iWiW-pletyka: kifehérednek a nem valós személyek?

A pesti utcákon itt-ott hallani olyanokat, hogy az iWiW jövő héttől elindítja a közösségek támogatását. Ez valami olyasmit jelentene - a sarki fűszeres szerint -, hogy ezentúl az iWiW (nem csak eltűrné, de) kifejezetten támogatná a nem valós személyek adatlapjait. Valami olyasmit kell állítólag elképzelni, hogy a nem valós személyek adatlapjait "át lehet majd konvertálni" közösségi profiloldalakká. Vagyi kifehérítik az eddig inkább megtűrt (vagyis: szürke) nem valós személyeket jelölő adatlapokat.

Ezek az új közösségi profiloldalak pedig sajátos tulajdonságokkal lesznek felruházva. Gondolom nem lesz születési idejük, vezetéknevük, becenevük, titulusok meg egyéb, kifejezetten valós személyekre érvényes tulajdonságuk. És nem is maguk a közösségi profiloldalak fognak bejelölgetni minket ismerősnek, hanem a közösség (pl. a "Webisztán-olvasók klubja") bármely tagja meghívhat "ismerősnek" bárkit. Vagyis elvileg a jövőben nem kaphatunk olyan levelet, hogy a "Fityfirity cég ismerősnek jelölt". Csak valós személyek jelölgethetik majd be egymást.

Szóval a pletykák egy kicsit zavarosak. Ugyanakkor, ha az alaphíresztelés igaz, akkor megvalósolni látszik az, amit a Webisztán másfél évvel ezelőtti indulása óta rendszeresen szajkózunk. Kicsit árnyalja a képet, hogy a postástól meg úgy hallottuk, hogy az iWiW pénzt kérne azoktól a cégektől, melyek ilyen közösségi profiloldalt szeretnének létrehozni. Méghozzá minden egyes visszaigazolt kapcsolat után fizetniük kellene azoknak, akik egyértelműen marketing céllal használják a szájtot.

A valós és nem valós adatlapok leválasztása - a zöldséges hallomásai szerint - azt is maga után fogja vonni, hogy egy rövidebb türelmi idő után szépen kiirtják majd a valós személyként regisztrált nem valós személyt jelölő adatlapokat. Vagyis a "Webisztán olvasói klub"-ot többé nem lehet regisztrálni normál iwiwes profiloldalon, hanem csak közösségi profiloldalként. Na ez meg legalább olyan kavarodásokhoz fog majd vezetni, mint amilyeneket mostanában a Facebook kapcsán hallani.
Szóval ezeket hallottuk.
Címkék: iwiw
2007.11.04. 21:03. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem fognak érte fizetni a cégek (ill. kevés)
A türelmi idő, már ha kötelező lesz a konverzió, lehet akár nagyon hosszú is. Elég ha a Yahoo-Flickr vagy az IndaPass-Törzsasztal párosokra gondolunk.
pont most néztem körül az orkutban. jó lenne legalább fele olyan jó iwiw.
Az nem lenne hülyeség, ha cégeknek fizetni kéne( remélhetőleg visszaszorulnának a reklám jelölések), viszont a non-profit szervezeteknek, baráti köröknek nem jönne jól.
coca-cola kedvelők nonprofit baráti köre
Szerintem a WiW-nek egy valódi, erős konkurenciára lenne szüksége, talán még a MyVip jöhet szóba, de az is milyen borzasztó.

Vagy végérvényesen bele kell törődnünk, hogy a magyar social network csak és kizárólag a Wiw-et jelentheti?
Csak nem? Másfél év, és eljöhet a nagy pillanat? Vagy kósza hírek és plusz egy év? Meg fizetős is lesz? Az iwiw, mint reklámérték, hát, közel nulla lehet, tehát fizetni érdekes lenne érte, arról nem is beszélve, hogy igazi céges oldalakat hányan jelölnének vissza. Most azért sokan lustaságból otthagyják azt a néhány plusz "ismerőst", de ha a Zugkifőzde Kft. céges ismerősként bejelölne és tök szabályosan dobhatna reklámleveleket naponta, hm...
És a Kovács Pista Általános Iskola 3C után kinek kéne fizetni, a tanítónéninek? Hamvába holt ötlet lesz ez. Másrészt az iwiw reklámtemető lesz akkor is, ha többszáz egyesület perkálja majd le a sarcot a tagok után. Mégis miért vennék le a jól bevált reklámfelületeket? :)
Szerintem az IWIW már csak agonizál, a T-Online nem tudta kihasználni a pénzen vett előnyét, semmi új ötlet, múltszázadi GUI, fiktív személyek; ez így magában kevés már.
Szerintem, ha az esetenként hivaalosan nem is létező,ám a wiw-et szinesítő klubbokat akarják megsarcolni,hát egyvalamit fognak elérni: még szarabb lesz a wiw, az internet szabad szellemét meg enyhénszólva sérti.
Érdeklődni szeretnék, hogy mennyibe kerül egy ilyen cikk a webisztánon? Én is szeretnék egyet, mert a website-om megújult...
a myvip-en már régen megoldották. havonta emelt díjas sms a "bérleti díja" a kluboknak.
Egyre inkább egy nagy szemétdombhoz hasonlít már így is az IWIW. Nem valós személyek jelenlétét engedni kéne, de azzal a feltétellel, hogy ők nem jelölhetnek, csak őket jelölhetik meg.

a klubokat nyilván nem fogják megsarcolni. a Fityfirity cég meg nyilván nem azért regisztrált már rég az iwiwen, mert nincs reklámértéke. igenis van, nem is kevés! ha egy cég bejelöl ismerősének (és te elfogadod), hozzájut az összes személyes adatodhoz, ami az adatlapodon fellelhető: email cím, telefonszám, lakcím és mások
én mindenképp örülnék egy ilyen változásnak, végre eltűnnének a fiktív személyek, kamuvárosok, stb.
"hozzájut az összes személyes adatodhoz, ami az adatlapodon fellelhető: email cím, telefonszám, lakcím és mások"

Ki az a hülye, aki e-mail és IM címen kívül bármi mást kitesz netre? Aki akkora barom, hogy kiírja a telefonszámát, lakcímét, az meg is érdemili...

e-mailre meg legalábbis egy olyat kell, ami kamu cím, és első levél érkezésekor átirányítod a kedves ismerőst a rendes címedre...
pajorbacsi: szolj a sarki zodsegesnek, o elintezi :)
iwiw már akkor egy rakás szar volt amikor elindult. utóbbi időben pedig egy nagy spamtengerré változott.
aki meg ilyen hülye cégeknek visszajelől annak kb annyi esze van, hogy simán kiírja a lakcímét, telszámát, meg mindent az adatlapjára. ált ezekre a barmoknak mindent szart el lehet adni, szóval a cégek duplán jól járnak.
Akkor is látja az adataid ha nem jelölöd vissza, tehát?
Engem inkább az a kérdés foglalkoztat, hogy az iwiw, hogy az egyesek által beharangozott halálát elkerülje, és hogy talán egy picit tovább lendüljön mostani holtpontján, mikor fog egy nyílvános API-t nyitni?

Így talán azok segíthenének a fejlődésében, akik értenek is a nethez, meg a webkettőhöz. Mert ahogy látom felvásárolni és reklámokat értékesíteni tudnak a multik, de közösségileg gondolkodni...
tehát az iwiw lehet, hogy megvalósítja azt, amit a ppl.hu már ezer meg egy éve tud?
(mondjuk közben az is átalakult kicsit, de ők legalább tudnak pl. Opera kompatibilisen programozni)
Az iwiw-et előszőr használhatóvá kéne tenni, nem tovább lassítani...
"Az iwiw-et előszőr használhatóvá kéne tenni, nem tovább lassítani... "

No igen, egy-két hetente rájön a sztrájkolhatnék:

www.netdiag.hu/daily/071016/ndHttp_071016_id046.htm
www.netdiag.hu/daily/071103/ndHttp_071103_id046.htm

Olyankor aztán órákig elérhetetlen. Máskor meg megy ugyan, de tetü lassan (főleg a képek).

én egész évben talán ha két spam levelet kapok iwiwen. megválogatom az ismerőseimet, és valahogy ismeretlenek eddig nem zaklattak. szerintem bből a szempontból nincs gond vele, hihetetlen, hogy látok egy lányt az utcán, semmit nem tudok róla, mégis tíz perc alatt megtalálom az iwiwen. ezt többször előadtam már. teljesen megváltoztatta az életem. idióta kluboknak nem vagyok tagja, de mint repülős ember, számos repülős klubnak ismerőse vagyok, én magam jelöltem be őket. engem is van, hogy ezeken keresztül találnak meg kollégák, és ez nagyon jó dolog. hiányoznának, ha eltűnnének. rohadtul haragszom az iwiwre, amiért minden felszólítás, jelzés nélkül törölte a macskám adatlapját. szemét dolog volt. amúgy meg a működését tekintve egy rakás szar az egész. (ajax error hegyek, semmi sem működik, gyakran be sem tudok lépni, keresni esténként egy rémálom, képeket nem nyit meg, nem lehet elég képet és személyes infót feltenni, korlátozott a levelek tartalma, és külön imádom, amikor egy fél óráig írt levél a küldésnél elszáll... nagyon rossz, súrolja a használhatatlanság határát, mégis ragaszkodom hozzá :) )
már látom is, hogy a blizzard tölti a csekket... meg a bilit is...
juhé! a kapcsolatoknéknti fizetés is tetszik, közösségi modellre épülő payment.
Ez az, végre! Hogy rendet akarnak vágni, és nem sarcolni, ezt elképzelni sem lehet?
Hát... nem mondhatom, h. elkapkodták (vagyis el fogják kapkodni) Legalább 1 évvel az eléggé "házilagos" kinézetű MyVIP után (ami legalább stabilan működik), továbbá nem is említve az ilyen szempontból "normális" közösségi oldalt (baratikor, facebook stb.) ez azért elég nagy versenyhátrány...

Mindenesetre elég rémisztő jövő állhat az iwiw előtt - és az eddigiek alapján nem látom, h. mitől javulna a helyzet:
- keveredő pszeudo-személyi és közösségi regisztrációk
- ne adj' Isten legalizált spam-ek az utóbbiaktól (a la MyVIP)
- tragikus műszaki háttér: lassú képmegjelenítés és keresés, AJAX-hibák tömegei stb.
nem eszik olyan forrón a kását.
Egy szerencséje van az iwiwnek, mégpedig az, hogy idehaza piacvezető. Sajnos a köztudatban már a "közösségi oldal" és az iwiw fogalmak sokaknál azonos dolgot jelentenek, és ameddig ez így van, jó sokan lesznek, akik csak ezért kizárólag iwiwen lesznek fent. (Nekem is van jónéhány ilyen ismerősöm.) Hiába jobb a myvip, hiába nyújt ezerszer többet a ppl meg a milgram, azt nem iwiwnek hívják, az nem jó.
Amúgy meg az iwiw piacvezető, ezért nem is áll érdekükben, hogy bármit fejlesszenek. Anélkül is nekik van a legtöbb regisztrált taguk, és így pénzt is megtakarítanak, mivel kevesebbet kell a fejlesztésre költeni. (Nem mintha nem lenne elég pénze a kis magentaszínű cégnek. Persze a marketinghez remekül értenek, de azon kívül ami az ő tulajdonuk lesz, annak a minősége egyre csak romlik.)
Amúgy meg pozitív dolog, hogy ők piacvezetőként talán ugyanazt megvalósítják, amit a legutolsó kis összebuherált közösségi oldal is már a kezdetektől fogva megvalósított. Milgramon meg ppl-en már jó ideje vannak klubok meg közösségek, ráadásul ingyenesek. A myvipen ugyan fizetős, és ezzel kissé legyilkolja az egészet, de én valahogy megértem, kell a pénz a fejlesztésekre meg a rendszer fenntartására. És mögöttük nem áll semilyen undorító színű cég, hogy pénzelje őket. Nem mint ha olyan sok lenne az a havi 500 ft, de azért sokan vannak, akik ilyen célra nem fognak ennyit kidobni.
De remélem, tényleg valami pozitív irányba elmozdul az iwiw, mert ez a mostani már irritáló. Egyrészt azt a nevetségesen kis méretű postafiókot igazán megnövelhetnék. A myvip meg a milgram már rég korlátlan méretűt biztosít. Másrészt kicsit stabilabbá tehetnék a rendszert. Valamelyik nap egész délelőtt vagy üres oldal, vagy xml-hiba, vagy pedig a dokumentum nem tartalmaz adatot. És ez nem kivételes eset, jó sokszor előfordul. Szóval lenne mit javítani.
Aztán a meghívók. Szépen elérték, hogy értékké váljon az iwiw-meghívó, csak ezzel az egészet értelmetlenné tették. Mivel egy hónapig kell várni meghívóra (vagy még tovább), ezért ha valakinek több ismerőse van, az mással fogja meghívatni, aki adott esetben az illetőt nem is ismeri. Ráadásul vannak olyan helyek, ahol csak mostanában vezették be az internetet (és még olyan falvak is vannak, ahol mai napig elérhetetlen még azt adsl is), aki onnan regisztrál, és neadjisten meg akarná hívni az utcabeli ismerőseit, annak marad az, hogy mástól könyörög ki meghívót, és adott esetben az új tagokat olyanok hívják meg, akik még csak nem is ismerik az illetőt. Értelmetlen így az egész.
"én egész évben talán ha két spam levelet kapok iwiwen. megválogatom az ismerőseimet, és valahogy ismeretlenek eddig nem zaklattak." - Csakhogy az iwiw az ismerősökről, és nem a barátokról meg haverokról szól. Attól, hogy valakit utálok, attól még ismerem őt, tehát ismerős. Sajnos az ismerőseit nem válogathatja meg az ember. De én is megtaláltam a megoldást: mindenkinek egy dobása van, utána fogyelmeztetem, ha mégegyszer spamel, tiltom. :-) (Mindeközben a myvip megoldotta a dolgot: a sok feladónak küldött leveleket a spamek közé rakja. Így megérkezik ugyan, de nem a bejövő postafiókot "gazdagítja". És mivel korlátlan a postafiók, nem sikerül neki azt "kitömni".)
Egyedül az üzenőfal az, amit jónak tartok az iwiwben. másra nem is nagyon használom, csak ha valamit közzé kell tenni az ismerőseim között. De ha mindenki aktívan rajta lenne a myvipen, inkább az ottanit használnám...
Ja, és talán érdemes volna vmit kezdeni azokkal a regekkel is, melyekhez nem cég, iskola, klub stb. tartozik, hanem olyan személy, aki nem valószínű, h. regisztrált az iwiw-en (Chuck Norris, Bud Spencer és társaik). Ilyenekből is biztosan van néhány ezer...
szerintem még most kéne eladni az egészet a google-nek amíg nem késő:), egyébként érdekes, hogy az orkut felületének nem 70%-a reklám, össze van kapcsolva csevegő szolgáltatássl képgallériával bloggal ami elvileg a t-birodalomnak is megvan. De említhetném a myspace-t is ami saját messengert csinált. Nem is kellene uj dolgokat kitalálni, csak legalább ezek legyenek. Olyan mintha a megvásárlás óta elmentek volna hawaii-ra a programozók :( és a gonosz marketingesek veték volna át a hatalmat >:)
Két komment, mert a sarki zöldséges sem tud mindent, pedig ha tudna, nem lenne annyi félreértés. Szóval: 1.) a "közösségi profil" nem tud bejelölni senkit, csak őt tudja bejelölni az, aki ezt akarja. Spamolni tehát csak azt lehet majd, aki kifejezetten csatlakozik a "spamot akarok kapni ettől a klubtól" módszerrel. 2.) Többféle státuszú közösségi profil lesz, amiből csak a céges, reklámcélú cucc a fizetős, a többi (pl. 3.c. vagy a Kovács Istvánok klubja) ingyenes.
Tényleg ez a legnagyobb fejlesztés amivel ki tudtak jönni ennyi idő alatt? Cikiwiw.
Szerintem is először talán használhatóvá kéne tenni a meglévő szolgáltatásokat, utána fejleszteni...

Azért érdekes, hogy x milliót fizetettek ki az iwiwért, szóval valószínűleg jó bevétel van belőle, mégsem tudják megfelelően működtetni.
Ja, mondjuk ez nem egyedülálló példa... Az indapass még mindig nem enged be az otthoni gépemen, bármit is csinálok. Még a kukiját is engedélyeztem, pedig nem szeretem az ilyesmit.
A hazai theteséges programozók vajon mind inkább hekkerkednek?
vagy elmentek a külföldre nagypénzért...
Mindenesetre a nyilvánosság elé kirakott, módosítatlan, és elrejthetetlen e-mail cím gusztustalan.
Más helyeken megoldották, hogy rejtett a cím, de attól még levél küldhető.


A sarki fűszeres,meg a zöldséges azt is mondta hogy ez egy piramisjáték.
Én anno a volt gimimnek indítottam oldalt nagy lelkesen. Eljutottm úgy 5-600 ismerősig néhány hét alatt, amikor szó nélkül törölték, úgy kellett kinyomoznom, hogy miért is. Na akkor elment ettől a kedvem. Pláne mivel nem sokkal később egy másik srác újfent nyitott adatlapot a giminek, és az azóta is (már több, mint 1 éve) működik. Nem bírom a logikátlanságot...
Az iwiw közösségi portál, nincs abban rossz, ha ott akar ismerkedni vagy új ismerősöket gyűjteni valaki.
www.wiw.hu/pages/user/userdata.jsp?userID=10299453 imserőnek jelölt. A lényeg, hogy a sok Láma, mindenkit, minden klubbot bejelöl ismerősnek, csak, hogy több ismerőse legyen az ismerős versenyben...
pf: (és még többen)
Hogy szűröd ki pl a "'Bolhapecér' máérkájú kutyaápoló szerekért rajongók klubja" jellegű álközösségeket? (valójában spammelő eszközöket)
A megoldás természetesen az emberi erővel történő moderálás, amit pl. a Google megtengedhet magának, az iwiw meg annak ellenére sem, hogy szép nagy cég tartja fönn.
Miért is? A reklámokért.
A pletykák szerint további bevételforrások után néznek. Hogy tönktretettek egy közösségi szájtot? A legnagyobbat Magyararoszágon? Dehát ezért vették meg 1 milliárdáért! (Ez a konkrét összeg, hír is volt akkoriban) _Mindent_ meg fognak tenni azért, hogy több pénzt szedjenek be, és az iwiw _nem fog_ ettől leállni, mert túlnőtt a "kritikus tömegen". Mi, commentezők meg egyre mérgesebbek leszünk - és olvasgatjuk a az Index hirdetésszervezői által szerzett reklámokat odafönn, az eredeti post mellett.
Szóval ez is egy gumicsont. Jó csócsálást.
Jó dolog, elvégre az ember nem spam-et akar kapni egy közösségi portálon, hanem ismerős (személyeket) szerezni, felkutatni.

A hirdetés az legyen fizetős! Nem értem hogy ez miért sértené az Internet szabad szabályait. Az interneten elég sok a fizetős oldal, és a bannerehirdetés stb, aki meg nem gondolja hogy megérné neki ilyen módon kampányolni, az majd jól nem fog fizetni, és egyfajta tisztuláson megy át a rendszer. Ami mindenképp üdvözítő!
csodálkoznék ha az ex-Matáv birodalomban maradna valami ami nem fizetős...

jó. hirdet. fizessen. de az oldal meg kicsit gyorsuljon majd a bevételekből :) ha nem túl nagy kérés.
Egy kicsit off, de többen panaszkodtak a sebességre (az iwiw javás).
Nos, én azt tapasztalom, hogy igen gyakran a "várakozás az adverticum..." jellegű üzenetet kell nézegetnem az állapotsorban. És nemcsak az iwiw-nél: sok-sok oldalon a várakozás oka, hogy nem a kért oldal, hanem a reklámot "szolgáltató" szerver túlterhelt.

A jelenség pedig filozófiai mélységű. Többek között ezért nem terjedhetett el az ingyentelefon, amelyben 1 perc beszélgetést 10-20-30-mp reklám tart el: nem túl elegáns, ha a mentőket azért nem tudom gyorsan értesíteni, mert le kell futnia a szárnyasbetét-reklámnak... Egy IP-telefonos céget (a Vonage-t)megsújtották néhány millió dollárral Amerkiában, mert a technológia sajátosságai miatt nem kapcsolt elég gyorsan a 911-re, (most, nálunk: 112) és meghalt az alany.
Rendkívül messze vezetnek a folyományok. Az IP ugyanis az internet alaptechnológiája, és nem garantálja a kapcsolat létrejöttének idejét. A dolgot QoS-nek (quality of service) hívják, és ha elvárják a gyors kapcsolatfelépülést, az mondjuk 100x annyiba kerül. Ennyije meg a T-Online-nek sincs, pláne a az iwiw-nél.
De milyen jó bulvártéma, hogy a kamionhosszúságú mobil gigantposzter miatt nem tudott áthaladni a kereszteződésen a tűzoltóautó, és leégett a ház?
Én nem bírom azt az irtózatos ütemet, amit az iwiw diktál, ennyi fejlesztés két év alatt, először itt az árva videó, most meg ez...Nem lesz ez sok egy kicsit? :)))

Be is nézek a facebook-ra, hátha fejlesztettek vmit az elmúlt 2 órában ;)
Az tény, amióta adblockert használok az IWIW 3x olyan gyors! ezt ki lehet próbálni. egyszerűen az adverticum szerver szokott beakadni, ezt én is tapasztaltam.
Én segítettem minden kedves iWiw-esnek, hogy gyorsabban érje el az oldalt: töröltem magam!

Ha te is azt szeretnéd, hogy gyors legyen az iWiw, töröld magad róla :D :D :D
Én meg élből kilövök, letiltok mindenféle klubot, szervezetet, céget, ha ismerem, ha nem. Nagyon keveset tűrtem meg magam körül. Na, nincs is sok ismerősöm :o))))
Ez különben is olyanoknak jók (mint pl a tini gyerekem), akik azt hiszik, hogy ez egy Kinek-van-több-ismerőse-verseny.
iwiw sebességről és megbízhatatlanságról blog.hu-n nem szeretnék többet olvasni
MERT SZÁNALMAS TRABANTBŐL KIS POLSKIT fikázni!!!!
"Kicsit" el vagy tévedve.
1. A blog.hu - ellentétben az iwiw-vel - megbízhatóan működik, nem lassú, nem léptet ki, még ha 20 percig írok egy posztot, akkor sem.
2. Egy blog-szolgáltatótól mást vár el az ember, mint egy közösségi oldaltól. Egy jól megírt blog-szolgáltatáson nincs mit újítani, fejleszteni. Ellenben egy gyengécske közösségi oldalon...
3. Mindentől függetlenül miért ne lehetne az embernek véleménye egy szolgáltatásról? Marhára el vagy tévedve.
Na megindult a fejlesztés láthatóvá tétele...
Elsőként megjelent minden "user-kártyán" egy csomó ilyen kis bizbasz ikon. Ezt még szokni kell, perpill. káprázik tőle a szemem...

Kíváncsan várom a folytatást...
Pl. nem tudom mi értelme van még egy ikonnal jelölni az illető státuszát (ismeretlen-ismerős-bejelölt), amikor a kártya színe már utal erre?
Egy blogszolgáltatáson is *mindig* van mit fejleszteni :) Bármilyen szoftveren mindig van mit…
Azért a blog.hu is szokott szarakodni, nem is kicsit, de azért szeretjük:
www.netdiag.hu/daily/071105/ndHttp_071105_id157.htm