Kávéhoz: ez történt a héten

Röviden, tömören a mögöttünk hagyott 7 napról:

Jó hír, hogy ezen a héten már csak ketten hívták cikknek a postot 474kdskjs ,as. Valamint volt itt egy klassz cikk, amit majdnem végigolvastunk. Ami sajnos kimarad a héten, az szokás szerint itt van összegyűjtve. Jövő héten a szemantikus webbel és a Blogter vs. tartalomgazdák problematikával indítunk. Aztán lesz, ami lesz. A média mi/ti/ők vagyunk/tok/nak.
Címkék: kávéhoz
2006.11.19. 18:55. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miért baj, ha cikknek hívja valaki a postot?

A cikk vebegyes, a post meg vebkettes?

Meg egyáltalán: post vagy poszt? Post-ot vagy posztot?
nem baj, csak vicces. mitől cikk egy blogbejegyzés? ezzel az erővel a komment is cikk. meg minden, ami mondatokból áll.
Cikk és bejegyzés az, amit általában egy, ritkábban több személy ír, saját maguk vagy velük relációban álló személy(ek) által meghatározott témáról, rendelkezik önálló címmel, ami végigkíséri a cikket (bejegyzést), és amelyben információt, hírt közölnek, problémát, helyzetet elemeznek, kérdést vetnek fel (és válaszolnak rá), illetve reflektálnak egy jelenségre.

A komment viszont témáját tekintve kötött, nem rendelkezik címmel, így az összes komment együtt alkot egy egységet, tartalma pedig - általában - szorosan függ a blogbejegyzéstől, tehát leginkább csak reflexió.
wow. hát ez is egy vélemény.
az újságban megjelent írásokat nem szokták bejegyzésnek hívni. miért? a blogbejegyzéseket nem szokták cikknek hívni. miért?
a bejegyzés sokkal kötetlenebb mint egy cikk. (lásd a fenti postot.) például most beleírom a postba, hogy "474kdskjs ,as", mert olyan kedvem van. sőt, ha akarom, a bejegyzés csak egy youtube videóból áll, vagy annyiból, hogy "jó kedvem van, jippiá". az is cikk?
"blogbejegyzéseket nem szokták cikknek hívni"

Wow. Hát ez is egy vélemény. Én azért elég sokfelé találkozom ezzel.
Mellesleg egy papír formátumú lapban is megkülönböztetünk a "cikk"-en belül például jegyzetet, glosszát, tárcát, esszét, akkor miért ne lehetne a "cikk" egyik alfaja a bejegyzés?
Másrészt angolban a post és az article fogalma sokkal átjárhatóbb, nem értem, minek leszűkíteni a szavak jelentését?
De mindegy, ezt mi, webegyesek úgysem érthetjük meg.
Szép, én is tudom bővíteni a kommentemet?
Egy újságban megjelent jegyzet is tartalmazhatja azt, hogy "474kdskjs ,as", feltéve, hogy az adott publicista ezt fontosnak tartja közölni a nagyvilággal. A döntés aztán csak a főszerkesztőn múlik, de ez már más kérdés.
ha egy post egy videóból áll, az cikk?
nincs több kérdésem.
ja és ez nem webegyesség vagy mi, hanem nettó kötöszködés. te is pontosan érted, h mi a különbség. én meg fenntartom magamnak a jogot h röhögjek, ha valaki a fenti postot cikknek gondolja.
olvass cikket:
http://hirbehozo.blog.hu/2006/11/17/proud_to_be_hungarian
És most még egy utolsó válasz a kérdésedre: Nem kell feltétlenül cikknek lennie egy bejegyzésnek, se viszont, de a közös metszetük igen nagy, és természetesen ennek méretét befolyásolja a blog típusa. Egy szakmai blogban egyértelmű, hogy cikknek hívjuk a bejegyzést, hiszen itt cikkek jelennek meg. Amint olyanokat kezdenél posztolni, hogy "jó kedvem van, jippiá", egyrészt rontanád a blog szakmaiságát, másrészt beírnál egy bejegyzést, de arra valószínűleg senki nem is mondaná, hogy cikk.

A videó posztolása: El sem olvastad, mit defináltam cikknek, igaz? Legyen mondjuk a videó témája, hogy bemutatták az új SE telefont.
Erre te írsz egy bejegyzést,
1.) mert fontosnak találod a tényt,
2.) ennek van címe, ami utal a tartalomra
3.) egy hírt közöl velünk.
Tehát cikk. Megjegyzem, a cikk nem arról fog szólni, hogy bemutatták a telefont, hanem arról, hogy _elérhető a videó_. Te ezt egyetlen linkkel ki tudod fejezni, tehát ennyi a cikk.
"Te is pontosan érted, h. mi a különbség."
Te is pontosan érted?
Bocs, kissé mindig késésben vagyok a kommentjeidhez képest.

A belinkelt videó a "proud to be hungarian" címmel, (és azzal, hogy ezt angolul írod), a góllal, az egész aktualitásával egy olyan cikk, ami lehet, hogy jóval többet mond el rólad, a véleményedről, mint párszáz szó.
valamiért cikkfikszációd van. vicces, nem mondom.
bár komolyan próbálod bebizonyítani az almáról, hogy körte, a post attól még nem cikk. ennyi. ettől függetlenül felőlem a bibliát is hívhatod cikknek. a threadet ezzel zárjuk le.
nos, most már tisztában vagyok a lövészárkok helyével a cikk vs. post témában.

Már csak a "post vs poszt" vár eldöntésre.
úgy látom ez a legizgalmasabb téma, ami a héten történt. szerintem a bejegyzés, a post és a poszt is jól használható. értjük, miről beszélünk, ha ezeket látjuk leírva egy mondatban. ennyi.

devizakozep 2006.11.20. 10:43:55

mar joval korabban is belefutottunk abba h HH totalisan odzkodik attol h o a web2 temajaban cikkeket ir. bar en ezt sosem ertettem meg h miert lesz ettol lelkibeteg, de lathatolag vmiert nagyon nyomasztja. kompromisszumos megoldaskent javasolnam, h neki legyen blog, meg bejegyzes, a nekunk meg marad cikk es web2es hirujsag. mindenkinek megmarad az orome. hm?