A nagy magyar Facebook-svindli

Egyszerűen meguntam, hogy a Facebookot azért nem tudom rendesen használni, mert nincs fenn elég ismerős.

És egy, kifejezetten a közösségekre építő virtuális játéktér csak akkor érdekes, ha vannak is ismerősök, létrejön egy közösség, kifeszülnek az avatarok közt a virtuális hálófonalak.

Szóval hét végén gondoltam egyet, és a korábbi Twitter-behájpolási taktikákat követve, több lépcsőben, de csoportosan elkezdtem meghívogatni ismerőseimet - olyanokat is, akik már jelen vannak a Facebookon, de még nem kapcsolódtunk össze, és olyanokat is, akik még nem voltak fent, de tudom, hogy beszélnek legalább minimálisan angolul ahhoz, hogy ne legyen kényelmetlen számukra egy amerikai közösségépítő szájton élni.

Két nap leforgása alatt 67 ismerősöm lett a Facebookban. Csakhogy ez - az iWiW-vel ellentétben - itt nem nagy siker.

Az igaz siker, ha az ismerősök el is kezdik használni a Facebook nyitott apijának köszönhetően gombamód szaporodó minialkalmazásokat.

Hogy mennyire nem lenne / lett volna érdektelen az iWiW-et is a Facebook-irányba lökni, bizonyítja, hogy ismerőseim eszeveszett tempóban tanulták ki a Facebook-élet alapvető szabályait, és perceken belül megindultak a zombi- és vámpírfightok, az utazásos játszadozások, egymás moziízlésének összehasonlítgatása, networkök és csoportok létrehozása. A heavy userek egyből elkezdték megosztani twitjeiket, del.icio.us linkjeiket és last.fm-en keresztül a zenehallgatási szokásaikat is. Szóval pezsgő és életteli lett ez a játéktér. Olyan, amilyen az iWiW-en nincs lehetősége a felhasználóknak.
h tudom átállítani a networköt? mert véletlenül magyarra állítottuk, de nem gondoltunk bele a következményekbe (email egy nem-geek kollégától)
Persze hallom a feltétlen reflexet: a Facebook angolul van, ezért hiú ábránd lenne azt gondolni, hogy a magyar netezőknél komoly riválisa lenne az iWiW-nek. Ez így is van. Csak, kérdem én, mi van akkor, ha a magyar netezők angolul értő - nem jelentéktelen - hányada vált a Facebookra, és maga mögött hagyja az élettelen online telefonkönyvet.

A Facebook akkor érdekes csak persze, ha van türelmünk kivárni, hogy legalább öt-hat olyan ismerősünk visszaigazoljon, akikkel szívesen megosztanánk virtuális életünk morzsáit.  Ezt kivárni, pedig a Twitter esetében sem volt olyan nehéz. Mégha kicsit rá is kell néha segíteni...

A "Hungary" networknek a Facebookon jelenleg közel 20 ezer tagja van.
Címkék: iwiw social network facebook
2007.11.13. 15:19. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A twitteren ugyanaz a maréknyi geek2.0 pattog itthon, mint most a facebookon, csak belülről tűnik soknak. A valódi tömegek elvannak a statikus telefonkönyvvel.
eszpee: a "mareknyi pattogo geektol" en kerek elnezest eszpee helyett.
Én olyan élettelen online telefonkönyvet szeretnék, mint amilyen a WiW volt még az elejére kapott "i" előtt. Nekem már az iWiwen zajló spammelés és az üzenőfalból ömlő, általam ismeretleneknek szóló hülye üzenetek is túl "pezsgő és életteli". Pedig gyík vagyok.
amugy ti mikor dolgoztok, jártok el otthonról és bármi ami nem géphez kötött? :) ennek a sok mindennek kb akkor venném hasznát ha mondjuk 10 éves büntetséemet tölteném egy Internettel ellátott börtönben, be szép is volna...csak a szabadidő miatt..:)
Eszpee: A twitteres megjegyzesben van valami, de a facebookra az en ismerettsegi körömböl is egyre többen költöznek be. [Pedig nem hivogatok senkit] Egyikuk sem geek [többseguk lany, nem nagyon tudjak, h mi a webkettö], csak tetszik nekik az, amit a facebook nyujtani tud.

Lehet, hogy ez nem tömeg, de hatarozottan halad a dolog es minel többen lesnzek fent facebookon, annal vonzobba valik a többiek szamara a dolog.
Az en ismeroseim kozt is van szep szammal nem-geek, sot, nem-nerd.
helomi: Ha csak napi 1 orat töltesz gep elött, ennek a sok mindennek akkor is hasznat veszed. [A vampirosdi tenyleg hulyeseg, de peldaul azt is kitehted a profilodra, h milyen orszagokban/varosokban jartal es összehasonlithatod az ismerösökkel, es velemenyt is mondhattok rola] Ez csak egy pelda a sok közül, ami kifejezetten sokat dob a facebookon. [Valaki szerint a vámpiros-kalozos-nindzsás-zombis játék is dob rajta, ök azok akikre te gondolsz]
mostmér' mondod, hogy a vámpírosdi hülyeség?? :)
robi: Najo, értem, h másoknak miért tetszik, de engem zavar, ha valaki megharap. :]
@Eszpee: facebookon egy hét alatt lett annyi ismerősöm, mint Twitteren összesen van és egyelőre még erősen növekvőben van a lista. Át fog cuppanni egy jelentős réteg a facebookra, csak pont azokon a pontokon fog szakadni a háló, ahol a nyelvi korlátok megjelennek. Tehát pl anyámat nem tudom a facebookra rászoktatni, az fix.
A lokalizáció is folyamatban van arrafelé, bár első körben európa nyugati részére koncentrálnak...
Laci: A Facebookra irt programok hogy lokalizálják? A menü lehet, h egy idö utan elérhetö lesz magyarul, de a kiegészitö app-okat nem is ök keszitik. Ezzel kapcsolatban kicsi szkeptikus vagyok.
Az Email-hez ezt írja: Enter your college or alumni email address.
Ez miez? A suli mailcímét kéne magdni?
Én az egyetemtöl kapott postafiokom cimét adtam meg, és igy egyböl beletett a "Haskóla Íslands" diákjai közé, és miután megadtam, h mikor cégzek, ma´r kezdte is ajánlgatni a potenciális ismerösöket. Szoval a dolog értelme ez, viszont be kell hogy engedjen az iskola mailcime nélkül is [sokan hotmailesként vannak bent].
az iskola vagy oregdiak tarsasaget, jah
Amugy lassan lehetne valami nagy osszeolvasztott webkettot csinalni, valami ultimate jellegu dolgot, mert ez igy mar unalmas, hogy havonta legalabb 2 social network sitera kapok meghivast, aztan meg mindegyik csak rohad nalam...mondjuk mar tobbszor gondoltam, hogy iwiwet is le kene epiteni, csak a reget megtartani, egy jo profilozo sztem az ember szekletenek a szinet is kitalalja egy iwiwes profil+kepek+ismerosok analizisbol...amugy inkabb a blogoszferaban elem ki magam, mint social networkokon. Lehet egyszer azert twitter lesz belole...
fender:
a facebook eredetileg amcsi egyetemsitaknak / fosikolasoknak lett kitalalva, ezert.

Jó a Facebook, de nem fogják tömegesen használni magyarok, olyan méretekben pláne nem mint az iWiW-et.
És ennek nem csak nyelvi problémák az okai.
iWiW-en kipróbálták a közösségi dolgot, ennyi elég, hiába színesebb szagosabb a Facebook, nem ad elég inspirációt a többségnek mégsem, ahhoz, hogy kipróbálják és ott maradjanak. Biztos növekedik szép számban a felhasználói tábor nemzetközileg, de nem olyan jellegű alkalmazás ami igazán lokalizálódni tudna szerintem.
Leírtam blogbejegyzésben is. Aztán ne legyen igazam.
Nem vagyok biztos abban, hogy az összes iwiw-es ismerősömmel (volt osztálytársak, iskolatársak, régi kollégák, rokonok) meg szeretném osztani a delicious linkjeimet, zenehallgatásomat, öltözködési irányelveimet, stb. Viszont az iwiw rendkívül hasznos volt a 25 éves érettségi találkozó megszervezésekor. :)
Szóval az iwiw az egy halott telefonkönyv, és jó, hogy van, a facebook meg (ahogy olvasom) inkább egy élő játszótér. A kettő funkciója eszerint egész más, és felesleges az egyiket fikázni a másikkal érvelve. Szerintem.
fak webkettő!
MSN rulez!
lol
Ez is jó megoldás, meg az is, ha sok amcsi ismerősöd van :D
Esküszöm leülök és összedobok egy olyan scriptet, ahol a felhasználóknak véletlenszerűen fogja osztani az ismerősöket, akikkel aztán ha nem kontakszolsz, akkor kizár az űrbe a kommuna.
Lassan eljön az az idő, amikor hányni fognak az emberek a social networköktől - nálam már el is jött :)
Éljen a random selection!
Nekem nem megy se saját se kamu mailcímmel. Olyanról meg nem tudok h a sulinak lenne egy központi mailcíme. Van egy csomó (dékán, tanulmányi oszt., stb.) de nem hinném h ezek jók volnának. Mi ilyenkor a teendő?
Én is úgy látom, hogy nem kell annyira temetni a wiwet, angol jól beszélő 2.0-ás felhasználók közt is elég sok van aki nem online akar társasági életet élni, így több mint elég neki a wiwes telefonkönyv. Nemcsak nyelvi, technikai képzettség kérdése hanem azé is, hogy kinél hol húzódni a privát-nyilvános, az online-offline világ, és a már túlzott információmennyiség.
"Viszont az iwiw rendkívül hasznos volt a 25 éves érettségi találkozó megszervezésekor. :)"

Ezt facebook is meg lehetne tenni, söt, ott iskola lapján vannak csoportokbarendezve az emberek, tehat nem kell az ismerösök listajat vegigböngeszni. Amiben uti a facebookot az epp a magyar nyelv, es hogy lassan mar tenyleg az egesz orszag fent van, de ezen kivul semmiben nem jobb. [Es ez sem az iwiw fejlesztök erdeme, egyszeruen csak egy körülmény, ami adott volt]

"A kettő funkciója eszerint egész más, és felesleges az egyiket fikázni a másikkal érvelve."

Elvileg az iwiw funkcioja is ugyanaz lenne mint a facebooké [közösséget építeni - erre a kihivasra az iwiw a mai formaban nem tud felelni], csak megragadt egy 4-5 évvel ezelötti szinten, és azóta mintha a social networking trendektöl fuggetlennul fejlesztették(?) volna az egészet.
Lodovik Trema: idővel megjelennek majd a lokalizált szolgáltatások is és te döntheted el, mit is akarsz használni...
Nem is tudom... Ismerős a sztori? :)

"For me, it basically came down to failed execution on the technology side — we had millions of Friendster members begging us to get the site working faster so they could log in and spend hours social networking with their friends. I remember coming in to the office for months reading thousands of customer service emails telling us that if we didn’t get our site working better soon, they’d be ‘forced to join’ a new social networking site that had just launched called MySpace…the rest is history."

venturebeat.com/2007/11/13/departing-co-founder-of-bebo-talks-about-leaving-the-mistakes-he-saw-at-friender-and-more/
Kell a francnak ez a sok baromság elég lenne, ha az iwiw stabil lenne ... -
Ne haragudj a személyeskedésért öregem, de elnézve az egyéb fórumokban tett hozzászólásaid szinvonalát, azt kell hogy mondjam, hogy én örülnék is a részemről, ha te, és a hozzád hasonlóak meg is maradnának a wiw keretei között, és soha az életben nem merészkednének külföldi, "idegenszívű" népek szervereire telepített nem-magyarul készített szoftverek közé: tinyurl.com/22y64a
jo a cikk, tok igaz :) nekem csak nem sokkal tobb mint egy tucat angol kollega ismerosom van - kinn dolgozom meg -, es csak ovatosan hasznalgatom az ilye butulus verfarkas es zombis dolgokat, de a Champions League es PremierLeagu pickupban lelkesen jatszom, szeretem a 10-es kvizeket ahol 10 dolog kozul kell eloszor a legfontosabbra, majd a vegen a lekevesbe fontosabbra kattintani (Pl. 10 buncselekmeny kozul melyiket kovetned el legeloszor es melyiket utoljara, hasonlok, erdekes megnezni h a havero mit klikkelgettek kire hasonlitok hany szazalekban, esatobbi esatobbi. Eg es fold az az igazsag a wiwhez kepest. Ismerosoket szivesen felvennek innen is, B. Laszlo neven vagyok fenn, Manchester groupuban foleg, az avatar kepemen gitarral a kezemben vagyok es cigi log a szambol :D
Azt hiszem nincs elég g33k ismerősöm, hogy 1) érdemes legyen rávenni őket, hogy regeljenek 2) utána bármit is csináljanak .. de hajrá, hátha megindul egy fél exodus ;]
nekem most két nap alatt jött 4 meghívó, tökismeretlenektől. myvip hatás. ez vette el tőle a kedvem.
ennek ellenére holnap megnézem magamnak ;o)
hamarosan indulhat a subba szív facebook :)
dH2K · dh.squidcode.com 2007.11.14. 01:06:34

A hozzád hasonló kockáknak való az ilyen baromság, ha már nő nem jut v.hogyan lefoglalhatjátok magatokat ... egyébként látszik milyen ostobi netparaszt vagy, ha olvasnál ilyen baromságot nem írnál. -
[imi] · zooom.blog.hu 2007.11.14. 02:23:35

legyé vámpír web2 ...
lol

a poszt is meg a kommentek is meg a wiw is meg a facebook is meg a webkettő is meg a net is meg én is lol
annyira nem lol
előbb vagy utóbb mindenről kiderül, hogy valóra váltotta-e az alkotói elképzeléseit.
az iwiw szerintem kábé félig
Hát őszintén szólva nekem rohadtul nem hiányoznak az ilyen színes szagos marhaságok, kvízek meg mittomén, ilyesmire időm sincs.

Ami nekem kell, az az, hogy gyorsan megtudjam egyes emberek elérhetőségét, kör-emailben megszervezzem a szoksásos heti szerepjátékozást blabla

Erre pedig az iwiw teljesen jó.
akkor is lol

Már egy éve megmondtam:)

Astala Vista Social Network:
hannibal.blog.hu/2006/12/11/web2_0_iwiw_social_netvorking
ez meg mostanában jött ki: www.superbox.hu valaki tud róla, hogy pontosan mit akarnak ezzel az oldallal? ez most egy legújabb facebook, vagy myspace vagy startlap klón, vagy mi?
Akinek "csak" egy internetes telefonkönyvre van szüksége, most indul új szolgáltatásunk:

www.e-nevjegy.hu

Kíváncsi lennék a véleményetekre.
Megnéztem a superbox-ot. Szerintem ez inkább egy netvibes szerű kezdőlap.
"
A "Hungary" networknek a Facebookon jelenleg közel 20 ezer tagja van."

na meg legalább ugyanennyien nem léptek be egy networkbe sem, és még ugyanennyien más networkben vannak. :)
Nos hh! Az általad említett nyelvtudás nagysága, a magyar társadalomra levetítve ha jól emlékszem a KSH adatokra akkor 35% az emebreknek beszél más nyelvet a magyaron kívűl. Nem nehéz levonni a következtetést, hogy nem mindenki beszél angolul ebből, illetve hányan tudank ebből relatíve középfokon, és ilyen megoszélásban. A furcsa az az,h. hiába elterjedt a gimiben az angol tanulás, illetve kötelező, még így sem beszélik túl sokan...
most a cikk hatására regeltem a facebookra, és nagyon tetszik, egy csomó új és hasznos szolgáltatás van rajta, ráadásul a haladóbb szellemű (értsd: geekebb) ismerőseim java része már fent ficereg. a wiw tényleg egy fapados, lassúkás fosnak tűnik mellette.

a probléma viszont az, hogy a barátaim többsége nem túl geek (anno a wiwre is én hívtam meg a zömüket, és sokuknak tök sok rábeszélés kellett ... most meg már ők nyomják a legbuzgóbban), ezért őket nem nagyon fogom tudni rászedni, hogy regeljenek át egy új kapcsiépítő sitera.