Mennyire mainstream, amit hallgatsz?

Régebben is párszor, meg mostanában is foglalkoztunk a zene és a közösségi web érdekesebb metszéspontjaival. Legutóbbi kapásunk egy újabb Last.fm mashup, a Mainstream-O-Meter. Mint a neve is mutatja, a szolgáltatás arra vállalkozik, hogy megmondja, a Last.fm-en hallgatott zenéink a többi felhasználó preferenciáihoz képest mennyire számítanak mainstreamnek.

(Honnan tudja, hogy mit hallgatok? A Last.fm-nek van egy asztali kliense, mely folyamatosan figyeli, hogy a gépen milyen zenefájlokat hallgat a felhasználó, és ezekből az infókból dolgozik a M-O-M.)
The Mainstream-O-Meter calculates your mainstreamness by comparing the listener count of your favorite bands to the average listener count of the five bands who have the most listeners among Last.fm-users.
Íme, ez vagyok én. "18.42% mainstream."

A Last.fm közösségének zenei ízlése persze jelentősen eltér mondjuk a Music Television vagy a Viva diktálta trendektől. De ez csak még érdekesebbé teszi az egész kezdeményezést. A Mainstream-O-Meter egyébként felidézte bennem a múltkori Times-cikket a siker és a brazíliai pillangó kapcsolatáról. A Last.fm, a YouTube és a MySpace nagyban hozzájárul az amerikai tinédzserek zenehallgatási preferenciájának változásához.
MTV and Tower Records no longer decide who will win. You do. (Chris Anderson, Wired)
Ez már egy új világ. Legalábbis a tengerentúlon, meg úgy általában, tőlünk nyugatabbra.
Címkék: zene mashup kommuniti last.fm
2007.06.12. 13:05. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

az a "baj" ezekkel a mashupokkal, hogy tényleg csak ennyit érnek: egy hehe-t
Is there anybody 100% mainstream?!
0.98 % mainstream

Pedig én nem gondolom, hogy ennyire távol lenne a zenei izlésem a mainstreamtől. :/
És mégis mi a lófsz az a mainstream
A ménsztrím az az, amiből embertelen sok pénze van a kiadóknak, helikoptere az előadóknak, és hányingere a rádióhallgatóknak.
hát jah, hányinger. Úgy el tudják rontani a kereskedelmi rádiók a zenéket, hogy csak na. tisztelet a kivételnek...
Most regeltem Laston, majd kiderül mennyire ménsztrím az elmeszétvetős ilektroo