A Microsoft-stratégia: ha már bénák vagyunk, a többiek is szívjanak

Hosszú percekig konghatott a csöndtől a Yahoo székháza, mikor befutott a hír, hogy a Microsoft megvenné őket kápéra. A döbbenet aztán zavart kapkodássá fejlődött, és a Yahoo minden szálat próbált megmozgatni ahhoz, hogy elkerülje a Microsoftba olvadás rémét.

A Microsoft azonban nem hagyta magát. És itt álljunk is meg egy pillanatra. A Microsoft - miként az Apple - nem vette elég komolyan a webet, lemaradtak a post-2001 hullámról. Csúnyán. Ami az Apple-nek a .mac kudarc, az a Microsoftnak a Live-projekt tökölődés.

A Microsoft túlságosan bízott az elmúlt években abban, hogy lévén a világban sok-sok millió személyi számítógépeken van jelen operációs rendszere, gyakorlatilag bármikor képes uralni, bármilyen piacot, mely a számítógéphasználattal van összefüggésben.

Voltak kétségtelen sikereik. Vegyük például a csetkliensek piacát. És voltak kétségtelen bukásaik is. Vegyük például a webkeresők piacát. A blogmotorok piacát. Etc, etc...

A böngészők piacán sincs már olyan egyértelmű dominanciájuk, mint volt pár évvel ezelőtt. Sokat változott a web az elmúlt években, és a Microsoft nem nagyon tudott lépést tartani. Érthető tehát, hogy a Live-projekt - khm - mérsékelt sikere nem elégítette ki a Microsoft felelős beosztású munkatársait. Nagyobbra vágytak.

Első határozott és komoly lépésük az volt, mikor bevásárolták magukat a Facebookba. A Microsoft stratégiája egyértelmű volt: beszartak a Google-tól. Ha a Google felvásárlási stratégiáját nézzük, lehetett rá számítani, hogy a 2007-re komolyan megerősödött Facebook az egyik forró célpontjuk. A Microsoft ráérzett erre, és gyorsan lelicitálta a Google-t. Pontosabban megvette a Facebook 1,6 százalékát, ami ugye semmire nem jó, csak arra, hogy a Google-t eltántorítsa mindenféle facebookos álomtól.

Na, de a Facebook lefogása nem volt elég. Jött a nagyszerű ötlet, hogy ha már kókadnak a diagramok, felelötlenkedjenek tovább a porcelánboltban. És itt érkezünk el a Yahoo felvásárlásának ötletéhez.

A Yahoo egyre nehezebben veri vissza a Microsoft támadásait. Amikor kiderült, hogy a Microsoft nem viccel, a Yahoo bepánikolt, majd - utóbbi csörte eredményeként - valószínűleg tárgyalóasztalhoz kényszerül.

A Microsoft azonban még ennél is tovább megy. A New York Times tegnapi híre szerint szövetkezni kíván a News Corppal. Mármint, hogy erőiket egyesítve akarnak valószínűleg újabb ajánlatot tenni a Yahoo-ra.

Na igen. A News Corp a másik fele. Azzal, hogy 2005-ben felvásárolták a MySpace-t, örökös bérletet váltottak az online piac élmezőnyébe. A News Corp hagyományos médiacég, és Murdoch birodalma pontosan úgy is viselkedik az online piacon, mint ahogy egy teljesen más légkörben és piacon szocializálódott nagyvállalat szokott: otrombán.

A két webidegen vállalat most összefog, hogy megegye a web egyik emblematikus cégét. Az amúgy leginkább a függetlenségpárti Yahoo-nak persze kicsivel jobb lenne egy önálló News Corp-ajánlat, mint egy bármilyen microsoftos.

Mit tehet a Yahoo? Segítséget kér a Google-tól. Nemrégiben jelentették be, hogy kiszervezik a Google-hoz keresőhirdetéseinek egy kis részét. A lépés nyilván szimbólikus. A Microsoftot akarják eltántorítani. Miként a Microsoft tette a Google-lal, anno, a facebook-licitálás idején.
Microsoft immediately blasted the idea of a search advertising partnership between Yahoo and Google, saying it would be anticompetitive. “Any definitive agreement between Yahoo and Google would consolidate over 90 percent of the search advertising market in Google’s hands,” Microsoft said in a statement.
Na, itt tartunk. A Microsoft erőszakoskodásának egy eredménye máris van: tökéletesen bizonytalanná vált a Yahoo jövője. Mit nyertünk ezzel? Semmit. Mit nyert ezzel a Microsoft? Sok-sok médiafigyelmet. És némi elégedettségérzetet: olyan piacon sikerült zavarodottságot generálnia, melyhez saját erejéből képtelen volt tartósan felzárkózni.
Címkék: microsoft google yahoo myspace filozomatika facebook
2008.04.11. 10:26. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szerintem nem lesz deal. redmond nem tudja a yahoot kápéban megvenni. nincs elég pénzük. az ügylet jelentős részben részvénycseréről szólna, a yhoo papírt cserélj le msft papírra.

nekem erős a gyanúm, h a döntéshozók úgy gondolkodnak, h mindig jobb sunnyvaleben többségben maradni, mint redmondban tartósan kisebbségbe kerülni.

amit el tudok képzelni az egy yahoo-sun közeledés, vagy egyesülés. a sun tulajdonosi összetétele egy ilyen fúzióra inkább alkalmas. a sun egy negyedszázados vállalat, ami sok kézben van.

és azzal, h megvásárolták a mysql-t nagyon erős szereplővé léptek elő a szoftver piacon. a sun virtuális gépei ott vannak minden kliensen, az adatbázis kezelőjük pedig a szervereken. kell valaki akinek sok felhasználója van. ez a yahoo. ennek az ügyletnek áll a zászló. mondom ezt merészen.
a sun egy negyedszázados vállalat, ami sok kézben van. ott társtulajdonosnak lenni nem olyan rossz dolog.

így talán érthetőbb.
Nem értem, miért nem mondhat _szimplán_ nemet a Yahoo?
Mondhat nemet, de azt már bejelentette az M$, hogy akkor "ellenséges felvásárlás"-t kezd, megkerülve az igazgatótanácsot, közvetlenül a részvényeseket környékezi meg, és tesz nekik "elutasíthastatlan" ajánlatot.
tres,
azért mert a yahoo igazgatótanácsa mögött ott vannak a kisrészvényesek. akiknek megéri a papírjaikat átváltani másik részvényre, hordó olajra, zsák kukoricára, bármire, ami pénzként funkcionál feltéve, h a vételi ajánlat tartósan a piaci ár fölött mozog.

a többségi tulajdonosoknak nem ilyen egyszerű a sztori. ők ugye irányítanak egy vállalatot. nekik azt kell mérlegelniük, h megéri-e elveszíteni a yahoo fölött kontrollt azon az áron, h árfolyamnyereségből vehetnek egy luxus jachtot. gyanítom, h a válasz erre a kérdésre nemleges. mert a hatalom nekik fontosabb, mint a pénz. szemben a kisrészvényesekkel.

persze a világ nem ilyen egyszerű. h vannak kisrészvényesek, meg nagyrészvényesek. szóval lehet eső, lehet hó. de szerintem annak van nagyobb esélye, h nem lesz üzlet.

annál is inkább mert bár lehet, h hülyeség amit mondok, de a microsoft sezrintem nem akarja megvenni a yahoot. ezt mérnöki szemmel mondom. a két termékcsaládot meglehetősen nehéz lenne integrálni. szerintem a live egyáltalán nincs akkora technológiai lemaradásban, mint ahogyan pl hh állítja.

nekem egyébként az a gyanúm, h műbalhé az egész. a három szereplő (a microsoft és a google és a yahoo) egymást hypolják, az árfolyamokat akarják magasan tartani, mert tartanak az új belépőtől. ezzel együtt szerintem amikor megnyugszanak a kedélyek, akkor a sun, és a nokia is vásárolni fog, a yahoo és az ebay tulajdonában lévő skype a lehetséges célpontok.
Ami miatt a deal mégis létrejöhet az az, hogy nagyon sok Yahoo! részvényes egyben MS részvényes is és így csak töredéke a tényleges vételár az emlegetett összegnek. Egyik zsebből a másikba pakolunk és közben még nyerünk is rajta. Persze a Yahoo! igazgatótanácsa ezt nem szeretné. Itt kezdődik az MS számára a bibi.
vnandor,
a ms már korábban is "fenyegetőzött" ezzel. és mi történt. az égvilágosn semmi. annyit kellene tenniük, h a hivatalos kereskedésben tesznek egy hivatalos vételi ajánlatot, amire a kisrészvényesek mozdulnak. és emelkedő árfolyam mellett leszalámizzák a yahoot. a probléma, h a microsoftnak vélhetően ehhez nincs elég pénze, hanem van valamennyi pénz és még részvények vannak.

de a yahoo többségi tulajdonát senki nem akarja a microsoft kisebbségi tulajdonára átcserélni. mert az egyik hatalom, a másik meg szimplán pénz.

de ezt minden szereplő pontosan tudja. a hivatalos kereskedést mindenki kerüli. helyette mindenki leveleket írkál az igazgatótanácsoknak, meg közleményeket ír a nyilvánosságnak, kivülről úgy tűnik, h műbalhé az egész.
Csak néhány nagyon rövidke megjegyzés:
Ha valóban annyira "béna" az MS, akkor miért tart ott, ahol tart?

Borsódzik a hátam, amikor pusztán divatból, meg megszokásból leszarozzák az MS-t! Akkor miért még mindíg a win uralom?

A Live "tökölődés" is szépen lassan meghozza a maga gyümölcsét. Azt a réteget fogták meg, ami györsan bővül: a játékosokat! Az xbox360 live szolgáltatása (mely megjegyzem példásan profi és használható) gyönyörűen muzsikál és az emberek nagy része gondolkodás nélkül fizet(kb. 12-15k HUF/év) is érte! Az alapszolgáltatás(silver) ingyenes, a teljes a fizetős(gold). Ezzel startoltak és most megpróbálnak nyitni több irányba.

Miért kell feltétlenül azt gondolni, hogy amihez az MS hozzányúl, az azonnal elb@szódik? Ha a délzalai húskombinát csipkeszövő egyesülete venné meg, az jobb lenne? Monopol helyzetre törekednek? És? Ki ne tenné az ő helyükben?

A bejegyzés címét mellesleg nem is teljesen értem: "...a többiek is szívjanak"
Ki szívjon? Miért szívjon? Hogyan szívjon?

Nem vagyok húúúúdeprofi IT szakember. Nem vagyok hozzá elég kocka (cserébe van életem). Se nem vagyok MS "drukker", nem vagyok MS alkalmazott, vagy fizetett statiszta, pusztán szemet szúrt a cím, aztán még jobban az írás maga.
A Yahoo! igazgatótanácsa azt kell, hogy csinálja, ami a részvényesek érdeke, szándéka. Ha a részvényesek szeretnék eladni, akkor el fogják adni.
A SUN-nak szerintem kevésbé érdeke, hogy kapcsolatban álljon a Yahoo!-val, ellenben a MySQL stratégiai lépés volt, mivel ott szerver oldali szolgáltatásról volt szó, és az beleillik a SUN profiljába. Bár ettől még összeállhatnak, de ennyi erőből bármelyik másik óriás vállalat is lehet potenciális ajánlattevő.
renz 2008.04.11. 16:41:52

Olyasmi dolog ez, amit piaci résesedésben is mérhetünk.
terdkalács 2008.04.11. 16:59:32

Okés (ennyire nem vagyok setét :P), de ez még nem magyaráz meg minden általam felvetett kérdést.
Mi ez, hogy szivjanak masok is? Nem ertem miert kell sajnalni a Yahoo-t. Ez uzlet. Persze az igazgato tanacs parazik, mert ezzel csokkenni fog a hatalmuk, de ez legyen az o bajuk. Aki a tozsdere megy, az azert megy a tozsedere, hogy megvegyek a ceget. Nincs itt semmi gonoszsag, a Y! nem egy kis cegecske, amit be lehet zsarolni azzal, hogy vagy eladod magad, vagy 10x-es befektetessel lemasoljuk a termekedet, piacra dobjuk, es akkor ugy jarsz. (Hiszen pont ez nem sikerult az MSnek :) )

Aki a tozsden van, azt barki megveheti. De ha tenyleg gonoszsagnak tartod a dolgot, akkor exportald nekik valahogy a MOL managementet, ezzel veluk is jot teszel, meg jonhenany MOL reszvenyessel is ;-)))
a liveot egyszerűen gatyába kell rázni. nem feltétlen kell törekedni arra, h minden a böngészőben fusson, azt is lehet mondani, h minden fusson az aktív desktopon. nem kell beleépíteni az officet az explorerbe, elég ha az fut a desktopon.

és a user tojni fog arra, h minden amit használ csak windowson működik, ha csak windows előtt ült még életében. esetleg még annyi meg egy bambi, h az aktív desktopot kiadják mac-re, jobs meg azt fogja mondani, h ők egyenlő távolságra vannak a a livetól és a googletől. a nokia megint úgy lehet ezzel, h ők is integrálnák ezt a cuccot, szóval nem vagyok annyira biztos, h a google szerepe középtávon tartható.

például a desktopon a reklámokat kurva könnyű blokkolni. a google ebből él. és akkor a ms bármikor mondhatja azt, h ja igen, a live-ban nincsenek reklámok, ő meg nem tehet arról, h valaki írtak letölthető google ad blockert. és pont ezzel árulják a gépeket. kevés pénzt raknék google győzelmére.
A sajnálatot én sem értem. Aki gyenge, elbukik. Aki erős, túlél és még erősebb lehet.
Másrészt nyilván a végfelhasználó (azaz mi) számára az a jobb, ha a mamutok és velociraptorok mellett (G, MS) megél és be tud törni a láncba egy-egy kisebb cég is, aki könnyedebben mozog, innovatív stb...
Ettől leszünk többek, ettől fejlődik a világ. Aztán majd felvásárolják max a mamutok.

Egészséges kapitalizmus, szabad verseny. Továbbmegyek. Evolúció.

renz: az xbox live szolgáltatást ugye nem itthon (MO-n) értetted? Legutolsó infóm szerint "lesz, majd egyszer". Vagy már van?
Tudom, h nem ide tartozik csak érdekelne.
meroving 2008.04.11. 17:18:46
Hivatalosan nincs. Nem hivatalosan van és nagyon sokan használják is.
cégalapító,
a sunnak a kliens oldalon is van azért némi érdekeltsége. és ugye a yahoonak is.
például közösen elérhetnék azt, h a java virtuális gépen fussanak a yahoo widgetek. ne kelljen letölteni a yahoo.exe-t windows-ra vagy mac-re, ha egyszer ott a java mindenhol. ez könnyebbség a yahoo terjeszkedéshez, a sun a widgettel valóra válthatja azt, amit az applettel akart megvalósítani. ráadásul nem lehetetlenség megcsinálni azt, h ezek a widgetek j2se mellett j2me-n, j2ee-n, kisgépen, nagygépen, mindenütt.

és akkor ugye az van, h nem indítottad el az explorert, és nem használtad a google toolbart. hanem megnézted a híreket, az időjárást a java-yahoon. most lehet, h ez fantazmagória, és ilyen sose lesz, szerintem itt van közös érdek.
Jó, hát mit vár az ember a Microsoftól.
A .NET Passport is megbukott, a Live is megbukott.
A halálért erokodnek.

Bár, lehet úgy vannak vele, hogy próba cseresznye.
Mikor lesz már végre csak egy cég, egy szabvány, egy operációs rendszer, egy portál a piacon? Szerintem az lenne az igazi Kánaán, különben meg errefelé tartunk. Nehéz szülés.
dekoninckx: egypólusú piac nem létezik.
Azért van ennek egy különleges hangulata, amikor a Microsoft aggódik a versenyellenesség miatt.
Beégett a Live, a Vista. Milyen lenne a világ MS nélkül?
@atleta.hu
Valoban uzlet, de azert faj az emberek szive, mert ahogy a cikkben is elhangzik, a yahoo egy ikonikus internetes ceg, a microsoft pedig a neten mindig egy csetlo-botlo cegnek szamitott. Az internetes szolgaltatasaik pedig kudarcot vallottak.
A yahoo már 1000 éve csak a futottak még kategóriában van a google mellett. Ahogy mindenki más is a neten. Őszintén szólva nem tudom minek a M$-nek a yahoo.

Amúgy szvsz a jövőben nem a M$ lesz a szupersátán hanem a google. És 1000x veszélyesebb szupersátán lesz mint a M$ valaha is lett volna. És amúgy ez az egész netes világ sokkal-sokkal kiszolgáltatottabbá teszi a felhasználókat mint a M$ monopóliuma az oprendszer piacon. A te számítógéped csak egy konzol lesz ami felcsatlakozik a Szolgáltatóhoz és a Szolgáltató szolgáltat neked ha úgy látja jónak. És azt csinál az adataiddal amit nem szégyenl. A szolgáltatók pedig monopolizálódni fognak. Ma bárki csinálhat saját netes boltot, fogsz egy mezei PC alkatrészekből összerakott szervert, ráraksz valami oprendszert és berakod a szolgáltatóhoz, havi pár tízezerért ott a szervered. Ha viszont a gépek nagy része vékony kliens, akkor a számítógép alkatrész boltok idővel szépen kiürülnek. Azaz ismét egyre drágább lesz szervert összerakni, és szépen elkezd majd koncentrálódni a piac. A google dominanciája már most adott, de szvsz idővel szépen kialakul egy olyan rendszer ahol a nagy szolgáltatókon kívül más nem nagyon fog labdába rúgni. És a Nagy Testvér egyre jobban figyelni fog.

És még csak menekülési útvonal sem lesz. Ma ott a warez, vagy legrosszabb esetben az open source. A google docs-ot nem lehet ellopni, nem tehetsz a helyére openoffice-t ha már csak egy böngésző futtatására képes a vékony kliens amin dolgozol, és az hogy ma ingyenes nem garancia arra hogy holnap is az lesz.
nemesa: egy jolmeno Yahoo-t azert nem tudna felvasarolni az MS, ugyhogy a tortenetben az is benne van, hogy amellett, hogy ikonikus a Y!, azert meg is kopott rendesen a fenye. Igy jartak. Ha 10 ev mulva maguktol tunnenek el, akkor meg amiatt sajnalkoznal :).

XCoder: > Őszintén szólva nem tudom minek a M$-nek a yahoo.

Hat pont azert, mert valahogy meg kell probalniuk kitorni a PC piacrol. Az olyan 20-25 evig rettenet jo uzlet volt, de nagyon kezd vege lenni. Ha ide beszorul az MS, akkor nagyon hamar ok is a futottak meg kategoriaba sodrodnak. Ha a sajat probalkozasaik nem jottek be, akkor mas valasztasuk nem nagyon marad, mint hogy a kettes szamu versenyzot felvasaroljak. A Y!-nak legalabb neve van.

> Amúgy szvsz a jövőben nem a M$ lesz a szupersátán hanem a google.

Hat az bizony konnyen lehet. A lehetoseguk mindenesetre meglesz ra.
XCoder: picit borúsan látod a helyzetet. Abban igazad van, hogy a Google veszélyesebb lehet majd, mint az MS. Maradjunk annyiban, hogy nem kell félteni egyiküket sem. De olyan nem lesz, hogy van pár nagy szolgálató, mindenki rácsatlakozik, ők meg annyit adnak, amennyit épp kedvük tartja. Az Internet egyszerűen nem erről szól. Legalábbis szerintem.
atleta.hu: Ok, hogy ki kell törtniük a PC piacról (amúgy ezen a téren nem féltem őket, a Silverlight nem akármilyen kis technológiának ígérkezik, és az ASP.NET sem rossz cucc), de miért kell ehhez nekik a yahoo aminek csak múltja van ? Legalábbis a guglihoz képest...

tresh:
>De olyan nem lesz, hogy van pár nagy
>szolgálató, mindenki rácsatlakozik,
>ők meg annyit adnak, amennyit épp
>kedvük tartja. Az Internet egyszerűen
>nem erről szól. Legalábbis szerintem.
Az hogy ma az internet miről szól egy dolog, az hogy 10 év múlva miről fog szólni egy másik. Ma sem arról szól mint 10 éve...
Az hogy ma a Gipsz Jakabka Kft üzemeltethet egy saját szervert vagy bérelhet magának webtárhelyet azért van mert a mai szerverek nagy része mezei PC alkatrészekből van összerakva, a RAM, a proci, az alaplapi chipset, a winchester mind-mind a wintel világból jön. Az oprendszerek is az asztalról jöttek: vagy windows, vagy linux amit szintén olcsó PC-n fejlesztenek az amatőrök, illetve az igazán értékes kódot azok a cégek adják akik a windowsnak akarnak alternatívát állítani. Azaz a mai olcsó szerver és az ebből adódó viszonylagos szabadság és nyíltság az asztali rendszereknek köszönhető. Ha ezek háttérbe szorulnak akkor kevesebb asztali PC kell -> kevesebb alkatrészt kell gyártani -> drágábbak lesznek a PC alakatrészek -> drágábbak lesznek a szerverek. A drága szervert csak nagy cégek fogják tudni megfizetni, és szépen elindul a szolgáltatások koncentrációja. Amúgy már a gugli is ennek a szép példája, a gugli mögött olyan szerverpark áll amit direkt erőmű mellé építettek hogy legyen nekik villany.

>Maradjunk annyiban, hogy
>nem kell félteni egyiküket sem.
Szerintem etikailag kb. minden multi ugyanott van, legyen akár M$, akár Goole. Teljesen mindegy, van nekik egy vezetése, vannak részvényeseik, és az egész rendszer egy dologról szól: profitmaximalizálás minden áron. A különbség az, hogy ha a M$ windows visszaküldi a Documents könytáradban lévő DOC végű fájlok számát akkor az adatvédelemből élők, az EU és minden hasonlók atomtámadással fenyegetik Redmondot, míg az ellen hogy a guugli docs-ban ott a teljes iratanyagod fel sem tűnik senkinek... Ráadásul szvsz a gugli azért is veszélyesebb e téren az átlagnál mert már évek óta a legjobb embereket szedi össze html dokumentumok tartalmának nagy tömegű és hatékony vizsgálatára. A gugli keresőrobotok mint megannyi kis testvér fésülik át a netet, és szvsz az a szellemi tőke amit e téren felhalmoztak, nyugodtan használható a lokális dokumentumok elemzésére is.
>A gugli keresőrobotok mint megannyi kis
>testvér fésülik át a netet, és szvsz az
>a szellemi tőke amit e téren felhalmoztak,
>nyugodtan használható a lokális
>dokumentumok elemzésére is.

Nos ha kiderulne, hogy a Google valoban informaciokat szerez a Google Docs-on elmentett anyagokbol, abbol hatalmas botrany lenne, nem gondolod? Ezt nem engedhetnek meg maguknak.
> "Ha ezek háttérbe szorulnak akkor kevesebb asztali PC kell -> kevesebb alkatrészt kell gyártani -> drágábbak lesznek a PC alakatrészek -> drágábbak lesznek a szerverek."

Ezt a részt nem értem. Miért lenne ez így? Miért szorulnának az asztali rendszerek háttérbe? Mindig is szükség lesz gépekre. Vagy te arra gondolsz, hogy azok a munkák amit eddig Word-ben, vagy Writerben végeztek ezentúl az Interneten, online módban csinálnak? Ilyen esetben jogosak lehetnek a félelmeid, de még mindig ott van a kitétel: senki sem kényszerít, hogy használd a Google-t.

> "Ráadásul szvsz a gugli azért is veszélyesebb e téren az átlagnál mert már évek óta a legjobb embereket szedi össze html dokumentumok tartalmának nagy tömegű és hatékony vizsgálatára."

Ezzel egyet értek. Egyébként az én szememben még csak most kezd átalakulni a Google innovatív netes cégből szemét multivá. :b De ami késik, nem múlik.

> "nyugodtan használható a lokális dokumentumok elemzésére is."

Gondold, hogy majd beszivárognak a rendszerbe, és átnézik az offline file-okat is?
XCoder: > Ok, hogy ki kell törtniük a PC piacról (amúgy ezen
> a téren nem féltem őket, a Silverlight nem akármilyen kis
> technológiának ígérkezik, és az ASP.NET sem rossz cucc),

A Silverlight megint csak kliens oldali technologia, egyplatformos, az ASP.NET pedig amellett, hogy 10 eves technologia :) (PHP, JSP) megint csak sima alvanyzat, amiert raadasul penzt sem tudnak kerni, inkabb muszajbol keszul. A jovo sozlgaltatoi majd hasznaljak, vagy nem.

> de miért kell ehhez nekik a yahoo aminek csak múltja van ?
> Legalábbis a guglihoz képest...

Szerintem pont azert, mert van multja es neve, meg persze megvan nekik az osszes kurrens trendi szolgaltatas is. Ha az MSnek van mivel durrantania, akkor sokkal egyszerubb azt bevezetni a Y! markanev alatt. Raadasul vesznek egy jopar tiz (vagy szaz?) milla allando latogatot is.

Ettol persze meg lehet bukta a dolog, de elso korben nem tunik orultsegnek, hogy az egyik piacon vezeto (gyakorlatilag monopol helyzetben levo) ceg egy masik piaconmegegye a masodik legnagyobbat, foleg, ha a ket piac veszelyesen konvergal.

Aztan erre lehet azt is mondani, hogy a masodik helyezett helyett, ami ugyis bukasra van itelve, az uj tronkoveteloket kene meg idejeben olcsoert felvasarolni, amik majd segitenek beboriatni a guglit. Es ebben is van valami, lehet, hogy csinaljak is.
chr(27): Az ilyesmit nem kell feltétlenül nagy dobra verni. Plusz, szvsz némi szoktatással rá lehet venni az embereket sok mindenre. Ma szvsz azért teheti ezt meg a gugli anélkül hogy sikítoznának a felhasználók, mert az e-mail-ek már valamennyire rászoktatták őket hogy a szolgáltatónál legyenek az adatok...

tresh:
>Vagy te arra gondolsz, hogy azok
>a munkák amit eddig Word-ben,
>vagy Writerben végeztek ezentúl
>az Interneten, online módban
>csinálnak?
Bizony. Ez pedig azt jelenti hogy akár egy 500 Mhz-es proci / 512MB RAM / 4G Flash háttértár is bőven elég a munkavégzéshez ha van elég erős hálód. Viszont ha ilyen gépek terjednek el tömegesen akkor szép lassan megszűnik a kis szerverek alkatrészutánpótlása.

>Gondold, hogy majd beszivárognak
>a rendszerbe, és átnézik az
>offline file-okat is?
Nem. Úgy értettem hogy nem lesznek offline fájlok. A lokális alatt pedig a nekik lokális, a saját szervereiken tárolt doksumentumokat értem. Ezeket sokkal könnyebb átnézni mint robotokkal böngészni a netet.
> "Viszont ha ilyen gépek terjednek el tömegesen akkor szép lassan megszűnik a kis szerverek alkatrészutánpótlása."

Értelek, de az új gépek fejlesztése és eladása melett is erős lobbi van. Gondolod, hogy a hardware gyártók csak úgy tétlenül néznék, hogy megszűnik a piacuk? :)
A vaskereskedőnek nem csak az a jó ha sok vasat veszel olcsón, de az is ha keveset drágán. Persze nem mindenki jön ki jól a dologból, de a SUN, IBM nem hiszem hogy bánná ezt, a Creative Labs meg nemigen tud beleszólni a dologba.