Kávéhoz: html5, u3, stat, avatarvalóság, vallásháború, street fight

1. Elsőként nézzük meg a whos.amung.us-t, ami annyit tud, hogy valós időben mutatja, éppen hányan nézik a blogunkat és ugyanők blogunk melyik url-jére kattintották. Van Firefox-plugin is, melynek segítségével a böngészőben folyamatosan nyomon követhetjük a real-time látogatottságot. Egy próbát megér. (Köszönet Daninak a linkért.)

2. Folytassuk múltidézéssel. A redditen járt körbe Umberto Eco 1994-es írása a Mac és a DOS harcáról, melyet az író nemes egyszerűséggel vallási kérdéssé fordít. Nyilván nem alaptalan a párhuzam, jóllehet azért ne mondjunk le teljesen a racionális érvelésről sem, ha néha (gyakran) nekünk szegezik a kérdést: miért éppen azt a platformot, oprendszert, satöbbit használjuk, amit. A cikk, így bő egy évtized távlatából kissé vicces, de azért nem teljesen.

3. A Bigyóblog exkluzív elemzést írt egy iPod-killernek tűnő U3 mp3-lejátszóról. Ennek kapcsán érdemes újra feltenni magunkban a kérdést: miért is tartjuk magától értetődőnek, hogy az Apple-nél kell mp3-lejátszót vennünk.

4. A W3C oldalán összevethető, hogy mi változik a HTML5 elérkeztével. Önkényesen kiválasztattunk 3-at:
article - represents an independent piece of content of a document, such as a blog entry or newspaper article.
dialog - can be used to mark up a conversation.
figure - can be used to associate a caption together with some embedded content, such as a graphic or video.
5. Aztán, hogyan flörtöljünk web2ileg?

6. Jut eszembe, a hét szolgáltatása (elsősorban a dizájnért adnánk öt csillagot) a Virb.

7. Így a vége felé pedig a hét legjobb postját ajánljuk figyelmetekbe. A GoogleMapsnek ugye van a Street View funkciója. Nos, aki szemfüles, komplett utcai harcokat is elkaphat a fotók nézegetése közben. (Nem ez volt az egyetlen pikáns történet a Street View alig néhány hetes története során.)

Beindítottuk 5klikk sorozatunkat, és a hét végére ellamentáltunk a New York Times egyik képgalériája fölött, melyben embereket és avatarjaikat láthatjuk párokba rendezve.

Akik lemaradtak volna eheti postjainkról: beharangoztuk az ezúttal Budapestre is ellátogató Remix konferenciát (egy hosszabb posttal még adósak vagyunk). Írtunk a fordulatoktól sem mentes iWiW TV-ügyről. Volt még ingyen wifi, mainstreammérő, innovatív képi megjelenítés, fura célokkal induló humanoid kereső, magyar Skype Pro, rengeteg YouTube-hír, filózás a Joost friss bejelentésén, valamint a 30 fölöttiek és az IT-szektor problematikája.

Hétfőn elutazunk, hogy kedden élőben közvetíthessük nektek Párizsból a Google legfontosabb európai eseményét, a Google Press Dayt. Addig is mindenkinek minden jót.

A posthoz ezúttal az illusztrációt a 640Pixels összeállításából vettük.
Címkék: kávéhoz
2007.06.17. 22:32. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az Eco-szöveg (egy részlete/változata?) megtalálható magyarul: „Mac kontra DOS” In Umberto Eco: Gyufalevelek. Budapest : Európa kk, 2001. pp 152-153.

A könyv többi része is ajánlott, bár hasonlóan könnyed stílusban íródott.
a firefox plugin-os who amung us-nál érdekes módon a blogomon kijelzi a valós számadatot, ugyanakkor a firefox alsó sávjában mindig csak nullát mutat. ötlet?
Egyetlen oka lehet, valami bibi van azzal a nyolcjegyű számmal, amit be kell írni a firefoxba. Másold ki megint a blogodból a nyolc jegyű kódot és a biztonság kedvéért próbáld meg újra.
Bocsi nem nyolcjegyű szám, hanem nyolcjegyű "kód".