Torrentrazzia: akkor foglaljuk össze...

Akinek nincs kedvük végigolvasni a témáról írott postunkat és az ahhoz érkezett sokszáz kommentet, azoknak összetennék a puzzle néhány darabját.

Történetünk csütörtökön délután kezdődött, mikor az egyik legnépszerűbb hazai torrent tracker szájt, a BitHUmen nyitóoldala elérhetetlenné vált. Hamar elterjedt a hír, hogy újabb rendőrségi razzia van, és hogy kiszálltak a Victor Hugóba a rendőrök, hogy szervereket foglaljanak le...

Ahogy a hír elterjed, egy sor másik magyar torrentszájt is elhallgatott. Az nCore állítólag tök véletlenül épp karbantartott, mindenesetre kapóra jöhetett nekik a tervezett leállás, mert ekkor még jobb volt félni, mint megijedni. A népszerű ftp- és smsweb-szolgáltatók is gyorsan lapító üzemmódba váltottak, a sötétben próbálták meg kibekkelni az Interware-nél és a Datanetnél folyó jegyzőkönyvezést.

A rendőrök - legalábbis mi ezt hallottuk - kifejezetten egy szerverre utaztak, amit végül nem sikerült megtalálniuk, pedig nem jártak messze. (A kérdéses szerver pénteken már nem is reagált pingelésre. De azt nem tudjuk, hogy azért mert elvitték, vagy mert lekapcsolták az üzemeltetők.) Ugyanakkor - most mindegy, mi az ok - véletlenül lefoglaltak pár teljesen ártalmatlan szervert is. Az ezeken futó webszolgáltatások lehaltak, és tulajaik egész éjjel próbálták visszaszerezni szervereiket a rendőrségtől. Valakinek sikerült ez még csüt este, de nem volt minden, az ügyben teljesen ártatlan, vétlen szereplő ilyen szerencsés. (Erről a témáról még írok egy postot valamikor a következő napokban.)

A lefoglalásokat a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya vezényelte le, a Nemzeti Nyomozó Iroda ezúttal kimaradt az akciózásból. Bár a neten az terjedt el, hogy kábé 80 szervert foglaltak le a rendőrök, mi úgy hallottuk, hogy max két tucat gép pihent a rendőröknél csütörtök este. Ugyancsak csütörtök éjjel terjedt el, hogy a razzia másnap folytatódni fog. Pénteken voltak is ilyen mendemondák, de végül hiteles forrásból nem sikerült megerősíteni ezeket az információkat.

A rendőrség pénteken meglehetősen szűkszavú volt. Többször beszéltem különböző munkatársaikkal, de végül csak annyit mondtak a "folyamatban lévő ügyről", hogy hétfőn tartanak majd sajtótájékoztatót, ahol minden ki fog derülni.

Az ASVA még ezt megelőzően adta ki közleményét, melyben "köszöni a rendőrség hathatós munkáját és gratulál az eredményekhez". Bár csütörtökön és pénteken is az ASVA került a figyelem középpontjába, egyre világosabbnak látszik, hogy a razzia hátterében korábbi névtelen feljelentések állhatnak. Ezek akár a Pro-ART vagy az ASVA feljelentései is lehetnek (de érkezhettek magánszemélyektől is), mindenesetre egyik "jogvédő" szervezet sem tudja jelenleg (legalábbis nekem ezt állították), hogy valóban az ő korábbi feljelentéseik "felgönygölítése" zajlott-e az elmúlt napokban.

Más hírek szerint az sms-es és warez oldalak voltak a főbb célpontok. Ennek némileg ellentmond a BitHUmen szerverének lefoglalása, valamint a BitLove és a gigatorrents tartós elhallgatása. A bithumenesek azt ígérik, hogy visszatér az oldal, amiből arra következtethetünk, hogy a nyomozók valószínűleg nem tudtak olyan indokot mondani a lefoglaláskor, ami a bh üzemeltetőit komolyabban megijesztette volna.

A média amúgy magasról leszarta az ügyet. A nagy hírportálok, tévék és rádiók csütörtökön egyáltalán nem foglalkoztak a témával. Aztán pénteken pár szerkesztőségben felderenghetett, hogy ez azért mégiscsak sok tízezer magyar netezőt érintő ügy, úgyhogy aztán született is a témában pár cikk. A szokásos tálalást láthattuk most is a legtöbb helyen: az ASVA közleménye a hír magja.

A torrentrazzia a torrentezőkben többféle reakciót váltott ki. Megjelent persze a para, hogy akkor most már biztosan a felhasználókra is rászállnak. A BitHUmen és a k****r és es sor másik szájt is sietve próbálta megnyugtatni felhasználóit, hogy nincs mitől tartaniuk. Megjelentek a lolcatz-reakciók is. Sőt, pénteken mindenki azon röhögött, hogy a hangfoglalas.hu semmit nem ad biztonságára. Állítólag volt pár perc, amikor az egyik menüpont alatt a PirateBay, illetve deface üzenetek jöttek be.

Bár nem tudni pontosan a razzia következményeit, azt hiszem megkockáztathatjuk, hogy holnaptól nem fog több dvd és cd fogyni a boltokban, mint eddig. Bár...
Címkék: p2p torrent
2007.11.10. 11:02. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fura, h tegnap óta nem megy a demonoid se
"A média amúgy magasról leszarta az ügyet. A nagy hírportálok, tévék és rádiók csütörtökön egyáltalán nem foglalkoztak a témával."

persze a kereskedelmi adók pont arról fognak beszélni, h töltsed le-fel a zenéket, a filmeket a netről. jó h nem már azt mondod, h a mozikban miért nem reklámozták a bitHUment.

nyilván fontosabb volt nekik, h puskáspeti majdnem leejtette a mobiltelefonját.

a televízióban a warez negatív, elvétve semleges kontextusban jelenik meg, az interneten meg pozitív, vagy semleges összefüggésben. nincs ezen csodálkozni való.

a multik közül a kábelszolgáltatók lennének a torrentezők barátai (nyilván nem a kertévék, kerrádiók), hiszen nekik érdekük eladni a 10-20 Mbps csomagokat.
a k****r kinyirhatatlan, keremszepen
Jó reklám volt! Annyi biztos, hogy mostantól sokkal többen fognak torrentezni. A kiadók alapvető hibája, hogy nincs releváns válaszuk a szituációra. Hol vannak a legálisan, DRM nélkül, olcsón, online elérhető kiadványok?
Most hogy kihírdették, hogy a torrent legális és nem megfogható, így tuti nőni fog a népszerűssége.

Amúgy tetszik a kiáltvány amit az asvának írtak
Az hjogy nem megfogható, nem jelenti, h legális. A szabályozások vannak kicsit [nagyon] lemaradva.
En igazabol a BIX forgalmon amultam el es meg figyelgetem tovabbra is... hihetetlen mekkorat esett az eves timeline-on kozel 20G-csokkenes. Felhasznaloi oldalrol olyant is hallottam h. torolt vki mindent a geperol.
Sziasztok! Valaki tud valamit a Gigatorrentsről azonkívül hogy nem elérhető?
Hallgatnak most egy ideig. Aztan majd ujraindulnak, ha minden elcsendesedett.
Engem is meglepett hogy nem láttam a hírek között, de legalább nem jöttek megint a hülyeségeikkel(pl.:hacker=cracker illetve utóbbiról még nem hallottak)
13 éves unokatesó kérdezi amikor a bátyjával erről dumálunk: "Mi az a torrent tracker?" ... elmondjuk ... reakció: "Az kva jó! Akkor majd mutassatok pár oldal, hogy tudjak gamékat tölteni!"

Ez van kéremszépen. Fasza kis reklám volt amúgy.
Jó lenne ha a kiadók és jogászbérenceik felfognák végre haladni kéne a korral. Elmúltak azok az évtizedek, hogy a cd eladásokból undorítóan megszedték magukat. Kicsit olyan, mint amikor régen felakarták gyújtani az első könyvtárakat, mondván akkor a könyvkiadók miből élnek meg ha ott minden megtalálható. A zenei cd-n mint olyanon eljárt az idő. Ez természetes folyamat lásd bakelit-kazi-cd.
Anno kétkazettás magnón terjedt a cucc, aztán cd íróval és most a neten. De nekik még mindig ugyanakkora torta kell. Megnézném mikor az asva, kiadó fejesek a 7-es BMW-ből kirakják a kölküket a sulinál milyen mp3 szól az ipodjukon. Mindenki élvezi a net, torrent (magyarul szabadság) adta előnyöket. A 100 nettóból élő zsaru akinek kiadják parancsba hogy cipelje be az örsre a szervert na neki is ott figyel otthon a polcon sok írott cucc. A modeminstalláló szaki is úgy búcsúzik el, hogy ajánl pár torrent oldalt, mert ugye a népek nem emilezni vesznek 10megás csomagokat. A begyöpösödött kiadók tőrödjenek bele, hogy vége az aranykorszakuknak, mert felnőtt egy netes generáció akik nem kajálják be a sok gagyit. (5000 FT egy lemez aztán jó esetben 2-3 dal ami ér valamit) És az idióták nemhogy reálisan csinálnák pl. 100as egy mp3 ami még elfogadható lenne az átlagembernek is, nem nem ők még mindig ugyanakkora tortát akarnak. Ezért pénzelik az ilyen asva és társai "jogvédő" érdekvédő jogász csicskákat, akik végigmagolták az egyetemen a millió paragrafust és persze megakarnak élni belőle. Már várom mikor nyilvánítják bűnözőnek a fél országot és a 9 éves Józsikát mikor dugják javítóba mert leszedett egy albumot torrentről...

Igenis éljen a torrent, a net! Mert igenis örülök, hogy le lehet szedni olyan dolgokat, amiről Mo.-on mégcsak nem is hallani legyen az zene vagy film.
Apropó filmek: én szívesen jártam moziba, havi 1x-2x páros jeggyel csajommal az igazán jó filmekre elmentünk pl. Tégla. Mert megérte az élmény, mégha tudtam is hogy le is tudnám tölteni és otthon megnézni. De az vicc, hogy az amcsi és hazai bemutató, megjelenés között eltelik 3 hónap is akár. És akkor még itthon Pest és vidék viszonylatban is plusz pár hét. Na hát akkor ilyen jegyárak (egy 5fős család mozisása kisebb vagyon) és ilyen késések miatt csodálkoznak ha a népek nem járnak moziba hanem letöltik otthon? Épp ezen okok miatt be is zárt a multiplex abban az 50 ezres városban ahol lakom.

És igenis éljen a torrent, mert nagyon jó dolog hogy sokaknak megnyílik a világ és hasznos is mert a kölkök angolul (én is sokat csiszoltam így az angoltudásomon) nézik a sorozatokat (PB,Heroes stb...) nem 1 év múlva a gagyi2-ön gagyi szinkronnal megvágva. És jó dolog hogy vannak olyan emberek, mint victorpictor, kenny és társai akik szabadidejükben már az amcsi megjelenéssel egyszerre készítik a feliratokat.
És inkább igényes műsorokat, filmeket töltsenek a netről, mint hogy a tv-ben bámulják a legális de gagyi,reklámokkal szétcseszett, átszinkronizált megvágott szarokat. (lásd pl múltkor volt a Szikla tvben, felét kivágták hogy 12-es karikával mehessen)
Mindemellett nekem elég sok eredeti dvd-m is van, amiről úgy gondoltam megérte és reális áron meg tudtam venni. (pl. Blöff 2 rugó volt, Kill Bill stb...fasza kis filmek)

Üzenném a kiadóknak és bérenceiknek (asva, zsaruk stb.) hogy senki nem fog több 5 ezer forintos lemezt venni ha bezárnak egy torrentoldalt. Sokkal inkább a bolhapiacokon árult gagyi cam-es pocsék szarokat kéne üldözni meg az smswebeket!
Egyébként meg: nem vagyok egy nagy összeesküvés fan, de: vajon miért van az, hogy évente egyszer van egy ilyen razzia, ahol anno a dc-re most épp a bithumenre szálltak rá, mert most őket dobta fel valaki. Az smswebes warezoldalak tömkelege meg megy simán, ők talán tejeltek?
Na befejezem a lényeg: hajrá torrent!
Ja és tök örülök, hogy egyre több zenekar megkerülve a kiadókat, egyből sajátmaguk terjesztik a neten a zenéjüket, mert így amit kapnak lóvé az az övék és nem a kiadók vonják le a sápot.
valahol azt nem értem, hogy a rapidshare és társaik ellen hogyhogy sosincs támadás? Tudom, nem magyar szerverek, de úgy általában. Ugyanis kötve hiszem, hogy akik fizetnek érte, abból a pénzből akár egy $ is a szerzőkhöz kerülne.
Ott tiszteletben tartják az alkotmányt és a tulajdon jogot, itt magyarországon bármit megtehetnek. Mivel nem a szolgáltató tölti fel a tartalmat neki nincs felelőssége, de ha jobban megnézed rögzítik az ip címet minden ilyen upload oldalon. Szal ez a lefoglalósdi meg visszatartósdi és korrupció csak itt magyarországon divat.
Én annyit szeretnék hozzátenni ehhez az egészhez, hogy köszönjük hh és a webisztán munkáját a tájékoztatásban, és hogy szinte az egyetlen olyan hely ez itt, ahol up-to-date infókat találhattunk! THX :)
Ezzel,hogy most "bezárattak" egy pár torrent trackert,most csak azt érik el,hogy a nép megijed,és most mindenki tünteni el a dolgait,formázzák a gépeket stb. .De ha most meg is tudnák állítani a torrentet(ami lehetetlen),akkor előjönne megint a Bcdc++,meg az újabb Emule nevezetű program.Na azokra is előbb vagy utóbb rászálnak majd,és majd megint torrent.. Ezzel csak saját magukat hülyítik azok akik cseszegetik a torrentet,hogy sértik a jogokat.. A torrent,olyan mint Robin Hood.. a feltöltők.. elveszik a gazdagoktól(kiadók),és oda adják a szegényeknek(letöltők),és ezzel mindenki jobban jár mint,hogy megvegyék 3-5000Ft-ért a zenéket,mert általába van rajta 2-3jószám, és annyi, ha meg megunta akkor letörli.. Akkor nem értem hol itt a próbléma?Mindenki örül annak hogy adhat és hogy kaphat..
A torrent nem illegális, senki nemmondta hogy jogvédet tartalmat kell fel- letölteni.Mintahogyan az internet sem illegális csak azért mert azon illegális tartalom is van.Sajnos a jogvédőszervezetek azt beszélik be a népnek hogy a torrent egyenlő a warezzal.
A rapidshare és társai sem illegális megosztásra készültek, az nem az ő hibájuk hogy erre (is) használja az user.
Mintahogyan az sms webet sem arra találták ki hogy a tegnapi moziban leadott filmet letöltsd róla :D De tudjuk ugye hogy az smsweb cégek 99%ban ebből élnek.
Abban vitatkoznék a pár sorral feljebb hozzászólóval hogy ez mindenkinek jó, nemaz.nemjo a jogvédőnek mert nincs rajta bevétele, nemjo az álamnak mert nemtud méregdrága matricát ragasztani a torrentfájlra, az előadók nagyrésze viszont tisztában van vele hogy mamár a lemezeladás egyenlő a nullával, a pénz a koncertben és a hakniban van, ahoz meg kell a reklám.reklám azis ha mindenkihez eljut a zenéje, ezt többre becsülik mint azt a pár forintot ami a kiado sárpja után marad nekik.A filmkészítők sokszor csak annak köszönhetik a jegyeladásokat hogy a néző már látta letöltve majd bemegy a moziba megnézni :) Ha egyszer megértik az illetékesek hogy ez a dolog nem az ellenségük, hanem megfelőlően kezelva akár a legjobb reklám akkor beszélhetünk elégedett emberekről.
Egyébként lassan lehet megélhetési bünőzésnek is nevezni ilyen 2ezer forintos jegyárak mellet :D
azért elég elvakultak vagytok, h ki-mit NEM venne meg mennyit NEM fizetne úgysem.
egy ismerősöm sztorija (kicsit más de hasonló):
mobileszközökre fejleszt játékokat, 3 éve mikor az első piacra került pillanatok alatt feltörték egy év alatt kb. 1200 db adtak csak el, viszont szinte mindenkinek meg volt vagy ismerte (másnem letöltve az arhívba :) );
utána jött a következő játéka: 1 éve dollár ezreket fizetett egy izraeli feltörés védelemért, egy év alatt el lett adva 8600 db (kb. $100k nettó bevétel); ismerőseim nem ismerik a gamét, senkinek nincs megfeltörten (egyelőre), neten semilyen ukrán oldalon nincs crackelt verzió hozzá. most boldog, h meg lett fizetve a munkája, és szarik rá, h csak 10000-en játszanak vele (de fizettek), minthogy fél millió gépen legyen ott és b@sznak fizetni.
szóval azért nehogy már ennyire sima ügy legyen, h le vannak szarva a szerzői jogok, és még kiáltványozunk is - fogadjuk el ami ingyé van az kell ha szar, ha nem; amiért fizetni kell azt már mérlegelni kell.... de ne legyen má kamu sztori, h milyen jó a szerzőknek, h freebe töltik a munkájukat
pirateclubbal nemtudjátok, hogy mi van?
| www.pirateclub.hu | Az oldal SZOMBAT este lesz újra elérhetõ!| a chatröl van.
Smidgen részben igazat adok neked.A programok teljesen más kategória.A programok másolása elég komolyan megröviditi a programozókat főleg a játékfejlesztőket akiknek a céges vásárlásból nincs bevétele.A zene és film ipar viszont megint más.Ott igen is reklám a neten terjengő gyengébb minőségű verzió.És akinek tetszik a zene vagy a film az el fog menni a koncertre,vagy a moziba is ha lehetősége adódik rá.
smidgen: a szoftvereket nagy tévedés idekeverni, mert az nem művészet, egészen más kategória, és leginkább: a törvény szerint is egész más elbírálás alá kerül. kb nulla köze van..
A film és zene letöltése függetlenül a forrás legalitásátol nem illegális tevékenység, ez törvény, inentől kezdve értelmetlen ezen vitatkozni.A programokról meg anyit hogy mindnek van egy ingyenes verziója, legfeljebb a név és a készítő más :) A programokat meg mindigis törni fogják, sajnos kevesen engedhetik meg maguknak hogy több tízezerért windowst vegyenek ami ugye monopol helyzetben van, őket nem büntetik érte hogy mindenki win alá fájleszt és ezáltal linuxt nemis érdemes felrakni ami ingyenes volna?Ha 1000ft lesz egy kilo kenyér akkor sem kell csodálkozni hogy lopni fogják, egyszerüen megfizethettlen, erre még rájön a külömböző adó meg egyéb.Majd ha 200ezer lesz a minimálbér egy kilo kenyér meg 100ft akkor lehet fejet lobálni a warezra.
az azért jo érzés hogy most is minden másodpercben iszonyatos adag adat cserél gazdát....:)
nembeszélve arrol hogy ha a netröl levesszük az illegális tartalmat akkor megirhatnám az egészet 2 dvd-re.
hamvába holt ötlet a köcsögöktöl ez.

üzenem nekik. köszönik a torrentések a REKLÁMOT. eddig nem tudta mindenki mi az a bithu.
Én például nagyon örülnék az alábbi megoldásnak(Kiindulás:Rajongó vagyok, de nem szeretem agyonhallgatni sem a kedvencem):
Szerintem ha a zenészek, havonta az épp aktuális lemezeiket átdolgoznák újrakevernék (maguk vagy dj-vel vagy akár Pistabácsival), h kicsit másképp szóljon, vagy egy-egy koncertfelvételük/videójukat felraknák a weboldalukra, persze pénzért(na jó nem sokért) letölthetően,
tutibiztos, sokan pénzért letöltenék még addig az időig is míg torrenteken ingyenessé nem válik,
majd a köv hónapban újabb tölthető/vehető cucc, alig várnám!
Ez kb olyan mint a mozi valaki siet drága jegyért az első előadásra, vanaki meg ingyen tv-n megnézi.

Biztos így meglenne a havi fixük!
Kreálmány: állj! Ne találjuk ki a kiadók helyett az üzleti modellt. Nem a mi dolgunk, nem a mi pénzünk. És persze ha továbbra is ilyen ostobák maradnak, az övüké sem lesz.
19:04 - új lépek
from: asva.info
Basszus, nem elég, hogy kalózoknak hívanak az ASVA-nál(nem az asva.info-ra gondolok), de mostmár szervkereskedők nevet is ránkhúzzák, ha így folytatjuk xD
why nak igaza van és a vércsere is torrentezés és foglalja le a kurvanyáját de nem a mi nemiszerverünket. kis petöfit belemosva.
Smidgen, kérdezd meg a haverodat, hogy ha lett volna egy demo verziója a 2. játékból, akkor hányan ismerték volna vajon és hányan akarták volna megvenni? ;) Na itt a lényeg. Hogy rosszabb minőségben van preview...
szerintem a top 10 feltöltök alapitsanak pártot. tuti lesz elég szavazojuk.
én beugrok a pártalapitásba pénzzel is és egyébbel is ha valaki még igy akarja.
smidgen de egyszerü vagy.

átirom a storidat:
van egy haverom aki a centrum parkolonak dolgozik. a munkába menet a vilingerröl leirogat rendszámokat. és kiállit büntiket. .... és most örül hogy megkapja a pénzét és leszarja a tulajokat akik nem is abban a városban laknak.

"kitalált történet a szereplök nem léteznek a centrum parkolo szopja le a faszom.)ha lesz pártom csak az parkolhat és addig amig torrentézik.
Pont azon gondolkodtam hogy hamár a nyers dvdre is rárakják a matricájukat hogy 400ft legyen darabja és még ezekután sem nyugszanak akkor miért nem vasalják be a netszolgáltatótól a lét?Ha veszek egy tévét akkor csak egy helyre fizetek a kábeltévéért, ha a netet kötetem be akkor meg a net mellé még minden szarért fizessek?Vasalják be a szolgáltatón hiszen bünsegéd aki segít abban hogy jogsértő cselekményt folytasanak, ja hogy a film és zene letöltése nem illegális, akkor már megint nemértem mire fel csesztetik az embert.Meglehet nézni a magyarTV-t, ezért töltenek le az emberek filmet mert a fox,nbc meg a többi tud normális adást nyomni, a magyarok meg semmit, csak huzzák le az embert ahol érik.Egy pillanatnyi bosszuságot tudnak okozni a razziákkal, nem többet.Egy szervert lenyomnak, helyébe áll 3 másik.Napi 4-5 torrentoldal nyilik, nem esünk kétségbe :)
amatör rádios vagyok és fogtam idegen adásokat.
tegnap beállitot hozzám dárt véder és levágta a kezem mert állitolag fogtam jogtalanul a krixkrax bolygo rádio adását.ugyanis az hogy az univerzum törvényét nem ismerjük az nem azt jelenti hogy nem vonatkozik rám.és az univerzum kimondja hogy .......na kapd be a faszom sava és a többiek. csak it magyarisztánban vagytok ti despota gecik.
egyébként ez csak egy cég. nem fegyveres testület nem eröszakszervezet. egy sima fing alapitvány. én is csinálok 1 et bármiko.
kezdjünk csak bele.

játszunk el a gondolattal.

hálás vagyok a ***hu*** üzemeltetöinek.

ha megbuknak felajánlok 1000 forintot a fömuftijainak. és tegyen igy minden user.
kibirjuk. mindenki kibirja.igy keres bukás esetén 30 millert.ha biroság lesz tv cibálás stb esetén. igy járjon el minden más közösködö.fel lehet venni a harcot velük simán és kinyomhatoak mint egy gennyes pattanás.
A scene most egy kis erőt gyűjt, és minden megy tovább. Csatlakozom az előttem szólóhoz, köszi hh&webisztán a tájékoztatást.
unitedfan!

Soha nem tudtam volna így megfogalmazni/összefoglalni, de a szívemből beszélsz!!!
Szerintem az apronet is azért haldoklik, mert el akarják vinni, hiszen jogvédett anyagokat kínálnak rajta! :)
Oké, torrent rulezol.

Másfelől meg magunk alatt is vágjuk a fát pl. a játékletöltésekkel, körül lehet nézni, néhány éven belül a PC-játékok, sőt, a konzoljátékok is mind-mind havi és/vagy feature-előfizetésesek lesznek, plusz majd játékon belül is kapjuk a pofánkba a reklámot. Lesz majd sírás az biztos.

Zenészek meg kapjanak a fejükhöz, tessék minőséget produkálni, nulla teljesítményért nulla pénz jár, kiadók meg fetrenghetnek a vérükben mint gyesznyó a jégen. BTW, ha nem CD-n hanem DvD-n adnák ki a zenéiket egy csomó érdekes tartalommal (insider, koncert, backstage stb.) akkor talán el lehetne adni 2-3000-ért a lemezeket.

Amúgy szerintem a Blue-ray hamarost be fogja sz0patni a torrentet - megnézem majd hogyan töltöd le a (max) 8/1M-es sávszélességeddel. Garantáltan meggondolja mindenki majd hogy mit kezd el lecsurgatni.

Asvát meg le kell tojni, feljelenteni őket zaklatásért meg elmaradt haszonért ahol lehet. Plusz még érdekes téma lenne ráuszulni hogy milyen jogon is használják erőforrásként rajtuk keresztül multicégek azt a rendőrséget amit a mi adónkból fizetünk. Álljon már meg a hé.
Nem hiszem, hogy torrentezésben nagy fennakadást jelentene a Blue-ray és HDDVD formátumok elterjedése.
1. Megfelelő tömörítési eljárással (x264) 4-5 GB méretűre tömöríthető minimális minőségromlással.
2. Kis optimizmussal feltételezhető, hogy mire széles körben elterjednek, arányosan nő majd az átlagos letöltési sávszélesség is.
Nekem változatlanul erős logikai bukfenc, hogy bizonyítható, hogy Kovács Józsika 10 éves lakos megvenné a Britni Szpírsz CD-t, ha nem tudná letölteni. Sztem meg nem halgatná.

Persze ez csak a polgári peren érdekes, mikor számszerűsíti a sok szakértő az okozott kárt.
butaság hogy megvenném ha nem tudnám lehuzni.

Tény: amikor a magyar üvegtigris 2 ment 1 torrenten egy oldalon felhivták a figyelmet hogy ne huzzák le inkább mozizzanak.moziztak.

másik:olyan filmet ami nagyon jo azt eredetiben MEGVESZEM. kinek nincs star-wars,tüzben edzett férfi, igazábol szerelem stb nem irok sokat mert meg fogtok vetni.

egy nothanx, Kozma Orsi, stb. album jó 3000 ropi felett van. Ezekben csak egy ének munka van..."sztárok"

pl a Depresszió, road albuma 2000 forint(nem saját kiadóval), úgy hogy minden számuk különleges és nem egy hülye alapotot tesznek be háttérzeneként. Rendszeresen turnéznak.

ennyi...
Saját példa. Leszedtem egy diszkográfiát torrenten. Megtetszett, megrendeltem az albumokat. KÜLFÖLDRŐL! Hét, azaz 7 darab cd Angliából tíz ezerrel olcsóbban szerezhető be, mint itthonról postaköltséggel együtt (és nem volt akciós). Magyar előadókat nem hallgatok... tessék lelőni.
éljen a torrent!
Csilibili 2007.11.10. 20:51:38

szerintem a játékokkal is hasonló a helyzet, mint a tartalomszegény zenei cd-kkel. amelyik játékot igényes csomagolásban, extrákkal árulnak (fémdoboz, poszter, könyv, extrák dvd, játékzene cd, egérpad stb.), és nem elszállt áron, azt megveszem. 2-3-havonta egy még belefér.

példának ott van a gta san andreas, a bioshock vagy a dark messiah collectors edition.

csak nézzétek meg pl. az amazon.comon, hogy a legtöbb játékhoz milyen puccos kiadások vannak. csak az kéne, hogy nálunk is kaphatóak legyenek végre.
kit halgassak magyaroktol? gyözikét hopp-dszikk hopp-dzsikk?

vagy drogkereskedö gankszta zolit?

hát unalmas mind bazmeg.minöségtelenek vagytok magyarisztán elöadok.
A minőségi zenét a rajongó megfizeti, példának ott van Ákos akinek a dvd-i ugy fogynak mintha ingyen adnák,elötte megnézi az ember leszedve persze :) A kárt ugy számolják ha feketepákó lemezét lehuzzák torrentről akkor annak az eredeti ára a kár.Namármost embert nemismerek aki megvenné, poénból lehuzza ezáltal nő a rajongok száma akik elmennek utána köpködni a haknijára :D A probléma egyik gyökere hogy irreális pluszköltségeket raknak a lemezekre, egy max 100ft-os lemezből hogy lesz 4000ft mikor a szerző kap darabonként 20-50ft-ot utána?tessék elgondolkozni tisztelt saját jogukat védő szervezetek hogy ilyen alapon akár fel lehetne jelenteni a kiadókat is.Az előadó meg inkább hallgat mertha kiálna hogy de aki akarja az igenis hallgassa meg mégha ingyen is a lemezét, akkor a kiadót is leköpnék és mehetne a levesbe.Vagy mehet lengetni proart zászlót és akkor a 20feletti rajongotábor dobja öket a szemétdombra.
Amerikában irtozatos menyiségben szedik le a zenét, de irtozatos menyiségben megis veszik utána,Miért?Mert nem 10lemez vásárolhato a havi fizetésből.Ha nem lenne warez nem lenne zene, évi 100eladott lemezből éhenhalnának.Ha nem volna honan letölteni, tegye szivére a kezét mindenki, évi hány lemezt vásárolna? 2-3?Vagy anyit sem,de egy rajongo megis veszi az extra kiadásokat, dvd-ket nem csakj letölti.persze nem mindenki, de ilyen árak mellet mást ne is várjunk.
@hh THX for the good coverage! Fantastic It was - úgy yodásan!
Csodálkoztok, hogy a média nem foglalkozik az üggyel? Egyáltalán mi az a torrent tracker? Ha tudnám, lehet, hogy érdekelne a dolog.
Gyűrük Urát megnéztem torrenten szedett anyagból, utána a karácsonyi ajándék a Gyűrük Ura extra kiadása volt 3 éven keresztül az éppen aktuális részből...
Amikor megjelent a RHCP dupla CD-je, a következőket csináltam:

1. Leszedtem rapidshare-ről (nem torrent, de a lényeg ugyanaz).

2. Meghallgattam. Tetszett.

3. Eldöntöttem, hogy kivételt teszek vele, és megveszem eredetiben (a polcomon nem sorakoznak az eredeti CD-k ;D).

4. Tudtam, hogy itthon még kb. 3 hónapig nem lesz kapható, és akkor is lesz majd legalább 6-7 rugó.

5. Megvettem az eBay-en az amerikai kiadást POSTAKÖLTSÉGGEL együtt 3500 Ft-ért (bontatlan csomagolású dupla CD).

6. Már kívülről tudtam az összes szám szövegét, mikor a magyar boltokban még nem is volt kapható a CD.

7. Ezt az egészet azért írtam csak le, mert: az iparág összes magyar szereplője bekaphatja. Szánalmas kártékony férgek.

SOHA nem vettem, és SOHA nem fogok Magyarországon eredeti zenei CD-t venni. DVD-t is csak akkor, ha az ára maximum 1000 Ft. Ha drágább, akkor majd megoldom máshogy ;D
e bay, szemüveg autoalkatrész airsoft fegyver minden olcsobb. vajon miért?
Miért olcsóbb? Mert nem annyiért adják el, amennyi számukra is biztosít egy tisztes hasznot, hanem annyiért, amennyit a hülye-átlag még hajlandó kifizetni érte. Ez igaz az esetek 99,9%ában!

Szánalmas az összes (ASVA, Pro-Art meg ilyenek), csak idő kell hozzá, hogy a netes társadalom kidolgozza magából az ilyeneket!

Szerzői joggal kapcs. először az b@szott fel, amikor a MEK Elektronikus könyvtárból töröltettek egy csomó anyagot, mert a szerzők örökösei nem járultak hozzá, hogy ott közzé tegyék a verseket/novellákat/akármiket!

Pedig, ha egy vers, vagy egy novella nem közkincs, akkor mi az?
Nekem volt egyszer még nagyon régen, hogy megvettem két alvin lemezt (ma már röhögök rajta, de most nem aza lényeg). Mindkettő már megvolt a gépemen, onnan tudtam, hogy megérdemlik/megvegyem. A postai szálítás során egy kis gixer merült fel, mert megtört a borító...kit érdekel? támogattam ami tetszett. Nem vásárlok zsákbamacskát
Éljen a tájékozottság
tbm,
a szerzők örökösei nem a általában a közzétételhez, hanem az ingyenes közzétételhez nem járultak hozzá. ez az ő szempontjukból érthető szerintem.

senki nem volt aki azt mondta volna, oké, legyenek a mek-en reklámok, és akkor ebből a pénzből részesüljenek az örökösök. a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad. ez egy hülye ország.
szerintem Petöfi ás Ady és a többi vigéc is azt akarná hogy megfizethetetlen legyen a verse, ha felirják egy cd re. Aki letölti azt meg jutasság tömlöcbe.
És azt akarják hogy minden versükböl 50 aranyforint utaltassék át gyözike kincstárába.
én is nagy Kispál rajongó vagyok, de úgy lettem az, hogy mp3-ban kaptam meg az összes addigi albumukat, és annyira megtetszett a zenéjük, hogy azóta több régebbi és az újabb albumokat is megvettem, mert szerettem volna támogatni őket, és jópár koncertjükre is elmentem. Na és ha mindenkinek eredeti cd-je lenne csak, akkor meg hogy adta volna egyszerre kölcsön mindet, és mennyit aggódott volna az illető, hogy mikor kapja vissza, meg egyszerűbb többezer zeneszámot gépen tárolni mint 100 kilónyi cd-t magunkkal cipelni stb stb stb.
különben mit vártok egy olyan országban, ahol évente több 10.000 emberrel szemben lehet úgy vagyonvizsgálatot lefolytatni, hogy annak a kivitelezése ellenkezik az SZJA törvénnyel, az Adózás rendjéről szóló törvénnyel, a Számviteli törvénnyel, a matematikával, valamint a józan ésszel

és persze kiderül, hogy a főguru persze pont túlfizetésben van és még vissza is kap 45 ezret

Én is azon a véleményen vagyok, hogy minden szemetet nem fogok megvenni. Amit igazán érdemes, azt én is megveszem eredetiben.
De pl. nem értem, hogy egyes filmek miért kaphatóak meg elfogadható áron, másokat meg miért csillagászati összegekért adnak. Pl. pont múltkor láttam, hogy a Faun Labirntusa című film, 1000, vagy max 2000Ft-ba kerül. Pedig egy új film és nagyon jó, nekem legalábbis a tavalyi év egyik legjobbja volt. Csak azért nem vettem meg, mert az utóbbi időben teljesen átálltam a HD tartalmakra, de még nincs hozzá megfelelő lejátszóm. De amint lesz, be fogom azokat a jó filmeket gyűjteni, amikből jelenleg csak x264-es ripem van, mert örülök, ha megvan eredetiben.
Játékoknál még cifrább a dolog, az elmúlt években nem tudok szinte olyat mondani, amit többször elővettem volna. De nagyon sokat még csak végig se vittem, mert egyszerűen nem azt vártam tőle amit kaptam. Letöltöttem, megnéztem, letöröltem. Ha most ezért kalóznak számítok, hogy nem tetszett valami, amit ha eredetiben megveszek, akkor sem játszom végig rendesen, ráadásul még ki se írtam, csak kipróbáltam, akkor kövezzenek meg. Nem fogok egy számomra ROSSZ programért 10-12 ezer Ft-ot költeni, úgy hogy mellette még pénzelhetem a hardvergyártókat is, mert a tisztelt szoftvergyártók nem képesek normálisan optimalizált kódot írni. De nem csak 10-12 ezret, hanem még 1-2 ezret sem adok olyanért, ami nem tetszik.
Az utóbbi időben olyan címet, amire azt mondom, hogy megéri a pénzét és megvenném eredetiben, csak párat tudnék mondani, a Silent Hill és a Metal Gear sorozatot, illetve az egyik abszolút favoritomat, a Fahrenheitet. A probléma az, hogy valamiért PC-re nem nagyon láttam őket sehol megvehető állapotban, ahol meg mégis, ott ismét csak 10 ezer fölött, amennyit azért nem adnék ezekért sem.
Egy ideje van nálam kölcsön egy PS2, arra találtam néhány jó progit, pl. a Final Fantasy-ket és a Metal Gear 3-mat, plusz a Xenosaga sorozatot. Az utóbbit legjobb tudomásom szerint ki sem adták európában, úgyhogy kénytelen vagyok letölteni, ha érdekel a sztori. Az első kettő ,meg kapható itthon és nagyon jó dolgok, de miért egy gépre adják csak ki őket (persze, tudom az exkluzivitásban benne van az üzlet). Megint csak én vagyok a bűnöző, mert nem veszek meg egy konzolt, viszont érdekel valami, ezért kölcsönkérek egy gépet és letöltöm magamnak, majd visszaadom a gépet és kész.
Mellesleg komolyan elgondolkoztatott a dolog, hogy veszek magamnak egy PS2-t, mert ezek azok a progik, amiket szívesen elővennék máskor is (illetve van még pár PS-es dolog ami érdekel) és akár meg is veszem őket ilyen platinum, vagy milyen olcsó kiadásban. Ja, ha lehet ilyen olcsó kiadást csinálni, akkor miért kell vagyonokért adni amúgy a cuccot? Persze, úgy nem lehet dollármilliárdokat keresni...
No mindegy, kicsit hosszúra nyúlt az írásom :) A lényeg az, hogy ami megéri, azt megveszem, ami nem azt letöltöm, megnézem, aztán törlöm. Sok olyan dolog volt, amit neten letöltve megnéztem, kipróbáltam és utána megvettem eredetiben. És ezzel nem vagyok így egyedül azt hiszem :)
Gatts 2007.11.11. 13:02:55

fahrenheit fel-fel szokott bukkanni a "merhüjeazénemvaok" áruház polcain, és messze nem kerül 10e-be.
fakasva,
ha valakinek a nagypapája szabadidejében szőlőskertet művel, akkor abból az örökösök is részesednek még vagy 50 évig.

ha a nagypapa verset ír, akkor abból az örökösök is részesedhetnek 50 évig, feltéve h az utókor olvassa ezeket. ezt mondja a törvény. szerintem ez egy alapvetően jó szabályozás.

és mondjuk radnóti zsuzsa autentikusabb személy nálad abban a kérdésben, h mit gondolna örkény pista bácsi, ha élne. szóval szerintem ezen a téren alapvetően jó szabályozás.

a mek-en nyilván ott kellene lenni a bookline és az alexandra fizetett hirdetéseinek, és akkor jutna pénz az örökösöknek is. de ez egy hülye ország.
Teljesen értelmetlen a szőlőskertet összehozno a szellemi tulajdon jogával.
A nagypapa munkájának "gyümölcseit" a család, ha el nem adja, akkor 100, 300 vagy 725 év múlva is élvezheti. A szellemi tulajdon joga viszont csak időleges. Eredetileg sokkal kevesebb időtartamra szólt, és az volt a célja, hogy a SZERZŐ számára biztosítson jogokat. Ebből ma már az lett, hogy a szerző halála után 70 évvel is a család (vagy más jogtulajdonos) számára kizárólagos jogokat biztosít. Teljesen világosan az eredeti józan szándék a pillanatnyi jogtulajdonosok anyagi igényeit tükrözve abszurd irányba fejlődött. Ennek csak egyik példája a védettség idéjének abszurd kiterjesztése!
A szerzői jogok egy dolog, egy másik dolog hogy a boltban megvásárolt irható cd/dvd tetején ott virit a matrica ami által a szerzői jog le van tudva, ez nem vicc ez igy van.Éppen ezért a film és zene letöltése nem illegális saját használatra, a cd/dvd megvételével már kifizeti az ember.Az megint másik kérdés hogy azért veszi a lemezt hogy kiirja :D Na most ha egy példányban akor nincs gond, nade mivan ha két lemezt vesz és kétszer irja meg?Akkor már üldözendő kalóz? :D Kifizette a matricát nem? Az egész dolog rendkivül borulékony nincs egyértelmü törvény ami kimondja ez illegális az legális, van 2pont és ami attól eltér már fekete terület.Az sem teljesen tisztázott hogy a szellemi vagyonnak hol a határa.
majd ha az én szellemi munkámat emberhez méltóan megbecsülik ebben a mocskos országban, na majd akkor elkezdem én is megbecsülni másét. egyelőre azzal becsülöm meg, hogy hallhatom a zenéjét és megnézem a filmet, amit készített. majd ha lesz miből, akkor adok a szarrágó parazita kiadóknak is. csakhogy nincs, és nem vagyok hajlandó szellemi sötétségben tengődni, csak mert gazemberek csődbe viszik az országomat.
én is megveszem teszkóban az 1000 ft-os dvdt, ha olyan film, ami megéri. le van tölte a bin jip, a 21 gramm, mégis megvettem, mert 1000 ft-ért megéri. nem néztem meg őket azóta sem újra, mert már láttam, de megvan eredetiban. mikor moziünnep volt 300 ft-os jeggyel, westendben full tele volt az egész, amúgy meg (amúgy meg nemjárok oda), de gondolom jóval kevesebben vannak, és jóval kevesebbet is fogyasztanak. nem értem mértnem bírják felfogni ezt az összefüggést. bill gétszet meg a májkroszoftot is nagyon bírom sajnálni, hogy csak egy kisebb ország éves költségvetését tudják megkeresni a szoftvereikkel, nem egész japánét. mert most ok, hogy a mókusbegyűjtő nyilvántartóprogram írói sírnak, ha írnak egy mókusnyilvántartó programot, és megveszi 1 ember, a másik 4 meg letölti, aki használja még rajtuk kívül, és akkor nem lesz pénz a gyereknek cipőre, de hogy bill gétsznek mibaja, azt nemértem. ha fele árért adnának minimál vindózt (10-15k), amiben nincs benne a csillió fícsör, amit sosem használok, azt megvenném.
mirorka: azért nemugyvanaz. ott van pl a gyuruk ura. szerzo mar meghalt, de a jogok még élnek - te orulnél neki, ha az édesapád élete, amiert kb az egész életben dolgozott hirtelen free lenne mindenhol? ugyanmar. ha te irnal valami nagyot, ami a te szellemi muved, ami a tiéd, csak a tiéd, és igenis, jogaid vannak fölötte (hogy más mégse adja ki a TE könyvedet 500 ft-al olcsobban, vagy irjon belőle filmet, képregényt, bármit), és hirtelen, amikor meghalsz, akkor szevasz, szabad a vásár, máris free. ugyanmár. a könyvtár az más - de nem az internetes, ha nekem lenne könyvem, én sem engedném, hogy kint legyen egy internetes könyvtárban...
Eredeti tartalmat csak 1000 forint körül éri megvenni itthon... nézzünk egy másik példát, még 99-ben voltam hosszabb ideig Kanadában, és egy cd boltban láttam sok sok AC/DC lemezt. akkor ezek itt még 5-6khuf áron mentek. odakinn megvettem darabját 800-900-forintért, és mikor már a 6.-7. darabot vittem haza, még 1-2 dollárt engedett is belöle a boltos manus. Más ár, már kultúra, más felfogás. Ott valahogy tudják azt, hogy pár dodó veszteség később nagyobb bevételt is eredményezhet...

A játékok: a legtöbb valóban szemét, vagy tucatjáték. Évek óta egyetlen MMORPG-vel játszom csak, az pedig a WoW. havidíjas, eredeti kell, de megéri, mert olyan, amit nem lehet (nehezen lehet) megunni, és van belőle 10 napos kipróbálható is. Valamiért ezt mégiscsak 8millioan játszák eredetiben... Olyan FPS vagy akármi, egy egy éjszaka alatt ki lehet játszani, nem ér meg 12khufot.

Microsoft: öket kb nem érdekli, hogy te otthon milyet használsz, mennyire törtet, annyi a különbség, hogy arra nem kapsz supportot.
nem tom mért beszélsz másik példárol okoska . vegyük Petöfit mert ö ha hiszed ha nem személyessen mondta nekem hogy legyen free minden verse.ha nem hiszed bizonyitsd be.és azt mondta hogy a neten legyen fenn minden te meg nyald ki a seggét. csá.
az ostoba szölödröl meg annyit hogy én tankolom a kocsimat ami 3000ccm és én tehetek a globális felmelegedésröl ezért neked jobban érik a kibaszott szölöd tehát külgyé csicska egy üveg bort nekem.
benne van a munkám.
most találj ki még szélsöséges példákat te asvabérenc. proartos gecikezdemény.
"majd ha az én szellemi munkámat emberhez méltóan megbecsülik ebben a mocskos országban, na majd akkor elkezdem én is megbecsülni másét."

egy hülye országban élünk. kiváncsi vagyok mikor kezdenek el tisztelt kommentelők zsidózni.
Vettem én már hamis moziskópiát a teszkóban, cimkézett lemez,matrica, volt azon minden.Éppen csak a film volt egy kamerával rögzitett felvétel.Nem ott kellene elöször tisztogatnia a drága proartnak?A könyvekről annyit hogy a gyűrük úrát meg a herry pottert valószínüleg megveszik a polcokról de a kötelező olvasmányokat ugysem.Meg kell nézni a könyvárakat is és akkor egyértelmü miért kedveltebb lehuzni valahonan mint megvenni.Ha valaki eleve ugy áll hozzá hogy azért ír 200oldalt hogy majd jól meggazdagodik az rendszerint pofára esik, a sikerkönyveket nem pénzért írják.nemgyőzőm hangsúlyozni mekkora reklám nekik a warez.És hogy nem kap utána pénz?Sokkal többet kaszál azzal hogy megismerik a nevét, külömben rakhatná ki Kovács Pityu neve alatt és azt sem tudják kiaz.Vagyis hosszabb távon kifizetődőbb ha bizonyos műveket ingyen letöltésre bocsátják.
Az MMORPG-k nagyrésze ingyenes, magam is játszom régóta egy teljesen ingyenest se havidij se semmi, van olyan jó ha nem jobb mint a wow ami kizárolag az emberek lehuzásáról szól.Fizessen az érte tizezreket meg havidijat akinek van két anyukája meg politikus apja :D
nekem ehez anyi hozá fűzni valóm lenne hogy
kint voltam a savári kareválon mind1 ott volt két pénzverő egyik magyar volt másik osztrák az osztrák alig tudott magyarul nála egy fém pénz 500Ft volt nem a legjobb minőség de jó volt a magyarnál 2000Ft nagyon kidolgozott jó minőségű de senki nem vásárólt nála mert inkább vetek egy kicsit rosszaból 4 mint hogy egy jót vagyenek mármost ha ő is 500Ft adta volna a pénzt akkor 3x akkora let volna a haszna. DE magyarországon ezt senki nem fogja föl inkább 7x annyi mint a reális mert ha 1 ember megveszik akkor milyen jó üzlet mert keres 6x annyit amenyibe kerül de nem gondol bele ha 2x annyiért adná akkor 10 ember venné meg és még többet kerse szerintem ugyan ez van a cd-knél a dvd nem olyan rosz magyarországon mint kint.

Én voltam kint kanadába és ott egy régi lemez 10 canadai doolár volta 1600Ft a új meg 2000Ft és mindenki vásárolta őket mert olcsó és kint a budget kategőria játékból nem 3000Ft hanem 500Ft meg 1000Ft szerintem ezen kéne változtatni mert én is vezsek egy csomó cd 70 db van dvd meg még több és játékot is DE MIND KÜLFÖLDRŐL VETTEM...
fakasva:
mi az az asva? kb leszarom. mint ahogy ezt a fostalicska államot és a hülye jogrendszerét is. parkolásért sem fizetek, és 5-6k-t se fogok fizetni kiadónak.
Petöfi és társai más tészta: anno megjelentek ujságokban irásaik, ma is ez van hasonlo kategoriában, megjelennek blogokon, és reklámbol jön a pénz. Az, hogy az utódaik ingyenélő semmirekellők, az már engem nem érdekel.
A szőlőt nem értem, mi köze a cd-khez és a torrenthez konkrétan? de nagyon másfelé megy a topic ugylátom :)
Elöbbi példákat arra írtam, amire mások is korábban: van minőség, ami megéri az árát, és van film...stb ezresért, ami szintén. Ami drága és szar, pl sok zenei album, amin 1-2 szám van, ami hallgatható, vagy netán jó, azt torrent. Ami olyan lemez, amit itton nem lehet kapni, vagy csak szintén drágán az is torrent.
kkthxbye
coyote:
megnéztem, én is 10-11ért vettem, nem 800-900, de nemtom már hogy volt árfolyam, nemsokkal több.

flexsnake:
(MMORPG) WoW-al tolom, mert nekem az jött be, és ott van a társaságom + olvastam richard a knaak regényeit, szoval többminden köt a wowhoz igy. kipróbáltam másokat is, nem gyöztek meg. havi 13 euro vagy mennyi, azt meg kibirom.
dr.minorka,
magyarázd már el, ha a szőlőskert tulajdonjogát meg lehet örökölni, akkor miért ne lehetne megörökölni a szerzői jogokat. (szellemi munka miért alávalóbb, mint a fizikai munka)

krkr,
miért fáj az, h mondjuk radnóti zsuzsának jut valamennyi pénz örkény istván munkásságából. most persze lehet mondani, rzs ingyenélő, egyébként nem az, de akkor ilyen alapon az öröklést meg kellene szüntetni, mert az örökösök mind ingyenélők.

nekem sem tetszett, amikor egy rakás oldalt töröltek a mek-ről, de egyszerűen hirdetéseket kellett volna szervezni rá, h fizetni tudjanak az örökösöknek.

a dolognak meg annyi köze a torrenthez, h hasonló elven kellene működnie a nava-nak (nemzeti audio vizuális archívum) ami uniós archívummá bővülhetne.

azaz egy ütőkátrtya kikerülne az asva kezéből, az h a torrentezők miatt nem tudnak kibontakozni a honi művészek.
kutacs:
nem fáj, nem erröl van szó, de amikor nyilatkoznak, akkor érzödik hogy ezenkivül kb semmit nem tudnak felhozni.
öröklés: más azért egy ingatlan, telek, szölöskert akármi.

a torrent csak egy technologia, a tartalom más. a magyar jogok meg az azt magyarázok is más. egyikse érti a másikat :D
kérdezz meg akár 1-2 jogászt, hogy magyarázza már el mi az a torrent... göze nem lesz rola... olyan hogy IP? ááá. isten ments, még a végén megkeresné a BTK-ban XD

itt alapvetöen az a baj, hogy "kínai de occó" népbetegség és társai jön már elő. a minöséget meg kell fizetni mindenhol, minden területen. de hogy szarért fizessek sokat? na azt már nem.
Ha nem fizeted meg a szerzői jogokat, akkor az lopásnak minősül. Lehet hőbörögni, de ez van. Akik lopnak, de főleg azokat, akik kalózoldalakon kínálnak audiovizuális anyagokat emelt díjas SMS-ért, le kellene csunki, és megfizettetni a kiesett jogdíjat kamatokkal együtt. USA-ban már elítéltek egy nőt ilyen bűncselekmény miatt. Tehát nem hőbörögni kell, hanem csöndben maradni, és hálát adni az Istennek, hogy eddig is ingyen és büntetlenül élvezhetted a jogtalanul igénybevett szellemi alkotásokat.

A kommentelők értelmi szintjét meg le tudom mérni a helyesírásukból.
Mondjál már egyetlen olyan Magyar jogszabályt ami alátámasztja a mondókádat meg pár jogerős ítéletet ezzel kapcsolatban légyszíves ha ennyire okos vagy.
Ha nálad otthon másolt zene, szoftver stb van, az nem jogsértés/büncselekmény. Ha ezt havernak akárkinek odaadod ingyen az sem. Ha pénzért adod, az már igen. Ha cégszinten használod, hogy pl windowszal, visual studioval szoftvert gyártasz és ezt eladod, pénzért, az is. Amíg neked nincs belöle ugymond hasznod, addig legális.

danielfarkas: helyesírás: omg, hol élsz? 19sz? welcome to 2007, + ez az internet :)
pontositok: ha ezeket a tartalmakat NEM magyarországi hostolásu torrentröl..stbről töltöd, hanem külföldiröl.

WTB edit gomb :D
danielfarkas te szerencsetlen barom neked nem kene ezen a forumon hoborogni.takarodjal aztan fizessel minden zeneert meg filmert ne itt pofazzal...szerencsetlen nyomorult vadparaszt
Nem tudom ki a vadparaszt, de az biztos, hogy nem én, mert én nem válaszolok ilyen hangnemben. Te szerencsétlen, infantilis senki.
"II. A szerzői és a szomszédos jogok megsértését valósíja meg, aki a saját számítógépének a lemezére (winchester) a más számítógépi programját és a hozzá tartozó dokumentációkat (szoftvereket) viszi át, amelyekért szerzői díjat nem fizet, és e tevékenységével összefüggésben a szoftverek szerzőinek vagyoni hátrányt okoz (1978. évi IV. törvény 329/A. §)."

Tehát programot letölteni is tilos.
Kár hogy az igazi bűnözőkkel kéne foglalkozniuk.
stage szerintem neked szuzukid van és ezzel kárositottad a ferrarit. mert nem azt vetted meg.

danielfarkas nem csunki hanem csukni.

te valami baszatlan ribanc lehetsz és leszarom a helyesirásodat te csicska proartos. érdekvédös kurva anyádat neked is. biztos anyád is egy 3/3 as volt aki feljelentgetett minden munkást.ne is válaszolj mert nyomaszt a szellemi fölényed.
danielfarkas igazi gyözikefan vagy mi?

ugy látom ez a szerencsétlen szo jol bepörgetett téged te nyomorult.
Kutacs!
"magyarázd már el, ha a szőlőskert tulajdonjogát meg lehet örökölni, akkor miért ne lehetne megörökölni a szerzői jogokat."
Ne velem vitatkozz, hanem az utóbbi 200 év összes jogászával! Soha, sehol, senki nem tekintette a szellemi tulajdon feletti jogot időben korlátlannak. Maximum az időn van a vita.
az üzleti célú felhasználást kellene büntetni. szerintem nem kellene bántani, h valaki saját célra szerez egy vistát, vagy egy photoshop-ot, és elvan vele. ugyanúgy nem kellene bántani, meg persze fenyegetni sem az egyszerű torrentezőt, aki letölti a sorozatokat. töltse le szabadon. nem a háztartást kell ellenőrizni, hanem a vállalkozást.

onnantól kezdve, h valaki ezzel pénzt akar keresni, fizessen, feleljen. aki meg nem akarja megvenni az vistát és az officet, mert drága az használjon linuxot, használjon szabad szoftvert. nyilván büntetni kellene ha valaki másolt cd-t/dvd-t pénzért árulja. feltéve, h nem a saját dolgáról van szó.

de szerintem az elég necces, amikor valaki egy szerverfarmot üzemeltet az adatparkban. szerintem az túlmegy az saját célú, meg otthoni felhasználáson.

az adatközpontokból igenis pakolják ki az illegális szervereket. adjanak erre határidőt, azután büntessenek. és ne lehessen kibúvó az, h mi nem tudjuk, h mi van a gépeken, hiszen mindenki tudja. (mint ahogyan nem lehet kibúvó eztán, h nem tudom kinél volt a kocsim, ki hajtott gyorsan, mert nem emlékszem. akkor azt mondja majd a szabályozás, h végső soron az autó, vagy a szerver tulajdonosát illetve üzemben tartóját terheli a felelősség). és ettől még működhet a p2p a megosztás. sőt akkor lehetne igazából p2p-ről beszélni.
ez a téma pontttttt hogy szarok a jogászok törvényei.
tudod kutacs mi lesz egy katonával békeidöben? munkanélküli bazmeg.
asva milyen jogon szopatná le dopmenlacival a faszát ha nem lenne torrent meg k.zsömle
dr. minorka,
itt ugye az a necces, h erkel ferenc idejében nem volt szerzői jogvédelem.

azaz a himnusz zenéjét nem védte semmiféle jog. tehát ha előáll valaki, h ő erkel ferenc egyenesági leszármazottja, akkor nem kérhet pénzt a himnuszért. mert annak nincsen jogalapja.

de mondjuk miért ne tehetné meg mondjuk mit tudom én grecsó krisztián, h ő azt mondja, h a szellemi örökségét ráhagyja majdani gyermekeire, akik majdan azt gondozzák, vagy nem gondozzák. vagy ráhagyja mondjuk a verlag kiadóra, akik ezért fizetnek neki egy rakás pénzt, mert úgy gondolják, h grecsót még sokáig fogják olvasni, akár németül is. nyilván ez most egy fikció, de szerintem ez teljesen rendjén való dolog.

ettől persze lehet, h a kiadó, vagy az író leszármazottai nem fogja gondozni a regényeket, lehet, erre van kitalálva az elektronikus közkönyvtár, h akkor ott megmarad. de ha valaki sáfárkodni akar grecsó krisztián műveivel az fizessen a jogtulajdonosnak, a kiadónak, az alkotónak, vagy az örököseinek. szerintem.
stage: nézted az évszámot? (1978. évi IV. törvény 329/A. §)."
akárhogy számolom majdnem 30 éves. nyilván annak mindenféle módosítása...stb.
de akárhogy is veszed, ez csak azt mondja, hogy ez kárt okoz, nem azt hogy büncselekmény.
mellesleg nem értem, és szerintem soha a büdös életbe nem fogom megérteni, hogy miért okoz kárt. letöltöm használom. nem a páncélszekrényükből lopok casht. ha nem lehetne letölteni, akkor nem venném meg. ergo nekik a bevételük tőlem így is 0 HUF meg amúgyis 0 HUF.
fakasva,
ezzel egyetértek, csak az a baj, h akkor maci se lenne. mert az ugyanolyan megélhetési civil szervezet, mint az asva. a háborúhoz két fél kell. nyilván valami értelmes szabályozás irányába kellene lépni.
mi okoz kárt gyikarc?

álltalam letöltött pornovideok nagy többségébe csak belenézek aztán ha szörös a pinája akkor törlöm is.
kár nem történt nem venném meg ezért.
ami jo azt meg archiválom és addig rejszolok elötte suttyomban amig meg nem unom.hajlando lennék az asvának utalni a csisztu pornoért de hát hiába kerestem a tescoba nem kaphato.a szinésznö meg nem akarta eljátszani nekem az egészet.na bumm.
En nem ertem, hogy miert nem virtualis szervereken hostoljak ezeket a BT trackereket. Berelnek egy virtualis linux szervert nemetorszagban vagy az USAban, es kesz is vagyunk. Lehet probalkozni a lefoglalassal :).

Az is erdekes, hogy nem a sok kocsog SMS-es warez oldalt cseszegetik, amik raadasul mocsadek modon spammelnek is.

A legszomorubb persze az, hogy a rendorok elismerten nem ertenek a dologhoz, es osszevissza hurcolasznak el szervereket (ahogy az elozo postban lattuk) es ennek semmi kovetkezmenye nincsen... Arra azert legalabb jok ezek a balhek, hogy erre felhivjak a figyelmet, meg esetleg szep lassan a jelenlegi jogi szabalyozas tarthatatlansagara.
A "Siralmas Magyar Valósághoz"(Copyright Registered to the leader class of hungary)
annyit, hogy a multimédiás javak nagy részét nem a "netes" társadalmi rétegnek szánják, hanem azoknak akik épp hogy be tudják kapcsolni a discmant. Nekik csak a "kész" anyagot lehet eladni, tehát max közvetett módon(piac stb) juthatnak el hozzájuk a kalózcuccok. Ebből kiinduva inkább arrafelé kéne tapogatóznia a mélyen tisztelt rendvédelmi szerveknek. Hogy miért működhet mégis egy halom ilyen jellegű bolt és vállalkozás és miért kell lefoglalni olyan oldalak szervereit, amelyek felhasználói nagyba' leszarják a boltban kapható cuccokat így is-úgy is, nah ez egy jó kérdés. Nekem mondjuk van rá egy elég prózai magyarázatom: sokkal egyszerűbb nekik lenyomozni pár ipt aztán találomra lefoglalgatni gépeket a qrva nagy bűnüldöző istenkirályok képében díszelegve, mint megmozdítani a seggüket és kimenni "terepre" esetleg felszámolva némi korrupciót is.

Az asva és a hozzá hasonlók pedig szerintem az emberi irigység és rosszakarat manifesztációi.
Tavaly vagy elötte hoztak egy törvényt ami szerint a film és zene (nem a programok!) letöltése függetlenül a forrás legalitásátol, legális.Ez hétköznapi nyelven anyit jelent hogy akármilyen film vagy zene dolgot letölthetsz magadnak és a kutya meg sem ugathat érte.
A letöltés általl okozott kár meg elég vicces dolog, erről az jut eszembe mikor a határon lekapcsolnak egy szálitmányt és a törvény őrei megmondják az mekkora magyar forintnak felel meg, mert ők aztán értenek hozzá, biztos terjesztik is :D

MMORPG-ben én muonline-t tolom az legalább nem fizetős :)

Egyébként a google nagymenyiségü filmet tett hozzáférhetővé ingyenes letöltésre valamint folyamatosan digitalizál be irodalmi müveket ami mind ingyen elérhető.Ha ők ebben komoly üzletet látnak akkor talán érdemes lenne elgondolkoznia a tisztelt jogalkotónak hogy valószünüleg más idők járnak mint az 50-es években :)

Amugy azt sem értem hogy miért nincs magyarországon regisztráció nélküli torrenthely mint a mininova vagy tárai ahol nem kinozzák azzal az embert hogy tartsd magad 1feletti arányon, mégis szivesen marad az ember seedelni.Talán ezért van ott olyan torrent amit negyvenezren seedelnek?
Smswarezről meg annyit hogy nemértem hogy speciel az igy nyerészkedőket miért kell jobban utálnunk mint azt a politikust aki a 300rugos havipénze mellé megkapja a 200ezres költségtéritést pluszt a százezer feletti lakástámogatást?Ő az adonkból kapja és semmit nemkapunk érte.Az smswarezről meg legalább gyorsan le lehet tölteni a filmet vagy zenét amit ujra hangsulyoznák hogy letölteni nem illegális.
danielfarkas az intelligenciaszintedről pont te tettél tanúbizonyságot, mert te is bedőltél a média által szajkózott hazugságnak. Csak azért mert tudatosan összemossák a warezt és a lopást, attól még a két fogalom messze nem ugyanaz.Ha valaki ellop egy raklap videót és az egyiket ingyen nekem adja, akkor lopást követek el?Nem.Ugyanaz a szitu: a warez csapat "lopja"(publikálja) a cuccot, és ingyen nekem adja(letölthetem).Ezzel most nem a felelősséget akarom hárítani, mert tudom, hogy az sem tisztességes dolog, ha valaki lopott cuccot elfogad, de ideje lenne árnyalni a dolgokat, mert szánalmas ez a warez=lopás c. bűntudat ébresztő duma.Ha mostantól kezdve sehonnan nem fogok tudni letölteni, hát ott dögöljön meg.Akkor sem fogom megvenni pc játékot 10ezer forintért, mert annyit kurvára nem ér, és bőven meg vagyok vele nélküle is.De ha meg amúgy sem venném meg, akkor vajon hogyan károsítottam meg bárkit is?És egyáltalán-ezt a logikát követve-hogy a büdös francba számolják ki, hogy hány ezer forintos kárt okoztam, hány milliós kárt okozott a warez????

(Annál meg nincs szánalmasabb, mint amikor valaki "rossz a helyesírásod" a témához egyáltalán nem kapcsolódó dumával tud csak érvelni.Neked meg büdös a szád...kb. ennyire érv erejű.)
sms warez olyan mint lanpartira csak én veszek viszkit.
"A terminal.hu nemrég adott hírt Lucky-ról és Flo-ról, a két labrador szukáról, akiket a malajziai rendőrség egy hónapra kapott kölcsönbe a jogvédő szervezetek jóvoltából. Feladatuk az illegális terjesztésű kalóz DVD-k kiszimatolása. "

basszameg bajban vagyunk.ezek a kutyák ip-t és fizikai cimet is látnak.és gps koordinátákat szarnak.
Danielfarkas: a radióból cd-re felvett hanganyaggal mi a helyzet? ;) Mert pontosan ugyanaz a példa... Kifizetted a cd árát, leróttad a jogdíjat... Ha egy picit figyelnél, a kiadóknak nem a rögzítéssel van a baja, hanem a terjesztéssel!
"Egy másolt programmal ugyanis vírusokat is letölthet az ember, amelyek miatt tönkremennek a gépek és összeomolhat az egész céges informatikai rendszer. "

Ez igen, értenek a dolgukhoz :)
múltkor volt Magyarisztánba jogerős ítélet, mikor a bíróság nem csak a zene és film letöltést, hanem a nem a feltöltést is (amennyiben nem haszonszerzés a cél) legális mondta ki. Kár hogy nincs itthon precedens jog...

A szoftver persze más dolog, ott más problémák vannak...szerintem ott kezdődik, hogy windowst tanítanak már általános iskolákban is, ingyenes szoftverek helyett...melyik átlag magyarnak van pénze folyamatosan megvenni a legújabb windowst, officet vagy akár bármelyik más programot említhetnék. Tény, hogy szószerint nem kényszerít senki a lopásra, de nem várhatjuk el, hogy folyton a legújabb programokat vegyük meg...Eleve érdekes a szoftverfejlesztés, hogyhogy mindig van update, frissítés vagy valami....hiszen ha csak egyszeri lenne, nem érné meg...folyamatosan fizessen a vásárló.
Egyszer hallottam olyan urban legend-et, hogy pl sonynak (mondhatnék más nagy céget is) rég megvannak a tökéletes hangrendszerei kompletten, csak ha piacra dobták volna, akkor most nem lehetne megvetetni velünk pár évente az újdonságokat (kazetta->cd->dvd->blueray...)

ui: ha valaki pénzszerzés céljából tölt le szoftvert, azt tényleg sitteljék le, mert az lopás...de a home user-t ne fenyegessük már...
uui: egyszer valaki perelje be már az általános iskoláját, hogy miért méreg drága programokra tanítják a fiatalokat, vagy miért kell a házi feladatot xls-ben megírni...
mer az nem jut el a pici fejükig, hogyha sikerülne is az összes illegális forrást megszüntetni, akkor is a papíron kiszámolt káruknak töredékét hoznák be vele. most kb ott tartanak, hogyha nem fizettél érte, akkor ne is használd, mer az a miénk. amíg ilyenek az árak, nagytöbbség nem fogja megfizetni a dvd-k, játékok árát, hanem elmegy inkább sörözni, vagy focizni. ez a cikk is (www.hirado.hu/cikk.php?id=232360) hogy az egyetemisták okozzák a magyar államháztartás hiányát. nemtom ki írta, de jót röhögtem rajta. gondolja majd ha megfékezik őket, akkor az egyetemisták mind rohannak a boltba megvenni a játékokat, meg filmeket, meg 800ezer ft-os szoftvereket. esélyes. abból kb. 0 ft-ot látna akármelyik kedves jogvédő, nem milliárdokat.
"A jogvédők kiderítették a magyar gazdaság legnagyobb gondját. A filmnéző-internetező egyetemistákkal van a baj" - headshot, ilyenek miatt blokkolnám a szólásszabadságot, mer még van aki el is hiszi.
szerintem ezt a vindóz kontra "ingyenes" szoftverek témát már csomószor tárgyaltuk.
Roltii: iskolában windows? megy ott unix/linux is, egyetemeken meg főleg. de kell ismerni mind a kettöt.
amugy meg biztos emléxel rá, sulinet-ben minden gépet linuxszal árultak. szarul konfigolt, nemtom már milyen ócska disztróval, de teljesen mindegy, senkinek nem kellett. hazavitte, és format, aztán windows.
hogy kinek mi a kényelmes ezekből az maga dolga, mindkettö jo, mindkettö kicsit másra ugye. bár a linuxot utálom...nem azért mert nem windows, hanem mert kismillió disztro van, ahány verzio annyiféle libezés, stbstb, nincs bináris kompatibilitás, mindenféle szart kell magával vinni az embernek hogy menjen vmi. inkább unix, pl. solaris. de otthonra windows, mert azon jo kényelmes minden. :)
fizetni kell winért? omg, ez van. amugy ott az msdn academic alliance, kb minden ms termék diákoknak, egyetemistáknak és tanároknak ingyenes. otthonra pedig ha gépet veszel, oem-ben szarér hugyér hozzádvágják a vistát.
meg le lehet tölteni, csak akkor nincs support, na bumm. de az is legális :) nem kell ezen meglepödni.
krkr: melyik általánosban vagy akár gimiben van linux? de ha van, akkor is a windows túlsúlyban van...az hogy egyetemen mi van, az már mindegy, mert más szoktál meg. Én se vagyok linuxos, mert nem pótolja a windowst és fordítva...
Addig ingyenes egyébként amíg diák van, de a szoktatáson van a lényeg...kb mint a mcdonald's játszótere...önmagában tök jó, de igazából csak odaszoktatja a gyerekeket...én itt is ezt látom.
De mindegy, ez már asszem elég off
Bár az összes komment itt már tövig lerágott csont, ez megy évek óta...még hiányzik, hogy az asva adja vissza a hologramm árát, mert saját tartalommal írom tele a DVD-t, meg szüntessük meg a MAHASZ egyeduralmát és persze miért az asva,bsa,pro-art...stb tart tanfolyamokat a hatóságoknak...
jah, és lemaradt: lehet, hogy szarér hugyér hozzádvágják a vistát, de pl office már húzósabb...ráadásul én még nem találkoztam olyan emberrel, aki MS Office pl OpenOffice-szal megbarátkozott volna, persze nem azokra gondolok, akiknek max 3 sort kell gépelniük...Szoktatás-szoktatás...
Nagyon ott vagytok torrentben ahogy látom, szánalmas a sok kis béna béla kommentje!

Dedó...

Egy őstorrentes...
mi van , ha az ember letölti a filmeket, de nem nézi meg. Azzal milyen kárt okozott? :) Mert tudok ilyenrol, aki gyüjti a filmeket, de nem nézi meg őket :)
Még a tavalyi év folyamán a PCWorld nevű újság főszerkesztője írt egy cikket. Amikor elolvastam, rádöbbentem hogy teljes mértékben igaza van Bognár Ákosnak. Cikkjében arról írt hogy a kedves jogvédő szervezetek néha-néha lecsapnak, azért hogy lássa a nép, igen, mi itt vagyunk, és létezünk, továbbá kitért arra is hogy igazából aki torrentezik, vagy bármilyen fájlcserélőt használ, az soha, vagy nagyon ritkán fog bemenni egy lemezboltba, hogy megvegyen egy lemezt. Ezek tulajdonképpen baráti társaságok, és ebből senkinek nincs (pénzügyi)haszna. Tessék már inkább azokat bánti, akik ebből keresik a pénzüket!!!

Ákos mégegy nagyon igaz mondást írt!

A jogvédő szervezetek nem azért vannak hogy a jogot védjék, hanem azért hogy a jogon pénzt keressenek!

Gondolkodjunk egy kicsit el a dolgon:
Ha nem veszed meg a lemezt, vagy dvd-t akkor nincs rajta a méregdrága artistjus matrica, innentől kezdve nincs bevétele a jogvédőknek! Tehát a jogvédőket nem az zavarja hogy itt az előadóknak nem lesz bevételük, hanem az hogy nekik nem lesz bevételük!
ezt a fogalmatlanságot: nol.hu/cikk/466140/
2007, Budapest, Magyarország
Na igen és a torrent lényege hogy mindenki ossza vissza amit letölt vagyis a feltöltőn kívül elkövet valaki is törvényileg neméppen helyeselhető dolgot?Tulajdonképpen a szervert akarják el lehetetleníteni ami nemis tartalmaz illegális anyagot hiszen csak összekötő a gépek között vagy egyénekre mennek rá ipvadászattal?Amit meg e rendőrség szokott cáfolni mondván a nagy terjesztők a célpontok.Nem folyik más ma magyarországon mint a félelemben és tudatlanságban tartás, a buta,tájékozatlan embernek mindent be lehet magyarázni.Kiváncsi vagyok perre viszik e a dolgot azok akiknek a szerverén semmit nemtaláltak.Ugyanis a lekapcsolt torrent ugyanugy károkat szenved mégha nemis anyagit de erkülcsit mindenképen hiszen az elérhetetlensége okan sokan máshova mennek át.Egy nem vagyoni kártéritést mindenképpen meg kellene csengetni.
csak emlekeztetoul a kiadoknak:
“Home Taping Is Killing Music” — A 1980s campaign by the BPI, claiming that people recording music off the radio onto cassette would destroy the music industry.
--
forras:listverse.com/history/top-30-failed-technology-predictions/
régebben jobb volt a buthumen
Szerintem ez az egész warez kérdés sokkal összetettebb, mint hogy el lehessen azzal intézni, hogy a warez jó, vagy a warez minden rossz megtestesítője. Alapból mindkét fél hozzáállása hibás. Mind a kiadóké, akik saját bevételkiesésük minden egyes centjét a letöltőkön akarják elverni, de ugyanúgy hibás a letöltő is, akinek szent meggyőződése, hogy neki minden ingyen jár, mert megteheti, hogy nem fizet. A wareznak vannak pozitív és negatív hatásai is, ami alapján leginkább három csoportba lehetne sorolni.
1. Zene: A kiadók szeretnek sírni a csökkenő bevételek miatt és mindent rákenni a warezre. Valójában a technikai fejlődés nem csupán digitális tartalmak könnyű és gyors másolását hozta magával, hanem azt is, hogy sokkal olcsóbban lehet azokat előállítani is. Ma már egy banda nem demózgat 4-5 évig, mert viszonylag olcsón össze lehet dobni egy jól megszólaló albumot akár házilag kialakított stúdióban is. Ennek következtében hihetetlen mennyiségű zenei album jelenik meg hónapról – hónapra. Az általam olvasott rockzenei szaklap 10 évvel ezelőtti számában kb 5-6 oldal volt a lemezajánló. Manapság legalább 30 oldal. Mindeközben a felvevőpiac nem bővült, és a pénze sem lett szignifikánsan több. A másik dolog, hogy a zenélés egy expresszionista műfaj, ami leginkább arról szól, hogy adott művész másokkal is megossza gondolatait, érzéseit. Ha valaki a zenélést elsősorban pénzkeresetként űzi arra meg nem nagyon fog hatni a warez. Justin Timberlake és társai mögött akkora marketing gépezet működik, hogy még akkor is rentábilis lesz a vállakozás, ha a legális albumeladások mellett néhány százezren le is töltik az adott produkciót. Az erősen rétegzenét játszó grindcore arc azonban hiába várja, hogy az albumeladásokból lesz Ferrarija. Sok tekintetben a fejekben van a baj. Sok zenész hiszi azt, hogy azzal, hogy le tud játszani 3 akkordot ő alanyi jogot szerzett arra, hogy ezzel a tudásával miliomos legyen. Amikor pedig rádöbben, hogy nem így megy, akkor meg megy a hiszti. Valójában a zene esetében a warez kimondottan hasznos dolog, és elsősorban ezeken a zenészeken, zenekarokon segít, akik nem milliókhoz szólnak. Sokkal több emberhez jut el így a produkció, mintha csak a hagyományos terjesztési csatornákra lehetne támaszkodni. Kétségtelen, hogy a zenei album szerepe ebben a felállásban megváltozik, ami egyben a zenei kiadók feleslegessé válását is maga után vonzza, legalábbis jelenlegi formájukban. A zenei album végtermékből PR eszközzé válik, ami azt szolgálja, hogy a zenehallgatót becsalogassa a koncertekre. A zenehallgató így inyen jut hozzá az albumokhoz, cserébe számítson rá, hogy a koncertjegyek árai hamarosan a csillagos eget fogják verdesni. Ez van. Valamit valamiért.

Filmek esetében a warez káros hatása ugyancsak erősen megkérdőjelezhető. A pénztelenség mocsarában vergődő európai művészfilmesek produktumai eddig sem tartoztak a sikertorrentek közé, ezért az ő panaszuk minimum nevetséges. A látványos hollywoodi szuperprodukciók pedig ezután is be fogják csalogatni a nézőket a moziba. Kevés embert ismerek legalábbis akinek a moziélménnyel szemben valós alternatívát jelentene a Transformers kamerás otthoni megtekintése a 15” CRT monitoron. A DVD eladások pedig hát ezen szuperproduktumok gyakran megkérdőjelezhető minőségét is tükrözik.

A tévés sorozatokra nem térnék ki részletesen. Ezek épp fénykorukat élik, amit elsősorban a torrent elterjedésének köszönhetnek.


2. Felhasználói szoftverek. A kiadók a felhasználók sok éves, válogatás nélküli vegzálása után felismerték, hogy valójában az ő érdeküket is szolgálja az, ha az emberek ismerik a termékeiket. Ezért szép lassan leszálltak az egyéni júzerekről, és ma már a céges felhasználókra koncentrálnak. Azt gondolom, hogy ha a stílussal, és a kommunikáció minőségével semmiképp, a BSA céljaival alapvetően egyet lehet érteni. Hisz más az, ha otthon használom a PS-t arra, hogy eltüntessem a gyerek „piros szemét” a családi fotóimról, vagy honlapokat szerkesztek pénzért lopott szoftverrel. A szoftverfejlesztés – a zenéléssel ellentétben - ugyanis már egyértelműen biznisz. Az Adobe pedig kimondatlanul is azért nézi el nekem, hogy letöltött Photoshopot használok, mert addig sem ismerem meg a Gimp-et, és ha elkerülök egy céghez azt fogom kérni ,hogy nekem Adobe csomagot vegyenek a munkámhoz. Cserébe jogosan várja el, hogy a cég viszont megvege a szoftvert. Ez ugyanúgy igaz az operációs rendszerre, és minden egyéb alkalmazásra is. A warez jelentősége tehát itt áttételes. Egyrészt passzív hasznot hajt a kiadónak / fejlesztőnek. Másrészt szükség van a kontrollra, hogy biztosítani lehessen a kiadó / fejlesztő megérdemelt hasznát.


3. Videójátékok: A három eset közül a warez hatása itt érezhető a legjelentősebben. Ez a hatás pedig egyértelműen negatív. Konkrétabban a warez teljes mértékben tönkretette a PC játékipart. Sokan hozzák fel, hogy drágák a játékok, és nincs pénz rájuk, ezért töltik inkább. Sajnálom, de ez az érv elfogadhatatlan. Pénz arra van, amire szánunk. Ha tudunk venni 80.000 –res videókártyát, vagy százezres konzolt többszázezres LCD tévével, akkor a játékoknak is bele kellene férniük. Egy kis utánajárással fél-, vagy akár negyedáron lehet beszerezni legális forrásból a legtöbbet már a megjelenés napján, ráadásul a cserelehetőség is adott. Itt a letöltőknek kell megváltoztatniuk a szemléletüket és belátniuk, hogy hosszú távon magukkal tolnak ki. A kiadónak előbb – utóbb faragnia kell a költségein, ami silányabb minőséget, vagy durvább esetekben komplett stílusok eltűnését vonja maga után.

Sajnálom, ha hosszú lett. Én így látom a dolgokat. Nem biztos, hogy minden véleményem teljesen megalapozott, ezért szívesen meghallgatnám másokét is, akik érvekkel tudják a sajátjukat alátámasztani.
nállam a majom se megy
Nállam a majomparadé se megy
sziasztok, hallottam a rádióba hogy a BH tulajokat letartóztatták van valakinek radio ripje?? vagy tud vki vmit???
a majom csak:

Unable to connect to database server
igen bh fan .
elmondom mi lesz.
SEMMI.

A válasz a weblapon:
The MySQL error was: Too many connections.
Tippre kicsit túl lett terhelve... Az is lehet, hogy csak a fejlesztésben csúsztak el valahol és szétterhelik az sql szervert.
Probémák a következők:

1. Az átlagfizetés nem eurokomform szemben minden mással lassan.
2. Napról napra él az ember, igazából nem tudsz tervezni mert szándékosan úgy irányítanak mindent hogy rettegj miből fogsz megélni - fehér rabszolgaság. A jóléti országokban is megy ez a tendencia de ott 1előre még ha dolgozni akarsz akkor tudsz és nem szarért-hugyért hogy vulgárisan fejezzem ki magam.
3. A letöltők legjava a fiatalabb generációk tagjai - egyfajta pótcselekvés képpen is űzik e tevékenységet, hazamegy - elfordul a napi depressziós és hazug környezetétől és hallgatja amit letölt majd mindent avagy filmet néz, játszik és mindezt állítólag törvénytelenül - mivel nem tudja megfizetni a fizetéséből a jóléti árakat.
4. A szerzői jogokat valóban védeni kell, az hogy ki mennyiért adja az megint érdekes lásd a külföldi árakat és megint nézd meg itthon mit kapsz fizetésként.
Anno az is nevetséges volt amikor a rendőrség cserébe a közreműködésért mentességet (ingyenesen megkapta)kapott a MS-től a gépeiken található szoftverekre, mi ez ha nem megvesztegetés ? Csak legálisan ?
5. Magyarországon ha letöltessz bármit akkor az legális. Ez a törvény. Ha már megosztod akkor nem legális. Ez is törvény. Még ha ingyen akkor sem. Most ne menjünk bele hogy kit érdekel... stb. Ha zenét vagy filmet, könyvet találnak a gépeden azért elvileg nem büntethetnek meg, ha viszont szoftvert installálva azért már igen!!!! Ugyanis elfogadtad az installálás elején a szerződés feltételeit innét kezdve illegális használó vagy. Ha nincs installálva akkor nem büntethetnek.
6. Az megint más kérdés hogy hónapokra sőt évekre elkobozhatják a géped és tehetetlen vagy - mindaddig amig nem lesz valami komoly jogvédő egyesület avagy alapítvány aki harcol helyetted a jogadiért. Olyan ez mint a biztosító mint amikor nem akar fizetni - inkább perre viszi a dolgot mert ha vesztésre áll még akkor is csak annyit kell fizetnie mint a kártérítés összege max a birosági eljárás - de tudják hogy úgysem viszed x összeg alatt perre mert addig neked kell finanszírozni a költségeket és sok ember képtelen ezt megfizetni - statisztikailag bejön a számításuk.
7. Az emberek igazságtalannak érzik hogy felelősségre vonják őket pitiáner dolgokért - sőt meghurcolják őket (most nem a pénzért szolgáltatás nyújtókra gondolok) holott az ország feje arcátlanul a pofánkba hazudik pártállástól függetlenül, 50m védelmi zónát szavaztat meg magának, eladja a termőföldet - a viztartalékát az országnak - és mindezt bármilyen nemű felelősség terhe nélkül mert mentelmi joga van.
Kutacsnak üzenem hogy nem zsidózott itt senki és nem is fog - tuti valami provokátor vagy aki nyugodt szivvel fasiztázhat le mindenkit aki nem ennek a jelenlegi érdekcsoport oldalán áll.

Utolsósorban végre látni valami összefogásszerűt a szakszervezetek körül, a mai pénz irányította világban talán ez az egy békés módja van már csak az átlagember akaratának érvényre juttatásakor - mert a demokrácia jelenleg kishazánkban és általában a világon működő formája már nem a többségi akaratot szolgálja, éppen ellenkezőleg...
De bele is törődhetünk - szegények és tudatlanok mindig is voltak ez természetes, ha elfogadjuk sokkal könnyebb az életünk.

u.i.: a bitlove helyett az independence jön be, mint állitólagos testvéroldal volt mégsem tudok belépni mert nem szereplek az adatbázisban. A regnél meg 90-es számra küldjek sms-t aminek az árát sem tudni mert nem irják le sehol, fogadd el a szabályokat de el sem olvashatod azokat, még egy emilcim sincs megadva.....
Na azt erősen kétlem hogy vérbe fagyva fetrengene a játékipar a letöltők miatt :D Nincs 80ezres videokarim és 5éves a gépem, én bizonyára nemtudnám megvásárolni a 8-10 ezres játékokat, igaz nemis játszom a gépen.Ha piacra dobnak egy játékot ami a bolt polcán nagybetükkel hírdeti hogy most csak 12zer forint majd hazaérve vele a hatalmas dobozban egy cd lemez fogad legfeljebb mellédobnak egy leírást ami tuti nem magyarnyelvü,akkor nem kell csodálkozni hogy az ember nem érzi úgy hogy neki kellene eltartania a magyar forgalmazót :)
Amikor a diablo 2őt árulták diszdobozban kiegészítőkkel 2ezerért mind elfogyott.Előszőris ott kzdődik hogy játékot kell írni nem csilli-villi gagyit ami kizárólag hardvertesztelésre alkalmas :D Másodsorban a magyar forgalmazónak nem kell azt hinnie hogy majd anyu meg apu megveszi a rokkantnyugdijából a gyereknek.Harmadsorban 10szeres árért(mert külhonban olcsobbak a játékok) minimum 10szeres minőséget kellene adni, ajándékokat kiegészítőket, nem várni hogy egy játék majd eladja magát.Ez itt pénzkérdés.Ha 5millios lakásban lakik az ember nem azt jelenti hogy 5milliója van szoftvere, ezért érthetetlen miért emlegetsz 80ezres videokártyát.
hehe,nekem a videókártyám olcsóbb volt mint egy átlagos játék ezek szerint...Mellesleg tescoban és hasonlókban régi, de jó játékokat lehet venni 1-2 ezer forintért PC-re...
Nekem wii-m van, és a hatodik eredeti játék után sokaltam be, mert kb 2 volt élvezhető belőle...mellesleg nuku magyar leírás, nuku support, egyszerűen semmi sincs...még jó hogy tudok angolul, anélkül szarban lennék (gondolom hasonló a helyzet a többi konzolon is).
Mellesleg már írták, de ha adnak a játékokhoz, sorozatokhoz vagy bármihez extrát, fogy mint a cukor (még jobban fogy, ha jelzik, hogy akciós, de ez már csak a magyar mentalitás:D)

ui: jah, ne értsen senki se félre, ez nem Wii fikázás, mert az qrva jó:D
www.computerworld.hu/mdf-bsa-apeh.html

Hasznos és tanulságos.

Szerk: az előbb nem tudom, miért nem jelent meg. :S
kis senki,
azért az vicces, h valaki napról napra él, és közben szélessávú internet előfizetése van, és a fél országnak még van hozzá egy csúcskategóriás mobiltelefonja is. szerintem vakvákány a szociális problémákból kiindulni. és erre alapozva lehet bármilyen jogsértést elkövetni. ez egy kommunista álláspont. nekem nem áll össze a kép a nehéz sorsú letöltőkről.

egyébként ugyanúgy nem értek egyet azokkal a jogvédőkkel, akik meg arról beszélnek, h a szórakoztatóipar milliárdos károkat szenved, amit a jogsértőkön be kell hajtani. ez egy fasiszta álláspont.

a harmadik vakvágány az, h mivel nem ismerik el az én jogaimat, én sem ismerem el a mások jogait. velem szemben áll a hatalom, és a hatalommal szemben mindent szabad. ez az anarchista álláspont.

és szerintem az sem megy, h nézzük el a tömeges jogsértéseket, ne változtassuk meg a szabályozást. összekacsintunk a hatalommal, cserébe ők nézzenek el mindent. ez egy paternalista álláspont.

nyilván egy értelmes szabályozást kell összerakni. szerintem ennek ma leginkább az anarchista álláspont az akadálya, ami arról szól, h az internetet nem lehet megrendszabályozni, holott a kapcsolódó tevékenységet nyilvánvalóan meglehet.

hiszen onnantól kezdve, h küldeni kell egy emelt díjas sms-t, és a pénz valahol egy bankszámlán landol, és az egésznek nincsen jogalapja, onnentől kezdve szerintem üldözendő a sztori.

azaz pont nem a p2p torrentezés ellen vagyok, hanem az ftp szerverek ellen. és a kettőt nem nehéz elválasztani egymástól. az egyik üzleti, kereskedelmi célú felhasználás, a másik meg magáncélú.

és szerintem akkor is rezeg a léc, amikor valaki bevisz bármilyen szervert az adatparkba, és azt úgymond non profit jelleggel működteti. és arról beszél, h ő milyen szegény valójában. szerintem errefelé ezt is fel kellene számolni.

legyen legális a torrent a háztartások között, p2p alapon, az adatparkokban működő illegális szervereket vonják ki a forgalomból. szerintem nagyjából ez lehetne az európai szabályozás. meg persze olyanok, h a szélessávú netezésből befolyt adóból csinálnának kulturális alapot, az üres hordozókra meg tegyenek kaparós matricákat, és így legalább a felhasználó annak az alkotónak adná a pénzét, akinek akarja, ami nem feltételen lenne azonos a kiadói slágerlistákkal.

ettől még persze ki lehet regisztálni amerikai és ázsiai szerverekre, és működhetne minden úgy, mint ma, csak külföldi szervereken, ebbe európából nem lehet beleszólni, de mégis elérhetnénk azt, h a letöltések jókora többsége legális mederben folyna.
Aki a BitLovet feldobta az valami HOMOSZEXUÁLIS lehetett!
Aki a BitLivet feldobta az egy HOMOSZEXUÁLIS lehet.
Amúgy szerintem a Blue-ray hamarost be fogja sz0patni a torrentet - megnézem majd hogyan töltöd le a (max) 8/1M-es sávszélességeddel. Garantáltan meggondolja mindenki majd hogy mit kezd el lecsurgatni.

akinek kell az le fog tolteni 20 gb-t is 1-4-8 mbit/s sebesseggel, de ez mind csak nalunk problema, meg 1-2 elmaradottab orszagban, ahol 100mbit/s a savszelesseg home-ba, neki en azt hiszem 50 gb, vagy tobb sem okoz nagy problemat...
Olvasgatva a hozzászólásokat, elárulok pár dolgot én is.
A közelmúltban (pár éve) vettem egy hifit, majd elkezdtem gyűjteni az engem érdeklő zenét. Csak érdekességként megjegyzem amit annak méltóra tartottam, azt mind eredetiben vettem meg, legyen az külföldi vagy magyar. Példaként, Edda, Omega, Neoton, Princess csak eredetiben fityeg a polcomon, a Hofi gyűjteménnyel együtt. De csak azért mert őket méltónak találtam rá, és sikerült baráti áron beszerezni, 2000-nél egy sem volt több.
Külföldiekből is van pár gyűjteményem ami szintén eredeti, mert megérdemlik és többször is hallgatom őket. De ami olyan egyszer, esetleg kétszer hallgatós az nekem is letöltött mert az nem éri meg az árát. A mondandóm fő lényege innen következik. Szeretem a Scootert, természetesen ami van (majdnem mind) az ebből is eredeti mivel sikerült jó forrásból beszereznem. Én akkor lepődtem meg nagyon, mikor nálunk piacra dobtak egy dupla albumukat. Kicsiny városunkban csak úgy kíváncsiságból körbe jártam szinte minden boltot ahol kapható volt. A legolcsóbb hely (csak egy) 7200 ruppó volt, még az összes többi helyen 7600 és 7800 mozgott. De, volt egy picinyke üzlet melynek tulajdonosával szinte összebarátkoztunk mert annyira sok lemezt vettem tőle. Neki sok ismerőse járt ausztriába és németbe, ahonnan visszatérve mindíg ellátták pár lemezzel, majd az eu csatlakozás után már ő maga is kijárt, de már csak németbe árút beszerezni. Hivatalosan és vámon keresztül hozta be mindíg a maga pár tíz esetleg száz lemezét. Nos ezt a bizonyos Scooter lemezt is nála vettem meg. Még a többi boltban 7600-ért kínálták, addig ő 3600-ért. De mivel én már akkor törzsvásárlója voltam, meg mivel már összebarátkoztunk, nekem ideadta 3200-ért, és halkan bevalotta, még így is nyert rajta 400 Ft-ot. Ha ezt levesszük belőle, mindjárt csak 2800-ba került neki. Mivel nem tudom mennyi lemezt hordott egyszerre, és mennyi volt a benzin költsége, így csak egy dúrva saccolást végzek, és 300Ft-ot számolok benzin pénzként rá. Tehát becslésem szerint németben legrosszabb esetben is 2500Ft-jába került hívatalos boltban neki ez a lemez. Ki lehet számolni, akkor milyen árakon mozoghatnak ott a lemezek, és ki lehet számolni mennyi hasznot húznak itt belőle az olyanok akiknek abszolúte semmi közük hozzá. Az itthoni 7600-ból vonjuk le az ottani 2500-at, és marad 5100, amiből a nagyker, kisker és viszont eladó plusz szállító meg egyebek költsége a legjobb indulattal is számoljunk 2100-at, és marad 3000, amit köztudottan az ASVA és társai zsebelnek be, amiből a Scooter aki megdolgozott érte, semmit nem lát.
A lényeg, nem kellene ide semmi jogvédő szervezet, semmi kiadó és mindjárt reális áron lehetne kapni a zenei cd-ket és máris megszünne a másolás.
Egyébként volt egy magyar együttes, aki próbált élni a fejlődéssel, és kikerülve a potyalesiket, feltöltötte a lemezét a netre, majd árulni kezdte a kódokat a letöltéshez. Összegre nem emlékszem, de messze nem volt 500 Ft, és ami a lényeg, nem köthetett bele senki hisz az eladótól vásároltuk meg a letöltési engedélyt. Csakhogy ám a jogvédők és kiadók összefogtak mert féltették a munka nélkül bezselt óriási hasznukat, és ellene fordultak ennek az együttesnek. Ahelyett hogy tudomásul vennék, ma már ez a világ rendje, és hagyni kellene az előadókat, hogy rendezzék a saját dolgaikat. Igen ám de akkor sok embernek kéne megfogni a lapát nyelét, ami senkinek nem teszik, azok után hogy az ölébe hullott a potya.
FYI: ujra megy a bithumen