A Microsoft magára hagyja a megalázott Yahoo-t

A Microsoft bejelentette, hogy mégsem kell nekik a Yahoo. Csak magamat tudom ismételni:
A Microsoft erőszakoskodásának egy eredménye máris van: tökéletesen bizonytalanná vált a Yahoo jövője. Mit nyertünk ezzel? Semmit. Mit nyert ezzel a Microsoft? Sok-sok médiafigyelmet. És némi elégedettségérzetet: olyan piacon sikerült zavarodottságot generálnia, melyhez saját erejéből képtelen volt tartósan felzárkózni.
Valójában tehát a Microsoftnak, és személyesen Steve Ballmernek azért érte meg ez az egész Yahoo-felvásárlásos hercehurca, hogy leírhassák egy sajtóközleményben (melyet a világ összes hírügynöksége és sajtóterméke átvesz), hogy:
We have a talented team in place and a compelling plan to grow our business through innovative new services and strategic transactions with other business partners. While Yahoo! would have accelerated our strategy, I am confident that we can continue to move forward toward our goals.
Szóval annyi történt, hogy év elején a Microsoft azzal keltett feltűnést, hogy viszonylag komoly ajánlatot tett a Yahoo-ra. Az online világ emblematikus cégének felvásárlása olyan hír volt, mely nem csak a Yahoo-nál fagyasztotta meg a levegőt, hanem a rivális Google-nál is.

Mikor a Microsoft elkezdett a Yahoo részvényesei felé beszélni, érezni lehetett, hogy a két cég közül melyik az erősebb (a Microsoft), és hogy melyik cég az (a Yahoo), mely az elmúlt években mutatott szerény teljesítményével képtelen valódi, hihető érveket kommunikálni saját részvényesei felé, mely meggyőzhetné őket arról, hogy ők egymaguk is képesek erős, innovatív, fejlődőképes irányvonalat követni a következő években.

A Microsoft lámer volt az online piacon. De fél éve mindenki úgy gondol erre a cégre, melyben a potenciál és az akarat is megvan arra, hogy bevásárolja magát az online piac élmezőnyébe.

Mégha most el is álltak a felvásárlástól, megerősödve jöttek ki a Yahoo-val folytatott huzavonából. Mégha a Microsoft nem is tud valódi - saját erejéhez képest meggyőző - eredményeket felmutatni az online piacon, azért bevásárolták magukat a Facebookba, a Yahoo-ról meg bebizonyították ország-világ előtt, hogy megehető reggelire.

A Yahoo-saga ezzel persze nem ért véget. A Yahoo-nak minden erejét összeszedve valami nagyon látványosat és meggyőzőt kell alakítania a következő negyedévekben ahhoz, hogy visszaszerezzék részvényeseik bizalmát. A Microsoftnak pedig nem lesz más dolga a következő negyedévekben, mint minél több webes témában kavarni valamit. Komolyabb online piaci szereplőnek fogják tartani a redmondi céget, mint tartották bármikor is.

Steve Ballmer agresszivitása, úgy tűnik, hatásos vállalatfilozófia.
Címkék: microsoft yahoo üzlet
2008.05.04. 12:20. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem hülyék dolgoznak a Microsoftnál, az látszik. Viszont nekem mint a Live, mint a Yahoo! search nekem unszimpatikus.

Én maradok a GMailnál meg az iGoogle-nél, mert nagyon bejön mind a 2 a maga egyszerűségével és megbízhatóságával. A GMailt mindenkinek csak ajánlani tudom, mert sose szaraxik, mint a freemail. mindig stabilan elérhető, és a 6gigás tárhelyet se mostanában fogom megtölteni.
Hát, az tény, hogy a Gmail 6 gigás, de ennél a Yahoo! korlátlan tárhelye kicsit tobbet ajánl...

Emellet magyarokat és a kornyékbelieket is tudok mondani, ami kapásból tobbet ajánl mind a Google.

A lajt.hu pl 10 gigát ajánl.
A zoznam.sk pedig korlátlan.

Úgyhogy aki csak a tárhelyért használja a Gmailt, annak tudok jobban is ajánlani.

De aki a megbízhatóságáért vagy hasonlóért, akkorbizony nem tudok mást ajánlani.

DE az is igaz, hogy engem a felhasználási feltételekben nagyon is zavar az a bejegyzést miszerint:
"A Google fenttartja magának a jogot a levelek bármikori nyilvánosságrahozására, vagy harmadik felnek való átadásra..." (tartalom szerinti idézet!)

Jah igen, meghogy a Gmail torlés után még XX napig még tárolja a leveleket a szerveren (és nem visszaállítási lehetoség céljából)...
@rootkiller: Itt nem a szolgáltatások milyenségén van a hagsúly, bár a leírtakkal egyetértek.

Mostmár a részvényeseken múlik, akik, szvsz, ha nem történik csoda (történhet) akkor örömmel adnak túl a részükön.

Jó-e az ha felvásárolja az MS a Yahoot? Van benne pozitív is: Szorosabb verseny a Google-lel, nagyobb lehetőség színvonalasabb szolgáltatásokra (A Y! úgy látom nem alkot semmi újat, ellenben az MS legalább próbálkozik, bár a végeredmények minősíthetetlenek).

Ha sikerülne a felvásárlás és mégis marad az a tendencia, hogy Ballmerék nem képesek kihozni korrekt alkamazásokat -a Yahoo közreműködésével sem- akkor amúgy sem használja majd senki őket.

Az, hogy kiből mekkora szereplő válik ezen a piacon, úgy is csak a szolgáltatások milyenségén múlik.
@Imrityinko: ugyanazt a cikket olvassuk? Itt szó sem volt gmailről.
Nem hiszem, hogy pont a Te levelezésedre lennének kiváncsiak.. Elég nagy bizalomvesztéssel járna, ha csak egyszer a Google bármit is kiszivárogtatna/felhasznána/hanyagul kezelne.
Különben a zoznam magyar?..
Zoznam nem magyar, amúgy én Rootkiller hozászólására választoltam. ;)

Amúgy a Google egy kínai embert feladot már, aki az emberi jogokat próbálta terjeszteni vagy a jóég tudja...

(Bár a Yahoo! is megcsinálta ugyan ezt, de annak nem olvastam olyan dolgokat a felhasználási feltételeirol mind a Googlenak)
ha a jahúnak nincs a feltétalai között benne, mégis feladta a zembert, akkor nem az a gázabb?
Nem tudom, itt láttam-e, vagy máshol, de van a történetnek egy másik olvasata is:

1. A Microsoft az utóbbi 10 évben az internettel kapcsolatban az ég egy adta világon semmire nem jutott. Nem tudott menő webes szolgáltatásokat kiépíteni, nem tudott - pedig tetemes előnnyel indult - monopol helyzetet kiépíteni, nem lett a zinternet a számukra a kincsesbánya. Ez tény.

Nem voltak egy időben messze a győzelemtől, ugyanis, bár kevéssé ismert, de a 6-os Explorer után ezért nem jött ki sokáig a 7-es, mert állítólag megpróbáltak a HTML-t valami, csak őáltaluk ismert, zárt kódú ketyerével leváltani, amit persze csak az ő Explorerjük és IIS szerverük tudott volna, és olyan lett volna, mint a Windows a gépeken: mindenki hozzája fejleszti a szoftvert, ergo más oprendszer/böngésző/webszerver nem rúg labdába. A Firefox kicsit áthúzta a számításokat: ha az IE 99%-on állna most is, akkor bárkinek lehetne azt mondani, hogy megéri átállni az új technológiára, 1% felhasználót vesztenek el. 60%-os IE aránynál ez persze nem megy.

2. A M$ alatt elkezdet olvadni a talaj: a Google szépen keresztbe tett nekik a Docs-sal, a Sun az OOo-val, az Office lehet, hogy jól megy most, de a jövője egyáltalán nem olyan rózsás, mint volt 5 éve (ma már inkább rozsdás jövőt mondanék, höhö).

3. A Windows-zal sem jó a helyzet: a Vista kb 1,5 évvel az indulása után legjobb tudtommal 6%-on áll, 10 éve egy teljes Win verziónak ez a fél termékciklusa volt.

4. A Webkettő térnyerésével megváltozott az oprendszer fogalma: ha az alkalmazások webesek, akkor az oprendszer maga a webszerver és a böngészőprogram, az M$ egyikből sem áll olyan nagyon jól, de tuti nincs monopolhelyzetben.

Összességében, egyszerűen elfogyott körülöttük a levegő. Teljesen elképzelhető, hogy a Yahoo! hamarabb feladja, mint ők, de az ő jövőképük sem éppen megnyugtató.
Majd az lesz a szép, amikor egy napon a Yahoo felvásárolja a Microsoftot. Hidd el, hogy nem lesz az olyan sokára. Felejtsd el az invenciókat és vagyont, mert nem ezen múlik. Most púposkodik Gates cége, de a kocka könynen megfordul.

Amúgy miért is menőzik az MS? Mert a Yahoo nem akarta a frigyet. Mert az MS alapvetően szarban van és kellett neki a közfigyelem és persze erre a legjobb, ha másokat degradál szóbelileg.
Hát valóban gratula, ekkora sületlenségeket tényleg melós lehet összeszedni... :)
andreiground:
Thx

.Szabcsi:

:)

Szvsz az igazság valahol félúton van, én leginkább azt mondanám, hogy ez az érem másik oldala. Ballmer nem hinném, hogy "sportból" lejáratna egy olyan céget, ami nem (a fő) konkurense. Akkor bekóstolná a Googlet.
KGyST nagyon is igaza van.

A Microsoft amilyen monopolíummal rendelkezett, az akkori világ lehet mondani minden terén, már úgy kezd visszacsúszni.

A Windowsról is nagyon de nagyon lassan a népek kezdenek alternatív OS-eket használni.

Az Office helyett is már sokan alternatív Office csomagokat használnak.

IE...
IE-nek már tényleg réges rég lottek.

Azt is csak azért használják annyian, mert sokan nem is tudják, hogy van más bongészo (sot, sokan azt se tudják, mi az a bongészo), csak anyit tudnak, hogy van egy helyes kis kék igen, akire rá kell klattyintani és elindul a net.

(Bár, ez a Windowsal is így van.
Sokan megkapják a gépet Win-en, és használják boldogan, kozben azt se tudják, mi az az OS, és nem egy olyan embert hallottam, aki még azt se tudja, hogy a Windowson túl is van élet.)

---
Én nem szimpatizálok a Microsoftal, lazán Ubuntut és FREE programokat használok.

Csak azért kell eléggé gyakran visszaváltanom Win-re, mert Delphit tanulok, ami vesztemre Windowsos... :S

Van Linux alá is Delphi, de az nemsokat ér... :'(
A Yahoonak túl nagy falat a Google és ez a másik cég, akivel nem akarhat semmit közösen.

Amúgy sem tud a két állami (gov.support) véggel versenyezni. Ha már valakivel össze kell olvadni, akkor egy baidu vagy kaixo-ho, mert az megcélozza a földi lakosság 1/3-át. Igy kaphatna némi szűretlenséget például Kínában és Tájföldön. Míg pl a live és google tökeit ott szorongatják.

A live amúgy valahol konkurense a yahoo szervizeknek, de nem túl veszélyes. Amíg a live/msn habokra szkennel és elmegy fekete lyukon is, addig az inktomi elég durva dolgokat képes megcsinálni. Aztán még beszélhetnénk a túlkapacitással küzdő nagy tesóról (GGL), amelyik olyannyira meg van szponzorálva, hogy képes agyonterhel egy-egy szervert a letapival. Stb.

.Szabcsi.

Senki nem mondta, hogy konkrétum. Ezek feltételezések és méghozzá igen logikusak. Az is szép meló lehetett, hogy ekkora szöveget be bírtál pötyögni. Legközelebb kommentáld is, ne csak okoskodj.
"a Yahoo-ról meg bebizonyították ország-világ előtt, hogy megehető reggelire"

Hát nem tudom... Sztm egy sikertelen felvásárlási kísérletre nem ezt szokták mondani.
Érdekes figyelni a Yahoo árfolyamát (hiper-nemértek a tőzsdéhez): 20%-ot estek a részvények, de még így is magasabban vannak, mit a vételi ajánlat bejelentése előtt (28, 23 és 19 dolcsi).

www.techcrunch.com/2008/05/05/yahoos-black-monday-begins-with-shares-down-20-percent/

A tőzsdék állítólag sokkal jobban jelzik előre a jövőt, mint bármi más.
Ja, itt van két ellen-M$ link, ezek valszeg nem a Microsoft felkérésére születtek :)))

"Vista Will Collapse"
www.techcrunch.com/2008/04/11/gartner-says-vista-will-collapse-and-thats-why-the-yahoo-deal-must-happen/

Does Ballmer Need To Go?
www.techcrunch.com/2008/05/04/does-ballmer-need-to-go/

Mondom, ez csak az igazság egyik oldala, de szvsz a szórakoztatóbbik.
> A tőzsdék állítólag sokkal jobban jelzik előre a jövőt, mint bármi más.

A tozsde csak azt jelzi, amit a befektetok gondolnak a jovorol. (Sot, nem is a jovorol, hanem az arfolyamokrol.) Adott pillanatban. Abban pl. pont semmi jovore mutato ertelmezes nincs, hogy miert van magasabban, mint a veteli ajanlat elott. Nyilvan nem lett jobb a vallalat, nyilvan nem gondolja azt senki, hogy akkor most ettol fogja osszekapni magat a ceg. Csak van egy csomo arc, aki beleragadt a felvasarlasi lazban vett reszvenyebe es remenykedik. De ezzel az erovel azt is lehetne mondani, hogy a $19 volt alularazott.