt meg pláne nem várnám el tőled, hogy kulcspárokat gyárts mondjuk egy OpenVPN-hez, és így tovább. És ez még csak akkor merült volna fel, ha korában is írsz makrózós képességeidről.

Ezek egyszerűen függenek össze, nem csoda, hogy páran fogalmatlanságot emlegetnek néhány beírásod miatt. Hidd el, van benne igazságuk.

Én nagyon tudom tisztelni azt a júzert, aki egy-egy irányban fejleszti magát, de ha lehet, csak abban a témában legyen szakértő, amiben képezte magát.
@Wander: te kapásból kommentelésre vagy alkalmatlan. a sok hszm közül melyikre válaszoltál? bár tökmindegy, mert csak anyázni jöttél. nem kell válaszolnod.
@sanyix: neked ugyanaz mint wandernek.
@aachi2:

ja, és igen: a VB script az bizony felhasználói szint. Eleve annak szánták.
Kedves Postíró!

Legközelebb ha rászánsz még 2 percet, akkor dupla ilyen mélységű írást tudsz felrakni.
Kérlek tedd meg.

Köszi
@pappito: Mint a kommentben is említettem,a droidizálási terror nem a számítógépekre korlátozódott,hanem az egyéb dolgokra is,úgymint könyv,újság...

Ezzel csak arra akartam rávilágítani,hogy az ilyen mértékű tiltásnál általában megfigyelhető,hogy erre már semmi policyt nem lehet ráhúzni,hanem simán egy neurotikus idióta a főnök (mint nálunk).Szintén nálunk esett meg: nemzeti ünnep a kereskedelmi partnernél,4 nap...telefon nem csöng,kiszállítás nincs,minden elvégezve.A harmadik nap tájékán kezdtem az elmebaj minden tünetét produkálni,hát szétnéztem,és találtam egy ADR zsebkönyvet.Gondoltam,hurrá,a fehér falnál érdekesebb,elkezdtem olvasni.KEdves főnökasszony a hátam mögé lopózott-azt hitte,nem veszem észre,bár felvetődik a kérdés,hogy ez mennyire méltó viselkedés egy multi cég gyárigazgatójához,mert szerintem neki lett volna fontosabb dolga is,mint a huszonötödrangó vevszolg csinovnyik háta mögött osonkodni-én úgy gondoltam,semmi rosszat nem teszek,tehát nem vettem róla tudomást.A vállam fölött átnyúlt egy hirtelen mozdulattal (ha ekkor megijedek,és reflexből orrbaverem,akkor mivan?) és kitépte a kezemből a könyvet,majd valami alpári stílusban elkezdett rikácsolni,hogy ez egy munkahely,és nem olvasóklub...
Mikor felhívtam rá a figyelmét,hogy a cég által a rendelkezésemre bocsájtott,munkám elvégzéséhez szükséges zsebkönyvet tanulmányozom épp,akkor meg odafröccsente,hogy "Most kivételesen" és elviharzott...

Ezzel csak azt akarom mondani,hogy az ilyen mértékű agyatlan tiltások mögött általában egy hasonló személyiségű főnök áll...
@mavo:

"azt meg pláne nem várnám el tőled, hogy kulcspárokat gyárts mondjuk egy OpenVPN-hez, és így tovább. "

ilyet még nem csináltam, de összekaparnám a googleról hogyan kell ha erre lenne szükség.

"nem csoda, hogy páran fogalmatlanságot emlegetnek néhány beírásod miatt. Hidd el, van benne igazságuk."

nincs. csak megy a szokásos agyatlan anyázás. aki nem ért egyet velem az hülye. ennyi. a fenti idézetben is ugyanezt folytatod csak finomabban. mutass már egy hszt ami leírja hogy azért vagyok hülye mert ebben meg ebben hülyeséget állítottam. ilyen nincs egy se. pedig csak ha lenne ilyen akkor lenne egyáltalán igaz amit fent írsz.
@aachi2: miért lenne embertelen? nincs fűtés? nincs mellékhelység és folyóvíz?

ne vicceljünk már.

Egyrészt ott a munkaszerződés, meg esetenként a titoktartási nyilatkozattól a nevedre írt masinák, berendezésekért való felelősségvállalásról.

Én dolgoztam olyan helyen, ahol hasonló fájltörölgetés szó nélkül ment, végigszaladt a szkript, hoppá felszabadult egy-sok giga, viszhall. Elvileg ugyebár nem lehet mp3 sehol. Ez faszság.

Inkább egy figyelmeztető levél, akinek az sem tiszta, az majd ért a sec. munkatársakkal való beszélgetésből, ha abból sem, akkor följebbről jön a pofon, bünti, stb.

Embertelen? Ne vicceljünk már. Persze én is szívesebben mennék be shortban meg vicces pólókban, ellenben van dress code. Végül is embertelen minden reggel nyakkendőt húzni, ugyebár... mint az, ha nem lehetne iwiezni :)
"http://baratcsaba.hu/blog/azok-a-szanalmas-vallalati-it-szabalyok/"

A webisztánon van egy „Azok a szánalmas vállalati IT-szabályok…” című írás. Ami miatt én most ide írom a gondolataimat. Az írásában azt mondja hírbehozó, hogy lehessen az alkalmazottaknak telepítgetni. És, hogy a főnökök mennyire kegyetlenek, hogy nem engedik az alkalmazottat lazítani. Szerintem két nagy részre érdemes osztani a dolgot, program fejlesztőkre és minden egyéb, pusztán csak programokat használókra, irodai dolgozók például. A program fejlesztőknek nagyon sok esetben valóban meg kell adni a teljes szabadságot amit az oprendszer és a hálózat nyújthat, a többi fajta viszont egészen más kategóriába esik. Ha engedélyezik nekik, hogy bármit nézhessenek és telepíthessenek, törölhessenek dolgokat, iszonyatos dolgokat művelnek. De ne fussunk ennyire előre, kezdjük ott, hogy a jelentős többségük tényleg nem fog annyit dolgozni amennyit legalább minimum kellene. Sokadjára is fontos fájlokat fognak törölni, állandó gondok lesznek azzal, hogy az általuk telepített, letöltött dolgok belassítják a gépet, vagy valami hibát okoznak, és ezt megcsinálják azután is, hogy egyszer, kétszer, háromszor is el lett nekik magyarázva, mit hogyan és miért. Persze lehet erre azt mondani, hogy vegyenek fel értelmesebb embereket, de ezerből egyet nehéz lenne megtalálni, meg az az egy pl. valamilyen külsőség miatt úgy sem lenne kívánatos.
@aachi2:

Reménykedem, hogy leszel a userem. Csak a munkádhoz szükséges cuccok lesznek a gépeden, még kikapcsolni sem tudod majd. :)
@mavo:

"ja, és igen: a VB script az bizony felhasználói szint. Eleve annak szánták. "


aha. amikor írok benne egy full guis akármit, saját osztályokkal, excel/outlook/word objektumokban, turkálás az neked a user szint? :)
@Kicsijoe: ejj, akkor félreolvastam, pardon.

A falnézésnek nincs értelme, ha ez kis cég és ilyen a góré, akkor el kell jönni. Ez nem poliszi probléma, hanem alkalmatlan vezető probléma.

Szerintem a te sajnáaltos tapasztalatodat ne mossuk össze azzal, hogy egy komoly cég IT szakemberei kitalálnak egy rendszert és a hozzá tartozó korlátozásokat, majd ezt betartatják. Egy ekkora cégnél egy alkalmatlan szereplő csak nagyon rövid ideig él meg és tudja szopatni a beosztottakat.
@Kicsijoe: na nalunk szerencsere ilyen nincs..
lattam olyat az egyik projecten, hogy a manager ott ult az embereivel es pokereztek, mert nem volt mit tenniuk.
a kutyat nem erdekelte..
a felosvezetesbol is arra jart az egyik "rettegett" figura, eloszor felszaladt a szemoldoke, majd megmagyarazta a pm, hogy egyszeruen nem jott meg a munka, amit csinalni kell.

aztan amikor befutott a melo, karya kezekbol kihullt es belecsaptak a lecsoba, ahogy illik.

de a zsuga nem igazan veszelyezteti sem a ceges adatbiztonsagot, sem a gepparkot.
@aachi2:
"big brother stílus. embertelen lehet nálatok dolgozni"

gondolom ez így néz ki, javítsatok, ha tévednék:
ha viszel be mp3 lejátszót, használhatod zenehallgatásra, de mint adathordozót, nem, mivel céges adatokat vihetsz ki, ezzel kárt okozva a munkaadódnak...
pláne, hogy a céges gépedért (és az azon található tartalmakért) a hatóságok és az egyéb jogvédő szervezetek felé elsősorban maga a cég felel (a gépátvételi nyilatkozat belsős anyag, csak a cég és közted számít). Innentől: ha illegális, jogvédett tartalmat tárolsz a gépeden (ami nem kell a munkádhoz, és nem kell a cégnek sem) szerinted kit fognak elővenni?
a büntetést a cég fizeti ki, maximum belső vizsgálatnál marasztalnak el téged (fizetésmegvonás, büntetés kifizetése, munkaviszony megszüntetése)

egyébként szerinted mi keresnivalója van egy akármilyen mp3-nak a céges gépen?
Ha audioval foglalkozik a cég, akkor előfordulhat... de akkor van hozzá licensz...
@aachi2: Nem állítottál semmi szakmait, csak hülyeségeket beszéltél általánosságban. nem vetted észre hogy többen ugrottak neked azonnal az első röfidre?
Ha azt nézzük, hogy sok alkalmazott már attól lefagy, és esetleg idegrohamot is kap, hogy néhány ikon máshol van, akkor nem kell csodálkozni azon, hogy sok főnök egybitesnek nézi őket, mert sokuk tényleg az.
@aachi2: ha tényleg komolyan gondolod hogy bigbráner szopatás mikor ráküldjük szoftvert a hálóra hogy pucolja le a felesleges fájlformátumokat a gépekről (nálunk cca 900 dolgozo van kb 1200 géppel a központban és még egyszer ennyi gép szerte az országban az áruházakban) akkor nem tudok mást mondani csak hogy te is egy frusztrál szar kis juzer vagy aki nem ért a nagyvállalati környezetben történő szoftverüzemeltetéshez. nem megyek bele mert már 30szor kifejtették előttem a biztonsági kockázatokat. a juzer dolgozzon meloban, én is azt csinálom. a pöcsével, a fészbukkal, iwiw-el, torrentjével játsszon otthon. ja és nálunk is van hogy aki értelmesen megindokolja miért kell neki net az kap. ennyi. de sok fasztarisznya és hülye picsa nem kap. februárban egy tajparaszt lengyelországban az ottani céges laptopját otthon megfertőzte valami keygenbe oltott új virussal amit nem szúrtak ki a tűzfalak (kapott is a panda meg a pestpatrol rendesen) és 3!!!! órán belül megfertőződött az egész kelet-europai hálózat (lengyelországból), kb 12 ezer gép amik akkor be voltak kapcsolva. ez persze éjjel történt szerencsére különben 3-szor ennyi lett volna, reggel fél háromkor a fönök betrombitálta az egész IT-t és indult a virusvadászat, minden gépen, egyenként mert semmilyen szoftver nem fogta meg. manuálisan legyilkolni a virust minden egyes gépről (kb 800 gép fertőződött meg itt a központi irodában)... nem volt egyszerű de 8-an másfél nap alatt végeztünk. utána kaptunk egy nap pihit mert 36 óráztunk úgyhogy nekem ne mondd se te, se a többi gyökér luzer hogy az IT csak direkt szivatásból hozza a policykat és korlátozásokat. mert faszságokat beszéltek.
@aachi2: Maja ha írsz valami szakmai dolgot. Addig csak hozzánemértő lúzer vagy aki nyikorog a korlátozások miatt.
@bazzgeth:

"egyébként szerinted mi keresnivalója van egy akármilyen mp3-nak a céges gépen?"

pl bedugok egy fülhallgatót és zenét hallgatok? ember vagyok és nem policykkel szabályozható robot.
@Kedves Nard: hehe;-)
shutdown funkcio nalunk is tiltva, mert egy ideig magyaraztuk az ergyaknak, hogy ne kapcsolja le a gepet ejszakara, mert akkor megy le az av frissites, meg a win patcheles, hogy ne reggel szoszoljon vele a vas...

aztan csak lekapcsoltak, reggel meg jott a siras rivas, hogy "lassuuuu a geeepeeeem"
@Kálmánbátyám: akkor csak a teljesség igénye nélkül egy hevenyészett lista:

- teljes hardver leltár - harvdverigény?
- teljes szoftver leltár - szoftverigény?
- üzletileg kritikus alkalmazások azonosítása és kompatibilitás tesztelése az új verzióval
- üzletileg kritikus online szolgáltatások (APEH, e-Magyarország) kompatibilitás ellenőrzése az új verzióval
- telepítés
- oktatás
- telepítő image-ek frissítése

és akkor minden ok volt, semmi kivételkezelés és nem dokumentáltunk semmit....

... mindezt azért mert Kálmánbátyámnak nem megy a legújabb Facebook minialkalmazás a vállalati munkaeszközén..

egy IT pro
@aachi2:

na, akkor kezdjük talán azzal, hogy

"tehát akármilyen jól dolgozol, ha megnézel 3 pornósiteot lazításképp akkor már ki is rúgtak?"

Az, hogy te pornót nézegetsz, bizonyos szinten túl egyszerűen nem életszerű. Proxyknál alap, hogy regex és url regex szabályok vannak erre, és Szopós Maca képei helyett egy értesítést kapsz, hogy tilosban jársz. A pornó oldalak jelentik az egyik legsúlyosabb védelmi problémát, meg persze az összes "mi ingyé adjuk, amié mások pízt kérnek" típusú oldalak ezrei.

Eleve az első beírásod ide kritikán aluli és durván provokatív volt, nem tudom, mit vársz a reagálóktól. Tényleg egyszer kéne akár egy kis cégnél IT supportot végezned mondjuk egy csak hónapig, és kapásból nem ezzel nyitottál volna.
@aachi2: tul gyorsan irunk es azert nem erted..?
nem a te tulajdonod. innentol azt csinalsz vele, amit megengednek.
@eN: De megoldható persze, de csak még egy dolog amivel foglalkozni kell a megannyi más helyett, az ie frissítés kimegy wsus-al. Egy kosszal el van intézve a böngésző és az oprendszer, marad 1000 más dolog.
@belekotty: Gondolog hogy megérti? Neki csak annyi jön le a dologból, hogy az exe fájlokat nem lehet levélben küddeni, meg a download után nerm indul el neki a telepítő, mert a renccergizda jelszavát kéri. Ennyi, sötét mint az eseményhorizont.
@Gastroger: Nos, kellemesen elfáradtam. :)

Nem, nem hívhatod fel bármikor, ha nálatok ez így van, akkor elég gáz cég lehet az. Munkaidőben hívhatod, mert akkor van munkára készen. Engem hétvégén felhívnál a hülyeségeiddel, simán letenném a telefont. :) A szolgáltatást ne keverjük össze a csicskáztatással vagy a zaklatással. A szolgáltatást igénybe tudod venni adott időintervallumon belül. A másik két esetre nálunk nem fogsz találni senkit.
@aachi2:

veszel egy mp3 lejátszót párezeré', és ez a kérdés kipipálva. Ja, és még jövet-menet is jól jön.
@aachi2:
"pl bedugok egy fülhallgatót és zenét hallgatok? ember vagyok és nem policykkel szabályozható robot. "

akkor nem voltam világos: JOGVÉDETT tartalomról van szó általában...
a saját walkmanedről, discmanedről, mp3 lejátszódról azt hallgatsz, amit akarsz... de nem tárolhatod ezeket a fájlokat a céges használatra szánt gépeden...
@türannos:
Még valami:
A szoftwerfrissítés tán azért jó, mert:
Biztonságosabb , gyorsab lesz a munka.
Ettől még a dolgozó is komfortosabban érzi magát.
A chat, Skype, stb. tiltására szükség van, akkor valószínűleg a dolgozóknak nincs megfelelő munkája, azért ér rá. Ez meg a főnökei hibája, sajnos.
Bár ezekkel a csacsogó szoftverekkel, ha okosan használják, még akár telefonköltséget is spórolhat a cég.
A gond az, hogy ezeket a dolgokat összességében kell nézni, mert így külön-külön vizsgálva igaza van az IT szakembernek is, a főnöknek is, meg a dolgozónak is.
Csak az egész értelmetlen.
@belekotty:

"Nem állítottál semmi szakmait, csak hülyeségeket beszéltél általánosságban. nem vetted észre hogy többen ugrottak neked azonnal az első röfidre?"

na jól van szakadj le rólam ha csak a hülyézésig jutsz el. unlak. szia.
@aachi2: vegyél ájpodot, mi köze van ehhez a cégnek?
Jaj, Wander!
Neked akartam írni a lengyel sztoridra!
A dolog szerintem összetettebb, mint hogy engedjünk mindent, vagy ne engedjünk semmit. Sok függ a helytől, a felhasználóktól, a feladatoktól. Ebből a szempontból egyébként a windows szar, mert otthon is mindenki használja, meg az uncsitesó is, és mindenki szakértő, mindenkinek van egy fasza kis szoftvere, amit otthon használ, ls munkahelyen is használná. Kicsit ugyanaz, hogy az íróasztalra kitesznek mindenféle biszbaszt, képet, mütyürt.
Szabályokra mindenképpen szükség van, és a legszigorúbbig kell elmenni, ami mellett a userek még jól érzik magukat. (Azaz nem a munkavégzéshez szükséges, hanem azon túl egy kicsivel.) Szerintem genyóság a céges kötelező háttérkép - de hogy a háttérkép sarkában benne legyen a céges logó, meg fontosabb telszámok, az ok. A telepítés nehéz ügy, főleg a szar meghajtókezelés miatt windows alatt. Én arra hajlok (550+ user után), hogy inkább ne telepítgessenek, de legyen egy kivételezett csoport. Akik értenek hozzá, és ezt bizonyították. Nekik persze nagyobb a felelőségük is, szabályzatban leírva.
A törlésekről: IBSZbe bele kell írni, és aszerint eljárni. MP3, film nálunk simán ugrott, egészen addig, míg egy igazgató fél terráját is lenyomta a script...
Internet: én ammondó vagyok, és úgy is csináltuk, hogy ez nem óvoda. Legyen. Ám figyeltem a forgalmat, és aki genyózott (nagy sávszél sokáig, napközben, stb.) annak először négyszemközt szóltam, hogy nyugi legyen, aztán a főnököm szólt az ő főnökének (ugyanis a főnököm kapta hetente a statokat, tudtuk mi , hogy mi van, de nem kell minden szarért ugrálni). Ez nagyon bevált, kéthavonta volt általában egy új dolgozó, akit elkapott a hév, és az első figyelmeztetés is bőven elég volt.

o
A post iroja valoszinuleg eleteben nem volt komolyabb ceges rendszerek kozeleben, mert az iras elegge szuklatokoru... az IT policyk nem user szopatas miatt lettek kitalalva, es azt kell hogy mondjam, leteznek fontosabb es valos szempontok annal, hogy a T dolgozo tud-e msn-ezni vagy felrakni tuzrokat. Mondom ezt ugy, hogy munkahelyemen kvazi "elszenvedoje" vagyok ennek a policy-nak - ellenben latom es ertem, hogy miert van, es forditott helyzetben en is pontosan ilyen policyt tartanek fenn. Nyilvan nem a pistike 2001 bt-k eseteben jellemzok az ilyen szabalyok.

Ellenben senki nem korlatoz abban, hogy bevigyem a sajat laptopomat, es 3g kartyaval ugy es akkor netezzek, amikor akarok, vagy zenet hallgassak vagy BARMIT.
@aachi2: Én is téged és nem vok 1edül.
Fullfasz poszt!
Az user hülyeségeket ír.
Hozzáértése nulla.

Atyavilág, nem gondoltam, hogy ekkora barmok vannak!

Írhatnék érveket is, de ez annyira alja, hogy arra sem érdemes!
nálunk éppen most lesz a dedikált usb-s okosítás. a fostos, nemcéges usb drájvok nem fognak működni. akinek a cégnél kell, az kap. akinek nem kell annak nem kell.
@az igazi Sipi:
köszönöm a véleményt és a válaszadás lehetőségét.

Végre valaki leírta:
"vannak arra okos kis halozati szoftverek, amik szepen kinyalazzak a *.avi, *.flv, *.mp3, stb kiterjesztesu file-okat. "

(nem egy helyen dolgozunk?:))

Ezt kérdeztem eddig, és minden okos jött Gizinéni torrentfájlaival, hogy basszus, le kell korlátozni, mert 100 giga "animalsqiurtdeepthroatcreampiemilf.avi" van a gépen.

Helyes !!!

"ha talalunk valamit, figyelmezteto level a usernek - cc-zve a security management es a kozvetlen felettese.."
Erről beszéltem akinek adtok internet (egyéb) jogosultságot, azt CSEKKOLNI kell, nem full lekorlátozni.
Mondjuk elsősorban én CSAK a usert figyelmeztetném, a cc az olyan necces.. :D

"a ceges gepet munkara hasznalja. kivancsi vagyok, hogy a szerzodesszegest mivel magyarazod meg.."
pornóoldal: küldtek egy linket, hogy gazdasági infó a recesszió várható alakulásáról... Én meg rákattintottam, mert éredekel, sőt munkámhoz tartozik az ágazat eredményeinek figyelése, erre nem egy bazi nagy csöcs jött be?? Jujj szégyelleem is maga, be is zártam.
Jah a mélt is kitöröltem, olyan felháborító.

Amúgy ja, hogy webisztán van a .log file-ban? Hmm.. Munkaügyi bírósűg, ha ezzel szüntetné meg az állásom, mehkérdezném, hogy (mivel internet elérésem engedélyezett) milyen oldalak látogatása engedélyezett? vagy milyen tilos? Ilyen nincs.
Mi minősül céges célnak?
Amit a vezetőség megtekint. Akkorlássuk azt a log file-t is, ahol ők barangoltak.,...
(szerintem ezt nem erőltetné senki)

megtisztelsz a válaszoddal.
@bazzgeth: Nem érti, mondom én nem érti a csávó!
@Kálmánbátyám: Bátyám ! Ön ehhez nem ért !

Nem mellesleg nekünk 1775 céges telefonunk van, 0 forintos másodpercdíjjal céges körön belül. Mit spórolsz a skype-pal ? Semmit. A chat nem munkaeszköz, de még az irc sem. Bizonyos körökben a support elérhető rendes csatornákon illetve ha nem, akkor nem supportálhat pénzért. :)

Megnyugtatlak, a policy-k születése nem hasraütésszerű, hanem tapasztalati tényeken alapulnak és a készítőik igyekeznek a jövöbe mutató részeket is beletenni. A policy-k készítését bízzuk hozzáértőre és ne szóljunk bele, hanem tartsuk be kedves Bátyám ! Ez az Ön dolga. ;)
@Kálmánbátyám:
"A szoftwerfrissítés tán azért jó, mert:
Biztonságosabb , gyorsab lesz a munka."

Erről a win98 telepítőjének az egyik hazugsága jut eszembe: Minden könnyebb és gyorsabb. Régi dosos programjai gyorsabban is megbízhatóbban futnak majd.

Lecserélnél mondjuk 5 ismert hibát (amire van javítás) 150 ismeretlenre? Hosszan kell tesztelni egy ilyen verziót, és mire letesztelik, már kijön 4 újabb minor version upgrade.

Ezért sincs elterjedve a vista, és ezért lesz bukó a windows 7 is :) (most nem mondom hogy linuxra kéne átállni, mert úgysem fognak jórészt)
@aachi2:

"amikor írok benne egy full guis akármit, saját osztályokkal, excel/outlook/word objektumokban, turkálás az neked a user szint?"

igen, ez default felhasználói szint. Hogy mit lehet belőle kihozni, az teljesen más kérdés. Eleve ez a GUI-zás valami atom vicces, egy őskövület tízéves Delphivel meg kis munkával olyan GUI-t kalapálsz össze (persze nem Vista alá, azzal már nem kompa), amilyet nem szégyellsz, ugyanis a grafikus erőforrásokat helyetted legyártja a háttérben a RAD. Ugyanez húsz éve iszonyat durranás lett volna, ma meg nem az. Word és Excel classok dettó.

Még ha magad kódolnád a az erőforrásokat a kis kezeddel, azt mondom, le a kalappal, de így?
@breQ:
"ellenben latom es ertem, hogy miert van, es forditott helyzetben en is pontosan ilyen policyt tartanek fenn"

sajnos ritka felhasználó vagy, de ez inkább a cégek hibája. A sajnálatos az, hogy az átlag felhasználót nem oktatják, hogy miért az van az IBSZben, ami. Csak ledarálják neki, hogy mit nem szabad, és kész... Így nyilván nem tudja, hogy miért, csak a pórázt látja az egészben. Ha lenne értelmes oktatás (arra erőforrás (idő, pénz, szakember)), akkor a kevésbé képzett kollégák is megértenék, hogy egy-egy tiltás miért kell...
@ohrana: Az íróasztalos hasonlat nagyon jó és találó ! Sokan nem is tudják, de ott, ahol az adat vagyon és nem fölösleges teher, ott este körbenéznek szúrópróbaszerűen, hogy üres-e az asztala a dolgozónak. Ha nem, elpakolnak róla és másnap a dolgozón keresik az eltűnt bizonylatokat, egyebeket.
@Gastroger:

"Mondjuk elsősorban én CSAK a usert figyelmeztetném, a cc az olyan necces.. :D"

Ha nem cc, akkor a user kitörli és letagadja, hogy ő bármit is kapott volna :) Vagy "valaki" kitörölte. Minden cégnél ott van ez a bizonyos Valaki nevű személy. Elrontja a géped, letörli a filejaid, homopornót tölt a vinyódra,és szétcseteli a világot. Senki sem látta még őt, de mindenért ő a felelős. Ő szokta elállítani a monitorod is! :D
@saabi:
Te észlény!

Már eleve ha csak a jogszabályokat nézed, az illegális szoftverekért az ügyv. ig. felel, ő pedig az it-vezetőt szedi elő.

Tehát azért basszák meg a céget, mert valaki felrakott egy játékot, a másik meg akit elküldtek, bosszúból felnyomta a bsa-nál.

Gratulálok!

Ilyeneket azok írnak, akik még sosem feleltek semmiért, a seggüket nem tették úgy oda, hogy szét lesz rúgva, ha nem megy.

Nem beszélve az admin jogon tomboló kártékony programokról (a szakértők azt tanácsolják otthon is a mezei felhasználásra hozz létre felhasználó jogú usert), az oprendszert megborító állítgatástól, telepítéstől, az illegális tartalmakról, a posztoló óvodás vagy csak szimplán éretlen???
@pappito: Remek policy!
@BKV reszelő: Jaja, az IBM-ben 300 ezer dolgozót kezelnek akik szinte mind használnak számítógépet. Nem különbözik az Indiára és a Magyarországra érvényes policy.
Iróasztal policy:
Minden asztalt a munkaidő után zárni kell.
Semmilyen irat az asztalon nem maradhat.
Könyv is csak nyomdailag kötött maradhat, amit te nyomtattál ki, vagy más olyan nem.

Ezeknek oka, az egyik legfőbb kémkedés a takarító személyzet.
@belekotty: Így van. Ezt egyébként nem kell belátnia a dolgozónak, fel is mondhat ! :)
@wzoli:

Nyilván csak egy noob user, akinek nem tetszik, hogy a smileycentralt nem tudja telepíteni az msnre, hogy csilivili animált smileykkal rohassza ki mások agyát munkaidőben :)
@Kedves Nard:
Aha, gáz ha a felhasználó jelszavát sokan tudják, legfőképpen magának árt vele...
24/7 az nem olyan rossz, 24 napon át, 7 órában. Gondolom ezt a blogot is munka közben írod a cégtől...
@Kedves Nard:
"Szóban kaptam" cc-t egy világbajnok letöltésállományért (cset, de ilyen munkahelyról is menő, szóval chat.hu pld nem meg, teszem hozzá jogosan !!!!)

Elszégyelltem magam, többet sose.
@BKV reszelő:

"Nem mellesleg nekünk 1775 céges telefonunk van, 0 forintos másodpercdíjjal céges körön belül. Mit spórolsz a skype-pal ? Semmit."

Szerintem egy kissé beszűkült a látásod!
Csak a te céged létezik a világon? Más szituációt el sem tudsz képzelni?

Én pl. szervizmérnökként dolgozom a volt szoci országokban, a közel keleten és afrikában. A gyárakkal (1 uk, 2 usa) és a többi mérnökkel mi pl. skype-on tartjuk a kapcsolatot. minden ügyfélnél van net, és mindenhol engedik használni a saját hálózatukat. Szerinted mennyit spórolunk a skype-al?
Ne CSAK a te aspektusodból nézz mindent, próbálj kicsit nyitottabb lenni!
@mavo: Vazze, ez asziszi mert írt egy scriptet, rögtön programozó. :-))
Az ijennek hijába magyarázol!
@bazzgeth: voltam mar a masik oldalon is - valszin ezert. :)
Amugy nalunk a haborgokat altalaban megnyugtatja az, hogy a szabalyok mindenkire vonatkoznak - managerre, igazgatora, gyalogbekara.. nincs kivetelezes..
@mavo:

"igen, ez default felhasználói szint."

VB scriptben guit, classokat programozni? office objekteket használni?

default mari néni is tudja az ECDSL vizsgájával?

egyre röhejesebb érvekre kényszerülsz ahogy görcsösen próbálod nullára diszkreditálni a tudásom.
@Loglift: Értem amit mondasz és nincs is vele baj, de Bátyám másképpen értette szerintem.
@Loglift: Ez természtesen egy más helyzet, erre valók a úgynevezett travelel user policyk.
Az nem normális vállalati kategória, ahogy a szervízmérnökök sem akik az ügyféltől jelentkeznek be a céghez.
Fogadjunk onnan nem is updatelhatod a raktárkészletet!
Azért hogy építő jellegűt is hozzászóljak:

ésszerű policy azért kell, hogy az IT garantálja a szoftvereid (munkaügyből használt), és a vasad folyamatos működését +
a hálózat, a szerverek, a cég teljes informatikájának problémamentes működését

biztosítja a vezetőség számára, hogy a dolgozók munkaidejüket dolgozással töltsék, viszont minden fent legyen és MŰKÖDJÖN a gépen, hogy a munkáját el tudja végezni

biztosítsa a legalitást, védve ezzel mindenki seggit.

Ha 3 naponta kell újratelepíteni, vagy 1 óránként odamenni hibaüzeneteket kezelni, lerohadt hálózatokat nézni, vírust kergetni, betörésekkel foglalkozni, mert a kis butus user buzerálja a gépét, az neked a legrosszabb kis felhasználó, mert a munkád nem lesz kész és a főnök megkúr, hiába mutogatsz az IT-re hogy szar volt a géped.
@Loglift: nalunk az ilyen esetre kulon dedikalt internetet kapnal pl, ami fizikailag szeparalt a ceges lantol de meg az internet hozzaferesetol is, es sajat gepet/laptopot kene hasznalnod erre.
@Kedves Nard:

"Minden cégnél ott van ez a bizonyos Valaki nevű személy. Elrontja a géped, letörli a filejaid, homopornót tölt a vinyódra,és szétcseteli a világot. Senki sem látta még őt, de mindenért ő a felelős. Ő szokta elállítani a monitorod is! :D"

Na, ez mondjuk abszolút találó. Sajnos.
@aachi2: igen, ez a trained user szint. Ez még classokkal lejjebb van mint egy programozó, egy senior programozó, vagy egy system admin. Ez van haver, ráadásul a fizuban is megláccik.
@BKV reszelő:

Akkor én kérek elnézést!
@Loglift: internet, saját hálózat
erre találták ki: VPN
@Kedves Nard

Na végre ! Valaki kimondta !
Persze, csak mit csinálna az a sok csk Win.hez értő rendszergazdi ?
Istenem, nem kellene szoftver venni, stabilabb lenne a rendszer, nem kellene vírusírtókra költeni, etc. etc.
De akkor kitől kapna repi ajándékot az IT igazgató ???
@belekotty: nem hiszem azt. nem is írtam, hogy az vagyok.
@belekotty: ezért jó a recesszió, már nem jönnek a takkerok minden nap :)

a clean desk poliszi meg okosság is lehet meg nyűg is, okosan kell alkalmazni.

Nálunk mondjuk nincs poliszi a színes nyomtatásra (dolgoztam olyan helyen ahol az is súlyos korlátozás alá tartozott) ellenben a HR tolmácsolta a board kérését, hogy akinek nem feltétlenül muszáj, az ne nyomtasson színesben, költségcsökkentés van.

Kolléganőm aznap kinyomtatta a gyerek képét, senki nem szólt. Azóta se. Azóta se nyomtat színesben. Felnőtt emberek.

Mondjuk én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a felhasználók az erre szolgáló rendszerben saját maguk rögzítik a hibákat vagy az igényeiket, 10-ből egy telefonál vagy jön oda. Sőt a többség képes használni az URGENT-en kívül más prioritást is, ha nem azonnali megoldást kíván a dolog. Lehet ám a felhasználót oktatni is, nem csk kioktatni.

Sőt, én ott ülök köztük, nem valami távoli, eldugott, mégaceokártyájasenyitja vasajtó mögött tetrisezünk egész nap. Látják a monitorom, ha akarják.
@BKV reszelő:
"üres-e az asztala a dolgozónak. Ha nem, elpakolnak róla és másnap a dolgozón keresik az eltűnt bizonylatokat, egyebeket. "
Ez nagyon vicces. Biztos jó móka.
Mi meg postitekkel ragasztjuk tele a monitorját, aki előlhagyja a szendvicsét, mert múltkor gyik munkatársunk a szalvétára írt fel egy telefonszámot.
Erre Margitka néni ( a takarítónő), megtalálta, és felhvíta. lenyúlt tőlünk egy 2,5 millás projektet, mert belépve az egyik szgépbe ( a jelszó egy kóláskupakon volt a szemétben), szerkesztett egy céges elektronikus aláírt pdf file ajánlatott a konkurenciának.

skype vs mobil:
nekünk sincs skype, csak a felsővezetésnek.
Múltkor az egy telepen elbaszódott a gsm modem, vagy antenna, vagy miafasz. Na baszhattuk az ingyenes telefonálást.
Nemhogy ingyen, sehogy sem értük el őket.
@Kálmánbátyám:

Hidd el, ha a linux lenne az elterjedtebb, akkor lenne rá több vírus is, meg exploit is. :) Teljesen mindegy milyen rendszer, valaki megmondta már előttem, hogy a mesterséges intelligencia, soha nem tudja legyőzni a természetes ostobaságot. Mindenki tudja, hogy az ideális hálózaton, nincsenek userek.
@pappito:
egy 700 fős cégnél mindig akad, aki lemásolja a vizsgaanyagát vagy a receptkönyvet
Amíg egy 1-1 alkalom volt, még akkor sem szóltak, de amikor ripsz-ropsz 1 millió oldal lett a fénymásolóban, akkor azért kódok kerültek a gépre.
@belekotty:

"igen, ez a trained user szint. Ez még classokkal lejjebb van mint egy programozó, egy senior programozó, vagy egy system admin. Ez van haver, ráadásul a fizuban is megláccik."

ergó nem default. és classokkal feljebb van mint mari néni az egerével.
@belekotty:

Miért nem normális az ügyfél internetkapcsolatát használni?
Még soha semeilyik országban nem volt ezzel probléma.

Ha a központi szerver(eke)t akarom elérni arra meg van egy Corente-Client a laptopomon.

Itthonra (HU) meg van vezetékes internetem meg mobil is amit a cég fizet.
@aachi2: De, próbáltad, hátha hasraesünk tőle!
@pappito: Nem annyira vicces, az ipari kémkedés a recesszióban felétékelődött.
@Gastroger: lehet te viccesre veszed ezt az asztal dolgot, az IBM-ben ezt annyira komolyan veszik, ha kinnthagytál cuccot rosszpont (3 kirúgás) ha ez biznickritikus anyag vót, akkor azonnal röpülsz.
@Gastroger: Ezen itt elviccelődhetsz, de ha bekerülsz egy nagy céghez, akkor ne lepődj meg, ha kipenderítenek, amikor ilyen "laza" akarom mondani hülye vagy.
@wzoli:

Amit a világ BÁRMELY (ahol van hozzáférés) sarkából INGYEN tudsz használni?

Nem bonyolítod túl egy kicsit?
@Loglift:
Azért nem normális, mert ha a drága jól felkészített laptopod bedugod a hálózatukba és beszívsz egy trójait vagy vírust, azt utána a saját cégedhez is beviszed!
Ergó fordítva ugyanez, ha Te viszel be eleve valamit és fertőzöd fel az ügyfél hálózatát nem lesznek hálásak, de ügyfelet is veszíthetsz!
@belekotty:

ha próbáltam akkor mondd már meg hány óra hány perckor írtam ilyet.

mi a fasznak kell most már hazudozni is?
Jah igen,
Oké hogy recepció van, meg lófasz, de mindenért, fentiekért, netezésért, nyomtatásért... Nem a munkahelyi vezető felelős???? (Az IT csak szolgáltasson)

Mert van aki szerint:

- Munkaidőben tilos a netezés
- Munkaidőben a munka jellegű netezés is tilos
- munkaidőben nincs ebéd, kávé, cigi, monitor (nemtomhogyhíjják) szünet.
- munkaidőben a munkavállaló csak a m unkával foglalkozhat
- nincs 1 darab magántelefon sem, kömben kirúgás
- nincs freemail, gmal ecetera = kirúgás.
- nincs ebédbehozás, a vállalati konyhás/büfésnénit, minek fizessük??
- 7.00- 17.30 ig tilos a villanykapcsolás, van elég természetes fény.
- a túlórázó munkatársak fizetéséből le kell vonni nyáron klíma, télen a fűtésköltséget.
- figyelem szarni kizárólag az üzem területén, ebédidőben elfogyasztott ételtől lehet, az arra (mellékletben) kifüggesztett időpontokban.
@Gastroger: "Mondjuk elsősorban én CSAK a usert figyelmeztetném, a cc az olyan necces.. :D"

ezt nem en dontom el, ez az ugyemenet. auditon ezt kerik tolunk szamon.

"Én meg rákattintottam, mert éredekel, sőt munkámhoz tartozik az ágazat eredményeinek figyelése, erre nem egy bazi nagy csöcs jött be?? Jujj szégyelleem is maga, be is zártam.
Jah a mélt is kitöröltem, olyan felháborító."

annak a linknek a vegen masik nagy csocs is lehetett volna, ami az IT-nak csocs. ezert vannak nalunk tiltva a webmailek es az ilyen oldalak. mellesleg hirportalok elerhetok tolunk, senki nem is szol, ha valaki ft-t, indexet, origot, barmit nez. ez a teamleaderek hataskore, hogy xy user megengedheti-e a maga munkatempoja es produktivitasa mellett a hirolvasast.

"Amúgy ja, hogy webisztán van a .log file-ban? Hmm.. Munkaügyi bírósűg, ha ezzel szüntetné meg az állásom, mehkérdezném, hogy (mivel internet elérésem engedélyezett) milyen oldalak látogatása engedélyezett? vagy milyen tilos? Ilyen nincs.
Mi minősül céges célnak?
Amit a vezetőség megtekint. Akkorlássuk azt a log file-t is, ahol ők barangoltak.,... "

jellemzoen a proxylogot csak kulon keresre nezzuk meg, amikor egy tl, vagy pm xyra rakerdez, hogy nezzuk mar meg, mivel tolti az idejet. egyebkent nalunk az, hogy senkinek nincs kibuvo a proxy alol azt jelenti, hogy senkinek nincs kibuvo a porxy alol. tehat a managementnek sem. magancelu netezesre pedig - mint fentebb irtam - vannak kulon gepek a konyvtarban, amik el vannak szeparalva a halozattol es ubuntu van rajtuk.

mellesleg en tovabbra is eroltetnem azt a gerincprobat, miszerint ha valaki alair egy munkaszerzodest, akkor legyen szives a sajat oldalat teljesiteni. a ceg, ahol dolgozom igen korrekt, a fizeteshez atomorat lehet igazitani, a cafeteria az egyik legjobb az orszagban, sajat edzotermunk van, sajat uzemorvos, egeszsegkartya, eves berlet/uzemanyagpenz, udulesi csekk, eves bonusz, eppencsak a golyokat langyos kiskanallal masszirozgato thai lanyok hianyoznak;-)

szerintem erdemes megkotni azt a kis "kompromisszumot", hogy a ceges tulajdont arra hasznalom, amire a ceg engedelyt ad...
@aachi2: Pont ezért sokkal veszélyesebb mint a marinéni.
@Loglift: Dolgoztam sok multinak, ezt a dolgot mindenütt nagyon veszélyesnek itélik. Attól függetlenül engedik, de nagyon korlátozzák.
Vicces de amikor én egy IBM számközpontban dolgoztam, az egyébként rendes belépővel rendelkező IBM szervizes laptopját sem engedik be a hálózatba csak úgy!
Nem hogy egy külsősét! Arra egyszerűen nem lehetett engedélyt kapni!
@wzoli: mi csak 160-an vagyunk, elég komoly pénzügyi résszel, és nem is nagyon ér rá senki csak úgy fénymásolgatni. 1-2 oldal meg nem számít. a célszoft meg havonta 4x összeszedi a masinák számlálóállásait, hóvégén meg küld összesítőt. sosincs semmi kiugró, kár az időt pazarolni a kódozgatásra.

Telefon dettó. Én havonta reportolok telefonon szingapúrba, kéthetente Au-ba. Valószínűleg nem lenne semmi, ha Mo-t hivogatnám, de nem teszem. Megoldom itthonról szkájpon. Nincs kód a telefonokon.

Ellenben harminc naponként kötelező jelszócsere mindenkinek, uccsó 12 jelszót nem lehet, kell betű, szám, spec karakter. utálják a népek, de ez van. (ezt találta ki a német központ) Lehet értelmesen is, van átmenet a munkatábor és a romkocsma között.
Nem értitek a blogolás alapjait :) Itt egy "nem jó" cikk és 450 kommentet kapott, többet mint az előző 20-ra együtt.
Nincs rossz reklám :)
@aachi2: Amikor leírtad hogy te ilyen olyan scripteket írtál. Ezen egy rendes renncergazda szénné röhögi magát. Az nem programozás. Mé nem azzal jössz hogy tudod a béziket? :-))
@aachi2:

hm, nem is tudom, ki írta le, hogy tiszteli az önképző júzert, biztos te voltál. És kurvára nem akarom szétszedni a tudásodat egészen addig, amíg nem lépsz egy ponton túl.

Valamint amíg nem kattansz rá a fekete-fehér gondolkodásra. A felhasználói szint nem csak Mari nénié. Nem véletlenül ősellensége a sysopoknak a MS-buzerátor helyi srác.

Példánkban az ECDL vizsgás default Mari néni és te is júzerek vagytok, akármennyire is úgy érzed, hogy te már másik, sokkal felsőbbrendű kasztba tartozol. Hát nem. Már ha valóban csak azzal foglalkozol, amit leírtál.

A VB és társai - akár tetszik, akár nem - felhasználó szintű holmik, akármennyire is jól használhatók, nem véletlen, ha esetleg nem C-t, vagy hasonlót használsz. Ha igen, akkor meg nem értem, mit viccelődsz itt. Nem teljesen a te hibád, ha azt hiszed, ezek profi cuccok, a MS üzletpolitikájának az eredménye.

Érdekes módon a .NET pack nem VB scriptből áll, és még érdekesebb módon az MS nem a VB scriptet, hanem a .NET packet ajánlja úgy általában programfejlesztésre. Ha már MS.

A felhasználói szinten belül te tényleg más kategóriát képviselhetsz, mint Mari néni, de attól még felhasználói szinten mozogsz. Tök jó, hogy ilyeneket tudsz, csak sajnos ettől még egy szinten nem léptél túl.

Persze az is lehet, hogy a programozók négy-öt éven keresztül csak a faszukkal játszanak a főiskolán, és semmivel sem tudnak többet, mint te, csak hát a fene tudja, ez nem túl életszerű.

De mondok neked valamit: szaladj el valami komoly fejlesztő céghez, és add el a tudásodat. Ha felvesznek, és egy év múlva is ott dolgozol, akkor tudsz valamit.
@Gastroger:
munkaidőben ne netezz, dolgozz bazdmeg
ha ahhoz kell, akkor meg szintén dolgozol
az ebédszünet ki van jelölve

Amiket te írsz és nem túlzások (azokra nem is reagálnék), azok vagy pénzbe kerülnek a munkáltatónak vagy kerülhetnek.

Ha Neked lenne egy vállakozásod pölö 8 fővel, örülnél ha a kialkudott fizudon felül befizethetnél 150 ezret telefonszámlára???? Nézd már a másik oldalt is henyekirály!
@Loglift: nagyobb cégnél lehet, hogy fentartanak egy publikus internet kijáratot a vendégeknek, de nem általános....de

idegen gépet nem engedek a hálózatra, ha nem tudom elszigetelni.

és idegen helyen nem megyek fel a hálózatra -csak VPN-nel- mert lehallgatható a kommunikáció és adatok szivároghatnak ki.

egy IT pro
@BKV reszelő:
@ belekotty:

oké, van ahol elképzelhető ilyen mértékű szabályozás az ipari kémledés miatt, de azért a legtőbb cégnék, (oké, hogy nem hagysz elől mindent az asztalon), de a hátad mögött lévő 600 mappát, vagy lefűző, vagy hovják, se pakolod be páncélszekrénybe.
Nálunk legalábbis nyitott polcon van, hogy napközben gyorsabban tudjunk vele dolgozni.

Oké, ahol éppen az új légvédelmi rakétarendszer kifejlesztése a cél, ott nem hagyjuk az asztalon a tubulenciaterveket, de ahol nem ekkora "államtitokról" van szó. Ott tulzás.

Bocs, ha megsértettem valakit, meértem ezt is.
@pappito: Kis és nagybetű is nem kell egyszerre? Mert akkor gagyi. Jó, jó, csak vicceltem. :-))
@hamlet79: Ez a téma sokkal több mint a blog eredetileg itt kijön a nagy programozó/informatikus - lúzer örök ellentét.
@Kedves Nard:
De ez nem magyarázat arra, ha valaki maradi.
Windows rendszereken is vannak ( sőt azon vannak leginkább ) korszerű megoldások, amik a munka hatékonyságát , a felhasználók közérzetét javítják.
Ez pedig takarékosság.
Nem a kövület Win98 -asok foggal-körömmel való életben tartása.
off
Amúgy a Win7 szerintem is kisebb bukta lesz :-)
on
@Gastroger:

már megint a végletekben gondolkodás. Jelzem, ismertem olyan céget, ahol 15 percenként (negyedóránként, ha úgy jobban tetszik) rögzítened kellett, hogy mit csináltál. És mielőtt beszólnál, ez tőlem nagyon messze áll.
@belekotty:

Én tényleg nem értek hozzá, de általában úgy adnak hozzáférést a nethez, hogy az ő belső hálózatukat én nem látom.


Persze nem is szupertitkos számítógépközpontokban dolgozom, az biztos más tészta.
@pappito:
a jelszócsere pont azért van, hogy folyamatosan ellenőrizhetőek legyetek

Sokféle policy van, nem jó vagy rossz, hanem munkától függő.

Van ahol erősek a korlátok, de ezért nem is figyelnek a fh-ra, mert úgy sem tud sok mindent csinálni munkán felül.
Van ahol kevés a korlát, de megy a naplózás, a figyelés.

Én az előbbi híve vagyok, a főnököknek, it-seknek semmi közük a személyes dolgaidhoz!!!

A lenge policy mindenhol addig megy, amíg be nem üt a ménkű. Ez pedig mindig csak idő kérdése.
@pappito: AS/400-at használtok ? :D
@BKV reszelő:
na az egy igen biztonságos rendszer, én speciel szeretem!
@belekotty: az ipari kémkedésnek nálunk nem sok értelme van, de a cég más telephelyein, gyártásban, tervezésnél SOKKAL szigorúbb szabályok vannak, mi irodisták vagyunk. De azért van clean desk poliszi, csak nem ölnek érte.

A taki meg bizti cég meg több soron is ellenőrizve van.

A tervezésnél sok helyen még a saját, magátuljdonú mobilodat sem viheted be. Mégse sírnak, hogy embertelen. Na de ott érzékeny dolgok vannak, érthető.
@Kálmánbátyám: "Amúgy a Win7 szerintem is kisebb bukta lesz :-)"

nem vagyok egy picpuha fan, de nekem fent van az rc az itthoni gepemen lassan ket honapja...

megdobbentoen jo:-)
@Gastroger: Nem is, csak 1*űen kulccsal zárt szekrénybe. Ami az asztalon van azt simán el lehet olvasni. Főképp miközben törlik az asztalról a port.
Egy ajánlatnak elég a címét elolvasni amelyről nem értesült a konkurrencia hogy kértek ilyet.
Pl az a címe hogy "Nagyfeszültségű transzformátor üzembe helyezése a Közraktár utcába."
Szerinted mennyi időbe kerülne egy villamos iparággal foglalkozó cégnek rájönni hogy ki kérte az ajánlatot?
@türannos:

Én tényleg nem tudom, hogy hogy működik, de az elmúlt 3 évben jártam vagy 20-25 cégnél kuvaittól angoláig de sehol nem volt vele problémám.
@wzoli:
szabin vagyok, henyekirálykodhatok. :)

Szerinted a munkahelyi vezető nem látja, hogy valaki csak telefonálgat, netezget munkaidőben? Akkor valogbarúgja.
Utána nefélj nem fog senki sem telefonálgatni orrbaszájba.
A céges telefon költsége (kóddal), számlarészletezés.. lekérdezhető..

Viccelsz? Te sose 1 magántelefon, egy magán e-mail (helló pénteken foci?) cégtől?
Mert ha igen, akkor Te is súlyosan megkárosítottad a céget.

Nem azt mondom, kell határ. De azért vannak a kabbefaszom középvezetők, mint én. (mondjuk én inkább lejjebb, de mindegy) :)
@wzoli: Az. A linux vs. windows harcokon mindig röhögőgörcsöt kapok, bár hajlok a linux felé, de akik ilyen flame topicokban összeugranak a két ócska oprendszer ellen/mellett azok még nem láttak igazi operációs rendszert.
@belekotty: na jah

clear desk policyre nalunk is nagyon harapnak..

sosem tudhatod, hogy akit a takarito ceg odakuld, az kinek a kije...
@belekotty: de kell kisbetűnagybetű is :)
@Loglift: No látod! Pl nálunk a géptermi hálózatot amiből a szervereket kontrolláltuk, kivülről nem lehetett látni, fizikailag szeparált háló.
Még a szomszéd folyosóról sem. A renccergirizda ha akart valamit, battyogjon be a géptermbe.
:lol: pont most tiltottam le egy rakat honlapot... :-)

De nálunk azért nem olyan kőbe vésettek a szabályok... Ha a munkatárs tud ésszerű indokot, akor teszünk kivételt. Egyébként az általunk legjobbnak tartott programok vannak telepítve és azt lehet használni. De nyitottak vagyunk...
@mavo: Nem szólok be ismerős a téma.
Sőt pont egy informatikus ismerősnek kellet ezt csinálni.
Kreatívnak kellett lenni, mert mondta, hogy a végén elég nehez tudott kitalálni új dolgokat. :D
@wzoli:

"Én az előbbi híve vagyok, a főnököknek, it-seknek semmi közük a személyes dolgaidhoz!!!"

nyilván, mert a személyes cuccaidnak semmi keresnivalója a céges gépeden...
ha meg felmásolod, ne csodálkozz, hogy eltűnik egy újratelepítés alkalmával... sok helyen rendszeres időközönként válogatás nélkül újraimage-elik a gépeket...

"A lenge policy mindenhol addig megy, amíg be nem üt a ménkű. Ez pedig mindig csak idő kérdése. "

ezt aláírom, az általános mentalitás, hogy "óóó, velünk nem történhet semmi baj"
találkoztam már olyannal, hogy egy jól menő ügyvédi iroda nem akart mentőegységet venni, mert sokallták a 250e HUF-os árat...
aztán egy költözés után derült ki, hogy az áramhálózat eléggé ramaty, egy apróbb áramköri hiba és egy "helyi páverlyúzer" segítségével mindkét szerverüket, és az adataikat ideiglenesen elvesztették... 3 ember kb 40-45 órai FOLYAMATOS munkája mentette meg őket... aztán megkapták a számlát az adatmentésről, és finoman utaltunk rá, hogy kezdjék el összehasonlítani a mentőegység árával... egy héten belül megrendelték...
@wzoli: "a jelszócsere pont azért van, hogy folyamatosan ellenőrizhetőek legyetek"

????@BKV reszelő: AS/400 nálunk nincs, de lehet, hogy a cégnek van valahol, fene tudja. (amúgy nem értek hozzá)
@Gastroger: 80 telephelyünk van. Kamerázzuk be, hogy mindenki lássa vagy egyszerűbb korlátozó rendelkezésekkel szabályozni mindent ?
@az igazi Sipi:

Otthonra jó :) De vállalati környezetben nem tennék vele kísérletet. Gondolom sejted mit okozna Gipszné Szaladó Arankának egy tök más GUI :)
@Gastroger:
Ahol én voltam 700 fős cégnél ott nem látta a vezető ki hova telefonál, egy hónapig lekérdezhető volt és igen macerásan kinyerhető, így talán egyszer volt rá példa. Meg lehetett volna oldani a figyelését, de nem volt szándék rá.

Egy párszáz fős cégnél valakit valagba rúgnak a másik osztályon nem is hallanak róla.

Nálunk nem olvasták mások emailjét, egyszer nézték meg mit internetezett (igaz szárve volt, pornó, warez nem és csak fix portok engedélyezve), a felhasználók látták, ha a gépükre léptünk, nem tudtuk a jelszavaikat.

1 telefon és egy mail szerintem sem gond, de ez a LEGKEVÉSBÉ jellemző és ritkán érinti a céges policyt!
Én meg a munkahelyemen (webfejlesztőcég) linuxot használok, és senki nem szól bele, hogy mit teszek rá, mert azt sem tudják
hogy mi az. Mikor jöttem és láttam a többéves haldokló ikszpét a nekem szánt gépen, első dolgom volt hogy formázással telepítettem
a webes fejlesztésre nekem leginkább bevált op.rendszert és programokat. A többiek csak szívnak a vírusokkal meg az 5 perces bootidővel,
engem meg nem zavar. csak vezetés kérdése, hogy mennyire látja be, hogy ha tudod mit csinálsz, és jól csinálod, akkor csesztet-e a
kikapcsolódásra szánt időd saját felhasználásáról. Az ilyen többszáz fős cégek betonmerev hozzáállása meg teljesen rendben van, hiszen ahol az
egy vékonykliensben egy ablakban lévő excelbe kell beírni naponta 10 órában termékszámokat, ott tényleg ne jutubozzon, hiszen nyilván
nem kreativitásáért fizetnek, hanem droidmunkát végez. Akiknek meg annyit mondanak, hogy "ez az izé ezt meg ezt csinálja, old meg", így kénytelen
gondolkodni, annak muszáj emberként dolgoznia, amihez hozzátartozik a szünet, a kikapcsolódás is. És mi mást használna ebben az időben, mint
az orra előtt lévő számítógépet? Ha a 10 perces kikapcsolódásaként a munkaerő pingpongozni akar, hozzon otthonról egy pingpongasztalt? Bowlingpályát?
És mennyi időt fog elvenni az asztal összerakása vagy ha agyagozni szeret a kemence felfűtése, vagy bármi más? Ha a gép előtt ül, miért ne nézhetné
meg a leveleit, profilját a közösségi oldalán, stb?
@mavo:

"A VB és társai - akár tetszik, akár nem - felhasználó szintű holmik, akármennyire is jól használhatók, nem véletlen, ha esetleg nem C-t, vagy hasonlót használsz."

még jó, hogy nem C-t használok, amikor annál sokkal kényelmesebb célravezetőbb eszközök is vannak sok feladatra. A C nem jó mindenre.

"Nem teljesen a te hibád, ha azt hiszed, ezek profi cuccok, a MS üzletpolitikájának az eredménye."

az meg nem a te hibád hogy egy primitív köcsög kis fasz vagy aki folyton azt bizonygatja hogy én hülye vagyok. nem mondtam hogy ezek profi cuccok, nem is hittem.


"Érdekes módon a .NET pack nem VB scriptből áll, és még érdekesebb módon az MS nem a VB scriptet, hanem a .NET packet ajánlja úgy általában programfejlesztésre. Ha már MS."

Van a .NETben VB. A VB script soha nem volt programfejlesztésre szánva, office automatizálásokra van.Ezek után minek ajánlaná az MS programfejlesztésre, és mi az istent keresne a .Netben ?!


azt is fel lehetne fogni végre, hogy nem programozónak akarom itt eladni magam. csak jelezni szeretném hogy nem minden user olyan hülye mint ahogy azt ti hiszitek.
@Gastroger:

figyu, én elhiszem, hogy ez neked vicces, de pl. egy gyógyszergyárba be sem teheted a lábadat belépőkártya és _kísérő_ nélkül.
tegye fel a kezét akinél van _működő_ disaster recovery :)
@pappito: Jelszó policy-ról gondoltam...mindegy :)
@az igazi Sipi:
Itt most a vállalati felhasználásról van szó.
Otthonra megveszed, mert a boltban az van telepítve a gépre, vagy mert kíváncsi vagy rá.
De a Vista bukását többek között az okozta , hogy a legnagyobb piac, a vállalati, intézményi felhasználók világszerte fütyültek rá.
És a Win7-re is fütyülnek, itt az Indexen is volt egy hír arról, hogy az amerikai vállalatvezetők 65 % nem tervez OS váltást az eljövendő 2-3 évben.
Most meg képzelj el egy hazai céget, ahol még a Mozillát sem engedik feltenni a jó kis IE6 helyett.
@bazzgeth: 3 adatmentéshez értő informatikus 40-45 óra munkáját úgy milla közelinek saccolom. :-))
@pappito: jelentkezem.
@aachi2:

na jó, akkor váltok én is hangnemet. Egészen idáig próbáltam udvarias lenni veled, ellentétben az _összes_ ide írogató szakmabelivel, akik az elejétől kezdve konzekvensen leugattak téged, de be kell látnom, igazuk volt, amikor nem álltak le veled vitatkozni: felesleges.

Összeszedtél ilyen-olyan tudást, és azt hiszed, kurva okos vagy. Hát lószart.
@Kedves Nard: megjegyzem, nekunk a domain policy a jelenlegi xp-kre raszogeli a fix guit, a juzer nem piszkalhat hozza, meg desktop wallpapert sem tud cserelni...
nehzeti a hetente valtozo ceges onfenyezest.

tehat nincs tok mas gui..:-)

mondjuk volt mar olyan juzer, aki emiatt _engem_ kuldott el a fasiszta barcabitorlo anyamba...

szoval kurva alacsony a kerites, az teny..:-)
@pappito: IBM. Féléves gyakorlatok vannak, hogy nulláról vissza tudunk-e állni.
Hungária Biztosító dettó. Ők félévente kimennek a mentéseikkel Münchenbe és be kell mutatniuk hogy egy szűz gépen fel tudnak állni az esti mentés adataival.
Az IBM-nél volt olyan ügyfelünk, aki bejelentés nélkül jött ellenőrizni a disaster recoverit.
@az igazi Sipi:
Ez az: alacsony kerítés kamerával nagy büntivel ha átmászol
vagy magas kerítéssel, kamera nélkül
@Stimpak:
"vékonykliensben egy ablakban lévő excelbe kell beírni naponta 10 órában termékszámokat, ott tényleg ne jutubozzon, hiszen nyilván
nem kreativitásáért fizetnek, hanem droidmunkát végez."

picit vegyél vissza. az excel igen sokmindenre jó az adatrögzítésen kívül. meglepődnél. ráadásul sok db-megoldásnak, döntéstámogató rendszernek is kimenete, nem kell hülyének nézni az excelben dolgozókat, csak mert nem szabadelvű "fejlesztők" akik ukmukfukk linukszokat installálnak.

a droidmunka az adatrögzítés, mint a szalag mellett csomagolás, igaz. De nézzél már be egy komoly cég pénzügyi osztályára egyszer.
@belekotty: én abszolút mellékesen (mint volt nagy-kék-dolgozó) megjegyzem, hogy a nagy policyzásban egyetlen dologról megfeledkezel. Mivel sokadszorra is hangsúlyozod, hol dolgozol és hogyan, tudatosan és folyamatos megsérted az erre vonatkozó policyt. Magánemberként beszélj és a céges példálózást hagyd abba :D
@belekotty:
Ez viszont jó lehet, tetszik :)
@Stimpak:

"És mi mást használna ebben az időben, mint az orra előtt lévő számítógépet? Ha a 10 perces kikapcsolódásaként a munkaerő pingpongozni akar, hozzon otthonról egy pingpongasztalt? Bowlingpályát? És mennyi időt fog elvenni az asztal összerakása vagy ha agyagozni szeret a kemence felfűtése, vagy bármi más? Ha a gép előtt ül, miért ne nézhetné
meg a leveleit, profilját a közösségi oldalán, stb? "

meg lehet oldani, hogy ne a munka rovására menjen...
például, hogy a közösségi oldalak (fb, wiw, myvip stb.) 9.00-17.00 között tiltva vannak... 17.00 után viszont bárhonnan elérhetőek... (ennek általában az az eredménye, hogy értelmesebben töltik a szabadidejüket a felhasználók, mert egy perccel tovább sem hajlandóak maradni). Az óránkénti szünetnek pont az a lényege, hogy a szemedet pihentesd, és, hogy mozogj egy kicsit... Aztán ordítva keresed a munkavédelmiseket, hogy "meghíztam és szar a szemem, biztos a cég tehet róla..." Ezek a perek viccesek tudnak lenni... Vagy van dedikált gép, ahol azt böngésznek, amit akarnak... a szünetekben oda át lehet ülni, és ennyi...
@mavo:

az nálad az udvariasság, hogy folyamatosan hülyének állítasz be? nem csodálom hogy ekkora tapló vagy.
@belekotty:

kénytelen vagyok belátni, hogy igazad van.
@JClayton: Hát ezt rosszul tudod, mert a céget példaként állítani mások elé, nem sérti az IBM viselkedési policyt. Alaposabban el kellene olvasnod. Ja és én sem vok már IBM-es! Tehát a volt cégemről igen is jogom van pozitív kijelentéseket tenni.
@belekotty: korrekt!

Nálunk is elhordja egy cég a mentéseket a kis tudifanti, raktárába, ha letérdelünk, akkor 4 fontos szerverünk egy óra múlva megy. Hát levelezés nem lesz :)

És az az egy óra is nagyon fájna, elcsúszhat ott egy szabad szemmel jól látható összeg.
Maradjunk annyiban hogy ez cégspecifikus.

Mind adat, mint takarítás szempontjából.

Én tökmindegy, hogy lefűzök, vagy előlhagyok valamit, a dossziék nyitott polcon vannak.
Annyi eszem van, hogy bizalmas infót nem hagyok elől, persze... De egy ügyintézőnek a fecnije, ha elől marad (holnap jön a kamion LKW-180 a rendszám, 100758-as rendelés) azt Margit néni a takarításkor nem fogja elfaxolni a konkurenciának.

@wzoli:
700 fős cég. Én is kb. De alattam kb huszonvalahány ember dolgozik, és LÁTOM, mit csinálnak nap mint nap. (céges- magán telefon, net stb.)Ott is van műszakvezető , vagy ilyesmi, nem? Aki állandóan a meggyespite receptjét beszélgeti meg munkaidőben a szomszédjával, az előbb-utóbb feltűnik. (Ha nem neked, annak akit lebaszol magántelefonálgatás miatt :) )

@Mindenki:
Tegye fel a kezét aki nem kap/küld egyetlen magán jellegű e-mailt sem, vagy nincs egy darab magánjellegű kép a vinyóján. (barátnő, kirándulás stb.)
Amúgy kinek mi a háttere, mert ugye mindenféle jogvédett képet nem lehet ám letöltögetni. MIndenkinek a kis windowsos dombocska?
@Kálmánbátyám: a vista egy eroforraszabalo buggyujtemeny volt, amikor kijott, akkor iszonyta penzekbe kerult volna hozzafejleszteni a vasakat egy nagyobb geppark eseteben. azota a memoriaarak egyenesen rohejesek, 2g ddr2-t mar 6000 btto alatt megveszel kiskerben. azert 2006ban meg nem egeszen igy volt.

jo az xp, de akarhonnan nezzuk, csak egy 8 eves cucc. imho a win7 lesz olyan jo.

a cegek egy dolog miatt nem akarnak os-t valtani, mert a vista netto cida volt. kell egy kis ido, amig ezt elfelejtik redmondnak, mint a windows me-t, pl..;-)
@mavo: Ja. Ez nyilvánavaló volt amikor az első 3 mondatára vagy tizen ugrottak rá lehülyézni, csak te azt még esetleg nem olvastad.
@pappito: nem nézem le az excelben dolgozókat, és nem kevertem össze az excelben _tényleg_ dolgozókat a sima táblázatként használt felhasználásával. Az excelt rengeteg helyen egyáltalán nem arra használják, amire való, és nem használják ki a képességeit sem. Én ezekre a helyekre gondoltam. Ahol 100 cellába egyenként beírják a számokat 1-től 100-ig..na, erre gondoltam. Láttam élőben, becsszó, már 70-nél járt :)
erdekes, hogy sok it-s magara veszi a sajat cege it-iranyelveit. mikozben valoszinuleg azokat nem az it-arcok, hanem a cegvezetes hozza meg...
@Kálmánbátyám: barátom jelen időszakban a cégvezetők nem igen terveznek költeni semmire ha nem muszály, de nem azért mert szar, hanem mert pénzbe kerül...

... azon felül ha megszűnik a támogatás az XP-hez akkor muszály lesz, ha új gépet kell venni muszály lesz.

egy IT pro
@wzoli: itt speciel en arra gondoltam, hogy neha igen fura allatok szaldgalnak a juzerek kozott..;-)
@belekotty:
"3 adatmentéshez értő informatikus 40-45 óra munkáját úgy milla közelinek saccolom. :-))"

kicsit felette volt... ;)
@aachi2:

"az nálad az udvariasság, hogy folyamatosan hülyének állítasz be?"

Hülyének állítottalak be, mert próbáltam érzékeltetni veled, hogy nem vagy programozó attól, hogy VB scripteklet készítesz? De most már tényleg kezdelek hülyének nézni. Méghozzá nagyképű, arrogáns hülyének.

"nem csodálom hogy ekkora tapló vagy. "

Mint szinte mindenki aki nem az advanced júzerségével vág fel. Geci a világ, szokd meg.
@Gastroger:
lehet csendben is lopni az időt
volt nálunk ilyen online játékos, nem jut eszembe a neve, folyamatosan nyomta, napi több órában
nem rúgták ki, csak letiltottuk a játék elérését és elkezdett egyből dolgozni
@az igazi Sipi:

Tudom milyen az, nálunk thin clientek vannak és ts szerverek :) Nincs is panasz, az van amit látnak nem tudnak kérni cd-t meg semmit :)
@Gastroger: hat en feltennem a kezem. A ceges gepemen nincs semmi maganjellegu, de nem is lehetne, mert policy tiltja. A hatteremet az elmult egy evben nem lattam (csak az latja, aki nem dolgozik szerintem...), de tortenetesen egyszinu kek default hatterem van :)

Magan emaileket meg kapok, de azt a telefonomon nezem napkozben, ceges gepen nem tudnam (illetve, meg tudnam oldani, de minek sertsek policyt amikor meg tudom oldani anelkul is?)

[a masik kerdesre: a kenyerado felettesem pl NEM latja, mit csinalok napkozben az asztalomnal, mert masik orszagban el (de egyebkent se lenne joga hozza). Csak az erdekli, viszont az napi jelleggel, hogy hogyan haladok a projektjeimmel... ]
@Gastroger: én küldök magánemailt a céges gépemről, a céges címemről. nem tilos, ugyanis és legalább tudom, hogy ha a replyben van valami tosz, akkor megvéd engem a rendszer. Ha a vezetőség bele kíván tekinteni, hát tegye. (nem tudnak magyarul, kis buták :)

magánképek vannak, ha holnap reimage, akkor IJ, de ugye a képek nem jelentenek biztonsági kockázatot és a home könyvtáram a hálózaton csak céges cucc.

a háttérképem pontosan ugyanaz, mint az APAC régió összes munkaállomásáé. Pedig én kényszerűségből lokál admin vagyok a gépemen.
@hírbehozó: Hehehe... most fekete-fehéren kiderült hogy nem értesz hozzá.
Ezeket a policykat ezzel foglalkozó szakemberek hozzák, nemzetközi standardok alapján, a vezetőség csak felvéseti a kőtáblára.
@az igazi Sipi:

"2gb ddr2 6000..."

1000 gépbe ez már 6000000 és akkor csak a munkaállomásokról beszéltünk, azokban is csak a memóriáról....és a régiek még le sem íródtak...nem ilyen egyszerű ez.
@belekotty:

Olvastam, de azt hittem, az csak keménykedés. Hát rábasztam.
@Gastroger: "Annyi eszem van, hogy bizalmas infót nem hagyok elől, persze... De egy ügyintézőnek a fecnije, ha elől marad (holnap jön a kamion LKW-180 a rendszám, 100758-as rendelés) azt Margit néni a takarításkor nem fogja elfaxolni a konkurenciának."

a biztonsagi rendszabalyok alapvetoen paranoidak. nem a 40 eve takaritono marineni az, akire felkeszulnek, hanem arra, aki beugro takarito.
amikor nem volt munkam, akkor en is szemrebbenes nelkul elmentem takaritani, koltoztetni, tesconak polcot szerelni.

tehat sosem tudhatod, hogy aki eppen takarit, honnan jott, kicsoda es micsoda.
@mavo:
Ok igazad van. Ha egy gyógyszergyárnál dolgoznék, nemhogy a kimenő e-maileket csekkolnám (pld a vegyészeknél vagy hogyhííják), nehogy má kiderüljön, hogy a Viagrába lúdgége van, meg viziliom, hanem a kapu, internet, egyéb szolgáltatásokat is.

A Véleményem továbbra is az, hogy ÁLTALÁNOSSÁGBAN, a kis dolgozóknak, a nethozzáférés, a magántelefon, megengedhető bizonyos határokig.
Nem tiltani, ellenőrizni.

A nagyhalak meg úgyse ímélen fogják kivinni az adatot, gondoljunk a laptopra, amit minden félvezető hurcol magával..
@hírbehozó: nem, ez max zugcegeknel jellemzo, nagyobb vallalatok eseten ezeket a szabalyokat az IT security hozza meg.
@az igazi Sipi:
Miért is paranoidak?

Mert a megelőzés kisebb költség mint a rendrakás, ha baj van. Ilyen egyszerű!
@az igazi Sipi: mi sem tesszük le az XP-t, minek? célnak megfelel, vasak bírják, userek ismerik. recesszió van (erősen érintett iparágban dolgozom) minek dobjunk ki milliárdokat (sok ország soksok pc) és vegyünk inkompatibilitási gondokat a nyakunkba?

Nyilván elkezdődik egy hosszú tesztfolyamat, de egyelőre felesleges még csak gondolni is rá.

Egy szimpla office upgrade is 6-8 hónap tesztelést kíván, nem egy oprendszer.
@BKV reszelő: es mennyi volt 3 eve a vista kiadasakor..?

a mondandom lenyege ugyanis az, hogy most sokkal olcsobban lehet - ha kell egyaltalan! win7nek boven eleg 1 giga, brand gep annal kevesebbel nem jon ki, vista ezzel szemben 1 gigaval birkozik - hozzafejleszteni a vasat a 7hez, mint 43 eve a vistahoz.
@mavo:

"Hülyének állítottalak be, mert próbáltam érzékeltetni veled, hogy nem vagy programozó attól, hogy VB scripteklet készítesz? De most már tényleg kezdelek hülyének nézni. Méghozzá nagyképű, arrogáns hülyének."

miért hazudozol?

kurvára nem arról volt szó hogy programozó vagyok ettől vagy nem. le is írtam hogy nem tartom magam annak.

azt mondtad hogy DEFAULT USER szinten vagyok a vbscriptekkel.

miközben máshol még azt írtad, hogy egy átlaguser a büdös életben nem fog VBscriptelni.

ez kibaszottul égő, nem gondolod?

beidézem mindkét megszólalásod idponttal együtt? szégyelld már el egy kicsit magad!

összevissza irogatsz mikor mi szolgálja az "igazadat".

arra sem emlékezel mikor mit hazudtál. buta primitív kis pöcs vagy.
@mavo: "Mint szinte mindenki aki nem az advanced júzerségével vág fel. "

Milyen júser? Ez csak egy lúzer! :-))

"Mint szinte mindenki aki nem az advanced júzerségével vág fel. "

A süni is savanyú pofával mászott le a drótkeféről. :-))
Ez van, az ilyen nagypofáju senkikkel eleve hiba normális hangot ütni. persze egy jólnevelt embernek ez a normális, de az ilyen trollok az én türelmemet és jómodoromat régen leamortizálták.
@Gastroger: mindenki nem is hörög, hogy korlátozzák....
@hírbehozó:

"erdekes, hogy sok it-s magara veszi a sajat cege it-iranyelveit. mikozben valoszinuleg azokat nem az it-arcok, hanem a cegvezetes hozza meg..."

a legtöbb cégvezetésnek halvány segéd fogalma sincs az IBSZ-ről...
- vagy irgalmatlan pénzeket fizetnek szakértő cégeknek, akik egy komplett audit során meghatározzák a policy irányelveit, javaslatokat tesznek, majd a management döntésére hagyják, hogy fogadják el, amit akarnak...
- a cég saját IT csapata a management (és nem a felhasználók) igényeinek figyelembevételével írják meg az IBSZ-t (előny, hogy az IT ismeri a működést, és ha kellően képzettek, akkor nem a "mindent-lehet-nekünk-mer'-IT-vagyunk" csoportba teszik magukat, hanem reális korlátozásokat vezetnek be MINDEN területen, az adat- és információbiztonság ajánlásainak figyelembevételével)
- vagy kicsit kevesebb, de még mindig elég sok pénzért ismerősük dob össze valamit, amire rá lehet biggyeszteni az IBSZ címet, de ez köszönőviszonyban sincs a tényleges elvárásokkal, és tényleg többet árt, mint használ
- a hozzá nem értő vezetőség lefirkál valamit, majd elnevezik IBSZ-nek (ld. a fenti)

nyilván van még számos más lehetőség...
ahány cég, annyi policy...
@pappito: meg mi sem tetuk le es valoszinuleg az elkovetkezendo egy evben nem is fogjuk. de ha valamire atallunk - es at kell, gondolom ez nem kerdes - akkor a 7 erre joval alkalmasabb, mint a vista.
es valszeg nem is nagyon fog kijonni mas addig:-)

@wzoli: ennyi a varazslat lenyege..
@Gastroger: nálunk a vezetők laptopjairól kikerülő bármi csak a felhasználó tudtával mehet ki. encripted vinyók mocorognak. plusz egy bonya jelszó, volt is sírásrívás.
Már csak a helyi hülye miatt olvasom a kommenteket ! :D ...de bejött amire számítottam, már mindenki hazudozik, nem tud érvelni, stb. :DD
@mavo:

ezt írtad:

mavo:"Az átlag júzer a büdös életben nem fog makrót készíteni. Nem ECPL, hanem ECDL: nem programozni tanítanak, hanem szoftvereket felhasználni alapszinten."

aztán:

aachi2:"amikor írok benne egy full guis akármit, saját osztályokkal, excel/outlook/word objektumokban, turkálás az neked a user szint?"

mavo "igen, ez default felhasználói szint."


ég már a pofád?
@BKV reszelő: Igen, én is már csak a hejihüje meg a pár renccergarázda kolléga miatt tekergek itt.
hát nem értek egyet. ha lehetőséget adsz a kurvázásra, meg is fogják tenni.

a munkahely munkára van, tehát tessék csak dolgozni.
nincs gond a szabad várakozó idő vagy pihenő idő ilyen kitöltésével, de nehogy már azt kelljen figyelni az embereimnél, hogy ki dolgozik, és ki az aki csak egész nap csak a neten bassza a rezet.
@bazzgeth: Nyilván. Nálunk a fejlesztők az éles rendszerhez nem férnek hozzá. Minden reggelre a munkájuk miatt egy szeparált mini környezetben találják magukat, saját hálóval, saját vasakkal, azokon az előző napi állapotokkal. Azt szétdúlhatják, zárhatnak rendszereket, bármi....pl.
@aachi2: Miért égne a pofája? Abból amit ideírtál csak az derül ki hogy nem tudsz olvasni. Sajnos írni azt igen, azt is csak zagyván.
@bazzgeth: es hogy nez ki it-biztonsagilag annak a levezetese h a felhasznalo nem telepitheti az uj firefoxot, valamint nem nezheti meg a facebook/iwiw-et, illetve nem hasznalhat csetklienst?
vajon mennyi az esztelen letiltogatas, es a _valos_ es _komoly_ kockazatok miatt bevezetett szabalyok aranya?
@az igazi Sipi:
Idézek egy másik hozzászólót :

türannos 2009.08.29. 12:54:52
@Kálmánbátyám: barátom jelen időszakban a cégvezetők nem igen terveznek költeni semmire ha nem muszály, de nem azért mert szar, hanem mert pénzbe kerül...

... azon felül ha megszűnik a támogatás az XP-hez akkor muszály lesz, ha új gépet kell venni muszály lesz.

Nincs itt semmilyen érzelmi indíttatás.
Akkor fognak váltani , amikor gazdaságilag szükségszerű lesz.
És az nem a válság közepén lesz...
AZ MS meg addig fogja támogatni az XP-t, majd meglátjátok, amíg a piac azt kívánja (és most nem a háztáji felhasználókra gondolok).

A kérdés az az, hogy egy ilyen gyorsan fejlődő területen meddig lehet büntetlenül halogatni a váltást.
@belekotty:

ezért a gerinctelen köpönyegforgatásért:

mavo:"Az átlag júzer a büdös életben nem fog makrót készíteni. Nem ECPL, hanem ECDL: nem programozni tanítanak, hanem szoftvereket felhasználni alapszinten."

aztán:

aachi2:"amikor írok benne egy full guis akármit, saját osztályokkal, excel/outlook/word objektumokban, turkálás az neked a user szint?"

mavo "igen, ez default felhasználói szint."
@viktor134: ha valaki egész nap a neten bassza a rezet, akkor nem teljesít, az derüljön ki a főnökénél. ez nem IT probléma.

az ésszerű, hatékony korlátozás önvédelem.
@wzoli:
én is buktam meg, lásd egy korábbi beszólásom. :) Gyenge csetfüggőség. :) Figyelmeztett az IT, nem is kellet letiltani, mert elszégyeltem magam/ megijedtem egyből abbahagytam. Vége. Azóta "tiszta" vagyok. :)

@Mindenki:
a háttérképed jogtiszta?

Magán használatra nem használod a gépet? (mail: este foci?, barátnő a háttérkép, jobb esetben Aria Giovanni stb..) :))

Ugyanmá ne legyünk álszentek. Ennyi a lényege még mindig...

@Mindenki:
Adatbiztonság, oké.
(sajnos nem érzem át a súlyát, pedig kellene, de talán nem olyan cégnél dolgozok, vagy nem vagyok olyan beosztásban, hogy hozzáférjek bizalmas adatokhoz (de))

Laptopszabályzat: Mivel cégünknél a legtöbb bizalmas adat szerveren, illetve laptopn található a következőket rendelem el. Minden laptoptulajdonos köteles biztosítani a wincsesztetén rárolt adatot. Ennek érdekében, (ellopás, közúti baleset, haláleset), egy vincseszeter megsemmisitő bomba van elhelyzve a laptopokon. Ennek 200 másodpercen belüli deaktiválása, a személyes 19 karaketeres jelszó, és az sms-ben kapott megerősítő kód hatására történik csak meg. Kérjük fentiek betartását:

Igazgatóság.
@hírbehozó: a ceges gep a ceg tulajdona. Azon a munkaval kapcsolatos feladatokat vegezhetsz. A cset es a facebook nem ilyen. Ennel vilagosabb levezetes felnott embernek nem kell.
A telepitgetes tiltasat pedig mar nagyon jol megmagyaraztak. Az IT azert felel, hogy a geped mindig mukodjon, es folyamatosan tudj dolgozni. Ha telepitgethetsz, akkor ezt nem tudjak garantalni, es ezert oket rugjak seggbe. Erted?
@hírbehozó: vagy pl az itunes telepitese milyen biztonsagtechnikai kockazatot jelent? esetleg egy openoffice? egy chrome? egy jing? egy winrar? egy picasa desktop? stb, stb, stb...
@Kedves Nard: jaja..
mi is gondolkoztunk ilyen thin clienteken..
csendes, alig fogyaszt, kis helyen elfer. nyaron nem futi fel az irodat plusz 5 fokkal a sok sz@r.
a problema az, hogy nalunk meglehetosen sok alkalmazast hasznalnak es nem ritkan adatbazisokat kell a gepekon tarolni. ahol egy citrix-szel eldolgozgatnak, vagy egy remote-tal, ott jo, de sajnos nalunk - vagyis azon a projecten, amiert en felelek - ez nem mukodik.
mas projecteken viszont hasznaljak nalunk is.
@Kálmánbátyám: bocs, de a muszáj az pontos jé
@hírbehozó: barmivel, amit felraksz, telepulhet worm, virus, adware, malware - ragozzam? itunes felrak drivert, ezert instabilitast okozhat, ragozzam? BARMI, ami nem a tesztelt informatikai kornyezet resze, inkompatibilitast okozhat. Udvozollek a windows vilagaban!
@breQ: na, orulok h akkor elerkeztun kvegre apost temajahoz. a postban pedig azt allitottam h ez a vallalatfilozofia, h a gepen csak szigoruan a munkat lehet elvegezni, tokre nem eletszeru, sot, kifejezetten rossz legkort szul egy cegnel.
vagy a vallalatvezeto urnak esetleg jobb, ha nem a gepen, hanem az iphone-omon nezegetem a facebookot? etc...
@hírbehozó: Ajaj, baromira nem érted.
@aachi2: Látom nem érted a default user és az átlagfelhasználó fogalom között a különbséget. Vagy nem tucc olvasni.
A default lúzer az amit engednek neki alapból, gui-s srciptek varázslása, de nem állít6 performancot a szerveren.
Az átlag lúzer meg a marinéni.
Te a legveszélyesebb fajta vagy, mert default lúzerként garázdálkodni akarsz, féltudással és baromi beképzeltséggel.
Az ilyeneket szoktuk a policy megsértések miatt kirúgatni a főnökséggel.
picit hadd legyek kocka jó? hátha árnyalja a képet:

A felhasználót nem KORLÁTOZZA a cég, amikor megszabja, hogy milyen, nem munka-related erőforrásokat enged elérni.

A cég MEGAJÁNDÉKOZZA a dolgozóját az interneteléréssel, ha az nem feltétlenül szükséges a munkavégzéshez. Egy kis plusz. Ugyanis mindenért a cég fizet, a hálózati eszközöktől a netkapcsolatokig.

Csak szólok, hogy ilyen oldala is van a dolgoknak.
@hírbehozó: Tényleg ennyire nem érted? Egy rendes multinál még az ingyenes szoftvereket sem teheted fel a gépedre, csak ami az engedélyezett listában van az lehet rajta és azt sem te teszed fel.
btw, ti most veletlenul nem munkaidoben kommenteztek?
@Kálmánbátyám: egyetertunk..
megjegyzem, az en gepemen itthon (amd 5200+ x2, 2*1 gb kingston hyperx, msi k9a2 platinum, radeon 4850 - igen, jatekra vettem pont egy eve;-)) megdobbento a teljesitmenybeli kulonbseg amit tapasztaltam a win7tel az xp utan..

egyszeruen gyorsabb ugy az oprendszer, mint az alkalmazasok.
@hírbehozó: "vallalatvezeto urnak esetleg jobb, ha nem a gepen, hanem az iphone-omon nezegetem a facebookot?"

igen. saját költséged és saját felelősséged, hogy a munkád rovására mivel szórakozol. max kivágnak, de legalább nem jelentesz IT biztonsági kockázatot.
@hírbehozó:

A jó öreg Hope már feltette ezt a kérdést. És ha nem, akkor mivan? :)
@hírbehozó:
"a felhasznalo nem telepitheti az uj firefoxot, valamint nem nezheti meg a facebook/iwiw-et, illetve nem hasznalhat csetklienst?"

1.: nem az FF telepítésével van gond, hanem a "telepítés"-sel... ez az IT dolga, egy jóváhagyási folyamatot követően
2.: a facebook/iwiw elsősorban nem biztonsági kockázatként látják a cégvezetők (hacsak nem nézzük a bizalmas adatok kiszivárogtatásának témáját), csak "termeléscsökkentő tényező", ha valaki mondjuk napi 4-5 órát tölt ott a munkaidejéből (és ezáltal nem végzi kielégítően a munkáját)
3.: pl: MSN? nem kevés trójait és exploitot ismerek, amik remekül kihasználják a gyengeségeit... plusz előtte ül egy felhasználó, aki minden linkre kattint (innentől kell magyaráznom?) valamint a sok chat szintén a minőségi munka rovására tud menni...
@hírbehozó: szabadsagon vagyok, de ha nem lennek, akkor is kommentezhetnek teljes lelki nyugalommal.
Aki a bejegyzést + idézetet írta nem látott még közelről jogászt vagy könyvelőt.

Ennyi.

Becsúszik egy pár millás bünti valami liszensz miatt, esetleg kicsúszik a cég tulajdona valamelyik porton? Biztos minden cégnek belefér? Szerintem van, amelyiknek annyira nem.

Nálunk nem lehet telepíteni semmit, netfilterek ezerrel, ha kihúzol egy hálókábelt, szóbeli.

Aki dolgozni van a munkahelyén, nem sír ezen.

Üdv,
egy user.
@hírbehozó: "a vallalatvezeto urnak esetleg jobb, ha nem a gepen, hanem az iphone-omon nezegetem a facebookot? etc... " - Igen sokkal jobb, mert a iphoneket majd le kell adni a portán, ahogy kutató helyeken a fényképezős mobilokat is. Na meg hogy a ifónodon mit csinálsz ahhoz neki nincs köze, max ahhoz hogy láccik hogy ifónozol munka hejett. Minek írsz blogot olyanról amiről üvölt hogy rohadtul nem érted?
@belekotty:

kibújhatnál már mavo seggéből. tényleg ennyire nyomi a srác hogy a te ócska kifogásaiddal kell mentegetni a hazugságait?
A cikknek nagyon igaza van. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ez az ostoba hozzáállás nemcsak hosszútávon (munkamorál, stb.), de rövidtávon is visszaüt.
TÉNY, hogy aki ilyennel próbálkozik, egyszerűen nem nyerhet. Mindig van kiskapu, és valaki mindig meg fogja találni (ha becsukod, egy nap múlva lesz újabb, és jobb), ma már általában nem netanalfabéták dolgoznak a cégeknél. (Azaz néha az az érzésem, h IT pozíciókban igen :D).
Példa: van ahol letiltják az ebay.com-ot, de ahhoz már hülyék, hogy az ebay.co.uk-ot is letiltsák. LOL.
@breQ:
Te egy kivétel vagy. :)
Semmi magánjellgű a gépen... se mél..
Te most vagy rendszergazda vagy, vagy valami fanatikus. :)
Bár nem szeretnék ott dolgozni, ahol Te vagfy rendszergazda. Teljesen jogos, szabályszerű leírásokat adtál.

Bocs, de elképzelem, ahogy most elindulsz ebédre, a szürke szövetnadrágban, és rövidujjú ingben, autóstáskával (1 db mobil, , 1 db USB tár, 1 db. okmánybélyeg, mert az köllhet), és elkéred a számlát, majd bekönyveled a házi nyilvántartásba. :)
Neharagudj, de nekem ilyen "szabálykövetőnek" tünsz. :) Tényleg nem bántás, biztos érted a szakmád, hisz korrekt a hozzászólás, csak én "szabadelvűbben" értelmezem ezeket a dolgokat. :)

Semmi magántartalom a gépen.. Hát nem irigyellek,... remélem megfizetik.
@hírbehozó: nem..
en betegallomanyban vagyok itthon:-)

@Marr: kiegeszithetem az alairasodat mint admin, hogy "egy normalis, korrekt user"?;-)
@hírbehozó: nem nyert. itthon ülök, mert szombat este van, negyed éjfél, várom, hogy kész legyen a töltöttkápi.

Mellesleg, a blog.hu nincs halállistán, úgyhogy ha akarok, akkor napközben, munkaidőmben is kommentezhetek, ha éppen nincs mit csinálnom. Általában van.
@Marr: IBM gépteremben röpkábelért szerződés bontás a dolgozóval.
@az igazi Sipi:
Egy részével egyet értek amiket írtál de egy másik részével nem. Ha viszont 100% -ban be akarod tartani a munkaszerződésekben lévőeket akkor azzal van egy kis probléma. Első körben önkritikát kéne gyakorolnod. Ezek után ha a bent lévő alkalmazottakról mint robotokról írkálsz akkor ha netán visszaszólnak neked nem tetsző formában akkor ugye elfogaod? Másrészt ha ezen sorokat a munkahelyedről írtad akkor megszegted a munkaszerződésedet. Sőtt mitöbb a cég által vásárolt infrastruktúrát használtad a cég számára teljesen hasztalanul és pazaroltad a drága idődet amiért te fizetést kapsz H miért? Nincs olyan munkaszerződés amelyikben a fórumozás vagy a magán célú hobbi netelés céges érdeknek számítana. Szóval elősször önkritika. Ugyanis ameddig te magad nem tartod be addig téged sem fognak tisztelni. És magasról tesznek az érveidre.
Meg van az aforma amiben emészthetővé lehet tenni korlátozásokat. Sőtt jómagam is dolgoztam és dolgozok nagy cégeknél, volt ahol volt beleszóláom h miket tiltanak mivel én csináltam és volt ahol nem. Sokszor csak béjnszorming alapján lönek be e tiltást annak hatását valós alapján meg nem vizsgálva ezzel gátolva sok esetben magát a munka végzést is, ezzel meg egy halom plusz melót varrtak a nyakunkba. Az autó parkos kitérő meg nem egy jó példa. Kár is rá vesztegetni a biteket...
@pappito: tudunk peldat mondani arra h egy vallalati rendszer ugy omlott ossze, h valaki megnezte a facebookos/iwiwes profiloldalat? esetleg csetelt? emailezett? itunest telepitett, es osszeomlott a ceges intranet...? megnezte a last.fm-et, es felrobbant a szerverterem? elolvasott egy cikket az indexen, es kiakadt a loadbalancer?
@Kálmánbátyám: Nem muszáJ átállni W7-re ha az XP nem támogatott. Attól az még stabil marad és jogtiszta. A közigazgatás tud erről mesélni, ahol a mai napig DOS-os programokat használnak, és nincs gond a DOS nem létező támogatásából.
@Gastroger: azt nem erted meg, hogy a sajat szabadidodben annyira vagy szabadelvu, amennyire neked tetszik.
en is az vagyok. szabadidomben jatszok, kommentelek, blogot olvasok. en rendelkezem vele, azt teszek, ami nekem tetszik. a sajat szamitogepemen teszem az altalam vasarolt halozati eszkozok segitsegevel es az altalam fizetet villamos energia meghajtasaval.

ha viszont szerzodest irsz ala, akkor kotelezettsegeket vallalsz. ebben az esetben a szabadelvuseged csak es kizarolag a szerzodes altal megszabott hatarokon belul ervenyesulhet.
@aachi2: Szar mi, hogy ennyien röhögnek rajtad egyszerre, nem?
Már ma buktam miattad vagy 30 ezret, mert nem kódoltam, de megérte, ilyen korlátolt barommal régen akadtam össze a neten!
@pappito: jo, de mi van ha egy munkatarsad egy virusos progira mutato linkre kattint a bloghu-n? ettol nem tartotok?
@hírbehozó: gondolkodj kicsit. Mi van akkor, ha a ceget buntetik azert, ha adott termeszetu informacio kijut? Akar csak egy szerzodes reszlete, vagy egy partner neve? Ha ezt figyelembe veszed, akkor a cset, a feszbuk, es minden egyeb egy kicsit mas megvilagitast kap, nem? Elofordulhat talan, hogy nem teged akarnak szivatni, es megszabni mit tegyel, hanem a szo legszorosabb ertelmeben vedik a segguket? Es ehhez nem is kell a NASA-nal vagy az FBI-nal dolgozni, hidd el!
@hírbehozó: Látott már valaki olyat hogy csak azért történt a baleset mert 50 helyett hatvannal mentem? Akkor miért büntet meg ezért a rendőr?
Tényleg ennyire nehéz a felfogásod?
@hírbehozó: ne bohóckodj már.
olyant igenis láttam már, hogy fészbúkról szedett össze valamit a juzer amitől letérdelt a masinája - ezzel az aznapi munkája. mivel van IT poliszi, újraimidzseltem és kész, a többi a főnöke dolga.

itunest nem telepít, mert nem tud, mozgóképet, stramet nem tud. de tud valami mást, amitől te olyan autóra vágysz, amit ez a cég gyárt.

ha érted, érted, ha nem, nem.
@breQ:
Ja igen, mégegy kérdés...
"Magán emaileket meg kapok, de azt a telefonomon nezem napközben."

Jézusom, csak nem munkaidőben ???
Mi lesz a policyval? meg a munkaidővel?

(Senki ne jöjön ebédszünettel, mert akkor enni kell, kész, punktum, az nem netszünet, vagy sms-szünet, hanem a mtk. szerint ebédszünet, akkor zabálj.)

Arra gondolni sem merek, hogy a céges telefonon....
@aachi2:

az ilyen beírásaiddal csak azt bizonyítod, hogy még csak nem is érted, amit írok.
Amúgy ami halállistás site, mert a flashektől lassul a gép az az nlc.hu és a haldorado. Mindkettő 50%-al nyomja fel a procit bármilyen gépen :D
@hírbehozó: Miért tartana ha van megfelelő szoftver ez ellen a gépen amit egy helyi, scriptírástól magát infozseninek hívő nem buherált ki?
@Gastroger: az, hogy mit csinalok egy sajat tulajdonu eszkozon, az maganugy, meg a munkahelyemen is :) Ha elvegzem a munkamat, senkinek eszebe nem jutna ezert felelossegre vonni :-)
@belekotty: hát ez annyira szar volt, hogy riposztot már meg se érdemel. na lepöcköllek.
@Benoke2: jol van benoke..
leulhetsz fiam, egyes:-)

betegallomanyban vagyok:-)

es elmagyaraznad, mi a kulonbseg az auto, mint munkaeszkoz es szamitogep, mint munkaeszkoz kozott?

imho a post altal felvetett temaban semmi.
_nem_a_tied_

innentol azt csinalod vele, amit megengednek, vagy amire koteleznek. ha nem tetszik az, hogy a tarsadalmi berendezkedes megkivanja azt, hogy dolgozz es ha dolgozol, akkor eladod a kepesegeidet es idodet a munkaadonak.

barmikor jogodban all felallni es keresni masik, altalad szimpatikusabb szabalyzassal biro munkaadot. ha viszont nem allsz fel, akkor ugy kel tancolni, ahogy o futyul. a te dontesed, a te felelosseged.
@hírbehozó: nem, ettől nem. a munkatársaim nem jellemzően jutnak el a .hu TLD-ig, nem tudnak magyarul :)

Nálunk van net elérés, mindenkinek, de pl. közösségi szájtok, aukciós oldalak, pornográf tartalom, blacklistes oldalak, (valamiért a késgyártóké sem, biztos az is fegyver) videó és netrádió oldalak nem elérhetőek.
@mavo: téged is visszadoblak, már uncsik vagytok, nem szórakozok veletek tovább.
@hírbehozó: Nem. De olyat tudok többet is, hogy túl sokat youtube-ozott, kifagyott az egész napi munkájából (erős gépeink vannak pedig), +6 óra meló.
@aachi2: Mé? Mikor írtál te riposztot? Tudod mi az? Te böfögsz nem riposztolsz!
Amit csinálsz csak netbroáf.
@az igazi Sipi: kiegeszites, csak beletelefonaltak es felbemaradt a gondolatmenet...

"innentol azt csinalod vele, amit megengednek, vagy amire koteleznek. ha nem tetszik az, hogy a tarsadalmi berendezkedes megkivanja azt, hogy dolgozz es ha dolgozol, akkor eladod a kepesegeidet es idodet a munkaadonak."

akkor nem kell elmenni dolgozni.
ja de a penz az meg kellene..?:-)

hat ez egy ilyen vilag..
valamit valammiert..
@belekotty: makacs kis fika vagy.
@BKV reszelő:
Hmmm, érdekes dilemma.
Ha valami működik, nem kell megjavítani :-)
De ha van egy újabb megoldás, ami hatékonyabb, gyorsabb, megbízhatóbb, akkor lehet hogy gazdaságilag is érdemes váltani. Vállalati környezetben csakis akkor.
Akkor még egyszer megkérdezem : a 7-es annyival jobb az XP-nél, vagy a 98-asnál, hogy megérje ?
Szerintem nem.
@aachi2: Ne már! Maraggy, 1 csomóan már csak rajtad szórakozunk!
@Marr: (a munkához használt programok is sokat fogyasztanak.)
@pappito: mentalitasbeli kulonbseg. szerintem ez a "hat a facebookon mar volt virusos link, ugyhogy jobb ha letiltjuk az egeszet" filozofia karos. ilyen alapon a komplett internetet le lehet tiltani. kiveve a fonok blogjat :)
a masik tema pedig: "letiltom a facebookot, hogy a kocsog beosztottjaim megtanuljak h ki itt a fonok" meg szinten nem oke. a mar jelzett okok miatt. regen rossz ha egy vezeto szerint a beosztottja csak akkor tudja elvegezni a munkajat rendesen, ha letiltjak a cegnel az internetet.

btw, altalaban a ceges vezetok gepen nincsenek ilyen korlatozasok. rosszul sejtem?
@az igazi Sipi:
köszönöm a kommentet, de ez nagyon nem életszagú.
Ha megtehetm (márpedig igen) akkor a szerződéses munkaidőmben nem munkával foglakozom, hanem blogot írok.
Ha kell (és kell) akkor a szerződéses munkaisőmön kívül nem esik ki 16.00 kor a toll kezemből, dolgozok.

Igen írhatnék magamnak egy "Túlóra elrendelésre szóló utalványt", de egyrészt ezért jobban valogba lennék rúgva mint a 3 perc iwiwért, másrészt a MTK sem engedi.

Őszintén: én úgy gondoltam, hogy ide olyanok fognak írni akik:
- nem reggel nyolctól délután négyig dolgoznak, és utána kiesik a toll a kezükből. Ha mégis.
- Emberből vannak, és a képernyő előtti munkavégzést szab. rendelet (van ilyen?) arra használják, hogy a képernyő előtt elolvassák a haver vicces méljét.
- néha elolvasnak munkaidőben hírportálokat (na ezt mivel lehet tiltani?)
- Ismerik a céges intenetszabályozást, de attól eltérnek, és ezért nem bassza le őket senki, mert nem megy a munka rovására.
@hírbehozó: Ahol nem kell internet a munkához, nyilván le kéne tiltani a netet.
Ahol meg kell, ott sajnos nem merülhet fel, hogy letiltsák. Pedig tényleg biztonságosabb lenne net nélkül. :)
@Kálmánbátyám: Nem tudom. Erre nálunk tesznek javaslatot, alátámasztják érvekkel pro és kontra és ez alapján döntünk. A windowshoz nem értek hála istennek én mainframe-eken dolgoztam világéletemben. A PC mint munkaállomás szerepel nálam, nem több.
@belekotty: klasszikus egysegsugaru juzer a figura..;-)

altalaban az ilyeneket szoktam megforditani a szekkel, mert hattal ulnek az asztalnak, gondolvan a monitor falra vetit..;-)
@breQ:
ha elvégzem a munkám, van internethozzáférsem, és nincs lekorlátozva, (szabályozva) hogy milyen oldalakat nézhetek meg, akkor béármikor netezhet amennyit akarok.

Munkához kapcsolódó internet használat:

iwiw: a jelenetkező munkatársak ellenőrzáse, meglévő munkatársak ellenőrzése (ki mikor lépett be. utolsó bejelentkezés dátuma-, munkaidőben vagy nem). Céges partnerek jelölésének visszaigazolása.

chat: kommunkiáció partnerekkel, és munkatársakkal...

szexoldalak: a tavalyelőtt kapott e-mailben levő hivatkozások megnyitása (sajnos a feladó azóta elment a cégtől, és a levelek sincsenek meg, de folyamatosan ilyeneket küldött, amiket most nyitottam meg, gondolván, hogy munkához kapcsolódik).
@hírbehozó: a legőszintébb válasz erre, hogy senki még az IT sem tudja.
Ezért, ha tényleg kell hosszú tesztelésen megy keresztül, de ha nem szükséges a munkához, akkor legolcsóbb ha fel sem tudod tenni.
@Gastroger: valoszinuleg nem ugyanabban a kozegben dolgozunk, nem ugyanazzal a felelosseggel...

a hirportalok olvasasa nalunk sincs tiltva, a blogolas, forumozas, kommenteles igen. webmailek igen. es ertem en, hogy minden user kulonleges a maga szemszogebol, de egy adminnak egy vagy a tobbszaz arcbol, aki privilegiumokat akar kiharcolni maganak attol fuggetlenul, hogy ezekrol lemondott, amikor alairta a munkaszerzodeset.
@Gastroger:

"chat: kommunkiáció partnerekkel, és munkatársakkal... "

ennek egyik része hülyeség...
a munkatársakkal jó, nálunk is van intra-chat... gyorsabb, könnyebb, mint személyesen, tekintve, hogy elég nagy... de szigorúan belső chat, szabályozott keretek között...
De a partnerekkel chat-elni? Dumálgatsz velük, hogy: "gyerekkel mizu? sörözünk este?" vagy mi?
egy magára valamit adó cég inkább email-ben bonyolítja a kommunikációt, mivel az visszakövethető, és nem lehet letagadni... ha meg cseverészni akarnak, akkor szerveznek egy repi-partit...
@az igazi Sipi:
Ha lemondott amikor aláírta a munkszerződést nincs miről beszélni. Akkor egyértelmű, ha ott is le van írva...


éééérts meg én arról dumálok, hogy bizonyos helyeken, bizonyos munkakörben... Kurvára nem fontos az az 5 perc iwiw... :)

jajj ne jöjjön senki sávszélességgel, mert ha nem lenne dolga, akkor meg mondjuk SAP, vagy Baan, vagy Scala bánná, de akkor dolgozik. Ha kurva sok ideje van iwivez7ni, akkor meg ki baszni, oszt lesz sávszélesség mint a 7cencség :)

De ne a "néharákukkantó" kisembert büntessük.

Ennyi. :)
@hírbehozó: mindenkinek a gépére ugyanaz a poliszi vonatkozik, ez nem Mo- hogy kiskirálykodjon a portás a liftajtóval a góré meg azzal, hogy ő parkol legközelebb az ajtóhoz.

Nálunk IT-seknél is ugyanazek vannak.

Van elenyésző, _munkailag indokolt_ kivétel, de fészbúkja annak sincs. A nethozzáférés nem premizálási eszköz.

Értsd meg, hogy te nem szabadelvű vagy ezzel a "ház ez káros" dumával, hanem egyszerűen nem vagy képben.
A facebook a munka rovására megy, ezért nem lehet elérni, nem bármiféle vírus miatt.

Ez nem szociális foglalkoztató, mindenki munkájára szükség van. Aki nem húz, az repül. Mint már írtam, mindenki használhatja a netet, amikor akarja. ÁLtalában ha egy userhez oda kell mennem, akkor nem találok nyitott böngészőt.

Nem ér rá. DOLGOZIK.

Ha valakinek a hírportál van nyitva, arra se szól rá senki, itt feltételezik a dolgozókról, hogy képesek beosztani az idejüket.

Ez nem jófejség, közérzet vagy pajtáskodás kérdése. Munkahely.

Érdekes módon, ha nálunk valaki besokall, akkor feláll a géptől és elmegy sétálni, kávézni, beszélgetni, kimegy bevásárolni, mittudomén. Aztán visszajön és nyomja.

A vicces mélek bejönnek, megnézik, senkit nem érdekel.
Nem olvastam az összes kommentet, talán már írta valaki, amit most fogok.

Egyfelől az, hogy egy cégnél korlátozzák például az Internet elérését arra hivatkozva, hogy inkább dolgozzanak a kollégák, nettó ostobaság. Az egyetlen dolog, ami számít, hogy elvégzi-e a kolléga a munkáját rendesen (pontosan, határidőket tartva, stb), vagy nem. Amíg igen, addig felőlem a maradék idejében haza is mehet, vagy netezhet a cégem gépein, nekem nem fáj, az attól nem kopik el (vagy csak olyan kevéssé amortizálódik, hogy nem számít).

Na de. Azt már nehezen tolerálom, hogy szabályozás nélkül jelentős erőforrás megy el vírusok irtására, a rendszereink helyrepofozására, sőt nagyobb vállalatoknál úgy általában a biztonság megfelelő szintjének fenntartására (ami laikusok számára feleslegesnek tűnik, az a valóságban nagyon is fontos egy vállalatnak, éppen pár hete lopták el az egyik nagy amerikai telco sok-sok ügyfelének a személyes adatait, csak hogy egy közelmúltbeli példát említsek).

Szóval azok a szabályok, amik a felhasználóknak értelmetlennek tűnnek, korántsem mindig azok, valójában tapasztalataim szerint egy jól működő vállalatnál minden egyes szabály mögött sok (pl. biztonsági) ember munkája, és komoly megfontolás van. Persze vannak "túlkapások" is, amikre viszont a jó vezetés figyelmét fel lehet hívni (és ennek ha tényleg igaz a panasz, eredménye is lesz).

A megoldás egyértelműen egy olyan középút, ahol a vállalat hálózata még menedzselhető és biztonságos, de azért dolgozni is lehet (sőt, meggyőződésem szerint nem csak azt lehet).

Uff. :)
@Gastroger:

"De ne a "néharákukkantó" kisembert büntessük. "

akkor egy több ezer fős cégnél egyesével elkezded elemezni az egyes felhasználók iwiw-en töltött perceit? ennek milyen erőforrás igénye lenne szerinted? két sajtos zsömle a szomszéd Pistikének? vagy nem tudsz nagyobban gondolkodni, mint egy 5-10 fős garázscég?

az alapelvvel egyetértenék, de sajnos egy bizonyos szint felett kivitelezhetetlen... tipikusan egy pár etikátlan user miatt van büntetve 150 másik... ez sajnos így van... de amíg nem alakul ki az elmúlt 40-50 évet elfedő munkamorál, addig sajnos egyszerűbb mindenkinek tiltani...
@pappito: na, figyi. nagyon orulunk h kulfoldon dolgozol. szuperjo lehet. de a kommentelok tobbsege viszont idehaza. ugyhogy tessek igy ertelmezni a tobbiek kommentjeit.
@Gastroger: oke, de a mi cegunknel tobbtizezer (lehet, inkabb tobbszazezer..) ember dolgozik, ebbol csak Magyarorszagon hetszavalamennyi. a policyt az anyaorszagban hatarozzak meg, a proxyt ok kezelik. egyedi eseteket elbiralnak es ha ugy itelik meg, akkor adnak jogot egy-egy oldalra.

ugyanis ekkora szamnal mar kurvara mukodik a nagy szamok torvenye, aholis elobb-utobb biztos lesz uberbirka es rosszindulatu felhasznalo, ipari kem egyarant.

ha a ceget barmifele kar eri, plane jelentosebb kar, akkor azt a dolgozoi letszam redukalasaval fogja kigazdalkodni. szerintem meg mindig jobb egy korlatozott nettel rendelkezo, amde minden szempontbol korrekt cegnel dolgozni, mint munkat keresni.
@bazzgeth:
Oké igazd van, ez gyenge volt :)
Csak azt próbáltam "megindolkni", hogyha valakinek adnak internet hozzáférést (mert kell a munkájához), akkor az ezek alapján történő felmondás (sokat netezik a kis geci) alapján inditott munkaügyi per is valamelyest indokolható lenne, ezekel avalóban nem túl hiteles magyarázatokkal.

Amúgy volt már ilyen? Hogy valakit ezért rúgtak ki, aztán munkügyi bíróságra vitte? Vagy hogy megy ez? Ez komolyan érdekelne?
Épp a fentiek miatt, szerintem sokmin
egy valamire való cég inkább ötvözi a Céget ( intel ) a szórakozással ( facebook ) és ebből egy jó dolog születik...:)
www.alternativenergia.hu/kornyezetvedo-programok-kizarolag-a-facebookon/6980
sokmindenki okulhatna belőle,
(ez lemaradt)
@az igazi Sipi: " klasszikus egysegsugaru juzer a figura.." :-))

Ez jó, nagyon jó!
@hírbehozó:

"de a kommentelok tobbsege viszont idehaza. ugyhogy tessek igy ertelmezni a tobbiek kommentjeit."

a security az mindenhol az, ami... egy exploit, ipari kémkedés, user hozzá-nem-értése miatt szétzúzott munkaállomás országhatártól függetlenül bárhol lehet... sajnos itthon ezt egyátalán nem veszik komolyan... Pappito kolléga legtöbb hozzászólásával maradéktalanul egyet tudok érteni... a tieid meg a "lopjunk egy traktort csavaronként a gyárból" mentalitás mezsgyéjén mozognak...
bocs, no offense... de ne csak a saját személyes érdekeid nézd... hanem a munkaadódét is. Ha tiéd a cég, és nem alkalmazott vagy, akkor alakítsd te a szabályokat... Ha viszont elfogadtál egymunkaszerződést, akkor tartsd be, vagy mondj fel... ennyi...

üdv.
@Kálmánbátyám: el sem tudod képzelni mennyi mindenféle új korlátozási lehetőséget hoz a W7 W2k8R2 páros a TCO csökkentésre.... vagy a juzer sanyargatásra .....:-))))
Tenyleg nagyon jol kovetheto, hogy ki dolgozik a szakmaban a kommentelok kozul, es ki nezi nagyon messzirol, kivulallokent :)
@BKV reszelő: Te is ménfrém? :-)) Én is! már 29 éve ezekben nyomulok!
Ez az agész cikk elég idióta, vagy legalábbis abszurd példákkal van tele.
A poszt kitalálója meg egyoldalúan vélekedik, pedig nem ártana ismerni mindkét oldalát a helyzetnek.
Nem az lenne a kérdés, hogy a felhasználó miért nem használhat ingyenes szoftvereket, ennél egyszerűbb: a rendszergazda telepíti a programokat (alap céges szabály kell legyen: a munkához szükséges programokat), a felhasználó meg használja. Aki telepítgetni akar, az tanuljon IT-snek. Az egyéb korlátozó policy-kat is idiótizmusnak tartom, abba általában csak belekeveredni szoktak, meg megy a vergődés, hogy ez se megy - az se megy.

Emberek sokat komplikálnak, tökfeleslegesen.
@hírbehozó: a munkahely mindenhol munkahely.
ertem en, hogy az itt elok abba szocializalodtak bele, hogy az a kiralycsavo, aki minnel tobbet tud logni es megis felmarkolni a let, de lassan ideje lenne radobbenni, hogy ebben az esetben nincs az a kormany, nincs a messias, aki kiassa a szarbol ezt az orszagot.

a munkahely az munkahely. onkent valasztottad. elfogadtad a felteteleit. ha nem tetszik, nem kenyszeritenek maradasra, felallhatsz es kereshetsz masikat, ami lazabb, az igenyeidnek megfelelobb. ebben az esetben nem ertem a siram okat.
@hírbehozó: nem a külföldség a lényeg, hanem az, hogy egy jól működő nagyvállalat előtt nem sok út van, ha jólműködő nagyvállalat akar lenni.

vannak elvárt normák. használd a vécékefét szarás után, ne köpködj, mosd el a tányérod evés után, vagy legalább tedd bele a mosogatógépbe, hordjál inget-nyakkendőt és ne sopánkodj, hogy nem tudsz hobbizni a munkahelyeden.
@bazzgeth:
oké a néhányzer fő, de ebből mennyinek adtál (korlátlan) internethozzáférést?

Még mimdig aztmondom...., ja, nem változott a véleményem... :)

Ne döntse el a munkahelyi vezető.
Vagyis döntse, csak konzultáljoj az IT-vel. Ennek net, de szigorúan csak erre meg erre. Ennek net, de korlátlan. Ennek is net, de 3 oldalra. Ez elvileg (jó gyakorlatilag nehezen) beszabályozható?
@max_headroom:

"Nagyon kevés kivételt tudok elképzelni, ahol a YouTube elérése kulcsfontosságú lehet a cég szempontjából."

média?
@belekotty: Igen, meg is ütötte a szememet a CICxS pláne, hogy előtte - vagy utána ? - pont as/400-akról volt szó :)
@Gastroger:

"Csak azt próbáltam "megindolkni", hogyha valakinek adnak internet hozzáférést (mert kell a munkájához), akkor az ezek alapján történő felmondás (sokat netezik...."

huhh, ez jó kérdés... nyilván papír szerint netezhetsz látástól mikulásig... bár általában vagy tartalomszűrő proxy-val engednek ki, vagy papíron definiálják, hogy mit lehet, és mit nem lehet nézegetni. Vagy a felnőtt emberekre jellemző felelősségtudatot veszik igénybe, hogy olyan oldalakat látogatsz (túlnyomórészt), amik a munkádhoz kellenek... vagy el is mondják, hogy "olyan" oldalakat nem kellene (bár ezesetben először csak szóban szoktak figyelmezni, mivel nincs papír ezekről, de ha gyakran ismétlődik, és ez nem teszik nekik, akkor a teljesítményedbe is bele fognak tudni kötni)

szóbeli megrovásnak voltam már tanúja, IT-sként nekem kellett a tűzfal-logokat bevinnem... eléggé kényelmetlen szitu, de szerencsére az illető elismerte, hogy nem az íratlan szabályok szerint játszott... tehát óriási különbség tud lenni user és user között is...
@BKV reszelő: Most is éppen egy CICS-et basztatok. Az a feldatat, hogy a MAP-ekben hogy lehet egy VSAM fájból kicserélni a feliratokat, praktikusan a rendszer átírása nélkül többnyelvűvé tenni a rednszert. Kis assembleres kotrás a CICS mélyében és megolhatónak tűnik.
@Gastroger:

Én még 97 ben a Philpsnél dolgoztam mérnökként, és az egyik igazgató meglátta, hogy valami játék demót nézegettünk munkaidőben.
Egyből hívattak bennünket (3-an voltunk) a HR igazgatóhoz, ahol ott volt a főnököm is meg az igazgató is és közölték velünk, hogy másnaptól ki vagyunk rúgva. (közös megegyezéssel)
Sehol nem volt leírva, hogy mit futtathatunk a PC-ken és mit nem.
Pechükre a muterom a tesconál volt HR igazgató, felhívtam hogy mi a helyzet.
Elmondta, hogy ha írásban nem szabályozzák egyértelműen a PC használatot és a munkámat is elvégeztem rendesen és ezt dokumentálni is tudom akkor mondjam nekik azt, hogy nem fogadom el a közös megegyezést, hanem küldjenek el rendkívüli felmondással amit rögtön megtámadunk a munkaügyi bíróságon kártérítést követelve, ugyanis a munkaadó kötelessége, hogy elláson téged annyi munkával ami kitölti a munkaidődet.
Elmondtam nekik, hogy mi az ábra.
Újra hívattak és kaptunk egy írásbeli figyelmeztetést! :-)
@az igazi Sipi:
ebben az esetben viszont igazat kell, hogy adjak, és ott bizony nagyon kemény policyvel kell eljárni.
@S4+4n: bocs, nem kell, hogy IT-snek tanuljon. otthon telepítget amennyit akar.

sőt, nekem van kollégám, aki messze egy átlagjuzer felett tájékozott IT ügyben, javasolt is már okos dolgokat. De ha baja van, akkor szól. Igen, gyakran megmondja, hogy szerinte mi lenne a jó megoldás, mert érdekli a terület. Aztán, ha mi azt mondjuk, hogy mondjuk az ő megoldása belemenne a polisziba, akkor aszondja, hogy kár, akkor csináljuk úgy, ahogy.

Nem szakértőzik, nem ostobázza az ájtít, pedig neki még van is rálátása. Poliszi.
@S4+4n: Nono. Ez nem igaz. Olvass szakirodalmat, annak a jelentős része a security...biztos nem véletlenül. A security pedig nem más, mint egy policy. Szakember elolvassa a security kötetet majd alkalmazza a rá alkalmazható dolgokat belőle. De a security nem áll meg a processzorok világában. Mainframe-es világban, de még a midrange világban az it security nem csak a digitális szabályokról szól, hanem van ott fizikai biztonság, logikai rés a munkafolyamatokon, és még ezer fejezet. Nagy rendszerekben - tehát nem a pc, ami security témában a halászháló alteregója - létezik C szintű security, amikor az adott rendszeren explicit jogosultságod kell legyen mindenhez. Ha nincs, a rendszer kidob, letilt és kész. ...és bizony ahol az adatvagyon egy magyar nagyváros éves ktgvetésével felér értékben, ott keményen alkalmazzák is ezt.

@phil kraft: Pl. index.hu zsurnaliszta...
csak halkan szólok, hogy én speciel sokat tanultam a kommentekből.
@Gastroger:

"Ennek net, de szigorúan csak erre meg erre. Ennek net, de korlátlan. Ennek is net, de 3 oldalra. Ez elvileg (jó gyakorlatilag nehezen) beszabályozható?"

megoldható persze, hogy a felhasználókat csoportok szerint engeded ki a netre (egyszerűsítve) a megvalósítás része annyira nem meredek...
viszont eléggé nehézkes folyamat tud lenni az "osztályozás" (hülye szó, most nem degradáló értelemben próbálom használni). És nagy mennyiségnél elkezd az ember egyszerűsíteni... Viszont ha új kolléga jön, csak belehajítod egy csoportba, és megy neki minden, ami kell...
Csak kell a leírt és elfogadott policy, mivel ha elkezdődhet a "Janinak megy a kolbasz.hu, akkor Petinek miért nem?"
és a szabályzás azért van így meghatározva, hogy ne legyenek kivételek... szóval a szabályzókat is ellenőrizni kell néha... vicces tud lenni egy komplett információbiztonsági audit során az IBSZ és a tényleges helyzet összevetése ;)))))))))
Bakker, gyerekek, még mindig ezt nyomjátok? De k... sok időtök van!
@az igazi Sipi: Úgy látszik, tényleg nem, mert kimoderált.

HH, tökre örültem volna neki, ha válaszolsz, és nem törölsz. Mert többeknek is úgy tűnt, ahogy nekem, csak ők nem merték ennyire egyértelműen leírni. :(
@pappito: Ja! Tiszta security-renccergarázda fórum lett, néhány troll lúzerrel színesítve.
csak halkan szólok, hogy én speciel sokat tanultam a kommentekből.
@hírbehozó: sorolgathatod nyugodtan a példáidat, általában lehet rájuk mit mondani. a lényeg ott van, hogy én spec nyugodtan adnék mindenkinek mindent, de sajnos a magyarok átlagban kábé egy fej saláta szintjén vannak a pécé használatában. ergo ráklikkel a pornóreklámra, hd-ben jutúbozik, minden spamet beszop, mindent letöröl, elront, egyebek.
tehát ha sokkal több a hülye egy helyen, mint az okos, akkor tiltás van és kész. mert így egyszerűbb és szabályozhatóbb. ha majd eljön a kánaán, és mindenki überhakker lesz, majd mindenkinek lesz minden joga minden gépen.
addig nincs telepítés, nincs korlátlan net, stb.
amúgy meg ez a fajta panaszkodás és a liberalizálási törekvés tényleg azoknak a vesszőparipája, akik az IT oldaláról hozzá se szagoltak még egy több száz vagy ezer gépes vállalati hálózat üzemeltetéséhez és a userek támogatásához.
@Loglift:
Bazzeg ez nagyon durva, (filipsz, flex bekaphattya), hogy EZÉRT akartak titeket kirúgni.
(Jelezném, én is láttam beosztottat játszani, de kurvára pangás, és holtidő volt, ők meg nem a keressünk magunkat munkát réteg se munkakörben se fizetésben).
Jelezném 2. Hogy néha éán is hajlamos vagyok munkaidőben mondjuk egy negyedóra kikapcsolódásra valami játékkal. :)

De erre voltam kíváncsi (nem mintha most eze múlna az állásom), hogy ezt kurva nehéz bizonyítani. Vagyis indokolni. Ha jössz egy frappáns dumával.
Ez meg, hogy a "munkaadó kötelessége, hogy elláson téged annyi munkával ami kitölti a munkaidődet"
ez mindent visz :D :D
@pappito: nem lep meg. lassan pszichopedagógia vizsgát is kellene tenni az MCxxx/CCxx/egyéb mellé :)
Nálunk a cégnél proxy van, és csak http, https-t engedélyezik, viszont mivel mi fejlesztők vagyunk, ezért admin jogosultságunk van a gépünkön.

Néha egyébként pont az IT staff automatikus telepítéseivel vannak gondjaink, pl. amikor cserélik alattunk a java-t, és aztán kiderül, hogy bejött 1 hiba (csak a múlt héten 2 bugreportot küldtem a Sun-nak), ami miatt nem megy az alkalmazásunk, és beletelt egy fél napba, mire rájöttünk, hogy a céges update volt az oka. Nem az ő hibájuk, csak megjegyeztem, hogy ilyen is előfordulhat. Kivédeni nem lehetett volna.

Hogy miért netezik a dolgozó, mit engedjünk neki: ha normális a projekt vezető, azaz rendesen megtervezi, hogy mit kell megcsinálni, milyen határidőre, agilis módszertan, stb. ... ilyenkor nem nagyon van ideje chatelni a népnek, olyan a leterheltsége. Ha nincs elég munkája, az bizony a menedzsment / projektvezető feladata, és nem a munkavállalóé.

Érdekes egyébként, bár nem közvetlen ehhez kapcsolódik, de dolgoztam már távmunkában, otthonról, kb. 2x hatékonyabb voltam, mint bent a cégnél.
@belekotty:
én a troll lúzer, kömben már rég beuntátok volna magatokat rendszergazdák !!! :D
De ne érts félre, simám vállalom a másik oldalt, és az érvekez. :D
@Loglift: na, ez a fasság, nem a szekjuriti :) mint mondtam, mindenhol vannak hülyék, az IT-n és a menedzsmentben is...
Hábazz ennyit máég sehol sm kommenteltem, mint ennél az übergagyi témánál, ami szerintem tök eccerű.
Hol lehet puncikra szavazni vagy valami? Menek oda.
@belekotty: én pont a juzerektől(ről) tanultam sokat.
@Gastroger:

"Ez meg, hogy a "munkaadó kötelessége, hogy elláson téged annyi munkával ami kitölti a munkaidődet"
ez mindent visz :D :D
Válasz erre "

Pesze ez jogilag nem így hangzik, csak a lényege ez!
A történet még 97v98-ban volt, lehet azóta már kicsit másképp van.
A jog még gyakrabban és gyorsabban változik mint a technológia.
@Wendriner Tódor Emánuel:
"amúgy meg ez a fajta panaszkodás és a liberalizálási törekvés tényleg azoknak a vesszőparipája, akik az IT oldaláról hozzá se szagoltak még egy több száz vagy ezer gépes vállalati hálózat üzemeltetéséhez és a userek támogatásához."

meg akik nem látják be, hogy nagyvállalati környezetben hol a helyük. A rendszergazdára könnyű fújni, mert az IT általában minden részterületet ki kell, hogy szolgáljon, tehát mindenki találkozik legalább a supporttal, ha mással nem is.
Ez egyébként vonatkozik azon IT-sokra is, akik nem hajlandóak belátni, hogy rég véget ért a kockásinges rendszergazdák kora, amikor a RG végigment a folyosón és mindenki a kegyeit kereste. Megváltozott a helyzet. Nem fontosságban, inkább betagozódásban.
@Gastroger: Jójó, nem rád gondoltam a troll luzereknél. Van egy csomó normális aki nem informatikus. Már amikor megírtam éreztem lesz aki +sértődik.
@türannos:
De, el tudom :-)
Nálunk, (kis cég) Ubuntu workstationok vannak.
Felhasználói jogosultságok gondosan beállítva, root jelszó nálam :-)
Hogy erre Redmondban is rájöttek, nahát :-D
@belekotty:

"Tiszta security-renccergarázda fórum lett, néhány troll lúzerrel színesítve."

Az IT rendszergizdákra általában jellemző a homoszexualitás vagy csak te vagy az?
@Valaki2: nálunk is van egykét felhasználó akinek verzióérzékeny javás alkalmazása van. kis plusz meló, hogy rájuk figyelni kell és az update listákból kézzel ki kell szedni őket, de nem megoldhatatlan.

Figyelni kell.

(a java mellesleg a sátán találmánya :)
@pappito: Annyira megváltozott, hogy a kockás inges zseniket már egyenesen elüldözik a nagy cégektől, legalábbis az üzemeltetéstől, a fejlesztésnél korlátokkal még muzsikálhat.
Az IT vezetők rémálma a zseni rendszergazda akit elüthet a villamos.
teljesen egyetértek a cikk írójával

dolgoztam magyar IT nagycégnél és most multinál, tehát összehasonlítási alapom is van

hát mit mondjak, ég és a föld a különbség...

persze nem a bekockult, multis, agyatlan, birka policyk javára

gyakorlatilag a magyar IT cégnél annyit neteztél, amennyit akartál, mégsem ment csődbe a cég, sőt igenis virágzott a biznisz, szerettem is ott dolgozni, sajnos el kellett jönnöm

a munltinál ellenben le van tiltva egy csomó oldal, lassú a net és kínszenvedés a munkavégzés is (nemcsak a korlátozott nethasználatnak köszönhetően, hanem mert robotnak tekintik az embert)
@az igazi Sipi:
ugye hogy jó kis téma? Főleg nekem usernek :)

Ráadásul vitatkozni (véleményt cserélni) a rendszergazdákkal.. :D
Külön élmény.

@Loglift:
Oké, de fenti pédáim arra, hogy ezek alapján elbocsáskor nehéz fogást találni rajtad. Merthogy minden indokolható, max asztmondod kaptem egy linket, egy (már három éve nemdolgozó, de most megnyitott) munkatárstól. Kész.
Amúgy meg a főnököd felelőssége is, hogy akkor mia szent szar csinálsz te 8 óra munkaidőben, ha abból 6-ot netelsz. (mondjuk ez i9s más kérdésk, mi van ha reggel írok egy kommentet, este 16.00 kor meg válaszolok, addig ugye be voltam regezve, neadjisten F5, de nem tötént semmi, a log file szerint igen)
@Loglift: Nem vok képben, hogy jön ide a renccergirizdákhó a homoszekszualitás?
Vagy ez csak egy freudi elszólás nálad? :-))
@az igazi Sipi:

Jójó, nem rád gondoltam a homoszexuális renszergizdáknál. Van egy csomó normális informatikus. Már amikor megírtam éreztem lesz aki +sértődik.
@Loglift: Ja már értem! :-))
@pappito: igaz. node manapság azért már nehéz kockásinges, zsíroshajú linuxpólós rendszergazdaként "megélni", az kb a józsi bácsi kft-k szintjén megragad. egy nagyobb cégnél ez a mentalitás ma már nemcsak megengedhetetlen, hanem nincs is rá úgymond lehetőség.
igazából ezeken a helyeken (nagyon jól) úgy van felfogva a dolog, hogy az IT az egy háttértevékenység, ami nagyon fontos, de _nem_termel_pénzt_, azt az üzlet teszi, tehát az IT dolga az, hogy a megfelelő, biztonságos, rendelkezésre állás tekintetében stabil infrastruktúrát adja, amin lehet a zsetont termelni.
de ugye nem kell mondanom a tisztelt kommentelőknek, hogy ez a felfogás nem lehet egyenlő azzal, hogy mindenkinek mindent lehet?
@belekotty:
héééé én nem sértődtem meg ! :)

Csak felvállalom a másik oldalt. Olvashattad, jóban vagyok az IT-vel, nem baszogatom őket egy USb kábel (nyomtató etc.) ki be huzogatása, excel, miatt.
Ha kell a segítség akkor bizony nagyom, és sürgősen.

SŐT!

Épp ezért megfértelek titeket is, bevadásztam egy kurva koplikált függvényt valahová, és mikor nem jött eredmény, "#ÉRTÉK" akkor IT. Erre aztmondták, bazzeg ott egy sokkal egszerűbb használd azt.

Hála isten nálunk jó a kapcsolat az IT-vel. Maximálisan.
(Lehet, mert nem Londonban vannak?? :D)
@pébácsi: sztem maradjunk abban, hogy altalanositani gyenge dolog. Van jol mukodo multi, meg kocsog magyar ceg is. A jol mukodo vezetes, vagy a dolgozokkal valo kicseszes nem nemzetiseg vagy multisag kerdese.
@pébácsi:
"gyakorlatilag a magyar IT cégnél annyit neteztél, amennyit akartál, mégsem ment csődbe a cég, sőt igenis virágzott a biznisz, szerettem is ott dolgozni, sajnos el kellett jönnöm"

kibasztak mert neteztél meló helyett? :)

(bocs, ziccer volt)
És azt tudtáto rendszergazdák, hogyha egyszer elmagyarázod a cuccost valakinek, mit hogyan, akkor utána őt kell referenciaként ajánlani, hogy "majd megmutatja hogy kell". mert a fazon meg kibaszott büszkle lesz, hogy ő ehhez is "ért".
:D
vannak tipizálható személyek a blogban:

- a "lyúzer": aki elvárja, hogy mindenki, beleértve az IT-t is, az ő érdekeit szolgálja, mindennemű korlátozást a saját személye elleni támadásnak vesz, nem hajlandó mögé nézni a dolgoknak, és elfogadni a szabályzatokat;
- a "felhasználó": aki ismeri a helyét a katyvaszban, érti a szabályozásokat, elismeri az céges társadalom csoportjainak egymáshoz viszonyított helyzetét, remekül együttműködik a "rendszergazda" alfajjal;
- a "rendszergizda": aki felsőbbrendűnek képzeli magát, a felhasználókat csak bugnak tekinti, legszivesebben egy sötét szobában üldögélne, minden társadalmi kapcsolattól mentesen... őt könnyen meg lehet vesztegeni, ajándékok hatására "haverkodós" státuszt vehet fel, de sosem lesz (vagy csak hosszas nevelés hatására "rendszergazda"...
- a "rendszergazda": ő az, aki a "felhasználóval" hatékonyan együtt tud működni a cég érdekeit szem előtt tartva, a profitmaximálás, az erőforrások megtartásának és kezelésének alapvető szabályainak figyelembevételével, valamint a kellemes munkahely megteremtésére törekvő igyekezetek élharcosa... FIGYELEM: a "lyúzer" hatására (az avatlatlan szemek számára) átmenet nélkül átalakulhat "rendszergizdává", a tipikus antiszociális személyiségjegyek felmutatásával. Ilyenkor élesebben reagál apróbb konfliktushelyzetekre is, amelyek sem pozíciójának visszaszerzését, sem a "lyúzer" megszabályozását, és "felhasználóvá" emelkedését nem segítik elő...

leültem :))))))
@Wendriner Tódor Emánuel: tru.

kis kiegészítés, hogy mi gyártunk ezt-azt, robotokkal, azok meg nem mennek IT nélkül, tehát termel az a rész is pénzt. De a nagyja valóban nem, vagy nem közvetlenül. Szabályozottan kiszolgál.
no offense, a kép nyilván árnyaltabb...
akinek inge, öltözzön fel ;)))))))
@pébácsi: ennek általában az az oka, hogy egy világszerte tizen-huszonpárezer embert foglalkoztató cégnek már régen olyan szinten meg kellett minden munkakör pontos és sérthetetlen feladatát határoznia, hogy az ne nagyon legyen liberálisan felfogható és kreatívan alakítható pl az IT oldaláról.
értsd: 3 fős magyar kft, van a főnök, egy titkárnő, meg sanyi. na most itt mindenki tud mindenkiről mindent, mit csinál, szokásjog alapján megy, mint az önkormányzatnál, ezt sanyi szokta, azt meg gizi. itt kb hülyének néznék egymást, ha jönnének ilyen policykkel meg netkorlátozással, meg a munkaidő kitöltésével.
de. ha van egy 26.000 fős multi (pl ahol én dolgoztam), ami több tucatnyi országban, több időzónában, egymásra épülő munkafolyamatokat csinál, ahol ha valaki nem időben klikkel, akkor fontszázezrekben mérhető veszteségek vannak másodpercek alatt, akkor érthető, ha minden egyes kis sap-klikkelő munkája úgy van kitalálva, hogy ha bejön reggel dolgozni, akkor a képernyős szünet és az evés, pisikaki kivételével ne a f@szát verje, meg ne fészbúkozzon, hanem dolgozzon, és csak bizonyos programokkal, bizonyos módon tegye azt.
ez nem robotnak való nézés, hanem ekkora számoknál nem lehet megengedőset játszani szerintem.
évekig rakosgattam excelt meg pötsögtem, megkérdeztem IT -lusta vagyok- nem lehetn-e eccerűsíteni, akkor jött az FKERES.
OKé nem IT téma , de ilyennel is hozzátok fordulnak....
Holott a hülye júzer is meg tudná csinálni, egy elkérdezésből, meg két adatbázisból, minthogy "csinálj nekem egy sql lekérdezőt", holott, két-3 excellből leszedi az adatrokat összefésüli.
Azóta én is megmutattam a kollégáknak, örültek, mint majom a banánnak.

Köll még egy kis kultúra, oktatás, intelliencia, hozzállás. Ez nem mindenhol van.
Na ez a baj.
@belekotty:

"Nem vok képben, hogy jön ide a renccergirizdákhó a homoszekszualitás?"


Az egymás f@szának a szopása leginkább a homoszexuális faszikra jellemző.
@bazzgeth:
engem hova sorolnál, csak érdekelne...
:)
@pappito: ti akkor biztos azér nézitek robotnak a embereket is, mer ahhoz vagytok szokva :D
Mitől van itt 650 üzenet???
@Loglift: dehogy sertodtem meg..

egyebkent hidd el, hivjuk a juzereket cifrabban is neha, mint troll..;-)))
@Gastroger:

csak enyhítettem az agymenésemen... nyilván az irkálók egyikét sem ismerem sem emberileg, sem szakmailag, hogy pontos skatulyákat teremtsek nekik... de ezekkel a tipusokkal találkoztam már valahol ;))))
az irományomban található példák sarkított túlzások, a valósággal történő bárminemű egyezés azonban a valóság műve... mindenki döntse el, hogy hová tartozik, és hogy hová szeretne tartozni ;)))
ellentmondanék House M.D.-nek, szerintem az emberek (ha akarnak) tudnak változni :)))))
@Wendriner Tódor Emánuel: persze. jobbak is, mint a felhasználók. Jobban is néznek ki :)
@aachi2:

jól van, szarrá aláztad a sok buta IT-s arcot, legyél elégedett.

Komolyan hülyének érzem magamat, mert azt hittem, lehet veled értelmesen beszélni ...
@Loglift: Asszem keversz fogalmakat, renccergirizdák és secusok vállt a vállhoz vetve lehülyézik a hozzá nem értő lúzereket, az nem 1más faszának szopása, max te értelmezed annak némi frusztráltaság okán.
@akyyy: hogy mitől? blogász úr belehajolt a szakmába :)
@az igazi Sipi:

hogy merészelsz így írni egy Igazi Programozóról?
Firefox-ot (es egyeb alkalmazasokat) azert nem lehet telepiteni, mert nem lehet rajuk alkalmazni AD-ben a Group Policyt. Az osszes forgalmat egy proxyn kuldjuk at, ahol mindenfele virus,sypware, url stb szurest vegzunk. A FF ezt a beallitast nem veszi figyelembe, ezert kockazatos.
Itt nem kis cegekrol van szo, valoban az informacio a legfontosabb.

Nem arrol van szo, hogy rossz hangulatot teremtsunk bent, de el kell fogadnia az alkalmazottaknak, hogy van olyan amit nem tehetnek munkaidoben. Pl a securitynak le van teljesen tiltva az iternet, mert az a dolguk, hogy a biztosnagi kamerakat figyeljek napi 24 oraban, ne az iwiw-et bujjak es ejszaka ne pornot nezzenek a kamerak helyett( mert ezt korabban megtettek:)).
@belekotty:

"renccergirizdák és secusok vállt a vállhoz vetve lehülyézik a hozzá nem értő lúzereket, az nem 1más faszának szopása," - valóban ez nem az ez egyszerűen csak primitívség.
Nem is erre gondoltam.
@bazzgeth:
besorolom magam:

okostojás júzer:
Mivel elvégzett egy ECDL tanfolyamot, látott már számítógépet, és egyszer segített a szomszéd irodában patront cserélni, valamint ismeri a SZUMHA függvényt, sokkal képzettebnek és okosnak képzeli magát mint ami.

Bemásolja a windows mappába a *.pst fájlait, majd outlúknál sír az informatikusnál, hogy nem tudja menyitni, adjon neki rendszergizda hozzáférést. :)

Miután megvan a jogosultság, lehet letölteni is ez fasza.
A céges pdf nemjó, hát kell egy újabb, de biztos ami biztos, felrak még egy VB-t, meg egy C++ hátha majd megtanulja (sose fogja, de komolyabbnak néz ki).
Miután fenti kettúőbe belezavarodik, mert fingja nincs hozzá, keres egy új desktop témát, és elégeddeten felinstallállja. Haveroknak bár csöcsös, vagy sörös szkrínszévö.
Ezután mindenkinek tanácsokat ad (IT-oknak is), sőt kérdésekkel bombázza őket, hogy akkor ezt hogy lehetne.
Azok vagy megunják, vagy partnerek.
Megunják.
Munkatársaknál, excel jaszkarizás, "én ehhez is értek" duma.
Minden kibaszottul egymásbaágyazott szirszar xcel megküldése a főnökségnek (mellékletben IT, lássa mekkora ász vagyok ebben a témában).
A vállalati rendszer (SAP, Scala, Baan), gyakorlati alkalamazása és ismerete nélkül (kettő darab lekérdező), nagyon okos tanácsokat tud adni, és biztos az igazában, de a végére odateszi: azért egyeztess az informatikával.

Probléma esetén készséges. HJa végleg nem tud megoldást, kiadja az IT aduászát:
Indítsd újra.
Ha ez se sikeres, akkor felhvívja az IT aki megoldja, ő meg mint saját ötlet megoldja. :D
@az igazi Sipi:
Hát nézd attól h ilyen viccesen tünteted fel a hsz elejét nem leszel jófej kocka.

Én a holdról netelek éppen és én is betegállományban vagyok.
Azt ne próbáld memagyarázni nekem h te a munkahelyen csak és kizárólag a cég érdekeit szolgáló esetben használod az infrastruktúrát mert ez majdhogynem lehetetlen. Ugyanis egy privát e-mail is kimeríti a szerződés szegést amit a munkahelyedről eresztesz meg, még akkor is ha azt a belső hálózaton teszed. Infotmaikailag alátámaszott érvek jó dolgok de nem csak az informatika létezik és ha már személyeskedsz akkor enged meg egy megjegyzét hogy nyugodtan kimehetsz az útcára is van élet a számítógépeken túl és anélkül is. van az úgynevezett JOG, logika, empátia is meg minden egyéb okosság. A Kommunizmusban nem volt ez annyira nagyon de hálistennek van.

Az autós hasonlatot nem magyarázom túl. A véleményemet leírtam azzal kapcsolatba amit itt próbálsz 2millió hozzászóláson át megetetni mindenkivel van alapja de NEM JÓ. Céges telefont is fel lehet hozni arra pedig a tulaj rakhat neki tesző képet meg csengő hangot. Egyszerűen nem hasonlatokat kell felhozni a sarkított hozzá állásra és véleményre.

Mégegyszer mondom (mert valszleg már túl magas a vérnyomásod az idegességtől, mivel nem ért egyet veled mindenki) h valamilyen szinten van ráció abban amit írsz, de az élethez kell illeszteni és nem az életet az informatikához. Ha Biznisz need és te tiltani akarod akkor bizony sok vazelinre lesz szükséged. (Itt értelem szerűen nem a felnőtt tartalmakról vagy az online rádiózásról, vagy az onlájn videjózásról van szó mivel elvekről beszélgetünk ezek alapvetően tilosak mindenhol a jobb helyeken tiltják is ahol nem akarnak munkaügyi bíróságra járni, ennek hiányában ezek támadhatóak.)

Szóval maximálisan abban az esetben tudod te megkövetelni másoktól a szabájok betartását ha ezt te magad is betartod ha te mint "istenként" tekintesz magadra akkor a felhaszálók konkrétan senkinek fognak nézni, azzal hogy te tiltogatod a dolgokat maximum neked okoz örömet a többiek szánalmat fognak érezni.

A céges szabályzat jó h van és azon felül h az ember mit gondol rólla az van és kész mindegy h jó -e vagy sem. Az átgondolatlan szabályozás mint mondottam gátolhatja a munkát (Erre nem értem mért nem jött válasz a részedről, vagy lehet kényes téma?)

Az hogy ne engedjenek mindenkinek mindent az tiszta sor, vannak szabájok, és sok esetben túl is vannak szabájozvam, de mivel pölö pont a magán internet használat nem korlátozható teljesen (Mivel nem csak a munkamorált hanem magát a hozzá állást és a termelékenységet is rontja, inkább kimennek 5 perc netelés helyett 20-30 perces Kv szünetekre, ha ez is tilos akkor az a szegedi csillag)

Pölö a webes levelezés az egyik ilyen sarok kő. Tök felesleges tiltani. Informatikailag persze tök király meg is indokoltad csak más oldalát nem nézted. Vannak cégek ahol engedik vannak ahol nem. Van a közép út akiknél 1-2 megy a többi nem. A teljes tiltás a biztonság növelése érdekében kafa dolog de akkor az MS outlook ot kéne letiltani, mert ha kap egy spement és rábök valamire akkor ugyan ott van. Sok webes levelező szűrője is van olyan jó mint a szervereken működők.

A túlszabájzottság baromság de erre sokan rájöttek már, aki meg nem az szórakozzon kicsinyes marhaságokkal. Az alapvető dolgok megvannak ésszerűen a többi meg majd az adott csoport főnökére van bízva.
Mondjuk, a szabalyok _ertes_ nelkuli kopkodese, csak azert, mert korlatozzak szegeny usert, akinek joga van akkor es arra hasznalni az infrastrukturat, amire csak akarja, az szinten valahol primitivseg, na nem mintha ezzel minositeni akarnek, csak minden oldalrol lehetne sarkitani.. de minek...
@Wendriner Tódor Emánuel:

óriási tévedésben vagy, ha azt hiszed, hogy amultiknál minden óramű potossággal meg van tervezve és ez így is működik

"valaki nem időben klikkel, akkor fontszázezrekben mérhető veszteségek vannak másodpercek alatt"

ez maximum csak akkor igaz, ha banknál dolgoztál treasuryn, vagy tőzsdéztél

a magyar céget nem azért hoztam fel példaként (ami egyébként 1500 fős), mert követendő példa, hanem mert elítélem a multik idióta korlátozásait, amiket sokszor csak mifelénk alkalmaznak, a kinti anyavállalatnál nemigen

bár igazatok van, akinek nem tetszik, ne menjen ilyen helyre dolgozni, én ezért le is fogok lépni, meghagyom a robotoknak ezt a fajta munkát

ti mit csináltok egyébként pl. ha nincs munkátok napi 8 órában? a monitort bámuljátok? vagy passziánsz?

ha meg a munka nincs elvégezve úgyis kiderül, nem a netkorlátozáson múlik (bár a youtube-ot és a közösségi oldalakat én is tiltanám)
@mavo:

"jól van, szarrá aláztad a sok buta IT-s arcot, legyél elégedett.

Komolyan hülyének érzem magamat, mert azt hittem, lehet veled értelmesen beszélni"

a célod -masok melett- neked volt itt az alázás.

mindenféle faszságot kitaláltál rólam és a számba adtad. pl hogy én komoly fejlesztői eszköznek tartom a vbscriptet, meg programozónak képzelem magam.

a hazugságodról még mindig mélyen kussolsz. mert hát annyira akartál alázni hogy még az is becsúszott. vagy nevezzük kegyesen üvöltő ellentmondásnak?

egy szar hazug alak vagy.

vagy ha kegyes akarok lenni: egy primitív hülye aki alázni próbál.
@Gastroger: "Köll még egy kis kultúra, oktatás, intelliencia, hozzállás. Ez nem mindenhol van. "

Teljesen egyetertek! Az excel-t sem tudjak sajnos Mo-on az emberek hasznalni, gyakorlatilag azt sem tudjak mit tud. A makrozas es egy ket dolog VBA-ban tenyleg nem bonyolult.
Az elozo munkahelyemen (magyar KKV) nagyon meglepodtem, amikor 18 emberbol 15 mar VBA-ban dolgozott az excel moge. Amint korabban megtudtam ez egy sikeres vezetoi dontes eredmenye volt, minden honapban a munkaidoben volt beepitve 1-2 ora, amikor a tapasztaltabb excel hasznalok treninget tartottak az ujaknak.

Kepzelhetitek mennyivel javult a produktivitas:) Hat csak ugy par ezer szazalekkal.
@pappito:

nem, nem basztak ki, nem vagyok az a fajta, aki meló helyett netezik

csak az a fajta vagyok, aki néha kikapcsolódik 1-1 weblap felkeresésével, ha van némi szabadideje a melóhelyen
@aachi2: nem zavar az a tény hogy melléd szinte nem állt senki, viszont az olyanok többsége akiről a blogban kiderült hogy járatosak a szakmában azok ellened fordultak? Fel sem merült benned hogy ennek van oka?
@Benoke2:
Kábé összefoglaltad amit én 80 kommentben leírtam. :)
@Benoke2:

Egyetértek.

(Nem kötekedés, jóindulatú megjegyzés: a szabály szót ly-al írják.)
@Gastroger:

ezek alapján söröznék veled, de power user jogokat még nem adnék ;))))))))))
de az önkritika miatt riszpekt ;))))
@brlv24:
köszönöm, ja és mint felhasználó igényelném is.
Munkaköri köteleségem nem írja elő. (Excel használat meg ECDl, de tudjuk az mennyi...)
Viszont saját pénzen vett könyv, saját számítógép itthon, saját olvasgatás... , tesztelés alapján próbálom fejleszteni magam.

ÖÖÖöööö:

KÉrdés:

HR és Informatika a mai világban mennyire nyomja ezt a dolgot???

Mert szerintem kurvára nem. Eléküldi a dolgozót ECDL-re, az egy darab papír. SŐt néhol még a vállalati informatik rendszer is kimerül az alkalmazott 2 darab kódra. Ennyi bazmeg.
Sajnos.
@Gastroger: Húhú! Ez komoly irónia vót, de nagyon jó! Sok ember hiszi magát infomatikai ásznak aki még el is látja a feladatát jól, de nem ért a dolgok mélységéhez.
Van egy jó kis feladatom, mindig ezzel szoktam direkt szopatni az okostojásokat, mert erre négy kilnecesen még jó informatikusok sem tuggyák a válasz.
Adott egy szerverem. Ugyanaz a szoftver, ugyanaz a hardver, ugyanaz az adatbázis, interfészek, minden ua.
Beteszek egy kétszer olyan gyors vinyót és a szekvenciális feldolgozás mégis lassabb lesz. Miért?
Nem akarok senkit megsérteni, főképp nem a kollégákat, de erre még felkészült informatikusok sem tudják a választ sokesetben.
@Benoke2: "Szóval maximálisan abban az esetben tudod te megkövetelni másoktól a szabájok betartását ha ezt te magad is betartod ha te mint "istenként" tekintesz magadra akkor a felhaszálók konkrétan senkinek fognak nézni, azzal hogy te tiltogatod a dolgokat maximum neked okoz örömet a többiek szánalmat fognak érezni."

Marha ! Ha én fizetem a számlát mint munkáltató, azt követelek meg, ami szerintem megkövetelhető. Ha benőke vitázik, akkor kirúgom, hogy a lába sem éri a földet és benőke mehet fórumozni és blogot kommentelni. Ez ennyire egyszerű.
@pébácsi: nem mintha azon múlna a mondókám lényege, de ez egy piagyártó cég volt, ahol ha nem időben vagy nem jól ment ki egy számla, egy rendelésfeladás vagy a kamion megpakolása el lett baszva a raktárban, óriási volt a bukó. de hidd el, azért se dicsérnek meg, ha pl call centeres vagy és amiatt megy pirosba a hónap, mert neked éppen muszáj volt jutúboznod a hívás elkapása helyett.
amúgy olvass vissza, többször leírtam, de más is, hogy nem az a lényeg, hogy ne lehessen netezni, meg tilcsák bea zinternetet, meg napi 8-10 órában csak dolgozz. ez hülyeség, nem lehet, meg az nem az IT dolga, hanem a közvetlen vezetőé, hogy lépjen ez ellen, ha kell. nade. ami fontos, az az, hogy igenis kell it biztonsági szabályzat, igenis korlátozni kell bizonyos dolgokat, a telepítéseket, a jogokat, stb, mert ha ilyen nincs, akkor annak egy nem működő it infrastruktúra a vége.
kit érdekel itt a fórumozás meg a zindex olvasás? nem erről van szó.
@belekotty:

"nem zavar az a tény hogy melléd szinte nem állt senki, viszont az olyanok többsége akiről a blogban kiderült hogy járatosak a szakmában azok ellened fordultak? Fel sem merült benned hogy ennek van oka?"

nem zavar az a tény hogy ennek a szajkzózásán és az anyázáson meg a lejáratásomon kívül semmilyen értelmes érv, megnyilvánulás egyszerűen semmi nem volt irányomban?

a szemetekben egy user vagyok aki merészelt más véleményen lenni.

primitív köcsögök vagytok.
@belekotty: A példa onnan jött hogy eccer a SAP bázis renccergarázda bejött hozzám ezzel a kérdéssel hogy nem értik miért lett lassabb, én meg kiröhögtem őket. :-))
@belekotty: cache méret változott ? Vagy miben más még az az új diszk ? ...mert ezt így nem lehet megválaszolni. Megválaszolni úgy lehet, ha deklaráltan csak a diszk változik az adott konfigban és a változást körülírod rendesen, azaz régi diszk paraméterei és új diszk paraméterei rendelkezésre állnak.
@Gastroger: cége válogatja. sztem nálunk ez még nem annyira elvárás, bár igény az lenne rá.
@aachi2: A szemünkben egy okoskodó vagy aki olyan baromsággal nyitott itt amire mindenki kiakadt. innen kezdve jóindulatot ne várj!
@belekotty:

"nem zavar az a tény hogy melléd szinte nem állt senki, viszont az olyanok többsége akiről a blogban kiderült hogy járatosak a szakmában azok ellened fordultak"

Te tényleg ennyire egyszerű vagy, hogy nemérted miről ír?

Nem az zavarja, hogy egy szakmai(?) vitában vannak nála jobbak, hanem az, hogy HAZUGSÁGOT állítva róla, VALÓTLANSÁGOT a szájába adva minősítik mások.
@belekotty: örökre lassabb lesz vagy csak egy időre?
@aachi2: Mindenki ellened van te szegény. A sok "eccerű" lerohanta a zsenit...DDDDDDDDDDDDDDD
@BKV reszelő: Ugyanaz a szektorméret, belső cache, minden, bár a cache ugye nem számít szekvenciális feldolgozásnál. Minden ua, csak a diszk forgási sebessége dupla.
@Loglift: senki nem állított róla hazugságot. Jó lenne ha visszaolvasnád!
Ő nem érti az átlag luzer és a default lúzer közötti különbséget.
@Wendriner Tódor Emánuel: Folyamatosan lassabb lesz.
@belekotty:
nem irónia, önirónia. :) Nem hozzátok szólt informatiksukhoz, hanem magamról írtam. :) Tisztában vagyok a "Hülye júzerekkel" de most azon az oldalon állok. :)

A kérdésedre én nem tudok válaszolni, tippem, az, hogy szar a vinyó, vagy átbaszott a kereskedő. Vagy valamit nem álítottál be a keresési ciklusnál. De szerintem a dolog a "szerver" jellegben bújik meg, éán onnan indulnák ki ha értenék hozzá, tehát valami ilyesmi, vagy illesztőprogi, vagy fasztudja. (azé szólok bele, mert mint fölöttéb írtam az átlag okostojás júzer mindenhez ért.)
Vagy:
Inditsd Újra.
@Loglift: Ilyet senki nem csinált itt. Visszaidézték a mondatait a saját stílusában.

@belekotty: Szerintem számít a cache, mivel szekvenciális olvasásnál is előreolvasnak a diszkek, azaz nem mindegy, hogy mekkora memóriából eszik a vezérlő. Mindegy. Ha csak a fordulatszám változott, akkor egy idő után a sebesség helyreáll nem ? De legalábbis a file-ok újraírásával mindenképpen.
Nálunk annak idején akkor volt megdöbbenés, mikor egy kollégák között folyó levelezésbe (amit csak a két résztvevő címén küldték egymásnak) a főnök egyszer csak beleszólt. Ugyanis ő MINDEN céges emailcímre érkező levelet megkap.

Szintén érdekes volt, mikor a rendszergazda (otthonról) rátelefonált az egyik kollégára, aki szünetben valami kis buta játékot játszott a neten, hogy ne azzal játsszon már.

Ugyanis előzetesen senki nem szólt arról nekünk, hogy gyakorlatilag totális kontroll alatt van minden, és bármit, amit a nettel kapcsolatban csinálunk, megfigyelnek és rögzítenek.

Miután ezt szóvá tettük, utólag küldtek egy mailt, amiben megpróbálták elkenni a dolgot, hogy ez csak technikai szükségszerűség, és nem is figyelik ám, stb.
@BKV reszelő:

"Marha ! Ha én fizetem a számlát mint munkáltató, azt követelek meg, ami szerintem megkövetelhető."

Hát lehet, hogy egy qrva nyagy IT zseni vagy de hogy ÉRTELMEZVE olvasni nem tudsz at biztos!
Nem munkáltatóról meg tulajról írt te szerencsétlen, hanem a rendszergidáról!
Olvass előbb mielőtt válaszolsz!
Ne törjétek magatok! A válasz nem egyszerű. Kapásra ezt gondoltam, meg is néztük monitorral.
A diszk annyira gyorsan forgott és a szoftverben nem volt előretekintő olvasás, hogy a diszk elfordult a fej alól mielőtt kiadta volna következő olvasást, így meg kellett várnia az olvasásnak a következő fordultatot.
Régen a Unixokban ezért írtak minden harmadik szektorba.
@belekotty:

"folyamatosan lassabb lesz"
akkor viszont valami puffer telhet meg... esetleg a használat közben egy perform-monitor?
annyira sajnos nem ismerem az SAP-t, hogy értékelhető véleményt mondhassak az írási folyamatról... viszont mi SQL2k5 alatt futottunk bele ilyenbe... 50-100 írásnál gyors volt alatta a SAN, 500 körül/fölött pedig rettenetesen ingadozott....
@Loglift: Nyugodj meg és vedd észre - itt voltál régóta - hogy a rendszergizdák a munkáltató utasításai szerint járnak el mindenhol. Nem csak úgy billegetik a biteket. Ergo a munkáltatód elvárásaival vitatkozol, ha a rendszergusztával vitázol security kérdésekben pl. Ez rossz ómen a fizetésemelések szempontjából.
@belekotty:

ehh, gyorsabb voltál :D
@belekotty: basszus, ezen gondolkoztam, de túl hülyeségnek hangzott :)
@aachi2:

na, tényleg, ha te VB scripteket írsz, meg batcheket is, sőt, GUI-t is csinálsz, meg saját Excel/Word classokat is, akkor mi vagy? Érdekel a saját véleményed. Felhasználó? Programozó? IT stuff? Vagy mi?

Szerintem felhasználó, mert ehhez felhasználói ismeretek szükségesek. Bárki, aki tud guglizni, és/vagy erről szóló könyveket elolvas, az tud ilyet csinálni, ha ehhez támad kedve.

Én nyitott vagyok, mesélj!

Plusz mentő kérdés: szerinted egy adatbázis egy táblájában egy mező default értéke átlagos-e? Ha igen, akkor miért?
@belekotty:

na ezt kurvára nem fogja elhinni senki, de én a sector interleavere tippeltem. csak nem mertem leírni mert ha faszság akkor az egész csimpánzcsorda nekemesik.
@BKV reszelő: Csak nagy fájloknál volt a dolog, ahol a hardveres előretekintő olvasás cahcebe nem fért be, a szoftver pedig nem küldte meg sok megányi előretekintéssel.
Főképp ugye adatbázisoknál az elsődleges kulcsnál való olvasásnál is ahol nagyjából rendezett és egymásután vannak a kontrollintervallumok, lehet ugyanez a probléma.
@belekotty: Ezt nem írtad. :) Azt írtad, hogy generál lassulás van. Mondom, pontosan körülírni a változást eléggé fontos.
Sajnos a magyar munkavállalók mentalitása nem teszi lehetővé, hogy felnőttként kezeljék őket. Ilyen téren sem.
@pappito: nálunk annyiban volt rosszabb, hogy mi fejlesztünk, és két java update között bejött egy hiba, és utána nem tudtunk debuggolni, aztán csak nagy nehezen jöttünk rá, hogy mi a gáz.
Na látom sokat közel voltak vagy rájöttek.

aachi2, no, nőttél a szememben. Ha nem úgy nyicc ahogy, akkor nem lenne veled bajunk.

Most kutyát kell sétáltatnom, majd még benézek.
@mavo:

hivatalosan user vagyok, amúgy meg hobbiprogramozó. a tudásom nem piacképes.

"szerinted egy adatbázis egy táblájában egy mező default értéke átlagos-e? Ha igen, akkor miért? "

fingom sincs. gugli azt dobta, hogy a default érték megadható létrehozáskor. a kérdést így nem is értem. esetleg gyorsabb a keresés így ?
note: a kommentfelulet nem csetszoba. ha nem a post temajahoz van hozzafuznivalotok, lecci inkabb cseten beszeljetek meg. vagy amit negedelyeznek a munkahelyeteken :)
@BKV reszelő: Jójó, nem vizsgáztatni akartam, főképp nem hogy qrvára körülírom. De tényleg sokan kapásra rájöttek, ami nem igazán jellemző. Én már tartottam olyan tanfolyam sorozatot ahol mintegy 300-400 ember jött el egy informatikai üzemeltető cégtől több részletben és egy volt csak aki rájött.
@Benoke2: benokem, kicsi szivem, en halal nyugodt vagyok..:-)

es tudod miert?
mert en vagyok aki korlatoz es te vagy az aki korlatolt..:-DDD
@aachi2:

"hivatalosan user vagyok"

Mert az vagy: felhasználó.

"fingom sincs. gugli azt dobta, hogy a default érték megadható létrehozáskor. a kérdést így nem is értem. esetleg gyorsabb a keresés így ?"

Remélem, ezúttal őszinte vagy, mert ez így sokkal vállalhatóbb, végre beismered valamiről, hogy nem tudod. Ez nálam jó pont. Egyébként emlékezz vissza, iksz száz hozzászólással ez előtt írtam, hogy nem érted, miről írok, erre tessék.
@belekotty: Minkettő filmes adatbázis, az egyik fegyverek, a másik autók.
Megnézheted pl. milyen autót vezetett De Niro a HEAT-ben, és mivel lőtt.
@Benoke2: de azert hogy tudd, a maganeletben en is laza vagyok es liberalis.
visoznt az amunkam, hogy megvedjem a cegem informatikai rendszeret. ha ennek eszkoze a megfigyeles es korlatozas, akkor azt fogom hasznalni. te, mint egysegsugaru user a kovetkezo alternativa elott allsz:

dolgozol az altalam betartatott - de nem altalam hozott - szabalyok szerint, vagy keresel masik munkahelyet.

senki nem kenyszerit fegyverrel, hogy egy olyan "geci" cegnek dolgozz, amelyik elvarja, hogy megdolgozz a penzedert es nem karitativ intezmenykent bizotosit neked internetelerest halozattal, vassal, arammal:-)
@belekotty: ez régen volt így (interleave a low level format-nál) a mostanság használt diszkvezérlők már elfedik ezt tudtommal, bár én nem láttam maiframe-t közelről soha.
@Valaki2: Nem is akarjuk telepiteni, de azert koszi:)
De a default programokra ertettem.
@türannos: en sem hiszem, hogy ez a mai raid tomboknel meg fennallna.
A regi DOSos idokben meg lehetett ilyen, de manapsag ez nem jellemzo. Ezenkivul nagyon sok mulik a vezerlo kartyan is. ezert sem szerencses altalanositani.
@mavo: a programozo a legrosszabb user imho..:-)

bar az os-hez es hw-hez, halozathoz jellemzoen nem ert, megis megprobal okosabb lenni, mint akinek ez a munkaja..

mert o programozo!

csak azt felejti el, hogy o azon dolgozik, amit en epitettem neki:-)


az autoszerelo haverjaim pont ezert utaljak a taxisokat..
azok is mindig jobban tudjak, mi a baja az autonak es hogy kell megcsinalni..:-D
@az igazi Sipi: Mondjuk egy rendes programozó ért az OS-hez és az általa használt hálózat(ok)hoz is, legyen az ethernet, token ring, twinax vagy más egzotikus cucc. Ezek nélkül nehezne tudna dolgozni. Az OS ismeret pedig elég mély kell, hogy legyen ha API hívások is előfordulnak, márpedig...
@az igazi Sipi: :) Nos, én ismerek programozót és kódert. Nem ugyanaz nálam a kettő. Az elsőre rábízok komplett feladatot, dolgozza ki és általa manifesztálódjon a megoldás gépi szinten, az utóbbinak meg pontos feladatleírás kell, akkor értékelhető eredménye lesz a munkájának.
@BKV reszelő: megmondom oszinten, engem sosem vonzott a programozas..
mindig is szerettem butykolni, osszerakni, szetszedni, kipucolni, feltelepiteni, diagnosztizalni, felkonfigolni, supportalni, elmagyarazni, megoldani.

es orulok neki, hogy itt vegeter a feladatkorom:-)
@az igazi Sipi:

tapasztalataim szerint ez változó, egyik kedvenc userem programozó-féle volt. Nála furcsa módon nem szeretett járni a korábban emlegetett Valaki, aki összekutyulja a dolgokat, és többször is mondott olyanokat, hogy ő ehhez nem ért, ránk bízza. :-)